A+ A A-

Κάπνισμα

8 Πράγματα που Πρέπει να Ξέρετε για το Κάπνισμα

8 Πράγματα που Πρέπει να Ξέρετε για το Κάπνισμα

1. Πώς Δημιουργείται η Εξάρτηση;

Το ξεκίνημα οφείλεται κυρίως σε πιέσεις κοινωνικές (προσωπικό status) και μόδας και σταδιακά εγκαθίσταται μια εξάρτηση συμπεριφοράς και ψυχολογική, καθώς και φυσική ή φαρμακολογική.

Το τσιγάρο είναι η λύση σε καταστάσεις stress, προβολής του «εγώ», ή πολύ απλά μια συνήθεια.

Για τους περισσότερους, είναι μια αίσθηση ευχαρίστησης, χαλάρωσης, πνευματικής διέγερσης και έτσι αυξάνουν τη χρήση.

Η φαρμακολογική εξάρτηση που οφείλεται στον εθισμό της νικοτίνης, εγκαθίσταται μετά από αρκετό χρόνο και «επιβάλει» κατανάλωση μιας ποσότητας μέσα στη μέρα, για να μην εμφανισθούν συμπτώματα έλλειψης.

2. Ποιος Είναι ο Μηχανισμός της Εξάρτησης;

Με την πρώτη ρουφηξιά η νικοτίνη φθάνει απότομα σαν flash σε 7-10 στον εγκέφαλο και σιγά- σιγά δημιουργεί εξάρτηση.

Δρα στους χοληνεργικούς υποδοχείς και τους διεγείρει μέσω έκκρισης ντοπαμίνης, προσφέροντας αίσθηση ευχαρίστησης, καλής διάθεσης, και ικανότητας συγκέντρωσης.

Η έλλειψη ντοπαμίνης δημιουργεί ανάγκη νικοτίνης.

Ο αριθμός των υποδοχέων ευαίσθητων στη νικοτίνη, αυξάνει ανάλογα με τον βαθμό καπνίσματος και φυσικά αυτός ο μηχανισμός είναι ο ίδιος σε όλες τις εξαρτησιογόνες ουσίες.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο

Οι Έλληνες καρδιολόγοι επισημαίνουν πως τα τελευταία χρόνια άρχισε να αυξάνεται ραγδαία η χρήση των λεγόμενων ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Τονίζουν ότι η σύσταση των διαλυμάτων που χρησιμοποιούν δεν είναι επακριβώς γνωστή, δεδομένου ότι υπάρχει ποικιλία κατασκευαστών και ανεπαρκής έλεγχος ποιότητας.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι συσκευές που μοιάζουν με τσιγάρο, οι οποίες απελευθερώνουν ατμό (αεροζόλ) με ζέσταμα ενός διαλύματος που περιέχει, συνήθως, νικοτίνη, προπυλενογλυκόλη, γλυκερίνη, νερό και αρωματικούς παράγοντες.

Υπάρχει ισχυρισμός ότι αποτελούν πιο υγιεινή εναλλακτική λύση συγκριτικά με το κάπνισμα τσιγάρων (“αθώοι υδρατμοί”), χρήσιμη επιλογή για τη μείωση ή τη διακοπή του καπνίσματος τσιγάρων, τρόπο παράκαμψης των απαγορευτικών νόμων για το κάπνισμα (“κάπνισμα οπουδήποτε”).

Είναι, όμως, πράγματι υγιεινή επιλογή τα ηλεκτρονικά τσιγάρα;

Νικοτίνη

Ο ατμός από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου περιέχει την ίδια ποσότητα νικοτίνης με ένα τσιγάρο (30 μg νικοτίνης/ανά ρουφηξιά x 30 ρουφηξιές = 1.0 mg νικοτίνης) και λιγότερες, μεν, τοξικές - καρκινογόνες ουσίες από τον καπνό του τσιγάρου, αλλά υψηλότερες από το σπρέι νικοτίνης.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο 2

Παρόλα αυτά, σήμερα δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία για την επίδραση των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην υγεία των χρηστών, φαίνεται, όμως, ότι υπάρχει επιβάρυνση της λειτουργίας του αναπνευστικού συστήματος, πιθανή καρκινογόνος δράση (από μεταλλικά στοιχεία, μικροσωματίδια) και πιθανότητα εγκαύματος ή έκρηξης, ενώ δεν είναι γνωστή η επίδρασή του και στις έγκυες γυναίκες.

