fbpx

Η Φροντίδα του Δέρματος τον Χειμώνα

Τον χειμώνα οι αλλαγές της θερμοκρασίας αρχίζουν να έχουν επίδραση και στο δέρμα μας.

Με τα πρώτα κρύα οι προκλήσεις των κλιματικών αλλαγών για την επιδερμίδα αυξάνονται.

Τον χειμώνα οι αλλαγές της θερμοκρασίας αρχίζουν να έχουν επίδραση και στο δέρμα μας.

Διάγνωση express

Αισθάνεστε το δέρμα σας αφυδατωμένο αυτή την εποχή;

- Τον χειμώνα το δέρμα σας κοκκινίζει εύκολα στο κρύο;

- Έχετε την αίσθηση του τραβήγματος και / ή δυσφορίας;

- Το δέρμα σας φαίνεται θαμπό και/ ή άτονο;

- Στην αφή το δέρμα σας είναι τραχύ ;

Εάν απαντήσατε ΝΑΙ στις περισσότερες ερωτήσεις, το δέρμα σας είναι αφυδατωμένο…

Η φροντίδα του προσώπου

«Το δέρμα του προσώπου μου τραβάει πολύ τώρα με το κρύο.

Χρησιμοποιώ μια ενυδατική κρέμα που έχω από το καλοκαίρι, και καθαρίζω το πρόσωπό μου με νερό και σαπούνι».

Συμβουλή

«Τα κατάλληλα καλλυντικά προϊόντα είναι σημαντικά για την καλή υγιεινή κατάσταση της επιδερμίδας.

Τα καλλυντικά προϊόντα φροντίδας και καθαρισμού που χρησιμοποιούμε το καλοκαίρι, δεν είναι κατάλληλα για τον χειμώνα, επειδή η επιδερμίδα αντιδρά με διαφορετικό τρόπο όταν υπάρχει πτώση θερμοκρασίας.

Σε κάθε αλλαγή της σεζόν, είναι απαραίτητο να προστατεύσετε κατάλληλα το δέρμα σας.

Από την πρώτη κρύα ημέρα το δέρμα συνήθως γίνεται πιο ξηρό και δίνει την αίσθηση δυσφορίας. Το μυστικό της καλλυντικής φροντίδας για τον χειμώνα είναι η βαθειά ενυδάτωση και η σωστή προστασία από τις εξωτερικές συνθήκες (κρύο, αέρας...).

Το σημαντικότερο είναι τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε να μην περιέχουν επιθετικά καθαριστικά συστατικά, ούτε στυπτικές ουσίες και αλκοόλ που ξηραίνουν επιπλέον το δέρμα.

Οι ενυδατικές και μαλακτικές ιδιότητες μιας κρέμας φροντίδας προστατεύουν την επιδερμίδα στις χαμηλές θερμοκρασίες, στον άνεμο και στους ζεστούς χώρους.

Επιλέξτε ένα απαλό γαλάκτωμα και λοσιόν καθαρισμού και στη συνέχεια μια προστατευτική κρέμα εμπλουτισμένη με ενυδατικά και θρεπτικά συστατικά για τον χειμώνα.

Συμπληρωματική φροντίδα, όπως ένας ορός ενυδάτωσης ή μια ενυδατική μάσκα την οποία θα χρησιμοποιείτε συστηματικά μια με δυο φορές την εβδομάδα για να κρατήσουν την υγρασία, είναι επίσης απαραίτητες».

Ο αέρας είναι συνήθως ξηρός, και η κεράτινη στοιβάδα της επιδερμίδας συγκρατεί λιγότερο νερό, με αποτέλεσμα τη διαταραχή της ανταλλαγής θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την ξηρότητα του δέρματος τον χειμώνα

Ποιες οι επιδράσεις του κρύου;

Ο αέρας είναι συνήθως ξηρός, και η κεράτινη στοιβάδα της επιδερμίδας συγκρατεί λιγότερο νερό, με αποτέλεσμα τη διαταραχή της ανταλλαγής θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου.

- Η έκκριση του σμήγματος μειώνεται και αποδυναμώνεται το υδρολιπιδικό προστατευτικό φιλμ πάνω στην επιδερμίδα.

