A+ A A-

Γενικά

Πρόληψη Καρκίνου και Καρδιαγγειακές Παθήσεις μετά τα 40

Στην ηλικία αυτή είναι σημαντικό να φροντίσετε την υγεία σας γιατί όσο και να αισθάνεστε νέα και όμορφη, ο χρόνος έχει αφήσει τα σημάδια του όχι μόνο στο πρόσωπο, αλλά και στον οργανισμό σας.

Η πρόληψη είναι ένα από τα πιο δυνατά όπλα που έχετε στα χέρια σας.

Τα 40 είναι ένα ορόσημο στη ζωή της κάθε γυναίκας.

Είναι μια όμορφη περίοδος.

Η γυναίκα είναι πιο ώριμη, πιο κατασταλαγμένη, έχει δημιουργήσει την οικογένειά της, έχει ξεκαθαρίσει μέσα της ποια είναι και τι θέλει.

Τι χρειάζεται όμως να προσέξετε για να παραμείνετε υγιείς, γεμάτες ζωή και ενέργεια;

Η ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη μας ενημερώνει για όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε.

Η πρόληψη του Καρκίνου

Οι διαγνωστικές εξετάσεις έχουν σαν στόχο να προλάβουν την ασθένεια.

Στις μέρες μας ο καρκίνος δεν είναι «επάρατη νόσος».

Αν ανιχνευτεί έγκαιρα μπορεί, στις περισσότερες περιπτώσεις, να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά.

Διαγνωστικές Εξετάσεις Ρουτίνας για Όλες τις Γυναίκες

Πρόληψη Καρκίνου και Καρδιαγγειακές Παθήσεις μετά τα 40

• Καρκίνος του Μαστού

Ο καρκίνος του μαστού είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκινώματα στις γυναίκες.

Ψηλαφίστε το στήθος σας κάθε 6 μήνες.

Ρωτήστε τον γιατρό σας για το ποια ακριβώς είναι τα σωστά βήματα ώστε να είναι αποτελεσματική η εξέταση.

Ο γυναικολόγος σας μπορεί επίσης να σας συστήσει να κάνετε κάποιες προληπτικές εξετάσεις, όπως μια μαστογραφία και έναν υπέρηχο στο στήθος, ιδιαίτερα αν καπνίζετε και καταναλώνετε τακτικά αλκοόλ.

• Καρκίνος του Τραχήλου της Μήτρας

Ο καρκίνος στον τράχηλο της μήτρας είναι η δεύτερη αιτία θανάτου από καρκινώματα στις γυναίκες.

Το τεστ Παπανικολάου που εντοπίζει κυτταρικές ανωμαλίες είναι απαραίτητο να γίνεται κάθε δύο χρόνια, αν τα αποτελέσματα της κάθε εξέτασης είναι φυσιολογικά.

Αν το τεστ Παπ δείξει κάποια ανωμαλία, ο γυναικολόγος σας θα σας συστήσει περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις, όπως ένα τεστ HPV ή μια κολποσκόπηση, και την κατάλληλη θεραπεία.

• Καρκίνος του Παχέος Εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί τον τρίτο σε συχνότητα καρκίνο για άντρες και γυναίκες.

Το βασικότερο σύμπτωμα είναι η αναιμία.

Τις περισσότερες φορές είναι και το μοναδικό.

Μερικές φορές η αιμορραγία και ο βαθύς, κοιλιακός πόνος είναι επίσης συμπτώματα του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου.

Για την εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου προδιαθέτουν περιβαλλοντικοί και διατροφικοί παράγοντες που έχουν σχέση κυρίως με τις καθημερινές συνήθειες του ατόμου, αλλά και γενετικοί παράγοντες.

Η συχνότητα της νόσου αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας, αλλά μπορεί πολύ εύκολα να θεραπευτεί, αν διαγνωσθεί σε πρώιμο στάδιο.

Ο γιατρός σας θα σας συστήσει τις κατάλληλες εξετάσεις, όπως κολονοσκόπηση και κολονογραφία.

• Κολονοσκόπηση

Η ενδοσκόπηση του παχέος εντέρου, αναμφισβήτητα αποτελεί την εξέταση εκλογής για την ανεύρεση και την διάγνωση των παθήσεων του παχέος εντέρου.

Επιπλέον η κολονοσκόπηση μπορεί να λειτουργήσει και θεραπευτικά επιτρέποντας την ενδοσκοπική αφαίρεση ορισμένου τύπου πολυπόδων από το έντερο.

Σήμερα η εξέταση γίνεται με την χρήση λεπτού και εύκαμπτου ενδοσκοπίου ενώ ο ασθενής δεν αισθάνεται απολύτως τίποτα αφού βρίσκεται σε καταστολή (μέθη) με την χρήση ειδικών αναισθησιολογικών φαρμάκων.

• Κολονογραφία ή Εικονική Κολονοσκόπηση (κολονοσκόπηση μέσω αξονικού τομογράφου)

Πρόκειται για αξονική τομογραφία, μέσω της οποίας με την βοήθεια σύγχρονων λογισμικών, γίνετε ανασύνθεση των εικόνων της αξονικής τομογραφίας και αναπαρίσταται μια πλήρης κολονοσκόπηση.

Η εξέταση αυτή μπορεί να γίνει σε ασθενείς, που για ποικίλους λόγους, αποτυγχάνει ο πλήρης κολονοσκοπηκός έλεγχος του εντέρου.

Πρόσφατες ανακοινώσεις δείχνουν ότι, η αξονική κολονοσκόπηση έχει μεγάλη ικανότητα στην ανίχνευση μικρών όγκων (πολυπόδων) μεγέθους 6χιλιστών. Πολύ πιθανόν στο μέλλον η εξέταση αυτή να αποτελέσει μέθοδο ελέγχου του γενικού πληθυσμού για παθήσεις του παχέος εντέρου.

• Μελάνωμα ή Καρκίνος του Δέρματος

Αν παρατηρήσετε μια ελιά ή μια ύποπτη σκούρα κηλίδα (κοιτάξτε για ανωμαλία στο σχήμα, ασυμμετρία, περίεργο χρώμα ή μέγεθος μεγαλύτερο από 6mm) πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως τον δερματολόγο σας.

