fbpx

Πρόπολη - Το Φυσικό Αντιβιοτικό Ενάντια στην Ακμή

Όλοι γνωρίζουμε ή έχουμε βιώσει την ψυχολογική καταπόνηση που μας προκαλούν τα σπυράκια, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την ακμή.

Υπάρχει όμως λύση για να αντιμετωπίσουμε φυσικά και απλά τον αισθητικό αυτό… εφιάλτη!

Πρόπολη - Το Φυσικό Αντιβιοτικό Ενάντια στην Ακμή.

Τι είναι η ακμή;

Πρόκειται για μια συνηθισμένη ορμονική, παθολογική κατάσταση του δέρματος, η οποία εμφανίζεται σε περιοχές με πολλούς σμηγματογόνους αδένες κυρίως στο πρόσωπο, στο στήθος και στη ράχη.

Χαρακτηρίζεται από σμηγματόρροια, φαγέσωρες, φλεγμονώδεις βλατίδες, φλύκταινες, οζίδια και κύστες.

Οι ηλικίες με τα υψηλότερα ποσοστά ακμής είναι τα 14-16 έτη για τα κορίτσια και 16-17 έτη για τα αγόρια.

Μπορεί όμως να εμφανιστεί και αρκετά νωρίτερα (προεφηβική) ή και μετά την ενηλικίωση, η λεγόμενη ενήλικος ακμή.

Πού οφείλεται;

Θεωρείται ότι είναι αποτέλεσμα 4 παθογενετικών παραγόντων σε άτομο με προδιάθεση:

H υπερέκκριση σμήγματος, η ανώμαλη κερατινοποίηση μέσα στο θύλακο της τρίχας, το προπιονικό βακτηρίδιο της ακμής και η φλεγμονή.

Η ακμή οφείλει την ύπαρξή της, εν μέρει, στη δράση των ανδρογόνων (ορμόνες που υπερτερούν στο αρσενικό φύλο), τα οποία επιδρούν στους σμηγματογόνους αδένες και στους θυλάκους των τριχών, επηρεάζοντας την παραγωγή του σμήγματος. Συμβάλλει επίσης και το περιβάλλον.

Οι βλάβες της ακμής παρουσιάζουν πολυμορφία και μπορεί να αφήσουν ουλές κατά την αποδρομή τους, ειδικά αν είναι βαθιές.

Ανάλογα με τη μορφή τους, προσδιορίζεται και το είδος της ακμής, π.χ. φαγεσωρική, οζιδιοκυστική κ.λπ.

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω την ακμή;

Πέραν της ιατρικής αντιμετώπισης με αγωγή που δίνει ο δερματολόγος, μπορούμε να βοηθήσουμε στην αντιμετώπισή της και με προϊόντα από τη φύση, η οποία ανέκαθεν είχε τη λύση στα περισσότερα θέματα που απασχολούν την υγεία μας.

Η μέλισσα διαθέτει ισχυρά αντιβιοτικά που με φυσικό και απλό τρόπο μπορούν να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της ακμής.

Ένα απ’ τα προϊόντα της κυψέλης, η πρόπολη -μεμονωμένα, αλλά και σε συνδυασμό με το μέλι- αντιμετωπίζουν ενεργά τα συμπτώματα της ακμής.

Η μέλισσα διαθέτει ισχυρά αντιβιοτικά που με φυσικό και απλό τρόπο μπορούν να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της ακμής.

Πώς μπορεί να με βοηθήσει η Πρόπολη;

Η πρόπολη είναι μια ρητινώδης, κολλητική ουσία που συλλέγουν οι μέλισσες από διάφορα φυτά και την εμπλουτίζουν με φυσικά στοιχεία.

Η σύστασή της αποτελείται από ρητίνες, κερί, αιθέρια έλαια, γύρη, σάκχαρα, βιταμίνες, ανόργανες και οργανικές ουσίες κ.ά.

Τα πολύτιμα βιοενεργά συστατικά τής προσδίδουν ευρεία θεραπευτική δράση με μεγάλα ποσοστά αποτελεσματικότητας κατά των βακτηρίων, των μυκήτων και γενικά των μικροβίων, ενώ παράλληλα προσφέρει αντιφλεγμονώδη και αναπλαστική δράση στον δερματικό ιστό.

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι συμβάλλει στην καταστολή των ενζύμων που προκαλούν τη φλεγμονή και διεγείρει τους βιολογικούς μηχανισμούς τους δέρματος που εξουδετερώνουν τα βακτήρια.

Ως αποτέλεσμα, οι φλεγμονές παύουν να υφίστανται, το δέρμα καταπραΰνεται, ρυθμίζεται η λιπαρότητα, οι πόροι αποσυμφορούνται, προάγεται η κυτταρική ανάπτυξη και η αναγέννηση του δέρματος.

Στο εμπόριο, τη συναντάμε ως συστατικό καλλυντικών και φαρμακευτικών σκευασμάτων για το πρόσωπο, το σώμα και τα μαλλιά για την περιποίηση, και για την αντιμετώπιση προβληματικών καταστάσεων του δέρματος και του τριχωτού.

Θεωρείται κατάλληλη για παιδιά και για εκείνους που κάνουν ομοιοπαθητική.

Θεραπεία στο σπίτι

Το βάμμα της πρόπολης (διάλυμα 1:2 ή 1:3 με αιθυλική αλκοόλη/ οινόπνευμα) εφαρμόζεται είτε τοπικά στις βλάβες, είτε σε όλη την ευρύτερη περιοχή.

Μπορεί, επίσης, να αναμιχθεί με echinacea, tea tree oil, αλόη και μέλι.

Απλά βήματα για Home Beauty

1. Καθαρίστε καλά την πάσχουσα περιοχή.

2. Βάλτε 3-4 σταγόνες βάμματος πρόπολης σε μια μπατονέτα για τοπική εφαρμογή ή σε ένα καθαρό αποστειρωμένο κομμάτι από βαμβάκι και περάστε απαλά όλη την ευρεία περιοχή του δέρματος.

3. Αφήστε για τουλάχιστον 20’ την πρόπολη να δράσει στις βλάβες πριν εφαρμόσετε άλλο προϊόν φροντίδας ή ομορφιάς, από πάνω, πχ κρέμα ή μεικαπ.

4. Καλό είναι το βράδυ πριν κοιμηθείτε να κάνετε μια εφαρμογή σε όλη την περιοχή, ως αντισηπτική λοσιόν, η οποία θα δράσει όλη τη νύχτα.

5. Φτιάξτε εύκολα μια αντισηπτική-ενυδατική μάσκα. Σε ένα μπολ αναμείξτε 2 κ.σ. μέλι (σκούρο κατά προτίμηση) με 1 κ.γλ. βάμμα πρόπολης και 1 κ.σ. τζελ ή χυμό αλόης.

6. Θα ενισχύσετε το αποτέλεσμα, συντομεύοντας το χρόνο αποθεραπείας αν λαμβάνετε πρόπολη και από το στόμα στην κατάλληλη δοσολογία.

7. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με άλλα φαρμακευτικά προϊόντα για την ακμή, καθότι δεν έχει παρατηρηθεί αλληλεπίδραση.

Δήμητρα Τσαντίδου, Αισθητικός
www.y-o.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.