- Σιγά σιγά η κεράτινη στοιβάδα λόγω της έντονης αφυδάτωσης ξεφλουδίζει και το δέρμα γίνεται ξηρό και τραχύ στην αφή.

Ποιες οι παθολογικές καταστάσεις;

Σε πιο σοβαρές παθολογικές καταστάσεις συμβαίνει μια διαταραχή στα τοιχώματα των αγγείων του δέρματος ή μια διαταραχή της οργάνωσης των λιπιδίων του προστατευτικού φράγματος της επιδερμίδας και το δέρμα απολεπίζεται έντονα.

Έτσι μπορούμε να παρατηρήσουμε:

Σπασμένα αγγεία και κοκκινίλες στα μάγουλα και στα πλάγια της μύτης (ροδόχρους),

- Κνησμός, απολέπιση, ερεθισμός (ατοπική δερματίτιδα) και

- Γκρίζα λέπια με ερεθισμό και τραχύτητα (ιχθύαση, ψωρίαση).

Ποια δραστικά συστατικά είναι κατάλληλα;

Ενυδατικά συστατικά που συγκρατούν έντονα τα μόρια νερού (ουρία, πολυόλες, αμινοξέα...) και

- Λιπίδια δομικά (φωσφολιπίδια, κεραμίδια, βασικά λιπαρά οξέα, στερόλες...), που εμποδίζουν την απώλεια νερού, ενισχύοντας το φράγμα προστασίας της επιδερμίδας.

Ένα πολύ ξηρό και ευαίσθητο δέρμα το οποίο εκτίθεται στις εναλλαγές κρύου τον χειμώνα και ζέστης το καλοκαίρι, γίνεται πιο εύθραυστο, κοκκινίζει εύκολα και μάλιστα ορισμένα πολύ λεπτά δέρματα εμφανίζουν στο πρόσωπο μικρά κόκκινα σπασμένα αγγεία (ροδόχρους).

Γι’ αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να είναι πιο εξειδικευμένη με προϊόντα ειδικά για τη ροδόχρου, που εξομαλύνουν τις κοκκινίλες.

Το δέρμα των χεριών γίνεται εξαιρετικά εύθραυστο όταν έρχεται σε επαφή με πολλούς εξωτερικούς επιθετικούς παράγοντες (κρύο, σαπούνια, απορρυπαντικά, αέρας κ.λπ.) με αποτέλεσμα να είναι ξηρό και αφυδατωμένο, καθώς έχει λιγότερους σμηγματογόνους αδένες από το πρόσωπο, ώστε να αναπληρώνουν την προστασία.

Η φροντίδα του σώματος

«Το δέρμα μου είναι ξηρό και ξεφλουδίζει παρόλο που βάζω ενυδατικό γαλάκτωμα μετά το μπάνιο» ή «Η επιδερμίδα μου αμέσως μετά το μπάνιο γίνεται πολύ ευαίσθητη και ξηρή».

Συμβουλή

«Η επιδερμίδα σας είναι ορατά αφυδατωμένη και φαίνεται ευαίσθητη.

Προφανώς το γαλάκτωμα σώματος που ήδη χρησιμοποιείτ, ενώ σας δίνει μια στιγμιαία αίσθηση της άνεσης, τελικά δεν είναι το κατάλληλο.

Φροντίστε να κάνετε ένα γρήγορο ντους ή μπάνιο με νερό όχι πολύ ζεστό, μέχρι 35 ° C, χρησιμοποιώντας ένα μαλακτικό και υπερλιπαντικό υγρό σαπούνι.

Ξεβγάλετε το σώμα σας με άφθονο νερό και στη συνέχεια σκουπιστείτε απαλά με τη πετσέτα και ενώ το δέρμα είναι ακόμη νωπό, εφαρμόστε ένα παχύρευστο γαλάκτωμα θρεπτικό και ενυδατικό σε επαρκή ποσότητα, δίνοντας έμφαση στους αγκώνες, τις πτέρνες και τα γόνατα, σημεία στα οποία μπορείτε να χρησιμοποιείτε και ένα πιο εξειδικευμένο προϊόν αν παρατηρείτε πιο έντονη ξηρότητα».

Τα σκασίματα στο δέρμα

Τα χέρια

«Έχω σκασίματα στα δάκτυλα των χεριών που συχνά ανοίγουν και αιμορραγούν.