Ζητήστε τη συμβουλή του για οποιαδήποτε αμφιβολία κι αν έχετε, γιατί το μελάνωμα μπορεί να θεραπευτεί πλήρως αν γίνει έγκαιρη διάγνωση, αλλά να προκαλέσει πολλά προβλήματα αν η διάγνωση καθυστερήσει.

Διαγνωστικές Εξετάσεις για τις Καπνίστριες

Ειδικότερα οι γυναίκες που καπνίζουν θα πρέπει, σε συνεννόηση πάντα με τον γιατρό τους, να κάνουν κάποιες προληπτικές εξετάσεις κάθε χρόνο, όπως γενική εξέταση από ΩΡΛ και ακτινογραφία θώρακος.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πλέον θανατηφόρα μορφή καρκίνου, με τα ποσοστά θνησιμότητας να αγγίζουν το 30%.

Ο καρκίνος του πνεύμονα σχετίζεται με το κάπνισμα, 9 στους 10 ασθενείς είναι καπνιστές.

Κι εδώ η πρόληψη μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη διάγνωση και στη θεραπεία.

Αν παρατηρήσετε αλλαγή στη φωνή σας, έναν βήχα που επιμένει ή κάποια δυσκολία στην αναπνοή, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

Σε περίπτωση που υπάρχει ιστορικό καρκίνου στην οικογένεια

Αν υπάρχει ιστορικό καρκίνου στις γυναίκες της οικογένειας μέχρι και την τρίτη γενιά (γιαγιά, μαμά, θεία, αδερφή) θα πρέπει να είστε πιο προσεκτική.

Θα πρέπει να κάνετε κλινικές εξετάσεις κάθε 6 μήνες και μια μαστογραφία κάθε χρόνο, καθώς και έναν υπέρηχο στο στήθος.

Ενδέχεται να χρειαστεί να κάνετε γενετικό έλεγχο. Σκεφτείτε να ξεκινήσετε τις εξετάσεις αυτές τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν από την ηλικία που είχε η συγγενής σας όταν εμφανίστηκε η νόσος.

Αν για παράδειγμα η γιαγιά σας παρουσίασε καρκίνο στο στήθος στην ηλικία των 42, εσείς θα πρέπει να ξεκινήσετε τις τακτικές διαγνωστικές εξετάσεις από τα 37 σας.

Σκεφτείτε τις Καρδιαγγειακές Παθήσεις

Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, δεν έχουν όλοι οι οργανισμοί τις ίδιες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια καρδιαγγειακή νόσο.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνισή της, αλλά καμιά φορά ακόμη κι ένας από αυτούς μπορεί να είναι αρκετός.

Ο συνδυασμός τους, βέβαια, κάνει τον κίνδυνο πολύ μεγαλύτερο.

Παρακάτω παρουσιάζουμε τους πιο σημαντικούς παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων:

• Η Υψηλή Κακή Χοληστερίνη (LDL) ή η Πολύ Χαμηλή Καλή Χοληστερίνη (HDL)

Το επίπεδο της χοληστερόλης μπορεί να ανιχνευτεί με μια απλή εξέταση αίματος.

Ιδιαίτερα μετά τα 45, οι γυναίκες θα πρέπει να κάνουν ένα πλήρες λιπιδικό προφίλ και να επαναλαμβάνουν τις εξετάσεις κάθε τρία χρόνια, επί φυσιολογικού αποτελέσματος.

Σε περίπτωση διαβήτη, η εξέταση των λιπιδίων του αίματος θα πρέπει να γίνεται πιο συχνά.

Σημειώνουμε ότι η φυσιολογική τιμή της LDL χοληστερόλης στο αίμα είναι λιγότερο από 1,6 gr/l. Σημαντικό είναι, επίσης, να γνωρίζετε αν υπάρχει ιστορικό χοληστερίνης στην οικογένειά σας.

• Η Αρτηριακή Πίεση

Μια συνηθισμένη επίσκεψη στο γιατρό σας θα πρέπει να περιλαμβάνει και τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης.

Οι φυσιολογικές τιμές είναι 9 για τη χαμηλή πίεση και 14 για την υψηλή. Να θυμάστε ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν έχει συμπτώματα.

Μόνο μια σωστή μέτρηση μπορεί να αναδείξει το πρόβλημα. Και στην περίπτωση αυτή είναι σημαντικό να γνωρίζετε αν υπάρχει ιστορικό υπέρτασης στην οικογένειά σας.

Ο Διαβήτης

Ο διαβήτης ορίζεται από τα αφύσικα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, όταν η ινσουλίνη που ρυθμίζει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα δεν πληροί πλέον τη λειτουργία της. Ο διαβήτης είναι μια σιωπηρή ασθένεια, δεν παρουσιάζει συμπτώματα.

Μπορεί, ωστόσο, να ανιχνευτεί με μια απλή εξέταση αίματος. Σημειώνουμε ότι το φυσιολογικό επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα είναι μικρότερο από 100 mg/dl.

Ο διαβήτης παρουσιάζεται όταν η τιμή αυτή ανεβαίνει πάνω από 126 mg/dl. Αν υπάρχει ιστορικό διαβήτη στην οικογένειά σας, χρειάζεται να ενημερώσετε τον γιατρό σας.

• Το Κάπνισμα

Το κάπνισμα προκαλεί στένωση των αγγείων και παραγωγή χοληστερίνης, η οποία προάγει την αρτηριοσκλήρωση.

Με τους μηχανισμούς αυτούς το κάπνισμα βλάπτει τη λειτουργία των στεφανιαίων αγγείων και οδηγεί στην εκδήλωση στεφανιαίας νόσου.

Για να μην αναλύσουμε εδώ όλες τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, ας σημειώσουμε μόνο ότι σύμφωνα με τις μελέτες ο ένας στους δύο μανιώδεις μακροχρόνιους καπνιστές, θα πεθάνει πρόωρα εξ αιτίας του καπνίσματος και οι περισσότεροι θα έρθουν αντιμέτωποι με μια από τις τρεις σοβαρές ασθένειες που συνδέονται με το κάπνισμα, όπως ο καρκίνος των πνευμόνων, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (βρογχίτιδα και εμφύσημα) και οι χρόνιες καρδιακές παθήσεις.

