A+ A A-

Στοματική Φροντίδα

Συμβουλές για Ένα Λαμπερό Χαμόγελο

Η σωστή φροντίδα του στόματος και η κατάλληλη περιποίηση των δοντιών είναι το μυστικό για ένα όμορφο και υγιές χαμόγελο.

Η υγεία των δοντιών και των ούλων είναι πολύ σημαντική ήδη από τη βρεφική ηλικία.

Συμβουλές για Ένα Λαμπερό Χαμόγελο

Το Χρώμα των Δοντιών

Η απόχρωση των δοντιών του κάθε ατόμου είναι διαφορετική και αυτό εκτός από το ότι έχει γενετικό υπόβαθρο, επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες.

Σημαντική είναι η επίδραση που μπορεί να έχουν κάποιοι παράγοντες στην ανάπτυξη των δοντιών κατά την παιδική ηλικία.

Το τελικό χρώμα των δοντιών εξαρτάται από τον βαθμό φθορίωσης που υφίστανται σε μικρή ηλικία, καθώς και από το αν η ανάπτυξη της οδοντίνης εξελίσσεται φυσιολογικά.

Φυσιολογικά, καθώς τα χρόνια περνούν και η ηλικία αυξάνεται, το χρώμα των δοντιών συνεχώς σκουραίνει.

Παράγοντες που επηρεάζουν την απόχρωση της οδοντοστοιχίας είναι η κατανάλωση τροφίμων και ροφημάτων πλούσιων σε χρωστικές ουσίες όπως: ο καφές, το τσάι και το κόκκινο κρασί που περιέχουν πολλές τανίνες.

Το τσιγάρο δίνει έντονη καφέ χροιά στα δόντια, ενώ η μακρόχρονη χρήση στοματικών διαλυμάτων με υψηλή περιεκτικότητα σε χλωρεξιδίνη μπορεί να χρωματίσουν τα δόντια κίτρινα.

Συνήθως μετά τη διακοπή χρήσης των συγκεκριμένων προϊόντων, το χρώμα των δοντιών επανέρχεται.

Γενικά, οι παρουσίαση δυσχρωμιών στα δόντια αφορούν μόνο την επιφάνειά τους και δεν επηρεάζουν την υγεία των δοντιών σε βάθος.

Τα Κατάλληλα Προϊόντα

Οδοντόκρεμα: Η επιλογή της γίνεται με βάση την ευαισθησία των δοντιών και των ούλων του καθενός και εξαρτάται από το αν παρουσιάζεται κάποια ιδιαίτερη πάθηση στη στοματική κοιλότητα.

Σε κάθε περίπτωση, η οδοντόκρεμα θα πρέπει να έχει υψηλή καθαριστική ικανότητα, αλλά χωρίς να περιέχει ουσίες που φθείρουν την επιφάνεια των δοντιών και ερεθίζουν τα ούλα.

Κριτήριο για την επιλογή οδοντόκρεμας αποτελεί η ηλικία του ατόμου που τη χρησιμοποιεί και αν το άτομο ακολουθεί κάποια ομοιοπαθητική θεραπεία, οπότε από την οδοντόκρεμα θα πρέπει να απουσιάζουν ορισμένα συστατικά που δεν είναι συμβατά με αυτή.

Στοματικό Διάλυμα: Θα πρέπει να επιλέγεται ανάλογα με τον χρόνο για τον οποίο προορίζεται να χρησιμοποιηθεί και με βάση το αν υπάρχει κάποιος ερεθισμός ή αν έχει προηγηθεί κάποια επέμβαση στη στοματική κοιλότητα.

Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στους χρήστες στοματικών διαλυμάτων ότι τα συγκεκριμένα δεν αντικαθιστούν τον μηχανικό καθαρισμό των δοντιών με το βούρτσισμα, καθώς δεν μπορούν να απομακρύνουν υπολείμματα τροφών ανάμεσα από τα δόντια.

Τα παιδιά μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν στοματικά διαλύματα αλλά χωρίς αλκοόλη.

Οδοντόβουρτσα: Είναι προτιμότερο να έχει συνθετικές τρίχες με στρογγυλεμένες άκρες για να μην πληγώνει τα ούλα.

Η αποτελεσματικότητα του βουρτσίσματος δεν εξαρτάται από τη σκληρότητα της οδοντόβουρτσας γι' αυτό και προτιμώνται οι μέτριες ως μαλακές οδοντόβουρτσες.

Σε άτομα με περιοδοντίτιδα χρησιμοποιούνται μαλακές και πολύ μαλακές, ενώ οι σκληρές χρησιμοποιούνται σε σπάνιες περιπτώσεις.

Στο εμπόριο υπάρχουν και ειδικές οδοντόβουρτσες για εμφυτεύματα ή για οδοντοστοιχίες με σιδεράκια, καθώς επίσης και οι επαναφορτιζόμενες ηλεκτρικές.

Συμβουλές για Ένα Λαμπερό Χαμόγελο 2

Συμβουλές

• Ακολουθήστε τον κανόνα 3Χ3Χ3: Βουρτσίστε τα δόντια σας 3 φορές τη μέρα επί 3 λεπτά την κάθε φορά και αλλάζετε την οδοντόβουρτσά σας κάθε 3 μήνες.

