Όμορφα Μαλλιά, Χωρίς Πιτυρίδα!

Η πιτυρίδα είναι ένα από τα πιο γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πάνω από το 20% των γυναικών και πάνω από το 30% των ανδρών.

Για όσους υποφέρουν από αυτή δεν αποτελεί μόνο αισθητικό πρόβλημα, καθώς συχνά συνοδεύεται και από έντονο κνησμό και ερεθισμό στο τριχωτό της κεφαλής.

Η πιτυρίδα σχετίζεται με την διαταραχή της κερατινοποίησης, και αύξηση του μεταβολικού κύκλου της επιδερμίδας του τριχωτού της κεφαλής.

1 Όμορφα Μαλλιά Χωρίς Πιτυρίδα 1

 Υπό φυσιολογικές συνθήκες το τριχωτό της κεφαλής απολεπίζεται κάθε 20-30 ημέρες.

Σε περιπτώσεις πιτυρίδας, η απολέπιση γίνεται κάθε 7-10 ημέρες.

Κύριο αίτιο εμφάνισης της πιτυρίδας είναι η σημαντική ποιοτική και ποσοτική αλλαγή της βακτηριακής χλωρίδας του δέρματος και ο υπερβολικός πολλαπλασιασμός ενός μύκητα (pityrosporum ovale), με αποτέλεσμα την πρόκληση ερεθισμών και φλεγμονής που οδηγούν σε κνησμό.

Η εμφάνιση της πιτυρίδας ευνοείται από παράγοντες όπως η κληρονομικότητα, οι ορμονικές διαταραχές, το άγχος, που οδηγούν σε διαταραχή της φυσιολογικής χλωρίδας της επιδερμίδας καθώς στην απορύθμιση της παραγωγής κερατίνης.

Υπάρχουν δύο τύποι πιτυρίδας, ανάλογα με το αν το τριχωτό της κεφαλής είναι λιπαρό ή ξηρό.

• Η Ξηρή Πιτυρίδα

Είναι η πιο συχνή μορφή πιτυρίδας.

Το τριχωτό της κεφαλής είναι ξηρό και στιλπνό χωρίς ερεθισμό και κοκκινίλες.

Συχνά συνοδεύεται από ελαφρό κνησμό.

Υπάρχουν μικρά, πολύ λεπτά λευκά λέπια που αποκολλώνται εύκολα και πέφτουν στους ώμους.

Τα μαλλιά είναι θαμπά.

1 Όμορφα Μαλλιά Χωρίς Πιτυρίδα

• Η Λιπαρή Πιτυρίδα

Το τριχωτό της κεφαλής γυαλίζει και μπορεί να παρουσιάζει ερύθημα.

Υπάρχουν φολίδες λιπαρές και παχιές, κιτρινόχροες, οι οποίες συνενώνονται μέσα στο σμήγμα που παράγεται σε μεγάλη ποσότητα, και αποκολλώνται με το ξύσιμο.

Σε πιο σοβαρές καταστάσεις εμφανίζεται η λεγόμενη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα που επεκτείνεται εκτός από το τριχωτό της κεφαλής, στο μέτωπο στα φρύδια, στη μύτη και στα αυτιά.

Πώς θα Απαλλαγείτε Από την Πιτυρίδα;

Αν ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα φροντίδας για την υγεία και εξυγίανση του τριχωτού της κεφαλής, σε λίγο καιρό η πιτυρίδα θα αποτελεί παρελθόν.

Ο Φαρμακοποιός σας μπορεί να σας βοηθήσει αρχικά στη διάγνωση της πιτυρίδας και να σας προτείνει το κατάλληλο φαρμακευτικό προϊόν που θα απομακρύνει με ήπιο τρόπο, αλλά πολύ αποτελεσματικά, τα νεκρά κύτταρα και ταυτόχρονα θα εξυγιάνει το τριχωτό της κεφαλής.

Αν πρόκειται για λιπαρή πιτυρίδα, τότε το σαμπουάν θα πρέπει να απομακρύνει απαλά τα λέπια (συνήθως με χρήση κερατολυτικών συστατικών), να συμβάλλει στη ρύθμιση της υπερέκκρισης σμήγματος και της φλεγμονής και κυρίως στην εξυγίανση του λιπαρού τριχωτού με δραστικά συστατικά αντιμυκητιασικά.

Στην περίπτωση της ξηρής πιτυρίδας (ξηροδερμίας), θα σας συστήσει το κατάλληλο σαμπουάν το οποίο με συστηματική χρήση θα απομακρύνει τις «νιφάδες» και θα επαναφέρει τα σωστά επίπεδα υγρασίας στο τριχωτό.

Τα προϊόντα για την ξηροδερμία περιέχουν ενυδατικά συστατικά που καταπραΰνουν το ξηρό τριχωτό.

Ο Φαρμακοποιός σας μπορεί επίσης να σας προτείνει μια ειδική ενυδατική και καταπραϋντική μάσκα μαλλιών, που θα αφήσετε στα μαλλιά σας για αρκετά λεπτά και μετά θα ξεπλύνετε πολύ καλά.

Η μάσκα θα προσφέρει στο τριχωτό και τα μαλλιά σας την εντατική ενυδάτωση που χρειάζονται.

Μερικές Συμβουλές «Κλειδιά»

Για το «τριχωτό της κεφαλής» είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι πρόκειται για μια ευαίσθητη περιοχή της επιδερμίδας που ορισμένες κινήσεις ή προϊόντα μπορούν να την προσβάλλουν και να την ερεθίσουν.

Για τη σωστή φροντίδα των μαλλιών με πιτυρίδα:

• Να αποφεύγετε το έντονο βούρτσισμα

• Αν στεγνώνετε τα μαλλιά σας, μην χρησιμοποιείτε τον πολύ θερμό αέρα στο στέγνωμα ή το styling

• Να αποφεύγετε τα προϊόντα styling, μπορεί να κάνουν πιο έντονο το πρόβλημα

• Να αποφεύγετε το ξύσιμο του τριχωτού για να απομακρύνετε τα λέπια

• Να εναλλάσσετε το σαμπουάν θεραπείας (αντιπιτυριδικό) με ένα πολύ απαλό σαμπουάν για συχνό λούσιμο.

www.y-o.gr

Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.