• Η Παχυσαρκία

Ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για τη μέτρηση της παχυσαρκίας είναι ο υπολογισμός του Δείκτη Μάζας Σώματος, ένας αριθμός που προκύπτει από τη διαίρεση του βάρους (σε κιλά) προς το τετράγωνο του ύψους (σε μέτρα).

Σημειώστε ότι ο φυσιολογικός δείκτης μάζας σώματος είναι μεταξύ 18,5 και 25. Αν ο ΔΜΣ είναι πάνω από 25, θα πρέπει να μην αμελήσετε τη σωστή εξέταση από έναν έμπειρο παθολόγο με σφαιρική γνώση, ώστε να εκτιμηθεί εάν υπάρχει επιβάρυνση του οργανισμού και της λειτουργίας ζωτικών οργάνων.

Στη περίπτωση αυτή, θα πρέπει να μπείτε άμεσα σε πρόγραμμα απώλειας βάρους.

Πρόληψη Καρκίνου και Καρδιαγγειακές Παθήσεις μετά τα 40

• Η Καθιστική Ζωή

Αν η σωματική σας δραστηριότητα διαρκεί λιγότερο από μισή ώρα την ημέρα, χρειάζεται να προσπαθήσετε περισσότερο.

Θυμηθείτε ότι το περπάτημα είναι μια εξαιρετική γυμναστική για τις προχωρημένες ηλικίες, αρκεί να γίνεται καθημερινά σε γοργό και σταθερό ρυθμό.

• Τα Αντισυλληπτικά Χάπια

Τα αντισυλληπτικά χάπια έχουν και μερικές ανεπιθύμητες ενέργειες όπως ο πονοκέφαλος, η μικρή αύξηση ή μείωση βάρους, η αλλαγή της διάθεσης, η ναυτία, η κεφαλαλγία και η κατακράτηση υγρών.

Μπορεί, ωστόσο, να προκαλέσουν και αύξηση της αρτηριακής πίεσης, ενώ η χρήση τους έχει συνδεθεί με θρομβοεμβολικά επεισόδια και με διαταραχές της ηπατικής λειτουργίας. Για τον λόγο αυτό αν παίρνετε αντισυλληπτικά χάπια, θα πρέπει κα κάνετε τακτικά προληπτικές εξετάσεις.

• Το Ιστορικό Καρδιαγγειακών Παθήσεων στην Οικογένεια

Αν κάποιο μέλος της οικογένειάς σας έχει αντιμετωπίσει κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο (έμφραγμα ή εγκεφαλικό) θα πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσετε τον γιατρό σας.

• Το Ιστορικό Στεφανιαίας Νόσου ή Εγκεφαλικού Επεισοδίου στην Οικογένεια

Αν κάποιο μέλος στην οικογένειά σας έχει υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο ή έχει πεθάνει ξαφνικά πριν τα 65, χρειάζεται να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προχωρήσετε σε προληπτικές εξετάσεις.

Ο γιατρός σας θα σας κατευθύνει.

Ευχαριστούμε την Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ειδική Παθολόγο, για τη συνεργασία και τις πολύτιμες συμβουλές της.

Η Δύναμη της Βιταμίνης D

Η βιταμίνη D είναι γνωστή εδώ και πολύ καιρό για τη συμμετοχή της στην ανάπτυξη και συντήρηση των οστών και στην πρόληψη της ραχίτιδας, μια πάθηση που οφείλεται σε έλλειψη της βιταμίνης D.

Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία, οι μελέτες έχουν αυξηθεί κατά πολύ, γεγονός που δηλώνει τον ρόλο που ίσως έχει η βιταμίνη D σε πλήθος ασθενειών.

Η Δύναμη της Βιταμίνης D

Η βιταμίνη D έχει μια ορμονική δραστηριότητα στους περισσότερους ιστούς και στα κύτταρα του σώματος.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η βιταμίνη D;

Η βιταμίνη D είναι η βιταμίνη του ήλιου.

Πρόκειται για τη μόνη βιταμίνη που συνθέτει ο ίδιος ο οργανισμός, ενώ οι υπόλοιπες λαμβάνονται αποκλειστικά με φαγητό.

Συντίθεται στο δέρμα μας, από ένα παράγωγο της χοληστερόλης, υπό την επίδραση της UVB.

Με άλλα λόγια, αν δεν υπάρχει ήλιος, δεν υπάρχει βιταμίνη D, και έτσι εξηγείται γιατί πολλοί άνθρωποι έχουν ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης, κυρίως τον χειμώνα ή όσοι ζουν σε πόλεις με ελάχιστες ημέρες ηλιοφάνειας τον χρόνο.

Ορμονική δραστηριότητα: μεταφέρεται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, αποθηκεύεται σε μύες και λίπος και μετασχηματίζεται από το ήπαρ και τα νεφρά σε βιταμίνη D, η οποία είναι επίσης γνωστή ως την πιο δραστική μορφή, την καλσιτριόλη, η οποία ενεργεί ως μια ορμόνη στα όργανα και τα κύτταρα, συμμετέχοντας κυρίως στη σύνθεση πολλών πρωτεϊνών μέσω της διέγερσης γονιδίων.

Οι κύριοι ρόλοι της βιταμίνης D

Απαραίτητη για τα οστά

Θυμηθείτε ότι η βιταμίνη D έχει ανακαλυφθεί λόγω της ραχίτιδας, μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από την παραμόρφωση των οστών λόγω ανεπάρκειας βιταμίνης D.

Η βιταμίνη D προάγει την εντερική απορρόφηση των απαραίτητων μετάλλων για τα οστά: ασβέστιο, φώσφορο και μαγνήσιο.

Με την τόνωση της παραγωγής πρωτεϊνών, η βιταμίνη D ρυθμίζει επίσης τη σταθεροποίησή τους στα οστά.

Πέρα από το ασβέστιο, είναι και αυτή απαραίτητη για την κατασκευή του σκελετού και την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Αντικαρκινική δύναμη

Υπάρχουν μελέτες που συνδέουν την ανεπάρκεια της βιταμίνης D και την εμφάνιση ή την ένταση του καρκίνου, ή αντιστρόφως τα χαμηλά ποσοστά καρκίνου στις ηλιόλουστες περιοχές.