• Καθαρίστε τα διαστήματα ανάμεσα στα δόντια σας με τα ειδικά βουρτσάκια που υπάρχουν στο εμπόριο ή με οδοντικό νήμα.

• Καθαρίστε τη γλώσσα σας μια φορά τη μέρα.

Συνήθως, οι οδοντόβουρτσες στο πίσω μέρος τους φέρουν ένα ειδικό πλέγμα που βοηθάει στον καθαρισμό της γλώσσας, αλλά υπάρχει και ειδική συσκευή.

Ο καθαρισμός της γλώσσας είναι διαδικασία που οι περισσότεροι αμελούμε αλλά είναι υψηλής σημασίας για την υγεία του στόματος, καθώς αποτελεί εστία συγκέντρωσης πολλών μικροβίων.

Καθαρίζοντας τη γλώσσα μειώνεται σημαντικά και η τάση για δυσοσμία του στόματος.

• Μειώστε την κατανάλωση τροφών που καθιστούν το σάλιο όξινο, όπως σάκχαρα, αλκοόλ, αναψυκτικά και υπερβολικά όξινα φρούτα.

• Αποφύγετε τροφές που κολλούν πάνω στα δόντια.

• Μην χρησιμοποιείτε προϊόντα λεύκανσης για μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί μπορεί να φθείρουν το σμάλτο των δοντιών και να γίνουν ευαίσθητα.

• Μην χρησιμοποιείτε ισχυρά αντισηπτικά στοματικά διαλύματα για μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί αλλοιώνουν τη χλωρίδα της στοματικής κοιλότητας.

Μετά από 15 μέρες αντικαταστήστε το αντισηπτικό στοματικό διάλυμα με ένα άλλο ιδανικό για καθημερινή χρήση.

• Μην παρακάμπτετε την ετήσια επίσκεψή σας στον οδοντίατρο για καθαρισμό της πλάκας και έλεγχο.

• Αφαιρείτε και καθαρίζετε καλά τυχόν πρόσθετα τμήματα σε καθημερινή βάση.

• Χρησιμοποιείτε οδοντογλυφίδα μόνο όταν είναι απαραίτητο και με ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να μην τραυματίσετε τα ούλα σας.

Νάντια Ποσειδώνος, Φαρμακοποιός

Οι Νόσοι του Περιοδοντίου

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στοματικής υγείας που πιθανόν να επηρεάζει και τη γενική υγεία του ατόμου είναι οι παθήσεις των ούλων και των υπολοίπων ιστών που συγκρατούν το δόντι.

Πρόκειται για τις νόσους του περιοδοντίου.

Οι πιο συχνές παθήσεις είναι η Ουλίτιδα και η Περιοδοντίτιδα.

Πρωταρχική αιτία των νόσων αυτών είναι η οδοντική μικροβιακή πλάκα.

Τα μικρόβια της πλάκας και οι τοξίνες που παράγουν, προκαλούν αρχικά φλεγμονή στα ούλα και η περίπτωση αυτή ονομάζεται ουλίτιδα.

Οι Νόσοι του Περιοδοντίου

Τα κυριότερα συμπτώματα της ουλίτιδας είναι τα κόκκινα και πρησμένα ούλα, η αιμορραγία των ούλων κατά το βούρτσισμα ή και αυτόματα και η κακοσμία του στόματος.

Αν η φλεγμονή προχωρήσει βαθύτερα και στους υπόλοιπους στηρικτικούς ιστούς, τότε έχουμε περιοδοντίτιδα.

Η περιοδοντίτιδα χαρακτηρίζεται από τα συμπτώματα της ουλίτιδας, και επιπλέον από το σχηματισμό θυλάκων μεταξύ δοντιών και ούλων, αλλά και από παθολογική κινητικότητα των δοντιών, που μπορεί να οδηγήσει τελικά σε απώλεια δοντιών.

Με τη σωστή φροντίδα από τους ασθενείς και θεραπεία από τον οδοντίατρο, η ουλίτιδα μπορεί να θεραπευθεί, ενώ η περιοδοντίτιδα μπορεί να επιβραδυνθεί.

Γιατί οι νόσοι του περιοδοντίου είναι σημαντικές και για τη γενική υγεία;

Η διατήρηση της υγείας των δοντιών και του περιοδοντίου έχει πολύ μεγάλη σημασία, αφού υπάρχουν ενδείξεις ότι συσχετίζονται με τη γενική υγεία, και ιδιαίτερα με το σακχαρώδη διαβήτη, την καρδιαγγειακή νόσο και τη γέννηση προώρων και ελλιποβαρών νεογνών.

Για παράδειγμα, τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, έχουν περίπου 3 φορές αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν περιοδοντίτιδα σε σχέση με τα υγιή, ενώ και η βαρύτητα της περιοδοντικής καταστροφής στους διαβητικούς ασθενείς είναι αυξημένη.

Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι άτομα με σακχαρώδη διαβήτη με προχωρημένη περιοδοντίτιδα εμφανίζουν περισσότερες επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη (κυρίως καρδιαγγειακά νοσήματα και νεφρικές παθήσεις) σε σχέση με διαβητικούς ασθενείς με υγιές περιοδόντιο ή αρχόμενη περιοδοντική νόσο.