Η Καρδιολογική Εταιρεία εκτιμά πως μπορούν - με πολλές επιφυλάξεις - να χρησιμοποιούνται από καπνιστές που δεν μπορούν να διακόψουν τη συνήθεια, αλλά τυχόν απενοχοποίησή τους θα αποτελούσε "Δούρειο Ίππο" για παιδιά, τα οποία θα οδηγηθούν σε εξάρτηση από τη νικοτίνη.

Φέτος θα Kόψω το Κάπνισμα

Η περίοδος των γιορτών προσφέρεται για νέα σχέδια και νέες αποφάσεις.

Μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που μπορείτε να πάρετε είναι να κόψετε το κάπνισμα που μόνο κακό κάνει τόσο στην υγεία όσο και στην ομορφιά σας.

Η φαρμακοποιός Γεωργία Γκολέμη γράφει για τη δική της εμπειρία.

Έμαθα να καπνίζω ένα καλοκαίρι, ασκούμενη φοιτήτρια σε κάποιο παραλιακό φαρμακείο.

Έτσι, μαζί με την παρασκευή βάμματος ιωδίου και ενός αντηλιακού με παραφινέλαιο που γινόταν ανάρπαστο από τους ενοίκους του διπλανού ξενοδοχείου, έμαθα κι αυτό.

Η αρραβωνιαστικιά του φαρμακοποιού ερχόταν κάθε μεσημέρι με ένα κουτί Gitanes και πήγαινε να καπνίσει στην πίσω αυλή του φαρμακείου.

Το κάπνισμα ήταν απαγορευμένο από τους γονείς της, οπότε εκείνη έβρισκε καταφύγιο στον ανοιχτόμυαλο αρραβωνιαστικό και την ασφάλεια της μικρής αυλής.

Συχνά της έκανα παρέα στην «παρανομία» της.

Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε.

Όλοι γνωρίζουμε ότι το χρόνιο κάπνισμα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας.

Είναι η κύρια αιτία καρκίνου των πνευμόνων, αλλά και σοβαρών καρδιαγγειακών παθήσεων.

Δυστυχώς, οι καπνιστές το διαπιστώνουν αυτό με την πάροδο του καιρού, όταν αρχίζουν να παρατηρούν προβλήματα στην καθημερινότητα τους, όπως για παράδειγμα το λαχάνιασμα κατά την άσκηση, καθώς και ο συνεχόμενος βήχας ξαπλώνοντας στο κρεβάτι για ύπνο.

Τότε μόνο σκέφτονται πόσο κακό για την υγεία τους είναι το κάπνισμα και η αγωνία τους είναι πως θα το σταματήσουν.

Φέτος, θα Kόψω το κάπνισμα!

Όμως αυτή η διακοπή που επιθυμούν δεν είναι καθόλου εύκολη διαδικασία.

Ο οργανισμός δεν μπορεί να ανακάμψει πλήρως.

Στις κυψελίδες των πνευμόνων, το μακροχρόνιο κάπνισμα δημιουργεί μόνιμες ζημιές.

Όσο πιο νωρίς διακοπεί, τόσο πιο εύκολα αναστρέψιμες είναι οι βλάβες.

Τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρουν ότι το κάπνισμα προκαλεί 3,5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, ποσό που ισοδυναμεί με 10.000 θανάτους την ημέρα από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Μέχρι το 2020 οι θάνατοι θα έχουν αυξηθεί στα 10 εκατομμύρια ετησίως.

Τα νοσήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα είναι:

• Η στεφανιαία νόσος

• Ο καρκίνος του πνεύμονα, του φάρυγγα, του λάρυγγα

• Οι χρόνιες αποφρακτικές πνευμονοπάθειες

• Οι αγγειακές παθήσεις του εγκεφάλου

Εκτός από τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, οι καπνιστές έχουν κι άλλα προβλήματα.

