A+ A A-

Ευαίσθητη Περιοχή

Φροντίδα της Ευαίσθητης Περιοχής

Η γεννητική περιοχή της γυναίκας έχει μια ιδιαίτερη φυσιολογία, με εκατομμύρια μικροοργανισμούς, άλλους βλαβερούς, άλλους ωφέλιμους.

Με την κατάλληλη υγιεινή και φροντίδα, θα διατηρήσετε την απαραίτητη ισορροπία και θα αποφύγετε το ενδεχόμενο λοιμώξεων.

Ορισμένες περιοχές του γεννητικού συστήματος της γυναίκας όπως η ενδομήτρια κοιλότητα, οι σάλπιγγες, οι ωοθήκες και οι βαρθολίνειοι αδένες δεν παρουσιάζουν μικρόβια ενώ άλλες, όπως το αιδοίο, ο κόλπος και ο τράχηλος της μήτρας είναι εποικισμένα από ποικιλία μικροβίων, τα οποία αποτελούν την φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα.

Η χρήση των προϊόντων υγιεινής της ευαίσθητης περιοχής απαιτεί συμβατότητα με τη φυσιολογία του γεννητικού συστήματος της γυναίκας και ιδιαίτερη πρόνοια, ώστε να μην διαταράσσεται η ισορροπία αυτού, όσον αφορά τη φυσιολογική χλωρίδα, το pH και την απαραίτητη υγρασία.

Φροντίδα Ευαίσθητης Περιοχής

To pH του κόλπου σε φυσιολογικές συνθήκες κυμαίνεται από 3.8 σε 4.5 και είναι όξινο, προκειμένου να διατηρείται η ισορροπία.

Το όξινο αυτό pH οφείλεται στα υγιή βακτήρια (γαλακτοβάκιλλοι) και αν διαταραχτεί, τότε η ισορροπία χάνεται και ευνοείται η ανάπτυξη κάποιων μικροβίων έναντι άλλων.

Ο γυναικείος κόλπος διαθέτει σύστημα αυτοάμυνας, που σημαίνει ότι ένα μέρος από τις λειτουργίες του πραγματοποιούνται με σκοπό να παραμένει υγιής και καθαρός.

Όταν νιώσετε ότι χρειάζεται να κάνετε εσείς κάτι για να φρεσκάρετε την ευαίσθητη περιοχή, όπως για παράδειγμα στο τέλος της περιόδου, μετά το σεξ ή μετά την θάλασσα, μπορείτε να την καθαρίσετε με άφθονο νερό και ένα ειδικό προϊόν υγιεινής με πολύ ελαφριά σύνθεση, ώστε να μην διαταραχτεί η φυσιολογική χλωρίδα της περιοχής.

7 Σημεία που Χρειάζονται Προσοχή

• Η Καθαριότητα:

Για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής, τίποτε δεν είναι πιο σημαντικό από την καθαριότητα.

Ο γυναικολόγος ή ο φαρμακοποιός σας θα σας προτείνει το κατάλληλο προϊόν καθαρισμού, αφού λάβει υπόψη του την ηλικία και τη γενικότερη κατάστασή σας (εφηβεία, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση κλπ.)

Ακολουθείστε έναν σχολαστικό καθαρισμό καθημερινά, αλλά χωρίς υπερβολές.

Μία φορά την ημέρα είναι αρκετό.

Η ευαίσθητη περιοχή χρειάζεται προσοχή.

Αν υπερβάλλετε με την καθαριότητα θα έχετε τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα, θα καταστρέψετε τη φυσική χλωρίδα της περιοχής.

Μην υπερβάλλετε με τις κολπικές πλύσεις χωρίς τη συμβουλή του ιατρού σας.

Να σημειώσουμε επίσης ότι για να αποφύγετε τις ενοχλητικές μολύνσεις, ο σωστός καθαρισμός πρέπει να γίνεται με κατεύθυνση από τον κόλπο προς τα πίσω και όχι το ανάποδο.

Να θυμάστε να πλένετε και να σκουπίζετε καλά τα χέρια σας, όχι μόνο μετά, αλλά και πριν την τουαλέτα.