Αυτή η σχέση μεταξύ της χαμηλής κατάστασης των βιταμινών και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, έχει μελετηθεί περισσότερο αναφορικά με τον καρκίνο του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου.

Η αιτία και το αποτέλεσμα εξακολουθούν να είναι αντικείμενο μελετών και μένει να αποδειχθεί ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μειώνουν αποτελεσματικά τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου ή της θνησιμότητας.

Αντιμολυσματική δύναμη

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, γεγονός που καθιστά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού υπεύθυνα για τη θανάτωση των βακτηριδίων και των ιών.

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η γρίπη, το συνάχι και άλλες λοιμώξεις είναι πιο συχνές σε άτομα με χαμηλό ποσοστό βιταμίνης D.

Πρόληψη αυτοάνοσων νοσημάτων

Μέσω της ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος, η βιταμίνη D ρυθμίζει τη φλεγμονή, παράγοντας αντιφλεγμονώδεις ανοσολογικές ουσίες.

Αυτή η βιταμίνη παρεμβαίνει στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών που ονομάζονται αυτοάνοσες: διαβήτης, σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ατοπικό έκζεμα, ψωρίαση, νόσος του Crohn, ελκώδης κολίτιδα, AIDS.

Σύμφωνα με μελέτες, ο κίνδυνος εμφάνισης αυτών των αυτοάνοσων ασθενειών είναι αυξημένος σε ανθρώπους με ανεπάρκεια σε βιταμίνη D, που ζουν σε ηλιόλουστες χώρες ή αντίστροφα λίγο χαμηλότερος σε άτομα με υψηλό ποσοστό βιταμίνης D.

Αντικαταθλιπτικό

Η βιταμίνη D εμπλέκεται στην εποχιακή κατάθλιψη, η οποία συμβαίνει τον χειμώνα που η ημέρα διαρκεί λιγότερο.

Επίσης, η βιταμίνη D δρα επίσης μέσω των υποδοχέων στον εγκέφαλο, με αλληλεπιδράσεις με τους νευροδιαβιβαστές και την παραγωγή τους.

Έχει αποδειχθεί ότι η συμπλήρωση της βιταμίνης D βελτιώνει τη διάθεση.

Η Δύναμη της Βιταμίνης D 1

Πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων

Τα κύτταρα της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων έχουν υποδοχείς για τη βιταμίνη D.

Η βιταμίνη εμπλέκεται στην παραγωγή της ρενίνης, μια ορμόνη που επηρεάζει την πίεση του αίματος, προωθεί τη συστολή των καρδιακών κυττάρων και μειώνει την αθηροσκλήρωση.

Προστατευτικός ρόλος στα νεφρά και στο συκώτι

Έχει επίσης προστατευτική επίδραση στα νεφρά, τα οποία λειτουργούν καλύτερα τον ρόλο τους, καθαρίζοντας τα τοξικά προϊόντα.

Γονιμότητα

Η βιταμίνη D εμπλέκεται στην αναπαραγωγή: οι υποδοχείς υπάρχουν στα σπερματοζωάρια και στον πλακούντα στις έγκυες γυναίκες.

Ένα ικανοποιητικό επίπεδο βιταμίνης D έχει γενικά συνδεθεί με λιγότερες διαταραχές κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως και λιγότερους κινδύνους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Επίσης…

• Η βιταμίνη D εμπλέκεται στην κυτταρική διαφοροποίηση του εμβρυϊκού εγκεφάλου (μελέτες στα ζώα).

• Τα άτομα με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, τη νόσο του Parkinson, τον διαβήτη τύπου 2 ή την παχυσαρκία, συχνά έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.

• Αυτή η βιταμίνη έχει επίσης επιπτώσεις στον αυτισμό και αποτρέπει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία (AMD).

Εξασφαλίστε επαρκή επίπεδα βιταμίνης D

Συμπερασματικά, υπάρχουν υποδοχείς βιταμίνης D σε όλο το σώμα, υποδεικνύοντας ότι αυτή η βιταμίνη μπορεί ενδεχομένως να δράσει σε οποιοδήποτε όργανο και λειτουργία.

Είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι έχετε επαρκή επίπεδα βιταμίνης D καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής σας.

Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να εκτείθεστε στον ήλιο καθημερινά για περίπου 15’, με αντηλιακή προστασία για να αποφεύγετε τα εγκαύματα.

Πρέπει να χορηγείται βιταμίνη D;

Μια εξέταση αίματος θα δείξει αν έχετε ανεπάρκεια βιταμίνη D.

Οι υγειονομικές αρχές έχουν καταλήξει ότι ελάχιστες καταστάσεις απαιτούν τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής βιταμίνης D, για την πρόληψη, την παρακολούθηση ή τη θεραπεία σχετικών ασθενειών.

Με άλλα λόγια, η χορήγηση της βιταμίνης D δεν είναι χρήσιμη στις ακόλουθες περιπτώσεις:

• γνωστικές ή λειτουργικές διαταραχές απόδοσης,

• καρκίνο του παχέος εντέρου,

• καρκίνο του μαστού,

• καρκίνο του προστάτη,

• υψηλή αρτηριακή πίεση,

καρδιαγγειακές παθήσεις,

• αλλεργία,

• αυτοάνοσες ασθένειες,

• διαβήτη τύπου 2,

• χρόνια νεφρική νόσο,

• την εγκυμοσύνη,

• μολυσματικές ασθένειες.

www.y-o.gr 

Πρόληψη του Καρκίνου - Συμβουλές για να Μειώσετε τον Κίνδυνο

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, το 30-50% όλων των περιπτώσεων καρκίνου μπορούν να προληφθούν και η πρόληψη προσφέρει την πιο αποδοτική μακροπρόθεσμη στρατηγική για τον έλεγχο του.

Οι συμβουλές που ακολουθούν μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην πρόληψη του καρκίνου.

Πρόληψη του Καρκίνου Συμβουλές για να Μειώσετε τον Κίνδυνο

Αποφυγή/Διακοπή Καπνίσματος

Το κάπνισμα έχει συνδεθεί με διάφορους τύπους καρκίνου (πνεύμονα, στόματος, λάρυγγα, παγκρέατος, ουροδόχου κύστης, τραχήλου της μήτρας και νεφρών).

Ακόμα κι αν δεν καπνίζετε, η έκθεση σε παθητικό κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.

