A+ A A-

Διατροφικές Συμβουλές

Τα Προβιοτικά στην Κουζίνα σας για μια Διατροφή Ευεξίας και Ευ Ζην

Η διατροφή επηρεάζει τη λειτουργία του εντέρου μας, η οποία με τη σειρά της ρυθμίζει πολλές λειτουργίες του σώματός μας.

Τα προβιοτικά είναι φιλικά βακτήρια που μπορούν να αποκαταστήσουν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, προσφέροντας μας έτσι την εσωτερική ευεξία.

Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά

Τα βακτήρια υπήρχαν πάντα στην ζωή μας.

Οι παραδοσιακές τροφές, όπως το γάλα που έχει υποστεί ζύμωση, η μπύρα, το κρασί και το ψωμί δεν είναι κατά πάσα πιθανότητα «τυχαίες»!

Σήμερα, οι ίδιες τροφές-βετεράνοι εξακολουθούν να μας παρέχουν τα προβιοτικά τους.

Μιλάμε για «γαλακτοβακτηρίδια» που έχουν υποστεί δηλαδή ζύμωση από γαλακτικά βακτήρια.

Δεν έχουν όλες οι παραπάνω τροφές τις ίδιες θρεπτικές αξίες, δεν έχουν ζυμωθεί με τα ίδια βακτήρια, επομένως δεν έχουν τις ίδιες ιδιότητες.

Τα Προβιοτικά στην Κουζίνα σας για μια Διατροφή Ευεξίας και Ευ Ζην

Να λοιπόν μια λίστα με τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση και μας συνοδεύουν στην καθημερινή μας διατροφή:

• γιαούρτια και γάλα που έχoυν υποστεί ζύμωση

Το γάλα είναι μια τροφή, όπου τα προβιοτικά "ακμάζουν" στο έπακρο

• λάχανο, και ειδικότερα το λάχανο τουρσί

• ελιές καλής ποιότητας

• μπύρες υψηλής ζύμωσης

Εδώ η μαγιά παραμένει στο μπουκάλι και η ζύμωση συνεχίζεται, ενώ στις κλασικές μπύρες αφαιρείται λίγο πριν συσκευαστεί

• υδρόμελι, αλκοολούχο ποτό με βάση το μέλι, το οποίο υπόκειται σε ζύμωση κατά τη διάρκεια δυο μηνών με βακτήρια και μαγιά

• κάποια γλυκά κρασιά όπου η διαδικασία παραγωγής τους περιλαμβάνει τη χρήση μουχλιασμένων σταφυλιών

• χυμό βρώμης

• ροφήματα από βότανα, όπως τσουκνίδα

• ροφήματα από μανιτάρια

• τυρί κρέμα

• kefir, ρόφημα με βάση το φρούτο ή το γάλα που έχει υποστεί ζύμωση

• τροφές από σόγια

• ψωμί με προζύμι

Η παραδοσιακή γαλακτική ζύμωση

Τα ψυγεία δεν υπήρχαν πάντα στην ζωή μας.

Ο άνθρωπος λοιπόν είχε δυο τρόπους για να διατηρήσει τα τρόφιμά του: να μειώσει το νερό των τροφών, αφαιρώντας ή προσθέτοντας αλάτι, ζάχαρη ή λίπος, ή να προχωρήσει στη ζύμωσή τους, όξινη ή αλκοολική.

Η μέθοδος αυτή σκοτώνει ή επιβραδύνει έντονα την ανάπτυξη των «κακών» βακτηρίων που προκαλούν λοιμώξεις.

Προκύπτει έτσι ένα αντισηπτικό αποτέλεσμα, χάρη στην οξείδωση και στη παραγωγή αντιβακτηριδιακών ουσιών, από τα φιλικά βακτήρια.

Οι ειδικοί βεβαιώνουν ότι η ζύμωση αποτελεί μια μέθοδο πιο οικονομική και πιο ενδιαφέρουσα από διατροφικής άποψης.

Χωρίς ζύμωση δεν τρώγεται…

Υπάρχουν τρόφιμα γαλακτικής ζύμωσης, που καταναλώνουμε καθημερινά.

Πχ. οι ελιές, μεταξύ άλλων, περνάνε από τη διαδικασία της ζύμωσης για 4 μήνες.

Χωρίς αυτή τη διαδικασία, δεν θα μπορούσαμε να τις φάμε.

Πώς λειτουργεί η ζύμωση;

Σ’ ένα δοχείο τοποθετείτε το τρόφιμο και λίγο νερό.