Έτσι θα αποφύγετε να μεταφέρετε μικρόβια από τα χέρια σας στον κόλπο.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι τουαλέτες σε δημόσιους χώρους. Μην κάθεστε ποτέ όταν χρησιμοποιείτε τουαλέτες σε δημόσιους χώρους.

Και κάτι τελευταίο: Σε ότι αφορά την ευαίσθητη περιοχή καλό θα είναι να αποφεύγεται να κάνετε αφρόλουτρο γεμίζοντας τη μπανιέρα, διότι υπάρχει πιθανότητα διάφορα μικρόβια από το σώμα να προκαλέσουν διαταραχές στην ευαίσθητη περιοχή ή και να εισχωρήσουν στον κόλπο.

Ένα προϊόν καθαρισμού κατάλληλο για καθημερινή χρήση θα πρέπει να έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

- Να είναι συμβατό με το pH της περιοχής (5 για γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία, σχεδόν 7 στην προεφηβική ηλικία και σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση).

- Να μην διαταράσσει τον υδρολιπιδικό μανδύα της αιδοιοκολπικής χώρας. Τα αλκαλικά σαπούνια και τα άλλα σκληρά καθαριστικά θα πρέπει να αποφεύγονται.

- Να μην περιέχει χρωστικές, αρωματικές ουσίες και ερεθιστικά συντηρητικά.

• Η Υγρασία:

Η υγρασία επιτρέπει την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων.

Κάθε φορά που καθαρίζετε την ευαίσθητη περιοχή φροντίστε να την σκουπίζετε πολύ καλά με καθαρή βαμβακερή πετσέτα.

Για τον ίδιο λόγο, το καλοκαίρι στη θάλασσα ή όταν κολυμπάτε στην πισίνα, δεν πρέπει να αφήνετε το μαγιό να στεγνώνει πάνω σας.

Να έχετε μαζί σας ένα στεγνό μαγιό για αλλάζετε σκουπίζοντας πολύ καλά την περιοχή.

• Τα Ρούχα και τα Εσώρουχα:

Τα ρούχα και τα εσώρουχα χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή.

Είναι σημαντικό για την υγιεινή και φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής να προσέχουμε το εσώρουχο, αλλά και τα ρούχα που φοράμε.

Να προτιμάτε τα βαμβακερά εσώρουχα που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει και συνήθως πλένονται σε υψηλότερες θερμοκρασίες, αποφεύγοντας τα άλλα υφάσματα.

Επίσης, είναι καλύτερο να αποφεύγονται τα πολύ στενά και σφιχτά ρούχα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες με τη ζέστη που ιδρώνουμε περισσότερο.

• Η Έμμηνος Ρύση:

Κατά τη διάρκεια της περιόδου καλό είναι να αλλάζετε σε τακτά χρονικά διαστήματα τη σερβιέτα ή το ταμπόν σας (ανά 3-4 ώρες περίπου ) και μετά το τέλος της περιόδου μπορείτε να κάνετε μια κολπική πλύση για την απομάκρυνση υπολειμμάτων.

• Η Θάλασσα:

Τους καλοκαιρινούς μήνες όταν επισκέπτεστε τις παραλίες πρέπει να είστε αρκετά προσεκτικές και να μην έρχεστε σε άμεση επαφή με την άμμο, την ψάθα ή την ξαπλώστρα.

Είναι βασικό να χρησιμοποιείτε πετσέτα όχι μόνο για την αποφυγή υγρασίας, όπως αναφέραμε και παραπάνω, αλλά και για να κάθεστε πάνω σε αυτή, εφόσον είναι καθαρή και στεγνή, και να μην κάθεστε απευθείας στην άμμο ή σε άλλα σημεία που μπορεί να σας γεμίσουν μικρόβια και να προκαλέσουν μολύνσεις.

• Η Ερωτική Επαφή:

Στη διάρκεια της ερωτικής επαφής μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε κάθε φορά προφυλακτικό (πέρα από τους σοβαρούς και γνωστούς λόγους) για την αποφυγή μετάδοσης λοιμώξεων και μετά την επαφή φροντίστε πάντα να ακολουθεί καθαρισμός της περιοχής.

