Γιατί δεν Ιδρώνετε ενώ Γυμνάζεστε

Η εφίδρωση είναι ο μηχανισμός που χρησιμοποιεί το σώμα μας για να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του έτσι ώστε να παραμένει σταθερή κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, υπερβολικό κρύο ή ζέστη ή όταν εκτελεί κάποια έντονη δραστηριότητα, όπως κάποιο σπορ.

Το να μην ιδρώνετε καθόλου κατά τη διάρκεια μια πολύ έντονης και πολύωρης άσκησης, ονομάζεται ανιδρωσία ή υφίδρωση και σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά με τους ιδρωτοποιούς αδένες όλου του σώματος ή κάποιους σε συγκεκριμένα σημεία.

Το ότι δεν ιδρώνουμε την ώρα της γυμναστικής μας ίσως να οφείλεται στο ότι καταβάλλουμε λιγότερη προσπάθεια από όση νομίζουμε.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Πριν πανικοβληθείτε ότι δεν αποβάλλετε τις τοξίνες σας επαρκώς, μάθετε ότι οι τοξίνες στην πραγματικότητα αποβάλλονται από άλλα όργανα του οργανισμού μας, όπως το έντερο, τα νεφρά και το συκώτι και αντίθετα με το τι πιστεύεται, μόλις το 1% απομακρύνεται μέσω του ιδρώτα.

Δεν προσπαθούμε πολύ

Το ότι δεν ιδρώνουμε την ώρα της γυμναστικής μας ίσως να οφείλεται στο ότι στην πραγματικότητα καταβάλλουμε λιγότερη προσπάθεια από όση νομίζουμε.

Ο κάθε οργανισμός χρειάζεται διαφορετικό χρόνο για να «ζεσταθεί» και να ανεβάσει τους καρδιακούς του παλμούς.

Επομένως, και η αίσθηση του ιδρώτα για άλλον μπορεί να ξεκινά πολύ γρήγορα, ενώ κάποιος άλλος να χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια ή περισσότερο χρόνο για να ιδρώσει.

Επίσης, μπορεί οι ασκήσεις να μας φαίνονται εύκολες ή αν χρησιμοποιούμε αντιστάσεις να είναι πολύ ελαφριές και να μη μας πιάνουν.

Ο αριθμός παίζει ρόλο

Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τον ίδιο αριθμό ιδρωτοποιών αδένων.

Ο αριθμός τους κυμαίνεται από δύο έως τέσσερα εκατομμύρια, άρα όσοι έχουν περισσότερους αδένες ιδρώνουν και περισσότερο.

Οι γυναίκες τείνουν να έχουν περισσότερους ιδρωτοποιούς αδένες από τους άντρες, αλλά ο λόγος που τους βλέπουμε να ιδρώνουν περισσότερο είναι ότι οι ανδρικοί αδένες είναι περισσότερο «δραστήριοι».

Οι ανδρικοί ιδρωτοποιοί αδένες είναι περισσότερο «δραστήριοι».

Η κληρονομικότητα και άλλοι λόγοι

Το ότι δεν ιδρώνουμε μπορεί να οφείλεται επίσης σε κληρονομικούς παράγοντες, να εμφανιστεί στη διάρκεια της ζωής μας και όχι από τα πρώτα χρόνια ή να οφείλεται σε αφυδάτωση.

Υπάρχουν βέβαια και σοβαρότεροι ή σπανιότεροι λόγοι, όπως η παντελής απουσία ιδρωτοποιών αδένων, βλάβες στο νευρικό σύστημα εξαιτίας κάποιων παθήσεων, διάφορα σύνδρομα, λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων όπως αντιψυχωσικά, διαβήτης, πάρκινσον, αλκοολισμός, εγκυμοσύνη, λήψη καφεΐνης ή βλάβες του δέρματος μετά από κάποιο σοβαρό έγκαυμα που έχει καταστρέψει τους ιδρωτοποιούς αδένες σε εκείνο το σημείο.

Τις περισσότερες φορές δεν πρόκειται για κάτι ανησυχητικό.

Έχετε υπόψη όμως, ότι το να μην ιδρώνετε δεν είναι καλό μακροπρόθεσμα και μπορεί να είναι λόγος για να αποκτήσετε καρδιακά προβλήματα στο μέλλον.

Αν παρόλα αυτά το να μην ιδρώνετε συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως κοκκίνισμα του προσώπου, αδυναμία, ζαλάδα, δυσφορία, κράμπες και αίσθηση θολούρας είναι ένδειξη ότι ίσως έχετε πάθει θερμοπληξία.

Σε κάθε περίπτωση, αρχικά ένας δερματολόγος και στη συνέχεια ο παθολόγος σας θα σας συμβουλέψουν τι πρέπει να κάνετε για να βρείτε το λόγο αυτής της δυσλειτουργίας που παρουσιάζει ο οργανισμός σας. 

www.y-o.gr 

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.