Η αποφυγή ή η διακοπή του καπνίσματος είναι μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις που μπορείτε να πάρετε για την υγεία σας.

Συμβουλευτείτε τον Οικογενειακό σας Ιατρό για τα προϊόντα αλλά και τις στρατηγικές διακοπής καπνίσματος.

Υγιεινή Διατροφή

Η κατανάλωση με μέτρο, υγιεινών τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

• Υιοθετήστε το μεσογειακό τρόπο διατροφής, πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Προτιμήστε υγιή λίπη, όπως το ελαιόλαδο, αντί του βουτύρου και ψάρια αντί του κόκκινου κρέατος.

Οι γυναίκες που ακολουθούν μεσογειακή διατροφή με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς, μπορεί να έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

• Αποφύγετε την υπερβολική αύξηση του βάρους και την παχυσαρκία.

Τρώτε ελαφρύτερα και φτωχότερα περιορίζοντας τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, σάκχαρα και ζωικά λίπη.

• Περιορίστε την κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων διότι αυξάνουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.

• Περιορίστε το αλκοόλ.

Ο κίνδυνος διάφορων τύπων καρκίνου (μαστού, παχέος εντέρου, πνεύμονα, νεφρών και ήπατος), αυξάνεται με την ποσότητα και τη συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ.

Διατήρηση Υγιούς Βάρους και Σωματικής Δραστηριότητας

Η διατήρηση υγιούς βάρους φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο διάφορων τύπων καρκίνου (μαστού, προστάτη, πνεύμονα, παχέος εντέρου και νεφρών).

Η σωματική δραστηριότητα εκτός από τη βοήθεια στον έλεγχο του βάρους, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου.

Προσπαθήστε να έχετε τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτρια αερόβια δραστηριότητα ή 75 λεπτά την εβδομάδα έντονης αερόβιας σωματικής δραστηριότητας.

Μπορείτε επίσης να κάνετε έναν συνδυασμό μέτριας και έντονης δραστηριότητας. Επιδιώξτε τουλάχιστον 30 λεπτά σωματικής άσκησης καθημερινά και εάν διαθέτετε περισσότερα, ακόμα καλύτερα.

Προστατευτείτε από τον Ήλιο

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ένα από τα πιο κοινά είδη καρκίνου.

Μπορείτε να τον προλάβετε ακολουθώντας τις εξής συμβουλές:

Αποφύγετε τον μεσημεριανό ήλιο.

Μην εκτίθεστε στον ήλιο μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ., όταν οι ακτίνες του ήλιου είναι πολύ ισχυρές.

• Μείνετε στη σκιά.

Όταν είστε σε εξωτερικούς χώρους χρησιμοποιήστε αντηλιακό και καλύψτε τις εκτεθειμένες περιοχές του σώματος σας.

Φορέστε χαλαρά ρούχα που καλύπτουν όσο το δυνατόν περισσότερο το δέρμα σας και χρησιμοποιείστε γυαλιά ηλίου και καπέλο.

Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο ή σε άλλες μορφές ακτινοβολίας για μαύρισμα.

Ανοσοποίηση/Εμβολιασμοί

Η πρόληψη του καρκίνου περιλαμβάνει προστασία από ορισμένες ιογενείς λοιμώξεις.

Συζητήστε με τον Οικογενειακό σας Ιατρό σχετικά με την ανοσοποίηση έναντι:

• Ηπατίτιδας Β

Η ηπατίτιδα Β μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος.

Το εμβόλιο για την ηπατίτιδα Β συνιστάται σε ενήλικες υψηλού κινδύνου, όπως οι ενήλικες που είναι σεξουαλικά ενεργοί αλλά όχι σε μονογαμικές σχέσεις, άτομα με σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες, επαγγελματίες υγείας, εργαζόμενοι στην καθαριότητα, εργαζόμενοι σε μονάδες ασφαλείας που ενδέχεται να εκτεθούν σε μολυσμένο αίμα ή σωματικά υγρά.

• Ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)

Ο ιός HPV είναι ένας σεξουαλικά μεταδιδόμενος ιός που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και σε άλλους γεννητικούς καρκίνους καθώς και σε καρκίνους του πρωκτού και του λαιμού.

Το εμβόλιο HPV σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, συνιστάται σε κορίτσια ηλικίας 11 - 18 ετών.

Αποφύγετε Επικίνδυνες Συμπεριφορές

Μια άλλη αποτελεσματική τακτική για την πρόληψη του καρκίνου είναι η αποφυγή επικίνδυνων συμπεριφορών που μπορεί να οδηγήσουν σε λοιμώξεις που με τη σειρά τους μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Για παράδειγμα:

• Ασφαλές σεξ:

Περιορίστε τον αριθμό των σεξουαλικών σας συντρόφων και χρησιμοποιήστε προφυλακτικό όταν κάνετε σεξ.

Όσο περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους έχετε στη ζωή σας, τόσο πιο πιθανό είναι να εκτεθείτε σε μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη, όπως το HIV (AIDS) ή τον HPV.

Τα άτομα που έχουν HIV (AIDS) έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του πρωκτού, του ήπατος και των πνευμόνων.

Ο HPV συνδέεται συχνότερα με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αλλά μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του πρωκτού, του πέους, του λαιμού, του αιδοίου και του κόλπου.

• Μην μοιράζεστε βελόνες ή σύριγγες:

Η ανταλλαγή βελόνων με έναν μολυσμένο χρήστη ναρκωτικών μπορεί να οδηγήσει σε HIV λοίμωξη, καθώς και σε ηπατίτιδα Β ή ηπατίτιδα C, που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος.

Αν ανησυχείτε για την κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών ή τον εθισμό, ζητήστε βοήθεια από τον Ιατρό σας.

Πρόληψη του Καρκίνου Συμβουλές για να Μειώσετε τον Κίνδυνο 2

Επικοινωνία με τον Οικογενειακό σας Ιατρό

Τήρηση Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου

Ο τακτικός προσυμπτωματικός έλεγχος μπορεί να διαγνώσει εγκαίρως διάφορους τύπους καρκίνων (δέρματος, παχέος εντέρου, προστάτη, τραχήλου της μήτρας και του μαστού) αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα για επιτυχή αντιμετώπιση.

