Υγεία & Ομορφιά
Τα 3 Μυστήρια του Νέου Κορωνοϊού
Τα 3 Μυστήρια του Νέου Κορωνοϊού
Επικαιρότητα

Τα 3 Μυστήρια του Νέου Κορωνοϊού

Καθώς ο κορωνοϊός SARS-CoCV-2, που προκαλεί τη νόσο Covid-19, εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο, οι επιστήμονες προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις στα «μυστήρια» που τον αφορούν.

Τρία χαρακτηριστικά για τα οποία δεν υπάρχουν ακόμη απαντήσεις είναι:

1. Πόσο παραμένει ο ιός σε επιφάνειες και στον αέρα;

Δεν υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη απάντηση και σύμφωνα με μία επιστημονική προδημοσίευση, που έγινε προ ημερών στο “medRxiv”, ο ιός μπορεί να ζήσει στον αέρα έως τρεις ώρες, πάνω σε χαρτονένιες επιφάνειες έως 24 ώρες, ενώ πάνω σε επιφάνειες πλαστικές και από ανοξείδωτο χάλυβα επί δύο έως τρεις ημέρες.

Μία άλλη έρευνα, που είχε δημοσιευθεί στο ιατρικό περιοδικό “Journal of Hospital Infection”, βρήκε ότι ο κορωνοϊός, που προκαλεί τη νόσο SARS μπορεί να ζήσει έως εννέα ημέρες πάνω σε μη πορώδεις επιφάνειες όπως το πλαστικό και ο ανοξείδωτος χάλυβας.

Τα 3 Μυστήρια του Νέου Κορωνοϊού

2. Πόσο αποτελεσματικά σταματά η απολύμανση την εξάπλωση του ιού;

Τα κοινά αντισηπτικά και απολυμαντικά, όπως το το διάλυμα αιθανόλης σε περιεκτικότητα 62%-71% και η χλωρίνη, μπορούν να αδρανοποιήσουν άλλους κορωνοϊούς πάνω σε χέρια ή επιφάνειες εσωτερικού χώρου μέσα σε ένα λεπτό.

Εκτιμάται ότι το ίδιο συμβαίνει και με τον νέο κορωνοϊό.

Τα πράγματα είναι λιγότερο ξεκάθαρα για τους εξωτερικούς χώρους.

Στην Κίνα, στη Ν. Κορέα και στην Ιταλία έχει γίνει απολύμανση σε εξωτερικούς χώρους με ευρεία χρήση χλωρίνης.

Είναι όμως ασαφές κατά πόσο όντως η χλωρίνη καταστρέφει τον ιό πάνω στις εξωτερικές επιφάνειες και πολύ περισσότερο στον αέρα, καθώς η χλωρίνη διασπάται από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, για την οποία παρεμπιπτόντως υπάρχουν ενδείξεις ότι η ίδια καταστρέφει τους κορωνοϊούς.

Οι επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί για την κατάχρηση χλωρίνης ως απολυμαντικού, καθώς μπορεί να ερεθίσει τους πνεύμονες και να δημιουργήσει πρόβλημα, ιδίως σε όσους ψεκάζουν το απολυμαντικό.

Ο Κινέζος επιστήμονας Ζανγκ Λιουμπό του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας προειδοποίησε ότι «οι εξωτερικές επιφάνειες, όπως οι δρόμοι, οι πλατείες και τα πάρκα, δεν πρέπει να ψεκάζονται συνεχώς με απολυμαντικά, επειδή ο ψεκασμός σε μία μεγάλη περιοχή κατ’ επανάληψη μπορεί να προκαλέσει περιβαλλοντική ρύπανση και πρέπει να αποφεύγεται»

Είναι πάντως πιθανότερο να κολλήσει κανείς τον κορωνοϊό από μία εσωτερική παρά από μία εξωτερική επιφάνεια.

Εξάλλου, μία νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό “JAMA”, ανίχνευσε για πρώτη φορά τον νέο κορvνοϊό στα κόπρανα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να εξαπλωθεί από όσους δεν πλέουν καλά τα χέρια τους μετά την τουαλέτα.

Πάντως, προς το παρόν δεν υπάρχει ένδειξη ότι ο ιός εξαπλώνεται από το πόσιμο νερό ή το νερό της πισίνας.

3. Γιατί τα παιδιά αρρωσταίνουν σπάνια;

Κανείς δεν ξέρει με σιγουριά γιατί τα παιδιά είναι απίθανο να αρρωστήσουν σοβαρά και να πεθάνουν από τνέο κορωνοϊό.

Πρόσφατη έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, που μελέτησε τα κρούσματα στην Κίνα, βρήκε ότι τα παιδιά έχουν την ίδια πιθανότητα να μολυνθούν με τον νέο ιό, αλλά πολύ μικρότερη να εκδηλώσουν σοβαρά συμπτώματα.

«Κανένας δεν έχει καλή απάντηση στο ερώτημα τι προστατεύει τα παιδιά», δήλωσε η καθηγήτρια ανοσοβιολογίας Ακίκο Ιβασάκι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γιέηλ των ΗΠΑ, σύμφωνα με το “New Scientist”.

Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι επειδή το ανοσοποποιητικό σύστημα των παιδιών βρίσκεται ακόμη σε φάση ανάπτυξης, δεν υπεραντιδρά με αυτοκαταστροφικό τρόπο στον νέο ιό, κάτι που -αντίθετα- μπορεί να συμβεί στους ενήλικες.

Η κατανόηση του «μυστηρίου» των παιδιών μπορεί να βοηθήσει και τους ενήλικες. «Αν μπορέσουμε κάπως να μιμηθούμε το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών, με φάρμακα ή άλλη θεραπεία, ίσως (η Covid-19) γίνει απλώς μία ήπια λοίμωξη ακόμη και στους μεγάλους», ανέφερε η δρ Ιβασάκι.

Όμως, η σχετική προστασία που έχουν τα παιδιά δεν σημαίνει ότι τα ίδια δεν εξαπλώνουν τον ιό, γι’ αυτό οι γονείς πρέπει να επαγρυπνούν.

Και γι’ αυτό, άλλωστε, κλείνουν και τα σχολεία.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δωρεάν Εξετάσεις στο Νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ» στις 14 Δεκεμβρίου

a.alefragkis

10ο Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργικής του Ύπνου

yoadmin

Επισκίασε ο Κορωνοϊός την Κοινή Γρίπη

yoadmin

Οδηγίες του CDC Σχετικά με την Εορταστική Περίοδο Κατά τη Διάρκεια της Πανδημίας

Ο ΕΟΦ Προειδοποιεί για τα Προϊόντα Diet Slim και PowerFite

yoadmin

Με Κεντρικό Μήνυμα “Every BODY Needs Everybody” Εορτάζεται Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας στις 4 Μαρτίου 2021

Την «Ανοσολογική του Υπογραφή» Ακόμα και 8 Μήνες Μετά τη Λοίμωξη Αφήνει ο SARS-CoV-2

Evi Makavelou

Το Μέλλον της Φροντίδας των Ασθενών

yoadmin

Ο ΕΟΦ Προειδοποιεί τους Καταναλωτές να μην Αγοράζουν ή Κάνουν Χρήση του Προϊόντος Japan Tengsu

yoadmin

Κορωναϊός – Τα Κομβικά Σημεία της Διασποράς του

yoadmin

Οι πιο Συχνοί Κληρονομικοί Καρκίνοι

yoadmin

Μικρότερος ο Κίνδυνος Διαβήτη για Όσους Πίνουν Κρασί με το Φαγητό τους