Αυτό ήταν όλο!

Τα βακτήρια ή οι μύκητες μετατρέπουν το τρόφιμο σε τρόφιμο γαλακτικής ζύμωσης.

Τα βακτήρια και οι μύκητες όταν δουλεύουν μαζί μας δίνουν θεαματικά αποτελέσματα.

Το γιαούρτι είναι...

...το γάλα που έχει υποστεί ζύμωση από δύο βακτήρια: το Lactobacillus bulgaricus και το Streptococcus thermophilus.

Τα Προβιοτικά στην Κουζίνα σας για μια Διατροφή Ευεξίας και Ευ Ζην

Το πρώτο δίνει την οξύτητά του και το δεύτερο τα χαρακτηριστικά αρώματά του.

Τα εν λόγω βακτήρια πρέπει να μείνουν ζωντανά μέχρι την ημερομηνία λήξης, 30 μέρες δηλαδή από την ημέρα παρασκευής.

Για την παρασκευή του γιαουρτιού, οι βιομηχανίες αρχίζουν με τη τυποποίηση του γάλακτος, με τη σύνθεση να είναι η ίδια, κυρίως όσον αφορά το λίπος.

Μπορούμε να προσθέσουμε γάλα σε σκόνη για να αλλάξουμε τη σύνθεση του.

Το βράζουμε στους 90°C για να αποστειρωθεί και στη συνέχεια το αφήνουμε να κρυώσει στους 45°C, η άριστη θερμοκρασία για ζύμωση.

Ποια Τρόφιμα Αλληλεπιδρούν με τα Φάρμακα;

Η κατανάλωση ορισμένων τροφών σε συνδυασμό με ορισμένες θεραπευτικές αγωγές θέλουν ιδιαίτερη προσοχή.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν τρόφιμα και φάρμακα, που όταν συνδυαστούν, μπορούν να προκαλέσουν, είτε την αποτυχία της θεραπευτικής αγωγής είτε παρενέργειες, πολλές φορές έως και επικίνδυνες για τον άνθρωπο.

Ποια είναι όμως τα Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουμε και κατά τη διάρκεια τι είδους Θεραπευτικής Αγωγής;

Συχνά ακούμε ότι ο χυμός ανανά αλληλεπιδρά αρνητικά με κάποια φάρμακα.

Αυτό δεν ισχύει τόσο για τον χυμό ανανά όσο ισχύει για το χυμό γκρέιπφρουτ.

Ο χυμός γκρέιπφρουτ μπορεί να αλληλεπιδράσει με φάρμακα όπως κατά της πίεσης, αντιπηκτικά, φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης, σκευάσματα με οιστρογόνα, όπως τα αντισυλληπτικά, τα αγχολυτικά και τα αντισταμινικά.

Τρόφιμα Φάρμακα

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Κ μειώνουν την αποτελεσματικότητα της αντιπηκτικής αγωγής.

Τροφές όπως το λάχανο, το μπρόκολο, το σπανάκι, το αβοκάντο, ο μαϊντανός, το μαρούλι κ.α. πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, καθώς μειώνουν την απόδοση των αντιπηκτικών φαρμάκων και μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο θρόμβωσης.

Το αλκοόλ αλληλεπιδρά με μεγάλο αριθμό φαρμάκων μέσω ποικίλων μηχανισμών, γι’ αυτό και σαν γενικός κανόνας απαγορεύεται η κατανάλωσή του αν γίνεται λήψη οποιοδήποτε άλλου φαρμάκου.

Η απαγόρευσή του είναι ιδιαίτερα αυστηρή όσον αφορά τα φάρμακα που δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως τα αντικαταθλιπτικά και τα αγχολυτικά .

Ένας τέτοιος συνδυασμός μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της συνείδησης ή ακόμα και να αποδειχθεί μοιραίος για την ανθρώπινη ζωή.

Η καφεΐνη φαίνεται να αλληλεπιδρά με αρκετά είδη φαρμάκων, μεταξύ αυτών αντικαταθλιπτικά, οιστρογόνα, φάρμακα για τον θυρεοειδή και σκευάσματα για την οστεοπόρωση.

Μάλιστα, πρόσφατη μελέτη έδειξε πως όσοι καταναλώνουν καφέ λίγο πριν ή λίγο μετά τη λήψη λεβοθυροξίνης , τη θεραπεία για τον υποθυρεοειδισμό, παρουσιάζουν μείωση έως 55% στην απορρόφησή της.