Σημαντική είναι η επίδραση του καπνίσματος, τόσο στη σεξουαλική ζωή όσο και στην αναπαραγωγή: πρόωρη εκσπερμάτιση ή μείωση ποσότητας σπέρματος, ακόμα και μείωση κινητικότητας σπέρματος που σημαίνει μείωση γονιμότητας στους άνδρες, ενώ κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στις γυναίκες.

Να τονίσουμε επίσης ότι τα μωρά που έρχονται στον κόσμο από γονείς που καπνίζουν έχουν ήδη επιβαρυμένη υγεία.

Διακοπή Καπνίσματος στο Φαρμακείο

Κατανοώντας σε πόσο μεγάλο κίνδυνο βάζουμε τον εαυτό μας κάθε φορά που καπνίζουμε ένα τσιγάρο, εύκολα μπορούμε να αναβάλουμε να το ανάψουμε κι αυτή η αναβολή να γίνει μόνιμη.

Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να πούμε ΝΑΙ σε μια καλύτερη υγεία!

Πώς θα γίνει όμως αυτό; Στη σκέψη είναι εύκολο, στην εφαρμογή όμως είναι δύσκολο και χρειάζεται να έχει κανείς ισχυρή θέληση και πειθαρχία.

Ειδικά στους χρόνιους καπνιστές, δεν πρέπει να παραβλέπουμε το θέμα εθισμού σε μια ναρκωτική ουσία, όπως είναι η νικοτίνη.

Όταν απέχουν από το κάπνισμα, η επιθυμία για τσιγάρο γίνεται πολύ έντονη κι όταν σταματούν να καπνίζουν παρουσιάζουν διάφορα συμπτώματα στέρησης, όπως άγχος, αϋπνίες, ευερεθιστότητα αλλαγή διάθεσης.

Χρειάζεται αποφασιστικότητα, δύναμη, και αυτοκυριαρχία.

Το φαρμακείο μπορεί να σταθεί σημαντικός αρωγός και σύμμαχος στην προσπάθεια σας να κόψετε μια για πάντα το κάπνισμα και να χαρείτε τη νέα σας ζωή με καλύτερη υγεία.

Εκεί θα βρείτε μια σειρά προϊόντων που μπορούν να σας βοηθήσουν.

• Τα ειδικά φίλτρα τσιγάρων που συγκρατούν πίσσα και νικοτίνη, κάνοντας το κάπνισμα λιγότερο βλαβερό, κατά μία άποψη.

• Οι τσίχλες νικοτίνης που τις μασάει ο καπνιστής όταν έχει επιθυμία για τσιγάρο.

• Τα patches που είναι εμποτισμένα με νικοτίνη και προσφέρουν διαδερμική απορρόφηση νικοτίνης.

• Χάπια ειδικά συνταγογραφούμενα από ειδικά ιατρεία διακοπής καπνίσματος .

Ο Φαρμακοποιός είναι ένας αληθινός σύμμαχος στη μάχη κατά του καπνίσματος που μπορεί να σας βοηθήσει ουσιαστικά και να κάνει την σοβαρή προσπάθειά σας λίγο πιο εύκολη, μέχρι την επίτευξη του πολυπόθητου στόχου σας.

Τώρα τελευταία, η μόδα θέλει τη διακοπή του καπνίσματος τσιγάρου με αντικατάσταση του καπνίσματος με ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Προσωπικά με βρίσκει αντίθετη, γιατί όταν θέλεις να κόψεις το κάπνισμα του τσιγάρου για να σώσεις την υγεία σου, δεν επιδιώκεις να καπνίσεις κάτι άλλο.

Όποιος θέλει να σταματήσει αυτή τη βλαβερή συνήθεια, αν έχει επιμονή, ισχυρή θέληση και την επιστημονική βοήθεια από τον γιατρό και τον φαρμακοποιό του, μπορεί να τα καταφέρει.

Φέτος, θα Kόψω το κάπνισμα!

Τι Συμβαίνει Όταν Σταματάμε το Κάπνισμα;

Ακόμη κι αν δεν έχετε σκεφτεί να κόψετε μια για πάντα το κάπνισμα, διαβάστε τι συμβαίνει στον ανθρώπινο οργανισμό μετά την διακοπή του και ίσως να αλλάξετε γνώμη:

1. Είκοσι λεπτά μετά το τελευταίο τσιγάρο, ο καρδιακός ρυθμός επιστρέφει σε φυσιολογικά επίπεδα.