• Τακτικός Ιατρικός Έλεγχος

Για να είστε σίγουρη για την υγιεινή και φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής, να επισκέπτεστε τακτικά το γυναικολόγο σας όχι μόνο αν έχετε κάποια ενόχληση και κάποιο πρόβλημα, αλλά και προληπτικά για έναν γενικό έλεγχο.

Μην αμελείτε τις επισκέψεις σας και μην τις αναβάλετε επειδή τρέχετε με την καθημερινότητα ή επειδή νιώθετε άβολα.

Αν εμφανιστεί κάποιο σύμπτωμα, όπως ερυθρότητα, αυξημένη έκκριση κολπικών υγρών που συχνά αλλάζουν χρώμα ή έχουν δυσάρεστη οσμή, τσούξιμο, οίδημα, κνησμός, πόνος χαμηλά στην κοιλιά ή κατά τη σεξουαλική επαφή, τότε η επίσκεψη στο γυναικολόγο πρέπει να προγραμματιστεί άμεσα.

Αποφύγετε τις Μολύνσεις

«Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν», υποστήριζε ο Ιπποκράτης, αναδεικνύοντας τη σημασία της πρόληψης για την υγεία, αλλά και την μακροζωία.

Για την καλύτερη υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής ακολουθήστε τους παρακάτω απλούς κανόνες:

• Προτιμήστε τα βαμβακερά εσώρουχα,

• Να τα πλένετε σε υψηλή θερμοκρασία (60°C)και να τα σιδερώνετε,

• Να αποφεύγετε τα στενά εσώρουχα, όπως και τα στρινγκ,

• Να αλλάζετε καθημερινά το εσώρουχό σας. Περισσότερες φορές το καλοκαίρι όταν ιδρώνετε,

• Η καθημερινή παρατεταμένη χρήση αντισηπτικών προϊόντων καθαρισμού, είναι ικανή να καταστρέψει τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου η οποία είναι απαραίτητη στην άμυνα του γεννητικού συστήματος,

• Προσοχή στα αφρόλουτρα με αιθέρια έλαια. Μπορεί να ερεθίσουν τη βλεννογόνο του κόλπου,

• Μην χρησιμοποιείτε αποσμητικά που μπορεί να προκαλέσουν κνησμό, εξανθήματα και αλλεργίες.

Ζητήστε από τον φαρμακοποιό σας ειδικά αποσμητικά, κατάλληλα για χρήση στη γεννητική περιοχή και

• Σε περίπτωση που ακολουθείτε αγωγή με αντιβιοτικά η οποία επηρεάζει τη μικροβιακή χλωρίδα του κόλπου, ζητήστε από τον φαρμακοποιό σας κάποια προβιοτικά.

Φροντίδα Ευαίσθητης Περιοχής

• Η Συμβουλή μας

Στη διάρκεια της παιδικής ηλικίας δεν εκκρίνονται οιστρογόνα, συνεπώς η μικροβιακή χλωρίδα είναι περιορισμένη.

Το αιδοίο ωστόσο είναι επιρρεπές σε ερεθισμούς, γι’αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Μέχρι την προεφηβική ηλικία, δεν είναι απαραίτητο ένα προϊόν ειδικό για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής.

Τα κορίτσια μπορούν αν χρησιμοποιούν τα συνήθη προϊόντα (με ουδέτερο pH) καθαρισμού για το σώμα.

Αν χρειαστεί ειδικό προϊόν καθαρισμού, θα ακολουθήσετε τις συμβουλές του παιδίατρου ή του γυναικολόγου.

Αν δείτε υγρά στο εσώρουχο του κοριτσιού, μπορεί να ταλαιπωρείται από κολπίτιδα.

Θα πρέπει να συμβουλευτείτε γυναικολόγο για να προβεί σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις.

Σε περίπτωση που η μικρή παραπονεθεί για φαγούρα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων φαγούρας στην περιοχή των έξω γεννητικών οργάνων, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο ή τον γυναικολόγο.