Κάποιες άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ο καφές μπορεί να μειώσει έως και 60% την απορρόφηση του φαρμάκου αλενδρονάτη, που χορηγείται για την οστεοπόρωση.

Τρόφιμα

Παρόλο που η συμβουλή όλων των ειδικών είναι να τρώμε γιαούρτι όταν παίρνουμε αντιβίωση, υπάρχουν αντιβιοτικά που αλληλεπιδρούν αρνητικά με τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το ασβέστιο του γάλακτος, για παράδειγμα, δεσμεύει την τετρακυκλίνη, ένα γνωστό αντιβιοτικό, οπότε η ποσότητα φαρμάκου που απορροφάται από τον οργανισμό είναι λιγότερη.

Για να είναι αποτελεσματικά τα αντιβιοτικά λοιπόν, πρέπει να λαμβάνονται τουλάχιστον δύο ώρες πριν ή μετά την κατανάλωση τροφής που περιέχει ασβέστιο, όπως το γιαούρτι, το τυρί, το γάλα κ.α.

Παράλληλα, το ίδιο ισχύει και για τις θεραπευτικές αγωγές με σίδηρο, καθώς έχει αποδειχτεί ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα εμποδίζουν την απορρόφησή του.

Πρωινός Καφές: Ποτέ με Άδειο Στομάχι!

Ο καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη σοβαρών παθήσεων υγείας, όπως ο καρκίνος του παχέως εντέρου.

Τα αντιοξειδωτικά που έχει ο καφές αποτελούν μέρος ενός τύπου οξέος (chlorine genic acid), το οποίο βρίσκεται και σε πολλά φρούτα που τρώτε κάθε μέρα.

Πρωινός Καφές: Ποτέ με Άδειο Στομάχι!

Ωστόσο, αυτές οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες στο σώμα σας, ιδιαίτερα αν συνηθίζετε να καταναλώνετε καφέ πριν φάτε οτιδήποτε το πρωί.

Πιο συγκεκριμένα, ένα φλιτζάνι σκέτου καφέ (φίλτρου, χωρίς γάλα ή ζάχαρη) με άδειο στομάχι διεγείρει την έκκριση του υδροχλωρικού οξέος στην πεπτική οδό.

Αυτό γίνεται ιδιαίτερα αισθητό σε ανθρώπους που πάσχουν από γαστρίτιδα.

Το υδροχλωρικό οξύ χρησιμοποιείται για να αποσυνθέσει τις τροφές στο στομάχι.

Τα πεπτικά προβλήματα που προκαλούνται από αυτό μπορεί να γίνουν αντιληπτά πιο μετά, όταν ο οργανισμός θα αδυνατεί να αφομοιώσει κάποιο βαρύ γεύμα, αφού θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποσυντεθούν οι πρωτεΐνες στο στομάχι και το έντερο.

Οι περισσότεροι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο καφές δεν πρέπει να καταναλώνεται αμέσως μετά το ξύπνημα, γιατί σε αυτή την περίπτωση το επίπεδο της κορτιζόλης στο σώμα αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς και απαιτείται χρόνος για να σταθεροποιηθεί.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να καταναλώνετε καφέ μόνο μετά από μία ώρα αφότου ξυπνήσετε το πρωί και οπωσδήποτε αφότου έχετε φάει κάτι.

Πρωινός Καφές: Ποτέ με Άδειο Στομάχι!

Η κορτιζόλη ρυθμίζει το εσωτερικό σας “βιολογικό ρολόι” και τα επίπεδα εγρήγορσης του σώματος.

Ως εκ τούτου, ο καφές με άδειο στομάχι μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο επίπεδο γαστρικού οξέος, φούσκωμα και, ακόμη και εμετό.

Αν δεν έχετε χρόνο για να απολαύσετε ένα πλήρες γεύμα το πρωί, ή «δεν μπορείτε να ξεκινήσετε τη μέρα σας χωρίς καφέ», προσπαθήστε τουλάχιστον να τον συνοδεύσετε με μια φέτα ψωμί με λίγο βούτυρο ή ένα φλιτζάνι δημητριακά με λίγο γάλα.

Υπέρ-τροφές: Μύθος ή Αλήθεια;

Μήπως οι υπέρ-τροφές έχουν γίνει πλέον μόδα;

Είναι στην πραγματικότητα τόσο «υπέρ..» όσο πιστεύουμε;

Θα ήταν υπέροχο, αν υπήρχαν τροφές ικανές να μας προστατεύουν από όλες σχεδόν τις ασθένειες, να μας κάνουν να φαινόμαστε πιο νέοι και πιο υγιείς.

