Υγεία & Ομορφιά
Νέο Οπιούχο Αναλγητικό Χωρίς τις Παρενέργειες της Μορφίνης
Επικαιρότητα

Νέο Οπιούχο Αναλγητικό Χωρίς Παρενέργειες Μορφίνης

Μια ομάδα αμερικανών και γερμανών επιστημόνων δημιούργησε ένα νέο ισχυρό συνθετικό οπιούχο φάρμακο, το οποίο μπλοκάρει τον πόνο εξίσου αποτελεσματικά με τη μορφίνη, χωρίς μάλιστα να έχει τις -συχνά επικίνδυνες- παρενέργειές της.

Η ουσία ανακαλύφθηκε εκ του μηδενός, με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών, και αφού οι ερευνητές δοκίμασαν (προσομοίωσαν) πάνω από τέσσερα τρισεκατομμύρια διαφορετικές χημικές αλληλεπιδράσεις.

Νέο Οπιούχο Αναλγητικό Χωρίς τις Παρενέργειες της ΜορφίνηςΠρος το παρόν το νέο φάρμακο έχει δοκιμασθεί με επιτυχία σε πειραματόζωα (ποντίκια).

Οι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων ο νομπελίστας Μπράιαν Κομπίλκα, καθηγητή φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”, τόνισαν ότι η νέα αναλγητική ουσία δεν παρεμβάλλεται στην αναπνοή (βασική αιτία θανάτου από τα υπάρχοντα οπιούχα αναλγητικά σε περίπτωση υπερδοσολογίας), ούτε προκαλεί εθισμό ή δυσκοιλιότητα.

Το νέο φαρμακευτικό μόριο με την προσωρινή ονομασία ΡΖΜ21 είναι άσχετο με τα υπάρχοντα οπιούχα φάρμακα από χημική άποψη, πράγμα που, όπως έδειξαν τα φαρμακολογικά τεστ, του επιτρέπουν να δρα μέσω διαφορετικών βιολογικών μηχανισμών σε σχέση με τη μορφίνη.

Θα χρειασθούν περισσότερες μελέτες σε βάθος χρόνου για να επιβεβαιωθεί ότι το φάρμακο δεν γίνεται εθιστικό και ότι είναι ασφαλές στους ανθρώπους, όπως στα τρωκτικά.

Αν αυτό όντως συμβεί, τότε οι Ιατροί θα έχουν στα χέρια τους ένα νέο «όπλο» κατά του πόνου, με το οποίο παράλληλα θα αντιμετωπίσουν τον ολοένα αυξανόμενο εθισμό στα αναλγητικά.

Οι θάνατοι από υπερβολική δόση οπιούχων φαρμάκων (μορφίνης, κωδεΐνης, οξυκωδόνης, υδροκωδόνης κ.α.) εμφανίζει συνεχή αύξηση εδώ και δεκαετίες.

Όμως η σύγχρονη ιατρική βασίζεται σε αυτά, καθώς δεν διαθέτει άλλο πιο αποτελεσματικό τρόπο να μπλοκάρει τον πόνο.

«Η μορφίνη έχει μεταμορφώσει την ιατρική. Υπάρχουν τόσες ιατρικές διαδικασίες που μπορούμε σήμερα να κάνουμε, ακριβώς επειδή ξέρουμε ότι είμαστε σε θέση να ελέγξουμε τον πόνο στη συνέχεια. Όμως η μορφίνη είναι επίσης επικίνδυνη, γι’ αυτό εδώ και χρόνια αναζητούμε ένα ασφαλέστερο αντικαταστάτη της», δήλωσε ένας από τους ερευνητές, ο καθηγητής φαρμακευτικής χημείας Μπράιαν Σόσετ της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο.

Πήγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αναμμένο Φως την Ώρα του ‘Υπνου – Οι Αρνητικές Επιπτώσεις για την Υγεία

Η Roche Hellas στο Πλευρό Οργανισμών με Σημαντικό Έργο για Ασθενείς και Παιδιά

Ο Κακός Ύπνος Συνδέεται με Αυξημένο Κίνδυνο Γλαυκώματος

Η Αυθημερόν Παράδοση (Last Mile Same Day) και η Σημασία της στην Ανάπτυξη του Ηλεκτρονικού Εμπορίου

Πρόσκληση για την Παρουσίαση του Βιβλίου του Σωτήρη Γλυκοφρύδη

yoadmin

Τουλάχιστον 400 ευρώ τον Χρόνο Ξοδεύουμε για Φάρμακα

yoadmin

Τεστ Αίματος Κατάστασης Πριν και Μετά την Άσκηση

yoadmin

Σήμερα η Χώρα μας Παραλαμβάνει τις Πρώτες 33.600 Δόσεις του Μονοδοσικού Εμβολίου της Johnson & Johnson

Υγιεινή, Καθαριότητα & Περιποίηση όπου δεν Υπάρχει Νερό με 2 Απλά Βήματα

Οι Ψευδείς Ειδήσεις και η Αντιμετώπισή τους εν Μέσω Πανδημίας

Τι Ισχύει για τους Κανόνες Υγιεινής και την Απολύμανση

Αντιμετωπίζοντας τις Χρόνιες Παθήσεις στο Φαρμακείο

yoadmin