Οι Νόσοι του Περιοδοντίου

Οι Συμβουλές Μας

Βούρτσισμα των δοντιών για δύο λεπτά, δύο φορές την ημέρα.

• Απομάκρυνση της πλάκας από τα μεσοδόντια διαστήματα με οδοντικό νήμα και μεσοδόντια βουρτσάκια.

• Χρήση κατάλληλης οδοντόκρεμας και στοματικού διαλύματος, ιδιαίτερα προϊόντα που περιέχουν αντιμικροβιακούς παράγοντες, για τον καλύτερο έλεγχο της οδοντικής πλάκας.

Για παράδειγμα, το τρικλοζάν αποτελεί έναν αντιβακτηριακό παράγοντα που αποδεδειγμένα συμβάλει στην καταπολέμηση της μικροβιακής πλάκας και τη μείωση της φλεγμονής των ούλων.

Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά του έχουν τεκμηριωθεί μέσα από πολυάριθμες κλινικές μελέτες.

• Τακτικός έλεγχος από τον οδοντίατρο για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος.

Να θυμάστε:

Χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα με αντιβακτηριακό παράγοντα καθημερινής χρήσης όπως το τρικλοζάν για καλύτερο έλεγχο της μικροβιακής πλάκας.

Τραυματισμοί Δοντιών και Πρώτες Βοήθειες

Το στόμα μας καταλαμβάνει σχεδόν το 1% του σώματός μας, αλλά τα τραύματα στην περιοχή αυτή φτάνουν περίπου στο 5% όλου του ανθρωπίνου σώματος.

Σε παιδιά προσχολικής ηλικίας το 17% των τραυματισμών αφορούν το στόμα.

Οι πτώσεις, τα ατυχήματα στη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων, η ποδηλασία και τα τροχαία δυστυχήματα φαίνεται να είναι οι συχνότερες αιτίες των τραυματισμών.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το άθλημα με τον μεγαλύτερο αριθμό τραυματισμών των δοντιών είναι το μπάσκετ ενώ τα δόντια που συχνότερα χτυπάμε είναι τα μπροστινά, που πέφτουν θύματα των τραυματισμών στο 80% των περιπτώσεων.

Ειδικά στα παιδιά, ποσοστό έως και 40% των τραυματισμών στα δόντια συμβαίνουν στη διάρκεια της άθλησης, με συνολικά το ένα στα δύο παιδιά που συμμετέχουν σε αθλήματα να έχουν κτυπήσει τουλάχιστον μία φορά τα δόντια τους έως ότου αποφοιτήσουν από το σχολείο.

Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε υψηλή συχνότητα σε παιδιά με προγναθισμό της άνω γνάθου, επειδή τα δόντια που προεξέχουν είναι πολύ ευπαθή.

Για τον λόγο αυτό, κρίνεται απαραίτητη η έγκαιρη ορθοδοντική θεραπεία σε μικρές ηλικίες, αν η περίπτωση το απαιτεί.

Οι τραυματισμοί που παρατηρούνται μπορεί να είναι από ήπιοι έως σοβαροί και κυμαίνονται από ρωγμώδες κάταγμα της αδαμαντίνης ουσίας (είναι το εξωτερικό περίβλημα του δοντιού) μέχρι εκγόμφωση, δηλαδή πλήρη απομάκρυνση του δοντιού από τη θέση του.

Ο πιο συχνός τραυματισμός είναι το σπάσιμο του δοντιού αλλά πιο σοβαρός τραυματισμός είναι η μετατόπιση ή η εκγόμφωσή του.

Η θεραπεία εξαρτάται από το είδος, τη θέση και τη σοβαρότητα του τραυματισμού, αλλά ανεξάρτητα από όλα αυτά κάθε τραυματική κάκωση των δοντιών, ακόμα κι αν φαινομενικά είναι ήπια, χρειάζεται άμεσο έλεγχο από τον οδοντίατρο ή τον ορθοδοντικό.

Μέχρι όμως να φτάσει ο ασθενής στο ιατρείο, θα πρέπει να έχει φροντίσει μόνος του το τραυματισμένο δόντι, ακολουθώντας μερικές απλές αλλά βασικές συμβουλές.

Για την Εκγόμφωση

Αν το δόντι βγει από τη θέση του, θα πρέπει να κάνετε τα εξής, εφ’ όσον είναι μόνιμο δόντι:

* Αν η μετατόπιση είναι μερική, να σπρώξετε το δόντι απαλά πίσω στη θέση του, πιέζοντάς το από την μύλη (είναι το λευκό τμήμα που βλέπουμε στη στοματική κοιλότητα) και όχι από τη ρίζα, για να µην της προκαλέσετε μεγαλύτερη ζημιά.

* Αν το δόντι βγήκε εντελώς από τη θέση του και σας έπεσε κάτω, βρείτε το, πιάστε το από τη μύλη και ξεπλύνετέ το με λίγο γάλα ή για λίγα (10) δευτερόλεπτα με νερό για να το καθαρίσετε από τα ξένα σώµατα.

Μην το τρίψετε, μην το βουρτσίσετε, μην του βάλετε πάγο, μην το αφήσετε περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα κάτω από το νερό και μην προσπαθήσετε να το απολυμάνετε με οποιονδήποτε τρόπο.