Έγκαιρη Ανίχνευση Καρκίνου του Μαστού:

Γυναίκες ηλικίας 40 ετών και άνω θα πρέπει να έχουν μαστογραφία διαλογής κάθε χρόνο και θα πρέπει να συνεχίσουν να το κάνουν για όσο διάστημα είναι σε καλή κατάσταση ή μέχρι 70 ετών, εάν δεν υπάρχουν άλλοι παράγοντες κινδύνου.

Γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, από τη μητέρα τους ή την αδερφή τους, πρέπει να επικοινωνούν με τον Ιατρό τους για έναρξη του ελέγχου πριν την ηλικία των 40 ετών.

Όλες οι γυναίκες θα πρέπει να γνωρίζουν το στήθος τους και να αναφέρουν άμεσα στον Ιατρό τους τυχόν αλλαγές που παρατηρούν.

Έγκαιρη Ανίχνευση Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας:

Όλες οι γυναίκες θα πρέπει να ξεκινούν τον προσυμπτωματικό έλεγχο (Τεστ Παπανικολάου) του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε ηλικία 21 ετών, ή νωρίτερα, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο από τον Ιατρό τους.

Έγκαιρη Ανίχνευση Καρκίνου Παχέος Εντέρου:

Αρχίζοντας από την ηλικία των 50 ετών, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες με μέσο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου θα πρέπει να ελέγχονται με κολονοσκόπηση.

Σε οικογένειες όπου υπάρχει ιστορικό καρκίνου παχέος εντέρου των γονιών ή των αδερφών, πρέπει να επικοινωνούν με τον Ιατρό τους για έναρξη του ελέγχου πριν την ηλικία των 50 ετών.

Έγκαιρη Ανίχνευση Καρκίνου του Προστάτη:

Όλοι οι άνδρες αρχίζοντας από την ηλικία των 50 ετών, θα πρέπει να επικοινωνούν με τον Ιατρό τους, ώστε να ορίζουν το πλάνο του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον προστάτη τους (κλινική εξέταση και έλεγχος PSA).

Σε περίπτωση που υπάρχει ιστορικό καρκίνου του προστάτη από τον πατέρα πριν την ηλικία των 65 ετών, τότε σε συνεννόηση με τον Ιατρό του ο έλεγχος θα ξεκινήσει πριν την ηλικία των 50 ετών.

Έγκαιρη Ανίχνευση Καρκίνου του Πνεύμονα:

Συνιστάται ειδικός απεικονιστικός έλεγχος του αναπνευστικού συστήματος, σε βαρείς καπνιστές, ηλικίας 55 -74 ετών, σε καλή γενική κατάσταση υγείας και κατόπιν συνεννόησης με τον Ιατρό τους.

Έγκαιρη Ανίχνευση Καρκίνου του Δέρματος:

Αυτοέλεγχος του δέρματος για σπίλους (ελιές) που είναι νέοι, μεγάλοι ή ακανόνιστοι και έχουν περισσότερα από ένα χρώματα ή αν παρουσιάζουν αλλαγή στο χρώμα τους.

Εντοπισμός και χαρτογράφηση των «ύποπτων» σπίλων από τον Ιατρό.

Τακτική παρακολούθηση για πιθανές μεταβολές των χαρακτηριστικών τους και αφαίρεση τους εφόσον κρίνεται απαραίτητο.

Η συστηματική επικοινωνία, ο τακτικός προσυμπτωματικός έλεγχος και ο ανοιχτός διάλογος με τον Οικογενειακό Ιατρό, βοηθάει στην πλήρη κατανόηση της πρόληψης και των παραγόντων κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την έγκαιρη διάγνωση και άμεση παρέμβαση, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα για επιτυχή αντιμετώπιση.

Χρήστος Γαλανάκης, Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης

10 Σημάδια για να Ελέγξετε τον Θυρεοειδή σας

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, του μεταβολισμού και των χτύπων της καρδιάς.

Η κακή του λειτουργία, αφορά είτε μεγαλύτερη, είτε μικρότερη παραγωγή της σχετικής ορμόνης (TH), ένα ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο που επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες, και σε μικρότερο ποσοστό τους άντρες, σε όποια ηλικία κι αν βρίσκονται.

Συχνά παραλείπουμε να ελέγξουμε τη λειτουργία του θυρεοειδή, επειδή θεωρείται δεδομένη, ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που η υπερλειτουργία του ή η υπολειτουργία του, οδηγεί σε διάφορα προβλήματα στη φυσιοπαθολογία του οργανισμού.

Η κακή λειτουργία του αδένα μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς λόγους ή σε κάποια αυτοάνοση νόσο, αλλά ακόμη και στο άγχος και την κακή διατροφή.

Προβλήματα στη λειτουργία του θυρεοειδή μπορούν να παρουσιαστούν και στη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης.

10 Σημάδια για να Ελέγξετε τον Θυρεοειδή σας

• Νιώθετε συνέχεια κουρασμένοι;

Τα σημάδια της ανεξήγητης κούρασης είναι ένα από τα πρώτα και συνηθέστερα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού.

Η μόνιμη και ανεξήγητη κόπωση που νιώθουμε ακόμη κι αν έχουμε κοιμηθεί αρκετές ώρες, συχνά καταλήγει να συνδέεται με υποθυρεοειδισμό.

Η πολειτουργία του αδένα, μας κάνει να νιώθουμε κούραση, μια κούραση που δεν ξεπερνάμε όσες ώρες και αν αναπαυτούμε.

• Δεν έχετε καλή διάθεση;

Νιώθετε κακόκεφοι, δεν έχετε διάθεση να κάνετε τίποτε, χωρίς να μπορείτε να το εξηγήσετε.

Το σύμπτωμα αυτό συνδέεται με τη μόνιμη κόπωση.

Η χαμηλή παραγωγή της ορμόνης TH επιδρά στα επίπεδα της σεροτονίνης, της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για την καλή μας διάθεση.

• Έχει αλλάξει η όρεξη σας για φαγητό;

Η αυξημένη όρεξη είναι ένδειξη υπερθυρεοειδισμού, καθώς η αυξημένη παραγωγή της ορμόνης TH μας αφήνει με ένα μόνιμο αίσθημα πείνας.