Κυριακή Κοψινού, Γυναικολόγος

Αποτρίχωση στην Περιοχή Μπικίνι: Γιατί να την Αποφύγετε

Η αποτρίχωση στην περιοχή του μπικίνι είναι ένα θέμα που απασχολεί όλες τις γυναίκες.

Τελευταία παρατηρούμε ότι πολλά ινστιτούτα αισθητικής προτείνουν ολοκληρωτική αποτρίχωση στην περιοχή μπικίνι και γενικά στην ηβική περιοχή, μια πρακτική που έχει γίνει της «μόδας».

Σύμφωνα με τους δερματολόγους όμως, η ολοκληρωτική αποτρίχωση της περιοχής αυτής δεν είναι ό,τι καλύτερο για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής.

Η πλειοψηφία των γυναικών επιλέγει αποτρίχωση για την περιοχή του μπικίνι.

Αποφύγετε Αποτρίχωση Μπικίνι

Σε μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, 3316 γυναίκες ρωτήθηκαν σχετικά με την αποτρίχωση της ευαίσθητης περιοχής και τους λόγους για τους οποίους προχωρούν σε μια τέτοια διαδικασία.

Οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα στη συντριπτική τους πλειοψηφία προτιμούν να αποτριχώνουν την ευαίσθητη περιοχή (σε ποσοστό 83,8%), ενώ ένα πολύ μικρό ποσοστό (16,2%) παραδέχτηκε ότι δεν κάνει αποτρίχωση.

Για ποιους λόγους όμως οι γυναίκες προχωρούν σε ολική αποτρίχωση στο μπικίνι;

Οι γυναίκες, σε ποσοστό 59%, απαντούν «για λόγους υγιεινής», με ένα μεγάλο ποσοστό (46%) να έχει αποκτήσει τη συνήθεια της αποτρίχωσης καθημερινά στη διάρκεια του ντους.

Το 21% των γυναικών παραδέχτηκε ότι κάνει ολική αποτρίχωση σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή επειδή αυτή είναι η επιθυμία του συντρόφου τους.

Επίσης οι γυναίκες που επιλέγουν την ολοκληρωτική αποτρίχωση, στο 21% δηλώνουν ότι την προτιμούν για λόγους σεξουαλικής απόλαυσης, ενώ ένα 46% την περιορίζει στην περίοδο των διακοπών για λόγους ευκολίας.

Οι ερευνητές όμως υπενθυμίζουν ότι οι τρίχες της ηβικής χώρας βρίσκονται εκεί για κάποιο λόγο: λειτουργούν ως προστατευτικός μανδύας ενάντια σε βακτήρια και ιούς που μπορεί να απειλήσουν τα γεννητικά όργανα της γυναίκας και να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις.

Επιπρόσθετα, τονίζουν ότι τόσο το κερί, όσο και το ξυράφι, μπορούν να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα στο ιδιαίτερα ευαίσθητο δέρμα της ήβης.

Η ολική αποτρίχωση στην περιοχή του μπικίνι πρέπει να αποφεύγεται.

Τα γυναικεία περιοδικά και τα διάφορα επώνυμα και ανώνυμα blogs συχνά παρουσιάζουν τα πλεονεκτήματα του αποτριχωμένου μπικίνι και της ήβης.

Η αποτρίχωση τύπου «brazilian» όσο και η ολική αποτρίχωση της περιοχής φαίνεται να είναι της μόδας.

Ο ιατρικός κόσμος, όμως, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και καταγγέλλει αυτόν τον άτυπο πόλεμο που έχει κηρυχτεί ενάντια στις τρίχες του εφηβαίου.

Οι γυναίκες αποτριχώνουν το μπικίνι για λόγους υγιεινής, για λόγους αισθητικής ή ερωτικής απόλαυσης.

Ωστόσο φαίνεται να παραβλέπουν το γεγονός ότι έτσι αυξάνουν τον κίνδυνο μολύνσεων, όπως και τον κίνδυνο σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών.

Η αλήθεια είναι ότι η ολική ηβική αποτρίχωση μπορεί να ερεθίσει και να προκαλέσει φλεγμονή στους θύλακες της τρίχας, αφήνοντας μικροσκοπικές ανοιχτές πληγές στην περιοχή.