* Αν μπορέσετε, ξαναβάλτε το στη θέση του με τον τρόπο που ήταν πριν βγει και κρατήστε το εκεί δαγκώνοντας απαλά μία γάζα, έως ότου πάτε στον οδοντίατρο. Ο χρόνος εδώ έχει ζωτική σημασία: ιδανικά το δόντι πρέπει να βρίσκεται στη θέση του μέσα σε 30 λεπτά.

* Αν δεν μπορέσετε να το τοποθετήσετε πίσω στη θέση του, βάλτε προσεκτικά το δόντι σε ένα δοχείο με γάλα ή με φυσιολογικό ορό ή μέσα στο στόμα για να παραμείνει υγρό. Μην διατηρήσετε το δόντι σε νερό.

* Αμέσως μετά τα παραπάνω, πηγαίνετε αμέσως στον οδοντίατρο γιατί όσο περνάει η ώρα, τόσο πιθανότερο είναι να μην μπορεί να σωθεί το δόντι.

Αν το δόντι είναι νεογιλό, δηλαδή ένα από τα πρώτα δόντια που έχουμε συνήθως μέχρι το δημοτικό, μην κάνετε τίποτα από τα παραπάνω αλλά πηγαίνετε αμέσως στον οδοντίατρο.

Να θυμάστε ότι αν προσπαθήσετε να βάλετε το νεογιλό δόντι πίσω στη θέση του, μπορεί να βλάψετε το μόνιμο δόντι που βρίσκεται από κάτω.

Για το Σπάσιμο του Δοντιού

Αν σπάσει το δόντι λίγο ή πολύ, επιφανειακά ή πιο βαθιά, αναζητήστε το σπασμένο τμήμα του, τοποθετήστε το σε ένα φλιτζάνι γάλα και πηγαίνετε στον οδοντίατρο.

Αν, πάντως, δεν βρείτε το σπασμένο τμήμα, μην ανησυχήσετε: ο οδοντίατρος μπορεί να αποκαταστήσει τη βλάβη χρησιμοποιώντας ειδικά υλικά.

Σε κάθε περίπτωση, μην μείνετε επί μέρες ή εβδομάδες με σπασμένο δόντι, γιατί με το πέρασμα του χρόνου μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα στα γειτονικά δόντια, να απορρυθμιστεί η οδοντική σύγκλειση ή να εκδηλωθεί πόνος κατά τη μάσηση και ευαισθησία στο κρύο και στο ζεστό.

Για Άλλους Τραυματισμούς

Για την αιμορραγία στα χείλη ή στο στόμα να κάνετε τα εξής:

* Ξεπλύνετε το στόμα σας με άφθονο τρεχούμενο νερό.

* Πιέστε την πληγή με ένα καθαρό ύφασμα ή γάζα.

Μπορείτε επίσης πάνω από το ύφασμα ή την γάζα να βάλετε ένα παγάκι.

* Αν περάσουν 15 λεπτά και το αίμα δεν σταματάει, πρέπει να πάτε στο κέντρο υγείας, το νοσοκομείο ή τον οδοντίατρο, γιατί μπορεί να χρειάζονται ράμματα.

Για τα Χτυπήματα της Γνάθου

* Βάλτε ψυχρά επιθέματα (κρύες κομπρέσες) για να μην πρηστεί.

* Ακινητοποιήστε την κάτω γνάθο, δένοντας ένα μαντήλι ή μια γραβάτα από κάτω από το σαγόνι έως την κορυφή του κεφαλιού σας.

* Αμέσως μετά, πηγαίνετε στο νοσοκομείο.

Για τα Προβλήματα στα «Σιδεράκια»

* Αν γίνει κάποια ζημιά και προεξέχει άκρη σύρματος, προκαλώντας πόνο ή ερεθισμό, καλύψτε την άκρη που προεξέχει με ορθοδοντικό κερί, μία μικρή μπάλα από βαμβάκι, ένα κομματάκι γάζα ή μία τσίχλα και πηγαίνετε όσο το δυνατόν πιο σύντομα στον ορθοδοντικό.

Αν αυτό δεν γίνεται, ωθήστε το μέταλλο που εξέχει προς το δόντι με ένα τσιμπιδάκι και, αν χρειάζεται, καλύψτε το με ορθοδοντικό κερί.

Σε έκτακτες ανάγκες μπορούμε με αποστειρωμένο κόφτη να κόψουμε την άκρη του σύρματος που προεξέχει.

* Αν ξεκολλήσει ένα σιδεράκι από τη θέση του από δάγκωμα σκληρών τροφών τις περισσότερες φορές δεν κάνουμε τίποτε μέχρι να δούμε τον ορθοδοντικό μας.

Αν το σιδεράκι έχει στραφεί σε λάθος θέση και ενοχλεί προσπαθούμε απαλά να βάλουμε στην θέση του ή καλύπτουμε με λίγο κερί.

* Αν λυγίσει ή σπάσει ο ορθοδοντικός μηχανισμός συγκράτησης και δεν σας ταιριάζει πλέον σωστά, μην τον ξαναχρησιμοποιήσετε έως ότου επιδιορθωθεί ή προσαρμοστεί από τον ορθοδοντικό σας.

* Αν στραβώσει ή ραγίσει το μασελάκι, μην το ξαναχρησιμοποιήσετε έως ότου επισκεφθείτε τον ορθοδοντικό σας.