Συχνά αυτή η αυξημένη θερμιδική πρόσληψη δεν καταλήγει στην αναμενόμενη αύξηση βάρους. 

• Το μυαλό σας «κολλάει» και δεν μπορείτε να θυμηθείτε στοιχειώδεις πληροφορίες;

Σε περιπτώσεις δυσλειτουργίας του θυρεοειδή αδένα, ο εγκέφαλός μας δεν λειτουργεί σωστά.

Από τη μια, ο υπερθυρεοειδισμός δημιουργεί προβλήματα στη συγκέντρωση και από την άλλη, ο υποθυρεοειδισμός δημιουργεί προβλήματα στη μνήμη.

Βέβαια αυτά τα προβλήματα συνδέονται και με την ηλικία, αλλά τις περισσότερες φορές, ιδιαίτερα όταν η ηλικία δεν συνάδει με αυτά τα προβλήματα, οφείλεται στη δυσλειτουργία του θυρεοειδή αδένα.

• Νιώθετε την καρδιά σας να «χτυπάει δυνατά»;

Η καρδιά σας «χτυπάει δυνατά»;

Οι αυξημένοι παλμοί της καρδιάς, πολύ συχνά οφείλονται στην αυξημένη παραγωγή ορμονών του θυρεοειδή.

• Ξαφνικά οι εξετάσεις έδειξαν υψηλή χοληστερίνη;

Τα υψηλά επίπεδα κακής χοληστερίνης είναι σύμπτωμα υποθυρεοειδισμού, ιδιαίτερα όταν ακολουθείτε σωστή διατροφική ή φαρμακευτική αγωγή και οι τιμές τις χοληστερίνης παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα άμεσα επειδή μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακή ασθένεια.

• Νιώθετε ανεξήγητους πόνους στα άκρα;

Οι ξαφνικοί και ανεξήγητοι πόνοι στα άκρα, όπως και το χαρακτηριστικό μούδιασμα στα χέρια και στα πόδια είναι επίσης σύμπτωμα προβληματικής λειτουργίας του θυρεοειδή αδένα.

Χρειάζεται κι εδώ προσοχή, επειδή μια χαμηλή παραγωγή της ορμόνης ΤΗ για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσει σε γενικότερη βλάβη στα νεύρα.

• Ξαφνικά έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση;

Η υψηλή αρτηριακή πίεση συνδέεται και με τη δυσλειτουργία του θυρεοειδή αδένα.

Τα άτομα που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση, επειδή τα χαμηλά επίπεδα της TH επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία και την κυκλοφορία του αίματος.

10 Σημάδια για να Ελέγξετε τον Θυρεοειδή σας

• Βλέπετε τα μαλλιά σας να πέφτουν;

Κάθε χρόνο, ιδιαίτερα το φθινόπωρο μαζί με τα φύλλα πέφτουν και τα μαλλιά μας.

Αν όμως η απώλεια είναι μεγαλύτερη από εκείνη που παρατηρείτε συνήθως, ίσως είναι η ώρα να ελέγξετε τις τιμές του θυρεοειδή σας.

Τα χαμηλά ποσοστά της ορμόνης ΤΗ διακόπτουν την ανάπτυξη της τρίχας και επηρεάζουν του θύλακες, οδηγώντας σε σημαντικές απώλειες.

• Η ζυγαριά σας δείχνει ανεξήγητα ότι πήρατε βάρος;

Η σημαντική και ανεξήγητη αύξηση του βάρους είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού.

Πολλές γυναίκες επίσης παρατηρούν, ότι παρά το ειδικό διατροφικό πρόγραμμα που ακολουθούν με σκοπό να χάσουν βάρος, τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα.

Συχνά το βάρος τους αντί να μειώνεται, αυξάνεται.

Συχνά η ανεξήγητη αύξηση βάρους οφείλεται σε υπολειτουργία του θυρεοειδή αδένα.

Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε για την Αλλεργική Ρινίτιδα

Ρινίτιδα σημαίνει φλεγμονή του ρινικού βλεννογόνου, της μεμβράνης που παράγει εντός της μύτης την κολλώδη ουσία γνωστή ως βλέννα που υγραίνει τον εισπνεόμενο αέρα και συγκρατεί σκόνες και μικρόβια, λειτουργώντας ως πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού.

Οι δυο βασικότεροι τύποι ρινίτιδας είναι η ιογενής και η αλλεργική και οφείλονται αντίστοιχα στην παρουσία παθογόνου ιού και στην υπερβολική αντίδραση του οργανισμού σε ουσίες που είναι αβλαβείς και ονομάζονται αλλεργιογόνα.

Το αλλεργιογόνο προσκολλάται στον βλεννογόνο και αναγνωρίζεται από τον οργανισμό ως εχθρική ουσία, ενεργοποιώντας αντισώματα και χημικές ουσίες, όπως η ισταμίνη, προκαλώντας ενοχλητικά συμπτώματα.

Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε για την Αλλεργική Ρινίτιδα

Χαρακτηριστικά Συμπτώματα

Η αλλεργική ρινίτιδα αποτελεί ένα από τα πιο συχνά νοσήματα του ανώτερου αναπνευστικού επηρεάζοντας περίπου το 20% του ενήλικου πληθυσμού και ακόμα περισσότερο έφηβους και παιδιά.

Τα τελευταία χρόνια, ενδεχομένως λόγω των συνεχώς επιδεινούμενων περιβαλλοντικών συνθηκών, έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση των περιστατικών.

Η ακατάπαυστη καταρροή, το μπούκωμα που προκαλεί πονοκεφάλους και απώλεια οσμής και γεύσης, ο ρινικός κνησμός, τα κόκκινα μάτια που δακρύζουν, δεν είναι απειλητικά για τη ζωή μας, αλλά επιδεινώνουν σημαντικά την ποιότητά της.

Δυσκολία στον ύπνο, κόπωση στην εργασία, απώλεια συγκέντρωσης των εφήβων, ιδίως κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου, και δυσκολία στις κοινωνικές εκδηλώσεις, δημιουργούν την ανάγκη αναζήτησης ιατρικής βοήθειας.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να επιφέρει σοβαρές επιπλοκές όπως αλλεργικό άσθμα και επαναλαμβανόμενες ιγμορίτιδες, ασθένειες με χειρότερα συμπτώματα και αυξημένη επικινδυνότητα. Ανάλογα με την έναρξη και διάρκεια των συμπτωμάτων χωρίζεται σε δύο τύπους, χρόνια και εποχιακή.

