fbpx

Περιορισμός Λόγω Κορωνοϊού - Οι Γιατροί Φοβούνται Συνέπειες για Άλλες Ασθένειες

Οι ασθενείς με κορωνοϊό δεν είναι το μοναδικό μέλημα των γιατρών σήμερα.

Πολλοί επαγγελματίες υγείας φοβούνται ότι η αντιμετώπιση του COVID-19 μπορεί να αφήσει άλλες σοβαρές παθολογίες στο παρασκήνιο και να προκαλέσει επιπλέον θνησιμότητα από άλλες ασθένειες, όπως π.χ. η υπέρταση.

Ενώ ο αυτό-περιορισμός είναι σημαντικός για την εξάλειψη της εξάπλωσης του COVID-19, οι επαγγελματίες υγείας ανησυχούν για τους χρόνιους ασθενείς τους και για άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Περιορισμός Λόγω Κορωνοϊού - Οι Γιατροί Φοβούνται Συνέπειες για Άλλες Ασθένειες.

- Ιατρεία που ερήμωσαν κατά τη διάρκεια της επιδημίας COVID-19

Μια κενή αίθουσα αναμονής είναι κάτι που συνήθως δεν γνωρίζουν οι γενικοί ιατροί.

Ωστόσο, φαίνεται να είναι μια μη σκόπιμη συνέπεια του αυτοπεριορισμού που έχει τεθεί σε εφαρμογή για τον έλεγχο του SARS CoV-2.

Οι άνθρωποι φοβούνται να βγούνε από τα σπίτια τους, αλλά, δυστυχώς, οι χρόνιες παθήσεις όπως η υπέρταση ή ο διαβήτης δεν σταματούν.

Και η αναβολή για επίσκεψη στον γιατρό και έλεγχο της κατάστασης τους μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Στην πραγματικότητα, οι χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση ή οι καρδιακές παθήσεις ή η ΧΑΠ, μπορεί να οδηγήσουν σε ταχεία επιδείνωση της κατάστασης της υγείας, εάν δεν αντιμετωπιστούν ή παρακολουθούνται ανεπαρκώς.

Για παράδειγμα, για τους ασθενείς των οποίων η υπέρταση δεν είναι σωστά ρυθμισμένη η καρδιά αυξάνει τη δραστηριότητά της.

Σταδιακά, θα κουραστεί, πράγμα που αυξάνει, μεταξύ άλλων, τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Από την άλλη πλευρά, ο μη ισορροπημένος διαβήτης μπορεί να προκαλέσει πολυάριθμες επιπλοκές όπως καρδιαγγειακές παθήσεις (έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο κ.λπ.), νευροπάθειες, βλάβες στα μάτια (διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, γλαύκωμα, καταρράκτης κ.λπ.) ή ακόμη και βλάβη στα νεφρά.

Έτσι, παρά τον φόβο ότι θα κολλήσετε τον νέο κορωνοϊό ή θα ενοχλήσετε τον γιατρό, είναι σημαντικό να επικοινωνήστε μαζί του και να τον συμβουλευτείτε.

Εάν έχετε αμφιβολίες σχετικά με την υγεία σας ή τη θεραπεία σας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Θα είναι σε θέση να σας υποδείξει εάν είναι δυνατή η πραγματοποίηση τηλεδιάσκεψης ή εάν απαιτείται επίσκεψη στο ιατρείο του.

Εάν έχετε αμφιβολίες σχετικά με την υγεία σας ή τη θεραπεία σας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

- Ίδια εικόνα και στα έκτακτα περιστατικά των νοσοκομείων

Τα νοσοκομεία έχουν επίσης παρατηρήσει μείωση των συνήθων περιστατικών έκτακτης ανάγκης.

Αυτό μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις.

Η κακή διαχείριση των παθήσεων που χρήζουν έκτακτης ανάγκης θεραπείας μπορεί να προκαλέσει αύξηση της θνησιμότητας για χρόνιες ασθένειες ή απειλητικές για τη ζωή συνθήκες.

Επομένως, είναι απαραίτητο να μην παραβλέπεται η υγεία των ασθενών που πάσχουν από χρόνια ή σοβαρή ασθένεια λόγω της πανδημίας.

Προηγούμενη επιστημονική βιβλιογραφία έχει ήδη αποδείξει ότι κατά τη διάρκεια επιδημίας όπου εφαρμόζονται όλα τα μέσα για την καταπολέμηση της νόσου, υπάρχει κίνδυνος επιδείνωσης της ποιότητας της περίθαλψης και της παρακολούθησης χρόνιων ή σοβαρών παθολογιών.

Πρέπει λοιπόν να είμαστε προσεκτικοί.

- Πότε πρέπει να καλέσετε το EKAB;

Πρέπει να καλούμε το ΕΚΑΒ όταν αντιμετωπίζουμε συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν σοβαρές παθολογίες όπου η ζωή του ασθενή είναι σε κίνδυνο, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα.

Όσον αφορά τον νέο κορωνοϊό, θα πρέπει να καλέσετε το 166 όταν έχετε σημαντική αναπνευστική δυσχέρεια.

Για τα ύποπτα συμπτώματα COVID-19, δεν πρέπει να καλέσετε το ΕΚΑΒ, αλλά τον γιατρό σας.

Θα σας καθοδηγήσει καλύτερα με βάση τα συμπτώματά σας.

- Οι παιδίατροι φοβούνται τις συνέπειες αναβολής εμβολιασμών

Οι εμβολιασμοί των παιδιών ηλικίας κάτω των δύο ετών δεν πρέπει να αναβάλλονται παρά τον αυτοπεριορισμό.

Με τον φόβο του ιού, οι γονείς δεν έρχονται πλέον στις υποχρεωτικές επισκέψεις στον παιδίατρο και στους διάφορους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.

Αλλά αυτή η αναβολή θα έχει πιθανώς συνέπειες.

Εάν η εμβολιαστική κάλυψη δεν εξασφαλιστεί, στη συνέχεια, θα μπορούσε να προκαλέσει τους επόμενους μήνες, μια αύξηση των επικίνδυνων ασθενειών για τα μικρά παιδιά, που μέχρι τώρα ήταν υπό έλεγχο, όπως η ιλαρά, ο κοκίτης ή η μηνιγγίτιδα.

www.y-o.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.