* Αν μετά από ένα κτύπημα ένα σιδεράκι προκαλεί ερεθισμό στα ούλα σας, τοποθετήστε ορθοδοντικό κερί ή ένα κομμάτι βαμβάκι για να τα προστατεύσετε και πηγαίνετε στον ορθοδοντικό για έλεγχο.

* Ειδικά για τα παιδιά, αν φορούν σιδεράκια και συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες ή προγραμματίζετε να τα στείλετε στην κατασκήνωση, καλό είναι να ζητήσετε από τον ορθοδοντικό σας να κατασκευάσει για το καθένα έναν ειδικό στοματικό νάρθηκα (mouthguard) που μπορεί να προστατεύσει τα σιδεράκια από τυχόν τραυματισμούς.

Οι νάρθηκες αυτοί κατασκευάζονται από μαλακό υλικό, το οποίο απορροφά τους κραδασμούς από τα xτυπήματα.

Δρ Κατερίνα Δούμα - Μιχελάκη, DDS, PhD, Ειδική Ορθοδοντικός Παιδιών & Ενηλίκων

Καλύτερη Υγεία στο Στόμα με... Γερά Δόντια!

Το χαμόγελό μας είναι μέρος της ομορφιάς και της γοητείας μας, τα γερά δόντια είναι ένδειξη καλής υγείας.

Άφθες, τερηδόνα, ουλίτιδα και ευαισθησία, είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα της στοματικής κοιλότητας και των δοντιών που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά στο Φαρμακείο.

Οι Άφθες

Κατά την πλειοψηφία τους καλοήθεις, οι άφθες μπορούν ωστόσο να είναι πολύ ενοχλητικές και επίπονες.

Πιο συχνά πρόκειται για μικρά έλκη (1 έως 2 cm) του βλεννογόνου της στοματικής κοιλότητας, λευκά στρογγυλά ή οβάλ, περιβαλλόμενα από ένα φλεγμονώδες στεφάνι.

Εμφανίζονται συνήθως στην άκρη των χειλιών, στη γλώσσα ή στα ούλα.

Η εμφάνισή τους συνήθως προηγείται από αίσθηση νυγμών (τσιμπήματα) στο βλεννογόνο της στοματικής κοιλότητας και μπορεί να εμφανιστεί μια σχετική διόγκωση των λεμφαδένων στο λαιμό.

Οι άφθες μικρού μεγέθους, συνήθως επουλώνονται μόνες τους σε διάστημα μιας έως δύο εβδομάδων χωρίς να αφήνουν σημάδια.

Εν τούτοις, η βλάβη προκαλεί δυσφορία στο άτομο ή ακόμη και πόνο, όπως επίσης δυσχεραίνει τη λήψη τροφών αλλά και τη στοματική υγιεινή.

Καλύτερη Υγεία στο Στόμα με... Γερά Δόντια!

Στις περισσότερες περιπτώσεις η εμφάνιση τους παραμένει ανεξήγητη.

Κάποιοι όμως παράγοντες φαίνεται να την επηρεάζουν:

• Ορμονολογικοί: η εγκυμοσύνη, ο κύκλος της περιόδου

• Διατροφικοί: η δυσανεξία στους ξηρούς καρπούς, σε όξινα τρόφιμα, σε καρυκεύματα

• Ψυχολογικοί: το στρες και η κούραση

• Μηχανικοί: τα οδοντικά εμφυτεύματα, το δάγκωμα της στοματικής βλεννογόνου.

Επίσης η λήψη ορισμένων φαρμάκων μοιάζει να εμπλέκεται στην εμφάνισή τους ( ασπιρίνη, αντιφλεγμονώδη, αντιβιοτικά, υποκατάστατα νικοτίνης).

Πώς θα Καταπραΰνετε τις Άφθες;

Για να αποφύγετε τις επιμέρους μολύνσεις, ακολουθήστε μια αντισηπτική/αντιβακτηριδιακή θεραπεία (οδοντόπαστα, στοματικό διάλυμα και γέλη) με βάση τη χλωρεξιδίνη, εξετιδίνη ή ρεσορκινόλη.

Επίσης, παράλληλα με την θεραπεία, μπορείτε να πάρετε κάποια αντισηπτική παστίλια για το λαιμό και το στόμα που θα σας ανακουφίσει από τα συμπτώματα.

Σε κάθε περίπτωση, η θεραπεία δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 5 μέρες για να μην διαταραχθεί η ισορροπία της στοματικής χλωρίδας.

Για να προλάβετε τις υποτροπές, θα πρέπει να διατηρείτε μια αυστηρή οδοντική φροντίδα, με βούρτσισμα 3 φορές τη μέρα και οδοντικό νήμα το λιγότερο μια φορά και να αποφεύγετε τις τροφές τις επιβαρύνουν.

Προσοχή:

• Η εμφάνιση των άφθων μπορεί να ακολουθείται ή να συνοδεύεται από ορισμένες ασθένειες ( μολυσματικές, στομαχικές διαταραχές, AIDS, ανοσοκαταστολή...).

Εάν η βλάβη είναι σημαντική ή εάν ακολουθείται από πυρετό, εάν ο πόνος είναι επίμονος και έντονος, εάν ματώνουν και δεν επουλώνονται από μόνες τους σε διάστημα λίγων ημερών, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας.

