fbpx

10 Λόγοι που η Αναπνοή σας Μυρίζει Άσχημα

Η δυσάρεστη αναπνοή μπορεί δύσκολα να γίνεται αντιληπτή από εκείνον που την έχει όμως είναι ιδιαίτερα ενοχλητική για τον περίγυρό του.

Οι οσμές που αναδύονται από τη στοματική κοιλότητα οφείλονται σε βακτήρια τα οποία διασπούν την τροφή που έχουμε καταναλώσει και βρίσκεται ανάμεσα στα δόντια, τα ούλα και τη γλώσσα.

Τα καλά νέα είναι πως η κακοσμία του στόματος είναι συνήθως προσωρινή και μπορεί να οφείλεται στις παρακάτω αιτίες:

Μόλις ξυπνήσατε

Πρόκειται για ένα άκρως φυσιολογικό φαινόμενο που οφείλεται στην μειωμένη παραγωγή σάλιου κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Τα βακτήρια του στόματος «εκμεταλλεύονται» την κατάσταση με αποτέλεσμα να ξυπνάμε με δυσάρεστη αναπνοή, η οποία ευτυχώς φεύγει αμέσως μετά το βούρτσισμα.

Αναπνέετε από το στόμα

Η αναπνοή από το στόμα κάνει το σάλιο να εξατμίζεται κάτι που προκαλεί ξηρότητα στο στόμα.

Πολλοί άνθρωποι αναπνέουν από το στόμα όταν κοιμούνται ή όταν αθλούνται, οπότε στη δεύτερη περίπτωση φροντίστε να ενυδατώνετε τακτικά το στόμα σας.

Η δυσάρεστη αναπνοή μπορεί δύσκολα να γίνεται αντιληπτή από εκείνον που την έχει όμως είναι ιδιαίτερα ενοχλητική για τον περίγυρό του.

Φάγατε κάποιο φαγητό που μυρίζει

Το σκόρδο και το κρεμμύδι είναι οι δύο αιώνιοι «εχθροί» της ευχάριστης αναπνοής.

Εντούτοις, στην κατηγορία των τροφών που επηρεάζουν την αναπνοή συγκαταλέγονται και το λάχανο, το κουνουπίδι, διάφορα μπαχαρικά, τα λαχανάκια Βρυξελλών και πολλά ακόμη φαγητά.

Η κακοσμία που προκαλούν απομακρύνεται μετά από μερικές ώρες ενώ μπορεί να οφείλεται όχι μόνο στα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας αλλά και στα στομαχικά ένζυμα που παράγονται κατά τη διάρκεια της πέψης.

Δεν έχετε φάει καθόλου

Η παράλειψη γευμάτων είναι ένα σίγουρος τρόπος για να έχετε κακή αναπνοή.

Αυτό διότι όταν δεν τρώτε δεν παράγεται σάλιο, το οποίο είναι απαραίτητο για να ξεκινήσει ο οργανισμός τη διαδικασία της χώνεψης.

Καπνίζετε

Η κακοσμία του στόματος μπορεί να οφείλεται και στο κάπνισμα.

Αυτό διότι στεγνώνει τους πνεύμονες και τη στοματική κοιλότητα με συνέπεια να μειώνεται η παραγωγή σάλιου.

Κάνετε δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες

Η μικρή κατανάλωση υδατανθράκων έχει συνδεθεί με την κακοσμία του στόματος.

Έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα τα οποία έκαναν λήψη μικρής ποσότητας υδατανθράκων εμφάνιζαν συχνότερα δυσάρεστη αναπνοή από εκείνα που κατανάλωναν μεγαλύτερη.

Συνήθως ένα καλό βούρτσισμα αρκεί για να εξαφανιστεί η κακοσμία του στόματος.

Έχετε κάποιο χαλασμένο δόντι

Η κακή στοματική υγιεινή μπορεί γενικότερα να συμβάλλει στην κακοσμία του στόματος.

Εντούτοις τα χαλασμένα δόντια και οι τρύπες σε αυτά πυροδοτούν ακόμη περισσότερο την κακοσμία καθώς καθαρίζονται δύσκολα και τα απομεινάρια φαγητού παραμένουν εκεί ακόμη και μετά το βούρτσισμα.

Πίνετε αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι μία ουσία που γενικά επηρεάζει την μυρωδιά του στόματός μας.

Ωστόσο, η συχνή κατανάλωσή του εντείνει την κακοσμία, η οποία μάλιστα δεν υποχωρεί ακόμη και μετά το βούρτσισμα και μπορεί να διατηρηθεί έως και 12 ώρες μετά την κατανάλωσή του.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως η δυσάρεστη αυτή οσμή δεν οφείλεται μόνο στο ότι το αλκοόλ ξηραίνει το στόμα αλλά και στο ότι ο οργανισμός εκκρίνει διάφορες ουσίες όταν το μεταβολίζει.

Έχετε καούρες

Στη συντριπτική πλειονότητά τους οι περιπτώσεις στοματικής κακοσμίας οφείλονται στα βακτήρια του  στόματος.

Όμως υπάρχουν και ορισμένα περιστατικά όπου το φαινόμενο αποδίδεται στα γαστρικά υγρά, τα οποία παράγονται σε μεγάλες ποσότητες όταν έχετε καούρες.

Το σύνδρομο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι ακόμη μία αιτία που ενδέχεται να συνδέεται με την κακοσμία του στόματος.

Λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή που ξηραίνει το στόμα

Ορισμένα φάρμακα όπως τα αντιισταμινικά, τα διουρητικά, τα αντισηπτικά και τα μυοχαλαρωτικά μπορεί να έχουν ως παρενέργεια την ξηροστομία.

Αυτό έχει ως συνέπεια την λιγότερη παραγωγή σάλιου και την εντονότερη δραστηριότητα των βακτηρίων της στοματικής κοιλότητας.

Για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση, βουρτσίστε τα δόντια σας και καθαρίστε απαλά τη γλώσσα σας με μία οδοντόβουρτσα.

 www.y-o.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.