Υπέρ

Είναι όντως πραγματικές οι υπέρ-τροφές;

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένες;

Ή μήπως πρόκειται για μια ακόμη απάτη του μάρκετινγκ;

Ποιες είναι λοιπόν οι Υπέρ-τροφές;

Όταν μιλάμε για υπέρ-τροφές, αναφερόμαστε κυρίως στα φρούτα.

Πρόσφατα, αρχίσαμε να προσθέτουμε στην κατηγορία και τα λαχανικά.

Επιπλέον, τους σπόρους, τα φύκια και κάποια άλλα τρόφιμα.

Ο λόγος που οι τροφές αυτές ονομάζονται «υπέρ-τροφές» είναι γιατί είναι πλούσιες σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά, ιδιαιτέρως ευεργετικά για την υγεία: αντιοξειδωτικά, φυτοθρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, περισσότερο από άλλα τρόφιμα.

Οι υπέρ-τροφές δεν αποτελούν μια νέα κατηγορία τροφών.

Προϋπήρχαν εδώ και αιώνες.

Ξεκίνησαν να ονομάζονται έτσι μετά από μια άγνωστη μάρκα του αμερικάνικου μάρκετινγκ με το όνομα «superfood», η οποία γρήγορα μεταφράστηκε από όλους ως «υπέρ-τροφή».

Παρά το γεγονός ότι οι επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει τις θετικές επιδράσεις μιας συγκεκριμένης υπέρ-τροφής για την πρόληψη ορισμένων ασθενειών, δεν υπάρχει κανένας επίσημος ή νομικός ορισμός.

Οι αρνητικές επιπτώσεις του βιομηχανικού φαγητού (junk food), η γενική συνειδητοποίηση ότι η υγεία εξαρτάται από μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή και ο φόβος της γήρανσης του πληθυσμού, συνδέονται άμεσα με την αναζήτηση των υπέρ-τροφών.

Γι’ αυτόν το λόγο, η λίστα τους μεγαλώνει συνεχώς.

raw superfoods 750x500

Τα Υπέρ-φρούτα

Βρίσκονται στην αρχή της λίστας, χάρη στην υψηλή ποσότητα αντιοξειδωτικών μορίων όλων των ειδών.

Ψηλά στη λίστα βρίσκονται τα μούρα(Amazon), τα μούρα Aronia και τα cranberries, τα οποία έχουν αποδείξει την προστασία έναντι των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

Στη συνέχεια, ο μύρτιλλος έχει δείξει ότι σταματάει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και έχει θετική επίδραση στην απώλεια μνήμης λόγω γήρανσης.

Από την άλλη, ο χυμός ροδιού μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και το οξειδωτικό στρες, επομένως μας προστατεύει από τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ο κατάλογος με τα υπέρ-φρούτα είναι τεράστιος, με τις τιμές τους να βρίσκονται πολλές φορές σε υψηλά επίπεδα.

Τα Υπέρ-λαχανικά

Επιστημονικά αποδεδειγμένο για τις προστατευτικές του ιδιότητες, το σκόρδο αποτελεί ένα σούπερ λαχανικό στην αρχή της λίστας και το κρεμμύδι πλησιάζει τις ιδιότητές του.

Ορισμένα λαχανικά που ανήκουν στην κατηγορία των υπέρ- τροφών είναι το λάχανο, η ντομάτα, η πιπεριά, το σπανάκι, το πράσο, η γλυκοπατάτα, το καρότο, το λάχανο, το μαρούλι, το κουνουπίδι, το μπρόκολο ,τα παντζάρια κ.α.

Άλλες Υπέρ-τροφές
Το κακάο, η σοκολάτα, το θαλασσινό αλάτι, το ξίδι μηλίτης, το πράσινο τσάι, τα λιπαρά ψάρια, τα γαλακτοκομικά με προβιοτικά, το κόκκινο κρασί και άλλα κ.α.

Διατροφικές Συμβουλές για να Ενισχύσετε τη Μνήμη σας

Η απώλεια της μνήμης, οι μαθησιακές δυσκολίες και η μειωμένη συγκέντρωση είναι προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία και να έχουν μικρή ή μεγάλη διάρκεια.

