Υγεία & Ομορφιά
Είναι γεγονός ότι τα αντιβιοτικά αποτελούν μια πραγματική  επανάσταση στην ιστορία της ιατρικής
Είναι γεγονός ότι τα αντιβιοτικά αποτελούν μια πραγματική  επανάσταση στην ιστορία της ιατρικής
Εναλλακτικές Θεραπείες

Η Σωστή Χρήση των Φυσικών Αντιβιοτικών

Όταν τα φυτά μας προσφέρουν μια εναλλακτική λύση στις συνηθισμένες θεραπείες των λοιμώξεων, η κατανάλωση χημικών φαρμάκων μπορεί να μειωθεί σημαντικά.

Πρόκειται για μια επιλογή που συνεπάγεται σεβασμό σε ορισμένους κανόνες, που θα συμβάλλουν στην αλλαγή της συμπεριφοράς και της αντίληψής μας απέναντι σε αυτά τα νέα εναλλακτικά φάρμακα…

Είναι γεγονός ότι τα αντιβιοτικά αποτελούν μια πραγματική  επανάσταση στην ιστορία της ιατρικής

Είναι γεγονός ότι τα αντιβιοτικά αποτελούν μια πραγματική  επανάσταση στην ιστορία της ιατρικής!

Η κατανάλωση τους όμως μερικές φορές και η συστηματική τους πρόσληψη σε ιογενείς ελαφρές λοιμώξεις, έχουν συμβάλει στη μείωση της αποτελεσματικότητάς τους και στην αποδυνάμωση του οργανισμού λόγω δημιουργίας ανθεκτικών στελεχών.

Αντίθετα, η χρήση φυσικών αντιβιοτικών, των οποίων τα οφέλη ανακαλύπτουμε καθημερινά και για τα οποία έχουμε εμβαθύνει τις γνώσεις μας, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, διατηρώντας παράλληλα την ισορροπία του οργανισμού.

Η αντεπίθεση των μικροβίων

Ως μαζική στρατηγική, τα μικρόβια έχουν μάθει να ανθίστανται στα αντιβιοτικά και να κάνουν τη θεραπεία πιο δύσκολη, πιο αναποτελεσματική.

Η κακή και αλόγιστη χρήση αυτών των φαρμάκων, ξεχνώντας ότι τα «αντιβιοτικά δεν είναι καραμέλες», είναι μια από τις κύριες αιτίες αποτυχίας στην αποτελεσματικότητά τους.

Απέναντι σε αυτή την ανθεκτικότητα, οι επιστήμονες αναγκάστηκαν να κατασκευάσουν νέα αντιβιοτικά.

Έτσι, το 1960 κυκλοφόρησαν στην αγορά τα λεγόμενα ημι-συνθετικά αντιβιοτικά δεύτερης γενιάς.

Στη δεκαετία του 1980, κυκλοφόρησαν στην αγορά αντιβιοτικά 3ης γενιάς, τα οποία ήταν εντελώς συνθετικά, αλλά παρόλα αυτά, τα μικρόβια ήταν και πάλι σε θέση να προσαρμοστούν και να αναπτύξουν αντίσταση.

Η σκοτεινή πλευρά του φαρμάκου

Εν όψει των σούπερ μικροβίων, μία από τις συνέπειες ήταν η αύξηση της δόσης φαρμάκων και η συνδυασμένη χρήση αντιβιοτικών, για να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα και να ξεπεραστεί η αντίσταση των μικροβίων.

Αυτές οι λύσεις όμως δεν είναι και πολύ καλές για τον οργανισμό μας, καθώς τα αντιβιοτικά διαταράσσουν την εντερική χλωρίδα και με το πέρασμα τους καταστρέφουν μερικά χρήσιμα μικρόβια για το σώμα μας, με αποτέλεσμα να εξασθενεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα και συνεπώς να παραβιάζονται οι αμυντικοί μηχανισμοί του οργανισμού μας.

Τα φαρμακευτικά φυτά, χρησιμοποιούνται στην ιατρική για περισσότερα από 4000 χρόνια

Η δύναμη των φυτών

Τα φαρμακευτικά φυτά, χρησιμοποιούνται στην ιατρική για περισσότερα από 4000 χρόνια.

Ορισμένα μάλιστα από αυτά, χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα, καθώς οι αντιβιοτικές τους ιδιότητες ήταν και είναι αποτελεσματικές.

Τα φυσικά αντιβιοτικά, προέρχονται από όλο τον κόσμο των φυτών, σε αντίθεση με τα συνηθισμένα αντιβιοτικά που παράγονται από βακτήρια σε βιολογικά εργαστήρια.

Ο τρόπος δράσης τους είναι διπλός, καθώς καταστρέφουν ή εξουδετερώνουν τα βακτηρίδια και ενισχύουν το σώμα για να καλυφθούν οι ανεπάρκειές του και να ενδυναμώσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Εκτός από βακτηριοκτόνα, τα περισσότερα φυσικά αντιβιοτικά έχουν επίσης αντιϊκό αποτέλεσμα και ένα από τα μεγάλα προτερήματά τους, είναι ότι δεν προκαλούν παρενέργειες, ενώ διατηρούν σε φυσιολογικά επίπεδα την εντερική χλωρίδα.

Φυσικά αντιβιοτικά: τα αιθέρια έλαια

Αν και η λίστα με τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται σε αντιβιοτικές θεραπείες είναι μεγάλη, δε χρειάζεται να τα θυμόμαστε όλα.

