fbpx

Φλεβοτονικά και Καλσόν Διαβαθμισμένης Συμπίεσης

Το αίσθημα των «βαριών ποδιών» είναι μια ένδειξη δυσλειτουργίας του φλεβικού συστήματος, το οποίο αδυνατεί να πραγματοποιεί σωστά την επιστροφή του αίματος από τα κάτω άκρα στην καρδιά, με αποτέλεσμα να προκαλείται φλεβική στάση.

Η φλεγμονή, το οίδημα και η υποξία των ιστών είναι υπεύθυνα για τα συμπτώματα του αισθήματος των «βαριών ποδιών», του μυρμηγκιάσματος, των νυχτερινών κραμπών, των αραχνοειδών φλεβών, των κιρσών και σε πιο προχωρημένα στάδια των φλεβικών ελκών.

Η κύρια αιτία μπορεί να είναι ​κληρονομική​, αλλά η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί εξαιτίας και άλλων παραγόντων, όπως η ​ηλικία​, το υπερβολικό βάρος​, οι ορμονικές διαταραχές, ο τρόπος ζωής και φυσικά η​ θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Το αίσθημα των «βαριών ποδιών» είναι μια ένδειξη δυσλειτουργίας του φλεβικού συστήματος, το οποίο αδυνατεί να πραγματοποιεί σωστά την επιστροφή του αίματος από τα κάτω άκρα στην καρδιά.

Η συνήθης αγωγή περιλαμβάνει:

Από του στόματος φλεβοτονικά

Μετά την έξοδο των φλεβοτονικών από τη λίστα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, οι πωλήσεις τους αρχικά μειώθηκαν.

Ορισμένα καταξιωμένα σκευάσματα που περιέχουν κλάσματα εκχυλισμάτων φλαβονοειδών ή συστατικά με βάση τη διοσμίνη από Gingko Biloba και τη τροξερουτίνη, καταφέρνουν να αναπτύσσονται και να επιτυγχάνουν σημαντικό ποσοστό πωλήσεων.

Καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης

Η προσφορά προϊόντων φλεβικής συγκράτησης / συμπίεσης στην αγορά δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλη και εξελισσόμενη, ώστε να καλύπτει όλων των ειδών τις καταναλωτικές απαιτήσεις.

Τα προϊόντα αυτά χαρακτηρίζονται από την ιατρική κοινότητα ως «συντηρητικά» ή «προϊόντα ευεξίας» ή ακόμη και αντιθρομβωτικά.

Οι κατάλληλες ερωτήσεις προς τους ασθενείς σας

- Νιώθετε τα πόδια σας βαριά, να πονούν και να είναι πρησμένα ειδικά στο τέλος της ημέρας;

- Είχατε ποτέ στο παρελθόν αυτό το σύμπτωμα ή παρόμοια;

- Έχετε ήδη συμβουλευτεί έναν γιατρό;

- Έχετε κιρσώδεις φλέβες ή κιρσούς;

- Σας έχει προτείνει ο γιατρός σας κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης;

- Φοράτε τις κάλτσες που σας έχει προτείνει ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σας;

- Έχετε ήδη πάρει κάποια φλεβοτονική αγωγή; Αν ναι, τι είδους;

- Μήπως είστε έγκυος;

Αξιολογήστε την κατάσταση

Αξιολογήστε την κατάσταση ανάλογα με τις απαντήσεις που θα λάβετε από την παραπάνω σειρά ερωτήσεων.

Το 60% των γυναικών παραπονιέται για βάρος των ποδιών και πρήξιμο, ενώ το ποσοστό των ανδρών είναι μικρότερο.

Τα συμπτώματα των «βαριών ποδιών» είναι συνήθως ήπια, αλλά τείνουν να επανεμφανίζονται ή και να αυξάνονται σταδιακά.

Είναι απαραίτητη ακόμη και μία πρώτη αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας, πριν ακόμη από την εμφάνιση κιρσών και αυτή έγκειται στη συμπίεση των σημείων που φαίνεται να εμφανίζουν πρόβλημα.

Μία ιατρική διάγνωση των παραγόντων που συμβάλλουν και πιθανώς να προκαλούν το οίδημα, μπορεί να τους αποτρέψει και να προλάβει σοβαρότερες καταστάσεις, όπως η καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια.

Η υγεία στις επιταγές της μόδας

Τα διακριτικά και διαφανή ή ημιδιαφανή υφασμάτινα καλσόν συμπίεσης προτιμώνται από τις γυναίκες, έναντι των αντιαισθητικών λευκών εκδόσεων.

Αυτές, αν και έχουν αναγνωρίσει την αξία των προϊόντων συμπίεσης για την υγεία των άκρων τους και τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους, εντούτοις προτιμούν προϊόντα που ταιριάζουν περισσότερο στις καθημερινές ενδυματολογικές τους επιλογές.

Υπάρχουν λοιπόν ιδιαιτερότητες στις τιμές, οι οποίες μεταφράζονται στα διάφορα χρώματα, μιας και το μαύρο και το μπεζ σημειώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό σε πωλήσεις στην αγορά.

Οι συμβουλές μας

- Συζήτηση με τον φαρμακοποιό σας ή με κάποιον ειδικό, ώστε να ενημερωθείτε για τα πιθανά προβλήματα υγείας και να καθοδηγηθείτε σχετικά με αυτά.

- Ενημερωθείτε σωστά για το θέμα των φλεβικών διαταραχών.

Φρειδερίκη Καπούλα, Φαρμακοποιός
www.y-o.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.