fbpx

Το Χαμομήλι και τα Οφέλη του στην Υγεία μας

Μπορεί να το έχουμε στο μυαλό μας ως το ρόφημα των άρρωστων, όμως το χαμομήλι είναι πολλά παραπάνω από ένα αφέψημα που πίνουμε για να μας περάσει η γρίπη.

Αντίθετα, πρόκειται για ένα βότανο που μας ηρεμεί, μας τονώνει και συμβάλλει στη μακροζωία μας. 

Το χαμομήλι ήταν γνωστό από τα αρχαία χρόνια και πήρε το όνομα του από το άρωμα του και την χαμηλή ανάπτυξή του (μήλο του εδάφους).

Οι αρχαίοι Έλληνες το θεωρούσαν χρήσιμο φαρμακευτικό βότανο και εκμεταλλεύονταν τις πολύτιμες και καταπραϋντικές του ιδιότητες.

Τα κύρια συστατικά του περιλαμβάνουν φλαβονοειδή, κουμαρίνες, τανίνες και βλεννίνες, ουσίες που του δίνουν ισχυρές αντιμολυσματικές, αντιφλεγμονώδεις, αγχολυτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες.

Έτσι το χαμομήλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του ή σαν βοηθητικό για την αντιμετώπιση ενός μεγάλου φάσματος παθήσεων που αφορούν την υγεία μας.

Μελέτες γύρω από το χαμομήλι και τις επιδράσεις του στην υγεία έχουν αποδείξει ότι μπορεί να μας ευνοήσει σε διάφορους τομείς.

Ειδικότερα το χαμομήλι:

Το χαμομήλι ήταν γνωστό από τα αρχαία χρόνια και πήρε το όνομα του από το άρωμα του και την χαμηλή ανάπτυξή του.

Διώχνει το άγχος 

Το χαμομήλι είναι γνωστό για τις φυσικές αγχολυτικές του ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν στη χαλάρωση των νεύρων και στην ανακούφιση από έντονα συναισθηματικά προβλήματα

Βοηθάει στον ύπνο

Χρησιμοποιείται κατά της αϋπνία, της ανησυχίας και της νευρικής έντασης λόγω την έντονης χαλαρωτικής του δράσης.

Αρκεί να καταναλωθεί λίγη ώρα πριν πάτε στο κρεβάτι και άμεσα θα χαλαρώσει το σώμα, θα καταπραϋνει το νευρικό σύστημα και τελικά θα οδηγήσει σε ένα βαθύ και ποιοτικό ύπνο.

Τονώνει το ανοσοποιητικό 

Έχει αποδειχτεί πως το χαμομήλι μπορεί να αυξήσει την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία με τη σειρά τους βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Έτσι ο οργανισμός θωρακίζεται απέναντι στη γρίπη, το συνάχι και τις εποχιακές ιώσεις.

Ταυτόχρονα, η εισπνοή ατμού από εκχύλισμα χαμομηλιού μπορεί να καταπραΰνει το προϋπάρχον κρύωμα και να μειώσει την καταρροή.

Βοηθά το πεπτικό σύστημα

Το αφέψημα χαμομηλιού μπορεί να μας ανακουφίσει από το φούσκωμα και τα ενοχλητικά αέρια, όπως επίσης και να ανακουφίσει τα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου.

Ακόμη, μειώνει τα επεισόδια των κολικών, όπως και τη διάρκεια της διάρροιας, ενώ βοηθά σημαντικά στη χαλάρωση του στομάχου.

Μελέτες γύρω από το χαμομήλι και τις επιδράσεις του στην υγεία έχουν αποδείξει ότι μπορεί να μας ευνοήσει σε διάφορους τομείς.

Έχει αντιφλεγμονώδη δράση

Το χαμομήλι έχει αποτελεσματική δράση απέναντι σε διάφορες φλεγμονές, συμπεριλαμβανομένων και των γαστρεντερικών μολύνσεων, των φλεγμονών στα μάτια, το δέρμα, το έντερο και πολλά ακόμη.

Μειώνει τους πόνους

Το χαμομήλι μπορεί να ανακουφίσει τους πόνους και να προλάβει την εξάπλωσή τους.

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η επάλειψη με λάδι χαμομηλιού μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ημικρανίας, της οστεοαρθρίτιδας, ακόμη και των πόνων τοκετού.

Ανακουφίζει από τους πόνους της περιόδου

Σε περιπτώσεις γυναικολογικών προβλημάτων, όπως κράμπες περιόδου, το χαμομήλι μπορεί να καταπραΰνει τον πόνο.

Επιπλέον, σε περιπτώσεις μολύνσεων όπως η κολπίτιδα, οι πλύσεις με χαμομήλι ανακουφίζουν την κατάσταση.

Ξανθαίνει τα μαλλιά

Παλιότερα ήταν πολύ διαδεδομένο το τελευταίο ξέβγαλμα των μαλλιών στο λούσιμο να γίνεται με νερό στο οποίο θα έχετε προηγουμένως βράσει χαμομήλι, για να αποκτήσουν τα μαλλιά ανοιχτές ανταύγειες και λάμψη.

Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, με την έντονη ηλιοφάνεια που επικρατεί, η μέθοδος αυτή θεωρείται ακόμη πολύ αποδοτική για τα φυσικά ανοιχτά καστανά ή ξανθά μαλλιά.

Εάν λοιπόν επιθυμείτε μαλλιά με φυσικές ξανθές ανταύγειες, μπορείτε να το δοκιμάσετε και δεν θα απογοητευτείτε!

www.y-o.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.