Υγεία & Ομορφιά
Ο Μύθος της Ευεργετικής Κατανάλωσης Αλκοόλ
Διατροφή

Ο Μύθος της Ευεργετικής Κατανάλωσης Αλκοόλ

Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει πολλές μελέτες που αφορούν την καρδιαγγειακή προστασία σε συνδυασμό με τη μέτρια κατανάλωση κρασιού, κυρίως κόκκινου.

Ωστόσο, μια πρόσφατη έρευνα μετριάζει τον ενθουσιασμό που υπάρχει για τις θετικές επιδράσεις του αλκοόλ στην υγεία.

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, δηλαδή περίπου δύο ποτήρια κρασιού την ημέρα, έως τώρα θεωρούνταν ότι μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ωστόσο, σύμφωνα με μια τελευταία μελέτη από ερευνητές της Βόρειας Αμερικής και της Αυστραλίας, ο μύθος αυτός αρχίζει να αμφισβητείται.

Ο Μύθος της Ευεργετικής Κατανάλωσης Αλκοόλ

Το κύριο πρόβλημα είναι ότι όσοι δεν πίνουν κρασί είναι στην πραγματικότητα άτομα που έχουν κόψει το αλκοόλ για λόγους υγείας.

Αντιστρόφως, τα υγιή ηλικιωμένα άτομα έχουν διατηρήσει μια μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σε αντίθεση με τα άτομα της ίδιας ηλικίας με προβλήματα υγείας.

Δύο στοιχεία που επηρεάζουν σημαντικά τη διαφορά των αποτελεσμάτων μεταξύ των ατόμων που καταναλώνουν αλκοόλ και βρίσκονται σε υγιή κατάσταση, και των ατόμων που δεν καταναλώνουν αλλά η υγεία τους δεν είναι σε καλή κατάσταση είναι: η σύνδεση της καλής υγείας με την μέτρια κατανάλωση αλκοόλ.

Οι ερευνητές λοιπόν παρατήρησαν ότι άτομα που καταναλώνουν μέτρια ποσότητα αλκοόλ παρουσιάσανε μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές αιτίες.

Αυτό όμως δεν ίσχυε όταν η μελέτη αφορούσε άτομα κάτω των 55 ετών.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν πίνουν αλκοόλ δεν έχουν καλύτερη κατάσταση υγείας επειδή δεν έχουν καταναλώσει ποτέ αλκοόλ αλλά επειδή η υγεία τους θα επηρεαστεί από τις επιλογές τους στην κατανάλωση του αλκοόλ.

Μια ακόμη μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό αυτό.

Ένας αριθμός 9.137 Βρετανών που γεννήθηκαν το 1958 συμμετείχε στην έρευνα και διαπιστώθηκε ότι τα πρότυπα κατανάλωσης αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου:

Όσοι έχουν σταματήσει την κατανάλωση του αλκοόλ σε νεαρή ηλικία είχαν καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία σε σύγκριση με όσους τη σταματήσανε αργότερα.

Συμπερασματικά, οι κίνδυνοι από τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είναι περιορισμένοι, αλλά το να πίνουμε κρασί νομίζοντας ότι αυτό κάνει καλό στην υγεία αυτό είναι ένας ευσεβής πόθος!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διατροφή για Υγιές Δέρμα

yoadmin

Οι Τροφές που «Καθαρίζουν» τους Πνεύμονες

a.alefragkis

Τρόποι που το Πρωινό σε Κάνει να Παχαίνεις

Evi Makavelou

Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε για τα Σύκα

Evi Makavelou

Οι Τροφές που Επιδεινώνουν τις Καούρες

Evi Makavelou

Αυτές Είναι οι Τροφές που Βλάπτουν τις Αρθρώσεις μας

a.alefragkis

Λίπος στην Καρδιά – Ποιες Τροφές το Προκαλούν;

a.alefragkis

Οι Καλύτερες Πηγές Σιδήρου για Χορτοφάγους και Vegan

a.alefragkis

Τροφές που Προκαλούν Φούσκωμα

Evi Makavelou

Τα Πάντα για την Καστανή Ζάχαρη

Evi Makavelou

Διατροφικές Συμβουλές που Φτιάχνουν τη Διάθεση

Evi Makavelou

Ζάχαρη – Πώς θα τη Συμπεριλάβετε στη Διατροφή σας;

a.alefragkis