• Το ίδιο ισχύει εάν οι άφθες επανεμφανίζονται συχνά ( πάνω από 3 με 4 φορές το χρόνο) και εάν ξεπερνούν το 1cm σε διάμετρο.

Οι Πόνοι στα Δόντια

Ο έντονος πόνος στα δόντια είναι συχνά σημάδι μόλυνσης των δοντιών ή των ούλων, αλλά μπορεί να οφείλεται και σε άλλη αιτία, όπως μια φλεγμονή στα ιγμόρεια ή μια επίμονη ωτίτιδα.

Ένα παυσίπονο-αντιφλεγμονώδες, όπως η ιβουπροφαίνη ή το νιφλουμικό οξύ μπορούν να καταπραΰνουν τον πόνο. Ωστόσο, ο πόνος μπορεί και να οφείλεται σε τερηδόνα του δοντιού.

Στην περίπτωση αυτή, μπορείτε να ταμπονάρεται το δόντι με ένα αναισθητικό διάλυμα για να νοιώσετε μια προσωρινή ανακούφιση και να κλείσετε αμέσως ραντεβού με τον οδοντογιατρό σας για το σχετικό σφράγισμα.

Η Τερηδόνα

Η τερηδόνα είναι η νόσος των σκληρών οδοντικών ιστών που χαρακτηρίζεται από απομεταλλικοποίηση της ανόργανης και αποδομή της οργανικής δομής του δοντιού.

Τα οξέα που παράγονται από τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας και από τους υδατάνθρακες των τροφών, όπως η σακχαρόζη, η φρουκτόζη, η γλυκόζη και η λακτόζη, προκαλούν απώλεια αλάτων από την αδαμαντίνη (σμάλτο) και την οδοντίνη των δοντιών.

Την τερηδόνα επηρεάζουν βέβαια η ποιότητα του σμάλτου, η ανατομία των δοντιών, αλλά και η παραγωγή του σάλιου. Όσο η επαφή μεταξύ των υδατανθράκων και των βακτηρίων αυξάνεται, τόσο περισσότερο αυξάνεται και ο κίνδυνος της εμφάνισης τερηδόνας.

Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο είναι σημαντικό να βουρτσίζουμε καλά τα δόντια μας έπειτα από κάθε γεύμα.

Στην αρχή της, η τερηδόνα εκδηλώνεται με οδοντική υπερευαισθησία. Η επαφή με παγωμένα, κρύα ή όξινα τρόφιμα επιδεινώνει τον πόνο.

Όσο η βλάβη προχώρα στο σμάλτο του δοντιού, αυτό μπορεί να μολυνθεί και ως συνέπεια να προκαλέσει δυνατούς και παλμικούς πόνους.

Η πρόληψη αφορά για ακόμα μια φορά την αυστηρή υγιεινή των δοντιών, ως μόνο μέσο περιορισμού της οδοντικής πλάκας και των βακτηρίων που την συνοδεύουν.

Η Ουλίτιδα

Η ουλίτιδα είναι μια φλεγμονώδης ασθένεια που επηρεάζει τον ιστό των ούλων του περιοδοντίου. Χαρακτηρίζεται από πόνο, ερυθρότητα, ευαισθησία και αιμορραγία των ούλων, που μπορεί να είναι παθογόνος ή να προκληθεί στη διάρκεια του βουρτσίσματος, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιείτε σκληρές οδοντόβουρτσες.

Η ουλίτιδα είναι πολύ συνηθισμένη πάθηση, Εμφανίζεται στο 80 % των ενηλίκων, λόγω της κακής υγιεινής της στοματικής κοιλότητας που οδηγεί στην επιδείνωση της οδοντικής πλάκας.

Η ουλίτιδα μπορεί να ευνοηθεί από την κατανάλωση αλκοόλ και τσιγάρου, από ορμονικές διαταραχές (εγκυμοσύνη), από μια κακή προσθήκη δοντιών, από ορισμένες παθολογίες ( διαβήτης), αλλά και επίσης και από ορισμένα φάρμακα (αντιεπιληπτικά).

Σημειώστε ότι η ουλίτιδα είναι πολύ ύπουλη. Αν την αγνοήσετε μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές βλάβες, όπως η περιοδοντίτιδα, και τελικά στην απώλεια του δοντιού.

Καταπολεμήστε τη Φλεγμονή και την Οδοντική Πλάκα

Εάν παρατηρήσετε ότι τα ούλα σας ματώνουν μετά από κάθε βούρτσισμα θα πρέπει να δράσετε αμέσως. Αρχικά, θα πρέπει να αλλάξετε οδοντόβουρτσα και να προμηθευτείτε μια οδοντόβουρτσα μαλακή, που δεν θα τραυματίζει τα ευαίσθητα ούλα σας.

Χρησιμοποιείστε μια ειδική οδοντόκρεμα για τη θεραπεία της ουλίτιδας και βουρτσίστε απαλά τα δόντια και τα ούλα σας.

Μπορείτε να απαλύνετε τον πόνο με τη χρήση ενός gel που θα απλώνεται τρείς φορές τη μέρα. H χρήση μιας τέτοιας ειδικής οδοντικής κρέμας, με βάση αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριδιακές ουσίες, συμπληρώνει την αγωγή και επιτρέπει την εξάλειψη των συμπτωμάτων.

