A+ A A-

Εμβόλια

10 Σημαντικές πληροφορίες για τη Γρίπη και τον Εμβολιασμό

Τα κρούσματα της γρίπης αυξάνονται συνεχώς, ειδικά στην καρδιά του χειμώνα.

Ας δούμε ποιοί και γιατί πρέπει να εμβολιαστούν:

1. Παρόλο που δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η γρίπη μπορεί να είναι θανατηφόρα ακόμη και σε άτομα με πολύ καλή υγεία, πρέπει να γνωρίζουμε ότι ορισμένα άτομα σε μεγάλη ηλικία ή άτομα που υποφέρουν από διάφορες ασθένειες, βρίσκονται σε κίνδυνο.

2. Η εποχιακή γρίπη έρχεται κάθε χρόνο και είναι αδύνατον να προβλέψουμε από πριν τη στιγμή που θα εξελιχθεί σε επιδημία.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το εμβόλιο χρειάζεται 2-3 εβδομάδες για να αποκτήσει ανοσία το άτομο στον ιό και η ανοσία αυτή διαρκεί 6-7 μήνες περίπου.

Επίσης, η αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου ποικίλει ανάλογα με την ηλικία και την φυσική κατάσταση του ατόμου.

3. Η γρίπη προκαλεί κλινικά συμπτώματα όπως ο πυρετός, ο βήχας, ο πόνος στους μύες και το αίσθημα κόπωσης που διαρκούν κατά μέσο όρο 5-10 μέρες και αναγκάζουν το άτομο να σταματήσει κάθε δραστηριότητα.

Να Κάνω το Εμβόλιο της Γρίπης;

Κάθε χειμώνα, αναρωτιόμαστε αν πρέπει να κάνουμε ή όχι το εμβόλιο της γρίπης.

Ας δούμε τι είναι η γρίπη, ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης υποχρεωτικά και ποιοι μπορούν να το αποφύγουν, ακολουθώντας απλούς κανόνες υγιεινής.

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος.

Προκαλείται από τους ιούς της γρίπης Α και Β, οι οποίοι προσβάλλουν το ανώτερο ή/και το κατώτερο τμήμα του αναπνευστικού συστήματος.

Η γρίπη εμφανίζεται με εποχικές εξάρσεις.

Στη χώρα μας η περίοδος της γρίπης αφορά τους μήνες από Οκτώβριο έως Απρίλιο, με έξαρση της δραστηριότητας μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου.

Τα τελευταία χρόνια, μετά την περίοδο της πανδημίας, το πανδημικό στέλεχος (Η1Ν1) έχει πλέον αποκτήσει εποχικά χαρακτηριστικά, και η περίοδος κορύφωσης είναι οι μήνες Φεβρουάριος και Μάρτιος.

Ο ιός της γρίπης εισβάλλει στον οργανισμό μας μέσω εισπνοής σταγονιδίων που εκπέμπονται με την ομιλία, το βήχα ή το φτέρνισμα των νοσούντων και μεταδίδεται πολύ εύκολα σε κλειστούς χώρους, καθώς και σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Ο χρόνος επώασης της γρίπης είναι 1-3 ημέρες και ο πάσχων μεταδίδει τη νόσο 1 ημέρα πριν και 3-7 ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Ποια Είναι τα Συμπτώματα;

Τα βασικά συμπτώματα της γρίπης – που είναι πιο βαριά από του κοινού κρυολογήματος- ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν: υψηλό πυρετό που συνοδεύεται από ρίγος και διαρκεί 3-4 μέρες, πονοκέφαλο, βήχα, πονόλαιμο, ρινική καταρροή, εξάντληση και κακουχία, πόνο στις αρθρώσεις και στην πλάτη, ζάλη και ίλιγγο και σπάνια ναυτία και εμέτους.

Ο εμβολιασμός, τα ατομικά μέτρα υγιεινής, η αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους όπου συνυπάρχουν άτομα με συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης και η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικής αγωγής, συνεχίζουν να αποτελούν τα βασικότερα μέτρα πρόληψης.

Ναι στον Εμβολιασμό

Η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη θεραπεία.

Ο εμβολιασμός είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν εφαρμοσθεί σωστά και έγκαιρα, καλύπτει σε ποσοστό 80% περίπου και προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης.

Επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται, κάθε χρόνο η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τη γνωμάτευση του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), ο οποίος λαμβάνει υπόψη τις Συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Ο έγκαιρος εμβολιασμός των ομάδων υψηλού κινδύνου, όπως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 60), ή με παρουσία επιβαρυντικών παραγόντων ή άλλων χρόνιων νοσημάτων είναι πολύ σημαντικός.

Επίσης, ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των εργαζόμενων σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

Συμβουλευθείτε τον φαρμακοποιό σας για να συζητήσετε μαζί του αν πρέπει να κάνετε ή όχι το εμβόλιο.

Μύθοι και Πραγματικότητα για τα Εμβόλια

Τα εμβόλια αποτελούν ένα φλέγον θέμα συζήτησης, ειδικά ανάμεσα στους γονείς και δημιουργούνται εντάσεις και διαπληκτισμοί.

Να εμβολιάσω το παιδί μου ή όχι;

Ας δούμε μαζί τους κύριους μύθους και την πραγματικότητα, σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα.

«Τα πολλά εμβόλια αποσυντονίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα»

Μύθος. Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αναγνωρίσει και να θυμάται χιλιάδες αντιγόνα, πράγμα το οποίο κάνει έτσι κι αλλιώς με τις διάφορες λοιμώξεις που αντιμετωπίζει κατά τη διάρκεια της ζωής.

Στα παιδιά εφαρμόζονται πολλά εμβόλια, ώστε να τους παρέχεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία, όσο το δυνατόν νωρίτερα.

«Μερικά εμβόλια περιέχουν υδράργυρο»

Πραγματικότητα. Το thimerosal (θειομερσάλη), ένα συντηρητικό που περιέχει υδράργυρο περίπου κατά 50%, αποτρέπει την μόλυνση από βακτήρια και είναι συστατικό διάφορων εμβολίων κυρίως, των αντιγριπικών.

Ωστόσο, από το 2001, το thimerosal δεν υπάρχει στα συνηθισμένα παιδικά εμβόλια για παιδιά ηλικίας κάτω των 6.

Πάντως, μετά από μετα-αναλύσεις που έγιναν μετά την απομάκρυνσή του από τα παιδικά εμβόλια, δεν έγινε δυνατό να τεκμηριωθεί η συσχέτισή του με ανεπιθύμητες ενέργειες.

Μύθοι και Πραγματικότητα για τα Εμβόλια

«Τα εμβόλια μπορεί να έχουν παρενέργειες»

Κατεβάστε τώρα το Application!

Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.