Τα Συνηθέστερα Αλλεργιογόνα

Το βασικότερο αλλεργιογόνο υπεύθυνο για την εποχιακή ρινίτιδα είναι η γύρη δένδρων και χόρτων.

Διαφορετικοί οργανισμοί εμφανίζουν ευαισθησία στη γύρη διαφορετικών φυτών με αποτέλεσμα η διάρκεια της αλλεργίας να ταυτίζεται με την εποχή ανθοφορίας του αντίστοιχου φυτού.

Σκόνη, ακάρεα, τρίχωμα ζώων και κάποια ήδη μυκήτων ευθύνονται περισσότερο για τη χρόνια ρινίτιδα.

Ουσίες όπως οι ατμοσφαιρικοί ρύποι, ο καπνός των τσιγάρων, η υγρασία και τα χημικά μπορούν να επιδεινώσουν τη ρινική φλεγμονή και την ταλαιπωρία.

Συμβουλές

• Άνεμος, ζέστη και υγρασία ευνοούν την κυκλοφορία της γύρης.

Παραμένουμε σε χώρο με κλειστά παράθυρα.

• Φοράμε γυαλιά ηλίου για να περιορίσουμε την επαφή της γύρης με τα μάτια.

• Προμηθευόμαστε φίλτρο γύρης για τον κλιματισμό του αυτοκινήτου εφόσον υποστηρίζεται.

• Διατηρούμε καθαρό τον κήπο μας από χόρτα και ζιζάνια και προτιμάμε φυτά με μεγάλα άνθη και έντονα χρώματα που η γύρη τους μεταφέρεται περισσότερο με τα έντομα και όχι μέσω του αέρα.

• Αποφεύγουμε τις μετακινήσεις σε εξωτερικό χώρο νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα, όταν τα επίπεδα γύρης στην ατμόσφαιρα είναι υψηλά λόγω ανθοφορίας των φυτών.

Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε για την Αλλεργική Ρινίτιδα 2

Αντιμετώπιση

Υπάρχει σημαντικό φαρμακευτικό οπλοστάσιο με πολλές θεραπευτικές επιλογές, ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων, που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας και των ενοχλητικών συμπτωμάτων της.

Αντιισταμινικά spray μύτης και οφθαλμικές σταγόνες: Δρουν καταστέλλοντας την ισταμίνη που ευθύνεται για τα συμπτώματα της αλλεργίας τοπικά στα μάτια και στη μύτη.

Έχουν ταχύτατη δράση και ανακουφίζουν άμεσα ρινικό κνησμό, καταρροή και οφθαλμικά αλλεργικά συμπτώματα στις πιο ήπιες περιπτώσεις.

Ενδορινικά spray κορτιζόνης: Χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της φλεγμονής του ρινικού βλεννογόνου ανακουφίζοντας μπούκωμα, καταρροή και ρινικό κνησμό.

Προτιμούνται σε μέτριες και βαρύτερες περιπτώσεις ρινίτιδας και απαιτούν καθημερινή χρήση μέχρι να ολοκληρωθεί η θεραπεία.

Η απορρόφηση του φαρμάκου από τον οργανισμό είναι ανάλογα με την ουσία ελάχιστη ή μηδαμινή, επιτρέποντας μεγαλύτερης διάρκειας θεραπεία.

Αποσυμφορητικά spray ή σταγόνες: Προκαλούν σύσπαση των αγγείων της μύτης ανακουφίζοντας άμεσα και αποτελεσματικά από τη ρινική συμφόρηση.

Λόγω του μηχανισμού δράσης τους δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για πάνω από 7 ημέρες καθώς μπορούν να προκαλέσουν φαρμακευτική ρινίτιδα, ένα είδος εξάρτησης του ρινικού βλεννογόνου από το φάρμακο, χωρίς το οποίο δημιουργείται μόνιμη συμφόρηση.

Όσον αφορά τις πιο επίμονες περιπτώσεις, η επίσκεψη στο γιατρό κρίνεται απαραίτητη και χορηγούνται συνήθως από το στόμα:

Αντιισταμινικά σε χάπια ή σιρόπι που δρουν καταστέλλοντας την ισταμίνη στον οργανισμό.

Η δράση τους είναι καταλυτική στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας σε μάτια και μύτη.

Μπορούν να χορηγηθούν προληπτικά στην αρχή της περιόδου γυρεοφορίας, πριν την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων.

Συνδυάζονται με ασφάλεια με φάρμακα τοπικής χρήσης για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Κορτικοστεροειδή: Διατίθενται κυρίως σε μορφή χαπιών και χρησιμοποιούνται για βαρύτερες περιπτώσεις.

Είναι πολύ αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση όλων των συμπτωμάτων της νόσου και είναι σημαντικό να τηρούνται κατά γράμμα η δοσολογία, οι μέρες και ώρες χορήγησης του φαρμάκου που έχουν καθοριστεί από τον θεράποντα ιατρό.

Η μοναδική θεραπεία για το αίτιο της αλλεργικής ρινίτιδας που στοχεύει στην αλλαγή του τρόπου αντιμετώπισης του αλλεργιογόνου από τον οργανισμό, είναι η ανοσοθεραπεία.

Η φιλοσοφία της είναι η αντιμετώπιση του αλλεργιογόνου ως ακίνδυνη ουσία χωρίς να ενεργοποιούνται οι αμυντικοί μηχανισμοί που προκαλούν τα δυσάρεστα συμπτώματα της ρινίτιδας.

Χορηγούνται υπογλώσσια ή ενέσιμα σταδιακά αυξανόμενες δοσολογίες του αλλεργιογόνου ώστε να το συνηθίσει ο οργανισμός, χωρίς την πρόκληση δυσάρεστων συμπτωμάτων.

Η θεραπεία απευθύνεται μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις και απαιτεί παρακολούθηση από αλλεργιολόγο.

Νικόλαος Μανέτας, Φαρμακοποιός (MSc International Health Management)

Κατεβάστε τώρα το Application!

Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.