Η συχνή αποτρίχωση μπορεί, επίσης, να προκαλέσει έναν σχεδόν μόνιμο ερεθισμό της περιοχής.

Οι ερεθισμοί, σε συνδυασμό με την υγρασία των γεννητικών οργάνων, δημιουργούν ένα εξαιρετικά ευνοϊκό περιβάλλον για την εξάπλωση παθογόνων βακτηρίων.

Μερικοί από τους πιο σοβαρούς κινδύνους είναι ο έρπης των γεννητικών οργάνων, θυλακίτιδες, κυστίτιδες, μυκητιάσεις και άλλες δυσάρεστες λοιμώξεις που θα σας ταλαιπωρήσουν για καιρό.

Σημαντικό είναι επίσης ο κίνδυνος μόλυνσης από σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες.

Οι τρίχες που έχουν εξαφανιστεί από την περιοχή, δεν έχουν πια τον ρόλο του «φύλακα» και προστάτη του βλεννογόνου των γεννητικών οργάνων

Ολική Αποτρίχωση: Πείτε όχι στο κόμπλεξ της τρίχας!

Αλήθεια γιατί οι περισσότερες γυναίκες κάνουν ολική αποτρίχωση στο εφηβαίο τη στιγμή που γνωρίζουν ότι οι τρίχες εκεί έχουν κάποια χρησιμότητα;

Οι τρίχες της ήβης είναι σαν ένα προστατευτικό μαξιλαράκι που προστατεύει, ακόμη και από την απλή καθημερινή τριβή με το εσώρουχο, μια περιοχή ιδιαίτερα ευαίσθητη και ευάλωτη στις μολύνσεις.

Αποφύγετε Αποτρίχωση Μπικίνι

Είναι απολύτως φυσικό να έχουν τρίχες στη ευαίσθητη περιοχή οι γυναίκες, φυσικό και υγιεινό.

Ίσως λοιπόν να ήρθε η ώρα για μια νέα μια επικοινωνιακή καμπάνια που θα προτρέπει τις γυναίκες να αγαπήσουν τις τρίχες του εφηβαίου και να τις αφήσουν στην ησυχία τους ...

Για όλες όσες δεν πείστηκαν για τον σημαντικό ρόλο που έχουν οι τρίχες της ευαίσθητης περιοχής και συνεχίσουν να ψηφίζουν υπέρ της ολικής αποτρίχωσης, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε μερικούς βασικούς κανόνες ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης της περιοχής:

• Φροντίστε ιδιαίτερα με καταπραϋντικές, αντιφλεγμονώδεις κρέμες την αποτριχωμένη περιοχή ώστε να αποφύγετε τις κοκκινίλες στην επιφάνεια της επιδερμίδας, αλλά και τις θυλακίτιδες από τις τρίχες που διεισδύουν στο δέρμα.

• Να χρησιμοποιείτε απολύτως καθαρά εργαλεία για την αποτρίχωση.

Φαγούρα μετά το Σεξ

Αρκετές γυναίκες διαμαρτύρονται ότι αφότου ολοκληρώσουν τη σεξουαλική επαφή, νιώθουν φαγούρα στην «ευαίσθητη περιοχή».

Σε γενικές γραμμές, υπάρχει η πιθανότητα να έχετε αλλεργία στη χρήση του σπερματοκτόνου ή στα προφυλακτικά.

Κονδυλώματα: Πότε Χρήζουν Επείγουσας Ιατρικής Επέμβασης

Υπαρκτός, αν και σπάνιος, είναι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου μετά από μόλυνση από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού.

Αν και η πληροφόρηση για τον ιό εστιάζει κυρίως στις γυναίκες, δεδομένου ότι η μόλυνση από αυτόν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, το ίδιο επικίνδυνα μπορεί να είναι ορισμένα στελέχη του ιού και για τους άνδρες.

Επομένως, είναι σημαντικό άνδρες και γυναίκες να καταλάβουν πώς μπορούν να μειωθούν οι κίνδυνοι μόλυνσης από τον HPV.