Η σωματική άσκηση, η εξάσκηση του εγκεφάλου και οι κοινωνικές δραστηριότητες είναι οι βασικοί τρόποι για να διατηρήσετε τη μνήμη σας, αλλά δεν είναι οι μοναδικοί.

Διατροφικές Συμβουλές για να Ενισχύσετε τη Μνήμη σας

Η διατροφή παίζει εξίσου πολύ σημαντικό ρόλο.

Ενισχύσετε τη μνήμη σας μέσω της διατροφής σας!

Ένα πλήρες πρωινό

Το πρωινό είναι ίσως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας.

Δώστε προτεραιότητα κυρίως στα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Αποφύγετε πρόσθετα σάκχαρα (λευκή ζάχαρη, μερέντα, μαρμελάδα κ.α.) και τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (λουκάνικα, τηγανητά κ.α.).

Έτσι, ο εγκέφαλος παίρνει όλα τα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια που χρειάζεται για τη βέλτιστη λειτουργία του.

Το γεύμα

Τα γεύματα σας δεν θα πρέπει να περιέχουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες: άσπρο ψωμί, άσπρο ρύζι, ζυμαρικά, σιμιγδάλι αλλά και πατάτες.

Να δίνετε προτεραιότητα σε τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως κοτόπουλο, ψάρι αλλά και στα λαχανικά.

Επίσης, καλό θα ήταν να αποφεύγετε τα γλυκά επιδόρπια, καθώς τα απλά, εξευγενισμένα σάκχαρα απορροφώνται ταχέως από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα η προσοχή, η συγκέντρωση και η απόδοση να μειώνονται, κυρίως προς τις απογευματινές ώρες.

Το δείπνο

Στο δείπνο επιτρέπεται και πάλι η κατανάλωση υδατανθράκων, οι οποίοι ενισχύουν τη χαλάρωση του οργανισμού το βράδυ, και είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.

Αποφύγετε τα πλούσια γεύματα

Φροντίστε ώστε τα γεύματα σας να έχουν όσο γίνεται λιγότερες θερμίδες.

Εάν είναι απαραίτητο, φτιάξτε μικρά σνακ το πρωί και το απόγευμα, όπως νωπά ή αποξηραμένα φρούτα ή γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη.

Πχ, το μεσημεριανό σας επιδόρπιο θα μπορούσατε να το κρατήσετε για το απογευματινό σνακ σας.

Ωμέγα-3

Πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας την κατανάλωση ψαριών, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα (σκουμπρί, σαρδέλες, σολομό), αλλά και κάποιους ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα ή καρύδια, τρόφιμα δηλαδή που είναι πλούσια σε ωμέγα-3.

Τα ωμέγα-3 είναι λιπαρά οξέα που εισέρχονται στη σύνθεση της μεμβράνης των νευρώνων.

Έτσι, είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και βοηθούν στην πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Διατροφικές Συμβουλές για να Ενισχύσετε τη Μνήμη σας 1

Φρούτα και λαχανικά

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι απαραίτητη ανεξαρτήτως ηλικίας.

Τα περισσότερα από αυτά παρέχουν σημαντικές δόσεις βιταμινών, μερικές από τις οποίες είναι αντιοξειδωτικές και προστατεύουν τον εγκέφαλο.

Σίδηρο

Ο σίδηρο διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο, καθώς είναι αυτός που συμμετέχει στη μεταφορά οξυγόνου στον εγκέφαλο.

Οι γυναίκες συνήθως αντιμετωπίζουν έλλειψη σιδήρου.

Τα κόκκινα κρέατα και εντόσθια είναι τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο, αλλά τα βρίσκουμε επίσης σε πράσινα λαχανικά, δημητριακά και όσπρια.

Νερό

Το νερό είναι απαραίτητο στον οργανισμό μας.

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει μείωση της συγκέντρωσης, επομένως πρέπει να διασφαλίσετε ότι πίνετε αρκετές φορές και αρκετή ποσότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η σωστή επιλογή των τροφίμων, μας επιτρέπει να διατηρούμε την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, και έτσι μπορούμε σε οποιαδήποτε ηλικία, να ενισχύσουμε την εγκεφαλική μας απόδοση βελτιστοποιώντας την πρόσληψη τροφής.

Τα θετικά νέα είναι ότι οι παραπάνω συμβουλές είναι εξαιρετικές και για την πρόληψη πολλών ασθενειών όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης, καρκίνος.

www.y-o.gr 

Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.