fbpx

Ολική Αρθροπλαστική του Γόνατος

Το έξυπνο ρομποτικό γόνατο

Το χειρουργείο της ολικής αρθροπλαστικής του γόνατος αποκαθιστά και εξαλείφει τον πόνο κατά τη βάδιση

Η επιτυχία της επεμβάσεως έγκειται στην αποκατάσταση της ποιότητος της ζωής.

Σε αντίθεση με την ολική αρθροπλαστική του ισχίου, όπου έχουμε μόνο την οστεοτομία της κεφαλής, στο γόνατο γίνεται αλληλουχία οστεοτομιών.

Ολική Αρθροπλαστική του Γόνατος

Η πρώτη οστεοτομία γίνεται σύμφωνα με τον άξονα του μηρού και της κνήμης και οι υπόλοιπες τις ακολουθούν.

Εάν εξαρχής γίνει το παραμικρό λάθος με τους άξονες, δεν υπάρχει καλή εφαρμογή του μοσχεύματος με αποτέλεσμα την δυσχέρεια βαδίσεως.

Το πρόβλημα προσπάθησε να λύσει, η πλοήγηση, με υπέρυθρες ακτίνες.

Ο χειρουργός τοποθετεί αισθητήρες υπερύθρου ακτινοβολίας, που τον καθοδηγούν καθ΄όλη την διάρκεια του χειρουργείου.

Στα μειονεκτήματα της μεθόδου είναι το πολύωρο χειρουργείο, το σημαντικά αυξημένο κόστος, η εμπειρία του τεχνικού, που χειρίζεται το πρόγραμμα, η πιθανή λάθος τοποθέτηση των οδηγών και η μηχανική βλάβη του συστήματος.

Επίσης, ένας άτεχνος χειρουργός παραμένει ανεπαρκής με την οποιαδήποτε τεχνική.

Όταν μιλάμε για ένα ελάχιστα επεμβατικό χειρουργείο, δεν εννοούμε τόσο το μέγεθος της τομής, όσο το μέγεθός των εσωτερικών κακώσεων, την ακρίβεια τοποθετήσεως των ειδικών υλικών και την ταχύτητα της επεμβάσεως.

Τελευταία έχει αναπτυχθεί το έξυπνο ρομποτικό γόνατο, που εμείς προτιμάμε.

Δεν χρησιμοποιούμε πλοήγηση και το 50% της επεμβάσεως γίνεται εκτός της αίθουσας του χειρουργείου, στο γραφείο του ιατρού, δίχως άγχος.

Ολική Αρθροπλαστική του Γόνατος 2

Λαμβάνονται ειδικές αξονικές τομογραφίες του γόνατος, της ποδοκνημικής και του ισχίου, ώστε να καθοριστούν οι άξονες του γόνατος και ο βαθμός διορθώσεως.

Στη συνέχεια δημιουργείται ένα τρισδιάστατο μοντέλο όπου καθορίζεται το μέγεθος και η τοποθέτηση του μοσχεύματος, σύμφωνα με τον ιδανικό άξονα περιστροφής.

Η ως άνω διαδικασία γίνεται στο εξωτερικό, με χρήση ειδικών προγραμμάτων και τα στοιχεία αποστέλλονται στον χειρουργό, για έγκριση, ή τροποποίηση.

Στη συνέχεια κατασκευάζεται ένα ακριβές και εξατομικευμένο εκμαγείο του πάσχοντος γόνατος και οι οδηγοί των οστεοτομιών για το καθορισμένο μόσχευμα.

Όλες οι δοκιμές και τροποποιήσεις για την ιδανική τοποθέτηση του μοσχεύματος γίνονται προ του χειρουργείου με την χρήση του λογισμικού.

Την ημέρα του χειρουργείου, ο χειρουργός εφαρμόζει τους οδηγούς.

Κάνει τις καθορισμένες οστεοτομίες και τοποθετεί το επιλεγμένο μόσχευμα.

Ο χρόνος του χειρουργείου μειώνεται κατά 40%, η απώλεια αίματος είναι ελάχιστη και ο ασθενής βαδίζει άμεσα με πλήρη φόρτιση και εντός 3- 4 ημερών επιστρέφει σπίτι του.

Το κόστος του συγκεκριμένου χειρουργείου είναι λίγο ακριβότερο του συμβατικού (820 ευρώ), παρότι ακολουθεί ρομποτικές τεχνικές.

Είναι η μοναδική τεχνική συγκρινόμενη με όλες τις άλλες, που λόγω της απλότητας της κατά την εφαρμογή της, την ήμερα του χειρουργείου, εκμηδενίζει το οποιοδήποτε λάθος.

Η χρήση της πολύ υψηλής τεχνολογίας, γίνεται προ του χειρουργείου, με όλη την άνεση χρόνου, στο ιατρείο.

Η συγκεκριμένη τεχνική δίδει ένα άριστο και επαναλαμβανόμενα εξαιρετικό αποτέλεσμα, ενώ αναμένεται η μακροβιότητα του μοσχεύματος.

Εφαρμόζεται στην Ελλάδα από το 2014 και, ήδη υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ασθενών που έχουν χειρουργηθεί και είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι.

Νικόλαος Α. Γρανίτσας M.D. P.h.D, Χειρούργος Ορθοπεδικός, Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών
Τηλ.: 210 7213 794
www.greekorthopaedic.gr
Facebook: Greekrthopaedic  

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.