Δεν μου αρέσει η αίσθηση κρέμας στα χέρια, αλλά τώρα με το κρύο υποφέρω».

Συμβουλή

«Το δέρμα των χεριών γίνεται εξαιρετικά εύθραυστο όταν έρχεται σε επαφή με πολλούς εξωτερικούς επιθετικούς παράγοντες (κρύο, σαπούνια, απορρυπαντικά, αέρας κ.λπ.) με αποτέλεσμα να είναι ξηρό και αφυδατωμένο, καθώς έχει λιγότερους σμηγματογόνους αδένες από το πρόσωπο, ώστε να αναπληρώνουν την προστασία.

Χωρίς λοιπόν την κατάλληλη προστασία, η αφυδάτωση προκαλεί βαθμιαία ξηρότητα που καταλήγει σε σκασίματα.

Η καλύτερη θεραπεία για τα σκασμένα χέρια φυσικά είναι η πρόληψη, με τη τακτική εφαρμογή μιας καλής κρέμας προστασίας μετά από κάθε πλύσιμο καθώς και η χρήση γαντιών όταν χρησιμοποιούμε ισχυρά απορρυπαντικά ή ερεθιστικές ουσίες.

Υπάρχουν κατάλληλες κρέμες χεριών με υφή μη λιπαρή που δεν κολλάει και απορροφάται άμεσα.

Όταν έχουμε όμως σκασμένα χέρια, χρειάζεται πολύ περισσότερη προσπάθεια για την επούλωσή τους.

Ιδιαίτερα το βράδυ, να βάζετε ένα παχύ στρώμα πριν τον ύπνο και να φοράτε βαμβακερά γάντια για όλη τη νύχτα, κάτι το οποίο θα πρέπει να επαναλαμβάνετε μέχρι την πλήρη επούλωση στα χέρια σας».

Τα χείλη

Τα χείλη είναι επίσης μια περιοχή πολύ εκτεθειμένη και ευαίσθητη την οποία θα πρέπει να φροντίσουμε ιδιαίτερα, εφαρμόζοντας αρκετές φορές την ημέρα ένα προστατευτικό βάλσαμο, ενώ θα πρέπει να αποφεύγουμε το μάσημα των χειλιών και το γλείψιμο με το σάλιο που προσφέρει στιγμιαία ανακούφιση αλλά προκαλεί εντονότερη αφυδάτωση και σκασίματα.

Τα πόδια

Τα πόδια επίσης υποφέρουν με το κρύο διότι το αγγειακό σύστημα με στόχο να προστατεύσει τα ζωτικά σημεία στο σώμα (καρδιά), παίρνει θερμότητα από τα άκρα.

Αποτέλεσμα, η αφυδάτωση στο δέρμα των ποδιών και τα σκασίματα.

Πρέπει να φροντίσουμε να αφαιρούμε τακτικά το νεκρό δέρμα από τις φτέρνες με μια ελαφρόπετρα και να κάνουμε μασάζ στα πόδια με μια ειδική μαλακτική κρέμα ποδιών.

Για τα άτομα με κρύα πόδια προτείνουμε μια κρέμα με καμφορά που δημιουργεί υπεραιμία.

Όταν τα άκρα εκτίθενται για πολύ χρόνο σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες έχουμε πολύ πιο σοβαρές διαβρώσεις, όπως οι λεγόμενες χιονίστρες.

Το δέρμα είναι κυανό και κοκκινίζει έντονα σε ζεστό περιβάλλον.

Σε πιο σοβαρές καταστάσεις εμφανίζονται φουσκάλες κάτω από το δέρμα και απώλεια αίσθησης.

Η μη έγκαιρη αντιμετώπισή τους μπορεί να οδηγήσει σε νεκρώσεις των ιστών (γάγγραινα).

Όταν το πρόβλημα είναι επιφανειακό, ένα ζεστό μπάνιο στους 35°C με ένα αντισηπτικό είναι η κατάλληλη αγωγή.

Σε πιο σοβαρές καταστάσεις, ο γιατρός συστήνει αντιφλεγμονώδες, θρομβολυτικό και αγγειοδιασταλτικό.

www.y-o.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.