2. Στις δύο ώρες χωρίς τσιγάρο, βελτιώνεται η περιφερική κυκλοφορία του αίματος και οι άκρες των δαχτύλων είναι πιο ζεστές.

3. Στις δώδεκα ώρες χωρίς τσιγάρο, αυξάνονται τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα και φθάνουν σε κανονικά επίπεδα, γιατί με το κάπνισμα είναι αυξημένο στο αίμα το μονοξείδιο του άνθρακα, το οποίο απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του καπνίσματος, και συνδέεται με την αίμη αντί του οξυγόνου.

4. Στις σαράντα οχτώ ώρες χωρίς τσιγάρο, ενισχύεται η ικανότητα σε οσμή και γεύση.

5. Στις τρεις μέρες χωρίς τσιγάρο, ο οργανισμός έχει αποβάλει την νικοτίνη που βρίσκεται σε αυτό.

Μπορεί να προκύψουν συμπτώματα στέρησης, όπως πονοκέφαλοι, ναυτίες και κράμπες, τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν.

6. Αν μείνετε δύο με τρεις εβδομάδες χωρίς τσιγάρο, τότε θα μπορείτε να κάνετε σωματικές δραστηριότητες χωρίς δυσκολία στην αναπνοή.

7. Στους εννέα μήνες χωρίς τσιγάρο, οι πνεύμονες σας θα έχουν αρχίσει να διορθώνονται.

Έτσι ο βήχας και η δυσκολία στην αναπνοή θα αποτελούν πια παρελθόν.

8. Στον ένα χρόνο χωρίς τσιγάρο, θα έχετε μειώσει κατά 50% τον κίνδυνο εμφράγματος ή άλλης καρδιαγγειακής νόσου.

9. Αν έχετε σταματήσει να καπνίζετε εδώ και πέντε με δέκα χρόνια, τότε έχετε μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Κι αυτό γιατί οι ενεργοί καπνιστές είναι πολύ εύκολο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο εξαιτίας της καύσης του μονοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνει ουσίες που συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία.

Γεωργία Γκολέμη, Φαρμακοποιός

Κάπνισμα - 7 στους 10 καπνιστές Έχουν Προσπαθήσει να το Σταματήσουν

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος, η οποία είναι στις 31 Μαΐου, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας της IFOP/Pfizer σχετικά με τη συμπεριφορά των καπνιστών απέναντι στην προσπάθεια τους να κόψουν το κάπνισμα.

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από τις 5 έως τις 10 Απριλίου στο Παρίσι, με τη συμμετοχή 1.103 καπνιστών, είχε ως στόχο τον απολογισμό των προσπαθειών που καταβάλει κάποιος για να σταματήσει το κάπνισμα, τις μεθόδους που χρησιμοποιεί, τους λόγους αποτυχίας και τη πιθανή αποζημίωση από τα ταμεία της φαρμακευτικής αγωγής διακοπής καπνίσματος.

Κάπνισμα

Αρχικά, σχεδόν 7 στους 10 (το 69%) από τους συμμετέχοντες, δήλωσαν ότι έχουν προσπαθήσει να σταματήσουν το κάπνισμα, με το 42% αυτών να έχει προσπαθήσει πάνω από μια φορά.

Το 52% των ατόμων, προσπάθησε μόνο του χωρίς καμία βοήθεια, το 24% χρησιμοποίησε υποκατάστατα νικοτίνης που πωλούνται στα φαρμακεία και το 13% άλλες μεθόδους (ύπνωση, θεραπεία χαλάρωσης), και μόνο το 11% απευθύνθηκε σε επαγγελματίες υγείας.

Ανάμεσα στους τελευταίους, στους ειδικούς πνευμονολόγους απευθύνθηκε το 37 %, στους γενικούς γιατρούς το 36% και μόνο το 14 % στους φαρμακοποιούς.

Εδώ να σημειωθεί ότι, το 74% αυτών που απευθύνθηκαν σε επαγγελματίες υγείας ήταν ικανοποιημένοι με την υποστήριξη που είχαν και το 61% αυτών ακολούθησε μια φαρμακευτική αγωγή κατά της διακοπής καπνίσματος.