Αν μετά από όλα αυτά τα ούλα σας εξακολουθούν να ματώνουν, είναι η ώρα να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο σας.

Το Μαγικό Φθόριο: Η Κατάλληλη Δοσολογία

Το ανώτατο όριο ημερήσιας δόσης που συνίσταται είναι τα 0,25 mg σε ηλικίες μέχρι τριών ετών, 0,5 mg μεταξύ τριών και έξι ετών και από 1 έως 1,5 mg για τους υπόλοιπους. Οι οδοντόπαστες για τις ηλικίες 7/12 ετών περιέχουν, όπως και εκείνες των ενηλίκων, 100 με 150 mg φθορίου σε 100 gr ( 1000 με 1500 ppm).

Σε γενικές γραμμές, η χρήση ενός φθοριούχου gel για επικάλυψη των δοντιών και μιας κρέμας με φθόριο, προσαρμοσμένη ανάλογα με την ηλικία, καλύπτει τις συνιστώμενες δοσολογίες.

Υπάρχει κίνδυνος υπερδοσολογίας στο φθόριο στα παιδιά, εάν συνδυάζονται για μακροχρόνια χρήση, προϊόντα στοματικής υγιεινής πλούσια σε φθόριο μαζί με φθοριούχα συμπληρώματα.

Οι οδοντόπαστες των 2500 ppm φθορίου απαγορεύεται να χρησιμοποιηθούν από παιδιά κάτω των 10 ετών.

Σημειώστε ότι ορισμένα οδοντικά προϊόντα (οδοντόπαστες ή gel) υψηλής περιεκτικότητας σε φθόριο, ενδείκνυνται σε περιπτώσεις κινδύνου σοβαρής τερηδόνας, όποια και αν είναι η προέλευσή της ή σε ασθενείς που κάνουν ραδιοθεραπεία για καρκινικό όγκο.

Ευαίσθητα Δόντια και Ούλα

Ο σταδιακός τραυματισμός των ούλων και καμία φορά ένα βούρτσισμα πολύ έντονο με μια οδοντόβουρτσα πολύ σκληρή ή ακατάλληλη ή ακόμα και η μακροχρόνια χρήση μιας λευκαντικής οδοντόπαστας, μπορούν να καταστρέψουν το σμάλτο των δοντιών και να δημιουργήσουν μια ευαισθησία στο ζεστό και το κρύο.

Η περιοδοντίτιδα συνδέεται μέχρι και σήμερα με μία ευαισθησία. Αν λοιπόν τα ούλα υποχωρήσουν ή καταστραφεί το σμάλτο, τότε η οδοντίνη και τα σωληνάρια που τη διατρέχουν εκτίθενται στα διάφορα ερεθίσματα, γεγονός που μπορεί να διεγείρει τα νεύρα του δοντιού και να προκληθεί πόνος.

Για να αντιμετωπίσετε την περιοδοντίτιδα θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ειδικές οδοντόκρεμες, που έχουν σαν βάση την αργινίνη, το ανθρακικό ασβέστιο και το φθόριο.

Συμπληρωματικά, μπορείτε να εφαρμόζετε μετά από κάθε βούρτσισμα και ένα ειδικό gel.

Αν εμφανιστεί περιοδοντίτιδα στα δόντια σας, θα ξεκινήσετε να βλέπετε πιο συχνά τον οδοντίατρό σας.

Ο καθαρισμός θα πρέπει να γίνεται πολύ τακτικά, τουλάχιστον κάθε έξι μήνες. Καλό θα είναι επίσης να αποφεύγετε τις πολύ όξινες ουσίες που μπορεί να ερεθίσουν τα δόντια σας (φυσικοί χυμοί, ξύδι, λεμόνι, καφές)

Σημειώστε ότι σε άτομα με ευαίσθητα ούλα και δόντια δεν συνιστώνται θεραπείες λεύκανσης. Η οδοντική υπερευαισθησία επηρεάζει περίπου το 30 % των ενηλίκων, ενώ επηρεάζονται όλο και πιο νεαρά άτομα, γεγονός που οφείλεται σε μια διατροφή πλούσια σε πιο γλυκές τροφές και όξινα ποτά.

Η καλή στοματική υγιεινή, μια μαλακή οδοντόβουρτσα και μια κατάλληλη οδοντιατρική φροντίδα είναι συχνά αρκετά για να αποτρέψουν τη δημιουργία ευαισθησίας δοντιών και ούλων και την επιδείνωση τους.

Τι να Κάνετε αν Έχετε Ευαίσθητα Δόντια

• Για Άμεση Ανακούφιση

Μοναδική είναι η τεχνολογία της αργινίνης με ανθρακικό ασβέστιο, που προσφέρει άμεση ανακούφιση που διαρκεί (με τον ενδεδειγμένο τρόπο εφαρμογής). Η τεχνολογία αυτή είναι διαθέσιμη σε φθοριούχες οδοντόκρεμες καθημερινής χρήσης.

• Περιορίστε την Κατανάλωση Καπνού

Ο καπνιστής είναι πιο πιθανό να πάσχει από περιοδοντική νόσο, εξαιτίας της συσσώρευσης περισσότερης πλάκας από ότι στους μη καπνιστές. Η εξέλιξη είναι επίσης πιο γρήγορη.