Ενώ κάθε φυτό έχει τις συγκεκριμένες ιδιότητές του και στοχεύει σε συγκεκριμένο τύπο βακτηρίων, μερικά άλλα έχουν το πλεονέκτημα να καλύπτουν ένα πιο ευρύ φάσμα δράσης.

Τα δύο σημαντικότερα που θα πρέπει να έχετε πάντα στο φαρμακείο του σπιτιού σας για κάθε περίπτωση, είναι τα αιθέρια έλαια του τσαγιού και του φυτού παλμαρόζα (palmarosa).

Αλλά και τα αιθέρια έλαια της ρίγανης, του θυμαριού και της σατουρέγιας (Satureja), είναι εξίσου δραστικά.

Σε μορφή αλκοολικού διαλύματος, το φυτό εχινάκεια (Echinacea) θεωρείται ιδιαίτερα πολύτιμο, όπως και η πρόπολη, το εκχύλισμα των σπόρων του γκρέιπφρουτ αλλά και το φυτό λαπάτσο (lapacho).

Για τα παιδιά, τα αιθέρια έλαια της λεβάντας και της ραβεντσάρας (ravensara) έχουν πιο ήπια δράση.

Για τα παιδιά, τα αιθέρια έλαια της λεβάντας και της ραβεντσάρας έχουν πιο ήπια δράση

Στην πράξη

Τα φυσικά αντιβιοτικά, είναι ακόμα πιο αποτελεσματικά όταν το σώμα είναι υγιές και ακολουθούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Η αρχή της υγιεινής ζωής, αρχίζει με τη φυσική διατροφή που θα ενισχύσει την εντερική μας χλωρίδα και ακολουθεί η σωματική άσκηση, η οποία μειώνει το άγχος και καταπολεμά τον καθιστικό τρόπο ζωής  μας.

Όσο περισσότερο ακολουθείτε αυτόν τον υγιεινό τρόπο ζωής, τόσο πιο γρήγορα θα εξαφανίζονται τα συμπτώματα από την επίθεση των μικροβίων.

Η διάρκεια της θεραπείας  με αιθέρια έλαια, εξαρτάται πάντοτε και από τον βαθμό ανάπτυξης των μικροβίων και μπορεί να διαρκέσει από τρεις έως τέσσερις ημέρες μέχρι και δύο εβδομάδες.

Για τη βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας, προτείνεται συχνά ένας συνδυασμός αιθέριων ελαίων από το στόμα καθώς και με επάλειψη στο δέρμα.

Φυσικά αντιβιοτικά,  οι απαντήσεις  των ειδικών

 

– Τα μικρόβια είναι ανθεκτικά στα φυσικά αντιβιοτικά;

«Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά αντιβιοτικά, τα οποία συνήθως έχουν μόνο ένα δραστικό μόριο, τα φυσικά αντιβιοτικά εμπεριέχουν πολλά δραστικά μόρια.

Συνεπώς αν υπάρξει ανθεκτικότητα σε ένα μόριο αυτό δεν θα συμβεί και για όλα τα άλλα!»

– Μπορούμε να ξεκινήσουμε μόνοι μας τη θεραπεία ή θα πρέπει να συμβουλευτούμε κάποιον ειδικό πριν ακολουθήσουμε μια αγωγή;

«Η αυτοθεραπεία είναι δυνατή όταν η λοίμωξη είναι ήπια ή όταν αυτή μας είναι γνωστή και επαναλαμβανόμενη, όπως ένα συνάχι …ένα κρυολόγημα.

Σε οποιαδήποτε όμως άλλη περίπτωση, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό».

– Μπορούμε να ακολουθούμε μια προληπτική θεραπεία για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα;

«Ναι, και μάλιστα αυτή συνιστάται μόλις αρχίσουν τα κρύα αλλά και σε περιόδους επιδημίας, για παράδειγμα της γρίπης.

Εκτός από τους σπόρους γκρέιπφρουτ και την πρόπολη, οι ιδιότητες του φυτού εχινάκεια είναι πολύτιμες, καθώς το φυτό αυτό ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει ήπια αντιβιοτική δράση».

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι Είναι η Ρεφλεξολογία και Πότε Χρησιμοποιείται;

Αναπνοές και Χαλάρωση

Άσκηση και Οστεοπόρωση

yoadmin

Αλόη το Φάρμακο της Φύσης ή Απλά μια Μόδα

Editor6 pharma

10 Συμβουλές για να Αποκοιμηθείτε σε Λίγα Λεπτά

Αυτοθεραπεία – Θεραπεία με τη Δύναμη του Μυαλού

Evi Makavelou

Φυτικά και Φυσικά Προϊόντα – Ποιοτικά Οφέλη και Αποτελεσματικότητα

yoadmin

Κρυσταλλοθεραπεία – Θεραπεία με τη Δύναμη των Κρυστάλλων

Evi Makavelou

Προβλήματα Υγιεινής και Τρόποι Αντιμετώπισης

Evi Makavelou

Έλαιο Τεϊόδεντρου – Τα Οφέλη του στην Υγεία

Evi Makavelou

Διαλογισμός για Παιδιά – Η Μεγάλη Επιστροφή στην Ηρεμία

Τα Οφέλη της Μελισσοθεραπείας

Evi Makavelou