Κύριο Αίτιο Αποτυχίας το Στρες

Η βασική αιτία αποτυχίας της διακοπής του καπνίσματος είναι η ύπαρξη μιας περιόδου στρες (37%), αδυναμία στο να μη σκέφτονται το τσιγάρο ή φόβο έλλειψης αυτού, που έρχεται σε δεύτερη θέση με 15%.

Ενδιαφέρον αποτέλεσμα είναι ότι το 51% των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσε ότι ήταν έτοιμο να χρησιμοποιήσει μια ιατρική θεραπεία για να σταματήσει τελείως το κάπνισμα.

Κάπνισμα

Τα άτομα 65 ετών και άνω είναι οι πιο αποφασισμένοι (57%) και τα άτομα 18-24 ετών είναι λιγότερο αποφασισμένοι (43%).

Το 40% των καπνιστών δεν είναι διατεθειμένοι να λάβουν βοήθεια με φαρμακευτική αγωγή καθώς όπως υποστηρίζουν «δεν έχουν όρεξη να σταματήσουν το κάπνισμα προς στιγμή».

Η στήριξη και βοήθεια κατά τη διάρκεια της φαρμακευτικής αγωγής θεωρείται κίνητρο από το 51% των υποψηφίων, εκ των οποίων το 48% είναι 25-34 ετών, το 47% από 18-24 ετών και το 30% άνω των 65 ετών.

Επιπλέον, το 38% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η αποζημίωση της φαρμακευτικής αγωγής, θα τους ενθάρρυνε να συμβουλευτούν ένα γιατρό, καθώς θα αυξανόταν οι πιθανότητες επιτυχίας αλλά θα έκανε το διάστημα της αγωγής πιο ανώδυνο από οικονομικής άποψης.

Χωρίς αμφιβολία στο 44% των ατόμων, η αποζημίωση της φαρμακευτικής αγωγής θα έδινε κίνητρο και ώθηση να σταματήσουν το κάπνισμα.

Ποιους Κινδύνους Ενέχει το Κάπνισμα;

Το κάπνισμα μπορεί να ενέχει πολλούς κινδύνους για την υγεία όσων καπνίζουν.

Μια υπενθύμιση για τις σημαντικότερες απειλές για την υγεία σας, ίσως σας φέρει πιο κοντά στην απόφαση διακοπής του καπνίσματος.

Νοσήματα Αναπνευστικού Συστήματος

Το κάπνισμα αποτελεί την κύρια αιτία για την εμφάνιση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες.

Οι θάνατοι από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια είναι 10 φορές περισσότεροι στους καπνιστές, απ’ ότι στους μη καπνιστές.

Σε ότι αφορά τις διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος που προκαλούνται από το κάπνισμα, έχει διαπιστωθεί ότι ο αριθμός της ημερήσιας κατανάλωσης τσιγάρων, αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα κινδύνου για τον χρόνιο βήχα, την απόχρεμψη, τον συριγμό της αναπνοής και τη δύσπνοια.

Νεοπλασίες

Όσον αφορά τη σχέση του καπνίσματος και του καρκίνου του πνεύμονα, το 90% των καρκίνων του πνεύμονα στους άνδρες και το 79% στις γυναίκες οφείλεται στο κάπνισμα, ενώ ο σχετικός κίνδυνος για καρκίνο του πνεύμονα είναι 22 φορές μεγαλύτερος στους άνδρες καπνιστές, απ’ ότι στους μη καπνιστές και 12 φορές μεγαλύτερος στις γυναίκες καπνίστριες, σε σχέση με τις μη καπνίστριες.

Το κάπνισμα συσχετίζεται ακόμη, και με την πλειοψηφία των καρκίνων όπως είναι ο καρκίνους του λάρυγγα, του φάρυγγα, του πνεύμονα του προστάτη, του παγκρέατος, των νεφρών, του οισοφάγου, της στοματικής κοιλότητας και της ουροδόχου κύστης.

Σχεδόν το 40% των θανάτων εξ’ αιτίας όλων των μορφών του καρκίνου και σχεδόν το 90% θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα μπορούν ν’ αποδοθούν στο κάπνισμα.