• Έλεγχος του Σακχάρου στο Αίμα

Ελλιπώς ελεγχόμενος διαβήτης είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της περιοδοντίτιδας. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στο διαβήτη τύπου 2.

Τα Απαραίτητα Συμπληρώματα στο Βούρτσισμα

Στη στοματική υγιεινή την πρώτη και την τελευταία λέξη έχει η πρόληψη. Το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών, μετά από κάθε γεύμα, εμποδίζει την εμφάνιση πλάκας και κατά συνέπεια την εμφάνιση πέτρας.

Για να αποφύγουμε τα δυσάρεστα λοιπόν, το οδοντικό νήμα, και τα μεσοδόντια βουρτσάκια είναι πραγματικά χρήσιμα και συνίσταται να χρησιμοποιούνται μια φορά την ημέρα το λιγότερο, συμπληρωματικά με το βούρτσισμα.

Το οδοντικό νήμα είναι χρήσιμο για τον καθαρισμό των κενών ανάμεσα στα δόντια.

Αν το κενό ανάμεσα στα δόντια είναι αρκετά μεγάλο, είναι καλύτερα να χρησιμοποιούνται τα μεσοδόντια βουρτσάκια. Σε σχήμα κώνου ή κυλίνδρου βγαίνουν σε διάφορα μεγέθη και εφαρμόζονται σε κάθε είδος κενού ανάμεσα στα δόντια.

Το κωνικό σχήμα, φαίνεται να είναι πιο πρακτικό στο να απομακρύνει από τα ούλα στο εσωτερικό των δοντιών τα υπολείμματα τροφών.

Καλύτερη Υγεία στο Στόμα με... Γερά Δόντια!

Η Συμβουλή του Φαρμακοποιού

• Το καλό βούρτσισμα πάνω απ’ όλα!

Το βούρτσισμα θα πρέπει να γίνεται ιδανικά τρείς φορές την ημέρα και να έχει διάρκεια 2 έως 3 λεπτά, χρόνος αρκετός για το βούρτσισμα όλων των δοντιών, των ούλων και της γλώσσας.

Το βούρτσισμα πριν τον ύπνο είναι το πιο σημαντικό, καθώς η παραγωγή σάλιου διαρκεί όλη τη νύχτα, ευνοώντας την καταστροφή του σμάλτου.

Το απαλό βούρτσισμα, γίνεται με κινήσεις κυκλικές από τα ούλα προς τα δόντια. Αποφύγετε τα έντονα και γρήγορα βουρτσίσματα. Να φροντίζετε να αλλάζετε βούρτσα κάθε τρείς μήνες, παρατηρώντας βέβαια αν τα σκέλη της βούρτσας έχουν φθαρεί.

Διαλέξτε μια οδοντόβουρτσα με μικρή κεφαλή, με συνθετικές ίνες που είναι και πιο υγιεινές (οι φυσικές ίνες συγκρατούν υγρασία, άρα και βακτήρια).

• Το φθόριο είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματικό για την πρόληψη της τερηδόνας.

Οι οδοντόκρεμες που προστατεύουν από την τερηδόνα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε φθόριο.

• Για να ενισχύσετε το βούρτσισμα προτείνουμε τη χρήση ενός διαλύματος στοματικής υγιεινής, μια έως δυο φορές τη μέρα.

• Τα διαλύματα στοματικής υγιεινής για πριν το βούρτσισμα βοηθούν στην απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας.

• Τα διαλύματα για μετά το βούρτσισμα έχουν στόχο να προστατέψουν τα ούλα. Παρατείνουν τη δράση της οδοντόκρεμας.

• Οι τσίχλες με φθόριο μπορούν να είναι χρήσιμες στο να αντικαταστήσουν περιστασιακά ένα βούρτσισμα, εφόσον αυτό δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί.

Ενεργοποιούν τους σιελογόνους αδένες και ευνοούν στη διατήρηση του σμάλτου.

• Κόψτε τα σκευάσματα με ζάχαρη ανάμεσα στα γεύματα και φροντίστε να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρό σας, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.

Άννα Μαρία Χοσάδα, Φαρμακοποιός

Φροντίστε τα Δόντια σας μετά τον Οδοντίατρο

Μετά από την επίσκεψη στον οδοντίατρο και μια μικρή ή μεγάλη επέμβαση, το στόμα μας χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα ώστε να υπάρξει γρήγορη ανάπλαση και να μειωθεί ο κίνδυνος επιπλοκών.

Μια οποιαδήποτε παρέμβαση στη στοματική κοιλότητα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ισορροπία της χλωρίδας της.

Οι οδοντιατρικές επεμβάσεις ευνοούν την είσοδο μικροοργανισμών και την δημιουργία φλεγμονών.

Οι Συμβουλές μας

Μετά από ένα μικρό στοματικό χειρουργείο, μπορεί να νιώσετε πόνο, να έχετε κάποια αιμορραγία ή να παρουσιάσετε κάποια φλεγμονή.

Ας δούμε πως μπορείτε να αποφύγετε την ταλαιπωρία μετά την επέμβαση.

Κατεβάστε τώρα το Application!

Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.