fbpx

Ερωτήσεις και Απαντήσεις Σχετικά με τον Νέο Κορονοϊό

Έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης τις τελευταίες εβδομάδες και όχι άδικα.

Πρόκειται για έναν ιό που έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας.

Οι γνώσεις των επιστημόνων για τον κορονοϊό είναι λίγες, πράγμα που δυσκολεύει την αντιμετώπισή του.

Οι γνώσεις των επιστημόνων για αυτόν είναι περιορισμένες, πράγμα που δυσκολεύει την αντιμετώπισή του.

Τα κρούσματα έχουν εντοπιστεί κυρίως σε πόλεις της Κίνας, στις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και την Ταϋλάνδη και έχουν ξεπεράσει τα 44.000 άτομα.

Πώς δημιουργήθηκε ο νέος κορονοϊός;

Ανήκει σε μια κατηγορία ιών, τους κορονοϊούς, με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του ήπιου, συνηθισμένου κρυολογήματος.

Κάποιες συγγενείς τους μορφές προσβάλλουν κατηγορίες πτηνών και θηλαστικών.

Όμως, την τελευταία 20ετία, νέα στελέχη κορονοϊών δημιουργήθηκαν από μεταλλάξεις και συνδυασμούς θανατηφόρων ιών που προσβάλλουν ζώα, τα οποία έρχονται σε επαφή με τον άνθρωπο.

Αυτοί οι ιοί εμφανίστηκαν στη Μέση Ανατολή και σε κάποιες κινεζικές πολιτείες.

Προέρχονταν από ζώα, τα οποία σε αυτά τα μέρη εκτρέφονται από τους ανθρώπους και πωλούνται.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με τον νέο κορονοϊό.

Η πρώτη εστία μόλυνσης εντοπίστηκε στην κινέζικη πόλη Ουχάν της επαρχίας Χουμπέι, όπου η επαφή με τα άγρια ζώα είναι συχνή και άμεση.

Πώς μεταδίδεται;

Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω των σταγονιδίων από το φτέρνισμα, τον βήχα και γενικά μέσω της στενής επαφής.

Είναι επικίνδυνος;

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο νέος κορονοϊός προκαλεί μια ασθένεια με ήπια συμπτώματα κρυολογήματος, όπως είναι ο πυρετός, ο βήχας, ο πόνος στο στήθος και η δύσπνοια.

Δεν αποκλείονται όμως επιπλοκές, όπως ανεπάρκεια σε κάποια όργανα ή πνευμονία.

Μέχρι στιγμής έχει προκληθεί θάνατος μόνο στο 3% των ασθενών με κορονοϊό.

Επειδή όμως δεν υπάρχουν ακόμα πολλά στοιχεία γι’ αυτόν και για τη μετέπειτα συμπεριφορά του, ενώ υπάρχουν και φόβοι για μετάλλαξή του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δώσει διαστάσεις στο ζήτημα.

Πώς μπορεί να καταλάβει κανείς ότι έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό;

Υπάρχουν φόβοι για μετάλλαξη του κορονοϊού.

Όσον αφορά την Ελλάδα γίνονται σχολαστικοί έλεγχοι στα αεροδρόμια σε ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα από το εξωτερικό και ιδιαίτερα από την Κίνα.

Κάποιος μπορεί να υποψιαστεί ότι έχει προσβληθεί, αν έχει έρθει σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχει ταξιδέψει τις τελευταίες δύο εβδομάδες (από τις αρχές του 2020) στην Κίνα γενικά ή την πόλη Ουχάν.

Επίσης, αν έχει εκδηλώσει τα συμπτώματα του ιού ή συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος θα πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω εξετάσεις.

Υπάρχουν μέτρα προφύλαξης από τον κορονοϊό;

Ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα που επιτυγχάνεται μέσω της καλής διατροφής, της αποχής από το κάπνισμα, της αποφυγής μιας καθιστικής ζωής και της ρύθμισης των χρόνιων νοσημάτων από τα οποία πάσχει κανείς είναι τα βασικά μέτρα προφύλαξης.

Καλό θα είναι γενικά να μην υπάρξει πανικός σε περίπτωση που κάποιος εκδηλώσει τα συμπτώματα.

Το σχολαστικό και συχνό πλύσιμο των χεριών με αντισηπτικό σαπούνι και το καλό στέγνωμα στη συνέχεια είναι επίσης απαραίτητα.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται η αποφυγή της επαφής με ανθρώπους που έχουν συμπτώματα γρίπης ή κρυολογήματος, όπως και η αποφυγή παραμονής σε κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο.

Εκτός από την αποφυγή των ταξιδιών στην Κίνα και ιδιαίτερα στην πόλη Ουχάν, όσον αφορά το φαγητό που σερβίρεται έξω, θα πρέπει να είναι καλά μαγειρεμένο.

Επίσης, δεν θα πρέπει να καταναλώνει κανείς ακατέργαστα και ωμά κρέατα και να αποφεύγει την επαφή με πτηνά, αδέσποτα ζώα και πουλερικά.

www.y-o.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.