Τα οξυτενή κονδυλώματα είναι η επιδερμική εκδήλωση του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων.

Πάνω από 100 είδη επιθηλιοτρόποι ιοί διπλής έλικας κυκλικού DNA έχουν απομονωθεί μέχρι σήμερα.

Από αυτούς, 35 τύποι περίπου εμφανίζονται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού και μερικοί εξ αυτών έχουν συνδεθεί άμεσα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νεοπλασιών τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες.

Όμως, «ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πρωκτού είναι περίπου 17 φορές υψηλότερος σε ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες από ό,τι στους ετεροφυλόφιλους.

Οι άνδρες που φέρουν τον ιό HIV βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίζουν καρκίνο εξαιτίας της μόλυνσής τους από τον ιό HPV», επισημαίνει.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής η ετήσια επίπτωση των οξυτενών κονδυλωμάτων είναι 1% και θεωρείται η πιο συχνά εμφανιζόμενη σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια.

Τα τελευταία 20 χρόνια ο επιπολασμός έχει τετραπλασιαστεί.

Διαθέσιμα στοιχεία απ’ όλο τον κόσμο καταδεικνύουν ότι το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και πλήττει το 50% των σεξουαλικά ενεργών ατόμων κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Ο επιπολασμός είναι μεγαλύτερος σε άτομα ηλικίας 17-33 ετών, με αποκορύφωση της συχνότητας εμφάνισης σε άτομα ηλικίας 20-24 ετών.

Υπάρχουν δύο γενικές κατηγορίες των ιών HPV: οι χαμηλού κινδύνου καλοήθεις αλλοιώσεις και οι υψηλού κινδύνου για εμφάνιση βλαβών που μπορούν να οδηγήσουν σε κακοήθεια.

Τα στελέχη χαμηλού κινδύνου είναι υπεύθυνα για την εμφάνιση κονδυλωμάτων στα γεννητικά όργανα, για υποτροπιάζουσα αναπνευστική θηλωμάτωση (RRP), καθώς και χαμηλού βαθμού τραχηλικές αλλοιώσεις.

Δύο τύποι, οι 6 και 11, είναι υπεύθυνοι για πάνω από το 90% των γεννητικών κονδυλωμάτων και τις περισσότερες περιπτώσεις RRP.

Αυτοί είναι λιγότερο πιθανό να έχουν δυναμικό κακοήθειας.

Δεκατρείς τύποι του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV (δηλαδή οι 33, 35, 39, 40, 43, 45, 51-56, 58) έχουν μέτριο κίνδυνο για νεοπλασματική εξαλλαγή, ενώ οι 16 και 18 θεωρούνται υψηλού κινδύνου.

Πάνω από το 70% των καρκίνων τραχήλου της μήτρας, του κόλπου και του πέους προκαλούνται από αυτούς τους 2 τύπους HPV.

Μεγαλύτερα προβλήματα μπορούν να δημιουργηθούν όταν συνυπάρχουν πολλοί τύποι του HPV στον ίδιο ασθενή (10-15%), αλλά και από την έλλειψη επαρκών πληροφοριών σχετικά με το ογκογόνο δυναμικό πολλών τύπων και τις διαρκείς ανακαλύψεις σχετικά με την παθολογία του ιού.

Για παράδειγμα, το κακοήθες δερματικό βλαστίδωμα, η σμηγματορροϊκή κεράτωση και όγκος Buschke-Lowenstein έχουν συνδεθεί με μολύνσεις από τον HPV.

Η μποουενοειδής βλατίδωση, που εκδηλώνεται με τραχύ βλατιδώδη εξανθήματα, θεωρείται ένα καρκίνωμα in situ ή ενδοεπιθηλιακό καρκίνωμα που είναι μια προ-κακοήθης κατάσταση, κατά την οποία κυτταρολογικά ευρήματα υποδεικνύουν μεν κακοήθεια, αλλά δεν υπάρχει εμφανής παθολογοανατομικά ρήξη της βασικής μεμβράνης του επιθηλίου.

