Υγεία & Ομορφιά
Γιατί Λέμε Ναι στον Εμβολιασμό
Γιατί Λέμε Ναι στον Εμβολιασμό
Πρόληψη

Γιατί Λέμε Ναι στον Εμβολιασμό

3 Μύθοι και 1 Αλήθεια για τα Εμβόλια

Πόσο ασφαλή και αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια;

Τα εμβόλια αν και θαύματα της σύγχρονης ιατρικής, μάλλον μας βρίσκουν κάπως δύσπιστους και καχύποπτους, ενώ πολλές φορές διαφωνούμε σε έντονο βαθμό αν θα πρέπει να εμβολιάσουμε ένα παιδί ή όχι.

Καταρρίπτουμε μαζί τους 3 πιο δημοφιλείς μύθους και τεκμηριώνουμε μία αλήθεια που πολλές φορές παρερμηνεύεται και παρουσιάζεται διαφορετικά.

Φράσεις που ακούμε συχνά :

«Τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό και δεν έχω σκοπό να διακινδυνεύσω την υγεία του παιδιού μου»

Μύθος. Μια μικρή μελέτη του 1998 από τον A.Wakefield, ανέφερε πως παρατήρησε μια σύνδεση μεταξύ του εμβολίου της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς (MMR) και τον αυτισμό, πυροδοτώντας πανικό που οδήγησε σε πτώση των ποσοστών εμβολιασμού.

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς μελέτη αυτή θεωρήθηκε εσφαλμένη και μάλιστα έχει αφαιρεθεί από το περιοδικό που τη δημοσίευσε.

Το 2004 μάλιστα, δημοσιεύτηκε μια έκθεση που δεν βρήκε καμία επιστημονική απόδειξη ύπαρξης συσχετισμού μεταξύ του εμβολίου MMR και του αυτισμού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναφέρει ότι είναι πολύ πιο επικίνδυνο για τα παιδιά να μην εμβολιαστούν καθόλου, βγάζοντας εύκολα και λανθασμένα συμπεράσματα που γενικεύουν και αλλοιώνουν την πραγματικότητα.

«Τα πολλά εμβόλια αποσυντονίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προτιμώ να μην εμβολιαστώ για να έχω έτσι καλύτερη άμυνα οργανισμού»

Μύθος.Το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει και θυμάται οποιοδήποτε μόριο με το οποίο έρχεται σε επαφή, πράγμα το οποίο κάνει έτσι κι αλλιώς με τις διάφορες λοιμώξεις που αντιμετωπίζει από τη στιγμή που ερχόμαστε στον κόσμο.

Στα παιδιά εφαρμόζονται πολλά εμβόλια, ώστε να τους παρέχεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία, όσο το δυνατόν νωρίτερα, και με αυτόν τον τρόπο χτίζεται μία πιο γερή και σωστή ασπίδα του οργανισμού, ενώ δεν επηρεάζεται καθόλου η φυσική λειτουργία του ανοσοποιητικού μας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναφέρει ότι είναι πολύ πιο επικίνδυνο για τα παιδιά να μην εμβολιαστούν καθόλου, βγάζοντας εύκολα και λανθασμένα συμπεράσματα που γενικεύουν και αλλοιώνουν την πραγματικότητα.

«Μερικά εμβόλια περιέχουν υδράργυρο και ο υδράργυρος είναι δηλητήριο »

Πραγματικότητα. Η θειομερσάλη, ένα συντηρητικό που περιέχει υδράργυρο περίπου κατά 50%, αποτρέπει την μόλυνση από βακτήρια και είναι συστατικό διάφορων εμβολίων κυρίως αντιγριπικών.

Ωστόσο, από το 2001, η θειομερσάλη δεν υπάρχει πλέον στα συνηθισμένα παιδικά εμβόλια για παιδιά ηλικίας κάτω των 6.

Επίσης υπάρχουν και εμβόλια για ενήλικες ή αντιγριπικά που δεν περιέχουν θειομερσάλη, ή περιέχουν ελάχιστες ποσότητες αυτού του συντηρητικού, ενώ γίνονται προσπάθειες για την απομάκρυνσή του από τα εμβόλια.

Πάντως, μετά από αναλύσεις που έγιναν με την απομάκρυνσή του από τα παιδικά εμβόλια, δεν υπήρξε συσχέτιση με ανεπιθύμητες ενέργειες και αυτό είναι που πρέπει να κρατήσετε σαν πληροφορία, όπως και το γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους τα εμβόλια περιέχουν συντηρητικά και η συντήρηση είναι άκρως σημαντική για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

«Τα εμβόλια είναι 100% αποτελεσματικά»

Μύθος. Όπως και τα φάρμακα, τα εμβόλια δεν προσφέρουν 100% εγγύηση ότι δε θα πάθει λοίμωξη κάποιος που έχει εμβολιαστεί.

Αποτελούν όμως μεγάλη βοήθεια. Για παράδειγμα, ακόμη κι αν κάνει κάποιος το εμβόλιο της γρίπης, μπορεί ακόμη να αρρωστήσει, αλλά το πιθανότερο είναι με μία πολύ ελαφριά μορφή.

Για την καλύτερη προστασία, βασιστείτε στη γνώμη των ειδικών, αυτή της συλλογικής ανοσίας.

Τι σημαίνει αυτό; Όσο μεγαλύτερα είναι τα ποσοστά των ανθρώπων που εμβολιάζονται, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες προστασίας για όλους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που δε μπορούν να κάνουν εμβόλια λόγω ηλικίας, υγείας, ή άλλων λόγων.

Λέμε ναι στα εμβόλια.

Μην ξεχάσετε να εμβολιαστείτε!

www.y-o.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς να Επιβραδύνετε τη Διαδικασία της Γήρανσης

Evi Makavelou

Γυμναστήριο και Κανόνες Υγιεινής

Editor6 pharma

Κορυφαίες Επιλογές Διατροφής για την Πρόληψη των Ρυτίδων

Editor6 pharma

Το Φαρμακείο των Διακοπών σας

yoadmin

Ψυχικές Ασθένειες – Ποια Προειδοποιητικά Σημάδια Πρέπει να Προσέξετε

Ο Ποιοτικός Ύπνος ως Σύμμαχος Υγείας

yoadmin

Συνήθειες που Ωφελούν τον Εγκέφαλο

Evi Makavelou

Απαλλαγείτε από τα Σπυράκια με Φυσικό Τρόπο

yoadmin

Οδηγίες για τη Σωστή Χρήση των Φακών Επαφής

Evi Makavelou

Η «Άγνωστη» Βιταμίνη F και τα Οφέλη της για τον Οργανισμό

a.alefragkis

Αντιγήρανση Μαλλιών – Πώς θα την Πετύχετε

Evi Makavelou

Θωρακίστε το Ανοσοποιητικό σας και Κρατήστε τις Ιώσεις Μακριά!