fbpx

Τα 5 Απαραίτητα Θρεπτικά Συστατικά στη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης

Σε αυτήν την τόσο ιδιαίτερη περίοδο στη ζωή μιας γυναίκας, οι διατροφικές ανάγκες μεταβάλλονται.

Για την υγεία της ίδιας και την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου είναι σημαντική η πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών, τα οποία συχνά παίρνουν με τη μορφή συμπληρωμάτων διατροφής.

Η διατροφή της γυναίκας παίζει μεγάλο ρόλο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ασβέστιο

Το ασβέστιο συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη του σκελετού του μωρού, αλλά και στην υγεία των οστών της εγκύου.

Οι ανάγκες σε ασβέστιο αυξάνονται κυρίως κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Ακόμα καλύτερα, αν η μέλλουσα μητέρα έχει ήδη καλά ποσοστά ασβεστίου πριν μείνει έγκυος και ακολουθεί ήδη μια καλή διατροφή.

Καλές πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά (τυρί, γάλα, γιαούρτι), οι σαρδέλες, τα αμύγδαλα και τα φασόλια.

Βιταμίνη D

Η επαρκής ποσότητα βιταμίνης D στον οργανισμό συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου.

Η βιταμίνη D συμβάλλει επίσης στην καλή ανάπτυξη των οστών του εμβρύου.

Αν η μητέρα έχει καλά επίπεδα βιταμίνης D, βοηθά πολύ το μωρό να φτιάξει τις δικές του αποθήκες, όταν η εγκυμοσύνη φτάνει στο τέλος της.

Η βιταμίνη D είναι πολύ σημαντική και δυστυχώς μεγάλο ποσοστό ανθρώπων παρουσιάζει σοβαρή έλλειψη.

Υπάρχει στον κρόκο των αυγών, στον άγριο σολομό, τα μανιτάρια, τις γαρίδες και όπως γνωρίζουμε, στο φως του ήλιου.

Φυλλικό οξύ

Είναι το δημοφιλέστερο συστατικό που ακούγεται πολύ στην περίοδο της εγκυμοσύνης.

Πρόκειται για μια βιταμίνη της ομάδας του συμπλέγματος Β.

Είναι σημαντικό στην περίοδο της σύλληψης, αλλά και για τους πρώτους μήνες της κύησης συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του εμβρύου.

Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα είναι 600 mg, ποσότητα που συνήθως καλύπτεται μέσω κάποιου ειδικού συμπληρώματος.

Ωστόσο, φυλλικό οξύ υπάρχει στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στο μπρόκολο και το αβοκάντο, στους ξηρούς καρπούς και τα όσπρια.

Σίδηρος

Ένα πολύτιμο μέταλλο στο οποίο παρουσιάζουν ανεπάρκεια πολλές γυναίκες και λόγω της έμμηνου ρύσης.

Για την περίοδο της εγκυμοσύνης όμως η ύπαρξη υψηλών ποσοστών σιδήρου είναι σημαντική.

Η επαρκής πρόσληψη σιδήρου εξασφαλίζει στο έμβρυο την καλή ανάπτυξη και δημιουργεί καλές αποθήκες σιδήρου για το ίδιο πριν ακόμα γεννηθεί.

Υπάρχει άφθονος στο συκώτι, στο βοδινό και το χοιρινό κρέας, στις φακές, στο κακάο και τη σοκολάτα, στις σαρδέλες, στα εμπλουτισμένα δημητριακά, στους ξηρούς καρπούς, στα μαγειρεμένα φασόλια, στο μπρόκολο, στο σπανάκι.

Η επαρκής πρόσληψη σιδήρου εξασφαλίζει στο έμβρυο την καλή ανάπτυξη.

Ο σίδηρος που βρίσκεται στις ζωικές τροφές απορροφάται καλύτερα από τον σίδηρο που βρίσκουμε στις υπόλοιπες πηγές.

Για την καλύτερη απορρόφησή του καλό είναι να συνδυάζεται με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C και όχι σε ασβέστιο γιατί μπλοκάρει την απορρόφησή του.

Ω3 λιπαρά οξέα

Είναι πολύ σημαντικά για την ομαλή ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου.

Είναι όμως απαραίτητα και κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Επίσης, έχουν συνδεθεί με την καλή όραση, τη νοημοσύνη, τη συγκέντρωση και τα καλά αντανακλαστικά του παιδιού μελλοντικά.

Τα βρίσκουμε σε πολλά τρόφιμα, όπως οι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια), οι σπόροι, τα λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, σαρδέλες, γαύρος, κολιός, σολομός), τα θαλασσινά, το λινέλαιο, τα κόκκινα φασόλια.

Η ελάχιστη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 200 mg.

www.y-o.gr 

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.