Η σμηγματορροϊκή κεράτωση παλαιότερα θεωρούνταν μια καλοήθης δερματική εκδήλωση της μόλυνσης.

Πλέον είναι γνωστό ότι οι τραχείς πλάκες που προκαλεί έχουν μολυσματικό και ογκογόνο δυναμικό.

Οι όγκοι Buschke-Lowenstein είναι ευμεγέθεις που εμφανίζονται στη γεννητική ή περιπρωκτική περιοχή και, παρά την καλοήθη ιστολογική τους εικόνα, συμπεριφέρονται επιθετικά και είναι δυνατόν να εξαλλαγούν σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.

Με την εμφάνιση, λοιπόν, οποιουδήποτε ύποπτου εξανθήματος πρέπει να αναζητούμε Ιατρική βοήθεια, προκειμένου να εξακριβώσουμε εάν πρόκειται για μόλυνση από τον ιό HPV, αλλά και τον τύπο αυτού, ώστε να προλάβουμε τυχόν ατυχή εξέλιξη της πάθησης.

Όμως, παρά τη θεραπεία, πολλές περιπτώσεις των γεννητικών κονδυλωμάτων δεν ανταποκρίνονται ή επανεμφανίζονται.

Το ποσοστό υποτροπής υπερβαίνει το 50% μετά από 1 χρόνο και έχει αποδοθεί, μεταξύ άλλων, σε έλλειψη θεραπείας του συντρόφου, μακρά περίοδο επώασης του ιού HPV, ανοσοκαταστολή του ασθενή και ελλιπή θεραπεία σε ορισμένες μολυσμένες περιοχές. 

Υπάρχουν αποτελεσματικές μέθοδοι για τη θεραπεία των οξυτενών κονδυλωμάτων, όπως είναι η εφαρμογή του υπερπαλικού LASER CO2 και η χρήση ραδιοσυχνοτήτων (RF), οι οποίες είναι ανώδυνες και με άριστα αισθητικά αποτελέσματα.

Όταν η μόλυνση εντοπίζεται στον πρωκτό, επιβάλλεται η ενδοπρωκτική επισκόπηση, ώστε να αφαιρεθούν τυχόν κονδυλώματα από τη συγκεκριμένη περιοχή ούτως ώστε για να μην αποτελέσουν αιτία υποτροπών της νόσου.

Μετά τη θεραπεία και για την εξάλειψη πιθανών υπολειμματικών βλαβών, καθώς και βλαβών που βρισκόταν σε λανθάνουσα κατάσταση, απαιτείται επανεξέταση κάθε μήνα για τους επόμενους 8 μήνες, διότι ο χρόνος επώασης του ιού κυμαίνεται από 1-8 μήνες.

Εάν αμελήσουμε τη θεραπεία των κονδυλωμάτων και προκύψει καρκίνος του πρωκτού, η αντιμετώπισή του εξαρτάται από το στάδιο του καρκίνου και γίνεται με χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία.

Καλό είναι λοιπόν να θεραπεύουμε οποιαδήποτε βλάβη έγκαιρα και αποτελεσματικά και στους δύο συντρόφους, προκειμένου να αποφύγουμε δυνητικά απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις.

Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, Πρόεδρος Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής

Προλάβετε την Κυστίτιδα με Κατάλληλη Διατροφή

Οι κυστίτιδες είναι μια συχνή πάθηση που ταλαιπωρεί τις γυναίκες αρκετά συχνά.

Κάθε χρόνο μια γυναίκα στις 10 αντιμετωπίζει μια κυστίτιδα.

Το 20% των γυναικών έχουν ήδη μια εμπειρία με ουρολοίμωξη και το 30% αυτών έχουν υποτροπές.

Ας δούμε τι μπορείτε να κάνετε για να προλάβετε την κυστίτιδα πριν αρχίσει το ενοχλητικό τσούξιμο και χρειαστεί να πάρετε αντιβίωση.

Πρόληψη και Θεραπεία

Η έγκαιρη έναρξη αντιβίωσης έχει σαν στόχο την γρήγορη υποχώρηση των συμπτωμάτων και την πρόληψη των επιπλοκών.

Κατεβάστε τώρα το Application!

Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.