Νοσήματα Καρδιαγγειακού Συστήματος

Οι δύο κύριες νόσοι που προκαλούνται από το κάπνισμα είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος του πνεύμονα.

Υπολογίζεται ότι το 25% των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα οφείλεται στο κάπνισμα.

Το μονοξείδιο του άνθρακα και η νικοτίνη είναι ουσίες που περιέχονται στον καπνό του τσιγάρου και ενοχοποιούνται για την πρόκληση των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Δεδομένα μελετών δείχνουν, ότι η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακά επεισόδια και ότι η μείωση του κινδύνου αρχίζει εντός μηνών από την διακοπή του.

Νοσήματα Πεπτικού, Μυοσκελετικού και Συνδετικού Ιστού, Ουροποιητικού/Γεννητικού Συστήματος

Το κάπνισμα σχετίζεται, μεταξύ άλλων νοσημάτων και με την εμφάνιση του γαστρικού έλκους, του έλκους δωδεκακτύλου, με τη νόσο Crohn και με την κίρρωση του ήπατος.

Η οστική πυκνότητα των καπνιστών τείνει να είναι μικρότερη από αυτή των μη καπνιστών, ενώ το κάπνισμα συσχετίζεται με προβλήματα που εμφανίζονται αργότερα στη ζωή ενός ενήλικα, όπως είναι η οστεοπόρωση, τα προβλήματα στοματικής υγείας, η έλλειψη ισχύος και η ρυτίδωση του δέρματος.

Τα κάπνισμα μειώνει την όσφρηση και την γεύση, αυξάνει την ουλίτιδα και την κακοσμία του στόματος, προκαλεί χρωματισμό των οδόντων και περισσότερα περιοδοντικά νοσήματα.

Σε ότι αφορά τις γυναίκες, το κάπνισμα έχει βρεθεί ότι προκαλεί διαταραχές στην έμμηνο ρύση, μειώνει μέχρι και κατά 50% την γυναικεία γονιμότητα και σχετίζεται με την πρόωρη εμφάνιση (κατά δύο με τρία χρόνια) της εμμηνόπαυσης.

Ακόμη, συσχετίζεται με την μείωση του ανδρικού σπέρματος καθώς και με τη μείωση της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Νοσήματα Νευρικού Συστήματος και Αισθητηρίων Οργάνων/Γνωστικές Λειτουργίες

Έχει επίσης αναφερθεί συσχέτιση του καπνίσματος με ημικρανίες, με μείωση της συγκέντρωσης και της μνήμης, με μείωση της ικανότητας για λεπτές κινήσεις, με μείωση της ακουστικής οξύτητας, με βλάβες του οπτικού νεύρου, με την γήρανση και λέπτυνση του δέρματος, με την τριχόπτωση και με το πρώιμο άσπρισμα των μαλλιών.

Ανοσοποιητικό Σύστημα

Το κάπνισμα καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει τον κίνδυνο μολύνσεων.

Οι καπνιστές τείνουν να είναι λιγότερο υγιείς από τους μη καπνιστές, ενώ είναι γνωστό, ότι το κάπνισμα επιδεινώνει τα υπάρχοντα προβλήματα υγείας και αυξάνει τον χρόνο που απαιτείται για να αναρρώσουν οι ασθενείς από κάποια ασθένεια ή χειρουργείο.

Υπέρταση

Το κάπνισμα προκαλεί οξεία αιμοδυναμική αντίδραση, η οποία περιλαμβάνει αύξηση της καρδιακής συχνότητας και της αρτηριακής πίεσης.

Η υψηλή πίεση του αίματος επιβαρύνει τη λειτουργία της καρδιάς και αν συνεχίσει να υφίσταται για μεγάλο χρονικό διάστημα, η καρδιά και οι αρτηρίες ενδεχομένως να μην συνεχίσουν να λειτουργούν τόσο καλά, όσο θα έπρεπε.

Οι αρτηριοσκληρωτικές βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα αυξάνουν την πρόκληση των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται σημαντικά, όταν συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου όπως η υπέρταση, η παχυσαρκία, οι υψηλές τιμές χοληστερόλης και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Σταμάτης Κουτράκης, MCS Φαρμακοποιός

Κατεβάστε τώρα το Application!

Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.