Ο Κίνδυνος Καρδιαγγειακών Παθήσεων δεν Μειώνεται με Συμπληρώματα Ιχθυελαίου

Μια διπλά τυφλή κλινική μελέτη μεγάλου εύρους, με συμμετοχή 25.000 ατόμων που διεξήχθη στις ΗΠΑ, έδειξε ότι τα συμπληρώματα με ω3-λιπαρά οξέα έχουν μικρό έως καθόλου αποτέλεσμα στη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο.

Ο Κίνδυνος Καρδιαγγειακών Παθήσεων δεν Μειώνεται με Συμπληρώματα με Ιχθυέλαιο

Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν την οδηγία NICE 2016, για τους κινδύνους καρδιαγγειακών παθήσεων, η οποία υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα συμπληρώματα με ιχθυέλαια βοηθούν στη πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Στην εν λόγω μελέτη, VITAL trial, συμπεριλήφθησαν 12.786 άνδρες από 50 ετών και άνω και 13.085 γυναίκες από 55 ετών και άνω.

Εισήλθαν στην μελέτη από τον Νοέμβριο 2011 έως τον Μάρτιο 2014 και χωρίστηκαν σε 2 ομάδες που λάμβαναν 1g ω3-λιπαρά οξέα ή placebo.

Κανένας που εισήλθε στη μελέτη δεν είχε διάγνωση για καρκίνο ή καρδιοαγγειακά νοσήματα.

Ετήσια ερωτηματολόγια χρησιμοποιήθηκαν για να πιστοποιήσουν ότι τα υπό μελέτη άτομα συνέχιζαν να λαμβάνουν κανονικά την αγωγή τους και κανένας δεν παρουσίασε παρενέργειες ούτε κάποια άλλη σοβαρή νόσο μέχρι το Δεκέμβριο 2017.

Η συμπλήρωση με ω3-λιπαρά οξέα δεν είχε κανένα πρόσθετο θετικό αποτέλεσμα στην εκδήλωση καρδιαγγειακών παθήσεων, συγκρινόμενη με την ομάδα που λάμβαναν placebo, ούτε μείωσε τον κίνδυνο καρκίνου.

Βιβλιογραφία: Manson JE, Cook NR, Lee IM et al; VITAL Research Group. Marine n-3 fatty acids and prevention of cardiovascular disease and cancer. N.Engl.J.Med 2019;23-32

www.y-o.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.