Αυτές Είναι οι Τροφές που Ενισχύουν τη Μνήμη και Προστατεύουν από την Άνοια

Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες καταγράφουν σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ.

Και στις δύο αυτές παθήσεις, η πρόληψη φαίνεται να είναι σημαντικότερη και πιο αποτελεσματική από την θεραπεία.

Στην άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ, όπως και σε όλες τις ασθένειες, καθοριστικό ρόλο παίζει η διατροφή αλλά και κληρονομικοί παράγοντες.

Εάν λοιπόν υπάρχει ιστορικό άνοιας στην οικογένειά σας και ανησυχείτε για την δική σας υγεία, ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε είναι να διαμορφώσετε σωστά τη διατροφή σας.

Οι πιο κάτω τροφές, είναι υγιεινές, ενεργοποιούν τον εγκέφαλο και αποτρέπουν την εμφάνιση ασθενειών όπως το Αλτσχαίμερ και η άνοια.

Τα φυλλώδη λαχανικά

Τέτοια λαχανικά είναι το λάχανο, το σπανάκι, η ρόκα και τα χόρτα.

Είναι τρόφιμα πλούσια σε φυλλικό οξύ, συστατικό που βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία και μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης.

Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες καταγράφουν σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ.

Τα κραμβοειδή λαχανικά

Τέτοια είναι το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών.

Τα λαχανικά αυτά εκτός από φυλλικό οξύ περιέχουν καρτενοειδή, που μειώνουν την ομοκυστεΐνη, ένα αμινοξύ που συνδέεται με τη γνωστική εξασθένηση και την απώλεια μνήμης.

Όσπρια

Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγγάνιο και κάλιο, που συμβάλλουν στη γενική καλή λειτουργία του σώματος.

Παράλληλα ενισχύουν τους εγκεφαλικούς νευρώνες.

Περιέχουν επίσης χολίνη και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που ενισχύουν την ακετυλοχολίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Μούρα και κεράσια

Τα φρούτα αυτά περιέχουν ανθοκυανίνη, η οποία προστατεύει τον εγκέφαλο από περαιτέρω βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

Έχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και περιέχουν αντιοξειδωτικά και πολλή βιταμίνη C και Ε.

Στην άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ, όπως και σε όλες τις ασθένειες, καθοριστικό ρόλο παίζει η διατροφή αλλά και κληρονομικοί παράγοντες.

Τροφές με ω3 λιπαρά

Τα άτομα που τρέφονται με τρόφιμα πλούσια σε Ω3 λιπαρά έχει αποδειχτεί πως έχουν 26% λιγότερες πιθανότητες να έχουν στο μέλλον εγκεφαλικές αλλοιώσεις που προκαλούν άνοια.

Τα λιπαρά οξέα βοηθούν τον εγκέφαλο να παραμένει δραστήριος και ενεργός και θα τα βρείτε κυρίως στα ψάρια, στον λιναρόσπορο, στο ελαιόλαδο και σε συμπληρώματα διατροφής.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί περιέχουν Ω3 και Ω6 λιπαρά, βιταμίνη Ε, φολικό οξύ, βιταμίνη B6 και μαγνήσιο

Τα αμύγδαλα, τα κάσιους, τα καρύδια, τα φουντούκια, τα φιστίκια και τα καρύδια πεκάν είναι ξηροί καρποί ιδιαίτερα περιεκτικοί στις παραπάνω ουσίες.

Από την άλλη οι ηλιόσποροι και ο πασατέμπος είναι σπόροι που περιέχουν ψευδάργυρο, χολίνη και βιταμίνη Ε, οι οποίες ενισχύουν την λειτουργία του εγκεφάλου και της μνήμης.

Κανέλα, φασκόμηλο και κύμινο

Αυτά τα μπαχαρικά μπορούν να βοηθήσουν στη διάσπαση της πλάκας του εγκεφάλου και στη μείωση της φλεγμονής που προκαλεί προβλήματα μνήμης.

Ακόμη, συμβάλλουν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και της υπέρτασης.

www.y-o.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.