5 Τροφές που Εμπλουτίζουν τον Οργανισμό σας με Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D έχει πολλά οφέλη: περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων καρκίνων και επίσης, μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης οστεοπόρωσης.

Η βιταμίνη D συντίθεται κυρίως από το ίδιο δέρμα, υπό την επίδραση φυσικά των υπεριωδών ακτινών του ήλιου, ενώ παράλληλα υπάρχουν και αρκετά τρόφιμα, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνη D και μπορούν να σας βοηθήσουν στην ενίσχυση του οργανισμού σας.

Η βιταμίνη D έχει πολλά οφέλη: περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων καρκίνων και επίσης, μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης οστεοπόρωσης.

Το συκώτι του μπακαλιάρου

Η κατανάλωση μόλις 9 γραμμαρίων από το συκώτι του μπακαλιάρου επαρκεί, προκειμένου να καλύψετε τη Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση βιταμίνης D.

Μπορείτε, λοιπόν, να τρώτε μια φορά την εβδομάδα ένα μικρό κομμάτι μαζί με μια φέτα ψωμί.

Το καλύτερο φυσικά, από άποψη ωφέλιμων θρεπτικών συστατικών και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, βρίσκεται στο λάδι του συκωτιού.

Επειδή όμως είναι πολύ δυσάρεστο στη βρώση, προτείνεται η λήψη του σε μορφή κάψουλας, ως συμπλήρωμα διατροφής.

Σαρδέλες σε ελαιόλαδο

Οι σαρδέλες σε ελαιόλαδο αποτελούν επίσης μέρος των τροφίμων που είναι πλούσια σε υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης D.

Μόλις 100 γραμμάρια σαρδέλας επαρκούν, και μάλιστα με το παραπάνω, καθώς καλύπτουν στο διπλάσιο τη Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση πρόσληψης.

Προτείνεται λοιπόν, να καταναλώνετε σαρδέλες σε ελαιόλαδο, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Μοσχαρίσιο συκώτι

Το συκώτι, είναι ουσιαστικά το ζωτικό όργανο μέσα στο οποίο αποθηκεύεται η βιταμίνη D.

Πιο συγκεκριμένα, 200 γραμμάρια από το συκώτι του μοσχαριού, επαρκούν για να καλύψουν τις απαραίτητες ημερήσιες διατροφικές ανάγκες σε βιταμίνη D.

Υπάρχουν φυσικά και άλλα ενδιαφέροντα μέρη στο μοσχαρίσιο κρέας, αλλά κανένα από αυτά δεν είναι τόσο υψηλό σε περιεκτικότητα βιταμίνης D.

Το αυγό

Το αυγό, ως υπερτροφή, περιέχει πολλά ενδιαφέροντα θρεπτικά συστατικά.

Μεταξύ αυτών είναι και η βιταμίνη D.

Φυσικά, ένα και μόνο αυγό δεν επαρκεί για να καλύψει την απαραίτητη βιταμίνη D που χρειάζεται ο οργανισμός σας.

Μπορείτε λοιπόν να κάνετε μια νέα αρχή και να εντάξετε στη διατροφή σας τα αυγά.

Μια καλή πρόταση περιλαμβάνει 4 με 5 βιολογικά αυγά την εβδομάδα, προκειμένου να αποκομίζετε την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης D.

Πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα

Ένα πλήρες γαλακτοκομικό προϊόν (π.χ. το πρόβειο τυρί) δεν εμπεριέχει πολύ βιταμίνη D.

Η κατανάλωση όμως 2 - 3 μερίδων την ημέρα, μπορεί να σας βοηθήσει να συμπληρώσετε την απαιτούμενη δόση σε βιταμίνη D.

Δυστυχώς, δεν ισχύει το ίδιο για τα υπόλοιπα light γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς αυτά είναι απαλλαγμένα από τη βιταμίνη D και τα επίπεδά τους, όσον αφορά τα λιπαρά τους, είναι ιδιαίτερα χαμηλά.

Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός
ΧΑΡΑΜΗ ΑΕ
www.y-o.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.