fbpx

Ο Βασιλικός Πολτός και οι Ευεργετικές Επιδράσεις του στην Υγεία

Ο βασιλικός πολτός είναι ένα «θαυματουργό» συστατικό που φημίζεται για την τονωτική δράση του από τα αρχαία χρόνια.

Οι αρχαίοι Έλληνες τον αποκαλούσαν αμβροσία και ο μύθος έλεγε πως ήταν η τροφή των θεών του Ολύμπου, που τους χάριζε αθανασία.

Είναι ένα γαλακτώδες λευκό έκκριμα που παράγεται από τους αδένες των εργατριών μελισσών, για την βέλτιστη διατροφή και ανάπτυξη της βασίλισσας μέλισσας.

Το ελιξίριο αυτό υγείας και νεότητας έχει γίνει αντικείμενο πολλών μελετών.

Αυτό που δίνει εκπληκτικές ιδιότητες στο βασιλικό πολτό είναι η αφθονία σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που είναι καθοριστικό για την καλή λειτουργία όχι μόνο του νευρικού συστήματος αλλά και ολόκληρου του οργανισμού.

O βασιλικός πολτός είναι ένα γαλακτώδες λευκό έκκριμα που παράγεται για την διατροφή της βασίλισσας μέλισσας.

Ειδικότερα, ο βασιλικός πολτός φημίζεται για την θεραπευτική του δράση σε έναν μεγάλο αριθμό ασθενειών:

Άνοια

Ο βασιλικός πολτός βοηθά τα άτομα που πάσχουν από κόπωση, κεφαλαλγία και άνοια.

Μία από τις πιο συνηθισμένες διαταραχές της τρίτης ηλικίας είναι η απώλεια μνήμης, η οποία μπορεί να είναι είτε προσωρινή είτε μόνιμη.

Επιστημονικές έρευνες έδειξαν εντούτοις ότι ο βασιλικός πολτός δρα προληπτικά, εμποδίζοντας τέτοιου είδους διαταραχές.

Ψυχιατρικές ασθένειες

Ο βασιλικός πολτός συνίσταται σε περιπτώσεις κατάθλιψης, όταν τα άτομα παρουσιάζουν έντονη ανησυχία και στρες, συμπτώματα που είναι ιδιαίτερα έντονα σε ηλικιωμένα άτομα.

Ακόμη, βελτιώνει καταστάσεις φοβίας, διάφορες μορφές αϋπνίας και διαταραχές στη διάθεση των ατόμων ενώ έχει αξιόλογα και γρήγορα αποτελέσματα σε άτομα που υποφέρουν από ανορεξία.

Ανάλογα με τη σοβαρότητα της ασθένειας, ο βασιλικός πολτός μπορεί να χορηγείται, μόνος ή σε συνδυασμό με άλλες φαρμακευτικές θεραπείες.

Καρδιαγγειακές ασθένειες

Ο βασιλικός πολτός έχει διεγερτική δράση που συμβάλλει στην καλή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος.

Τα φλαβονοειδή που περιέχει έχουν υποτασικές και καρδιοτονωτικές ιδιότητες.

Οι αρχαίοι Έλληνες τον αποκαλούσαν αμβροσία και ο μύθος έλεγε πως ήταν η τροφή των θεών του Ολύμπου, που τους χάριζε αθανασία.

Εγκυμοσύνη

Ορισμένες κλινικές δοκιμές που έγιναν σε γυναίκες που βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο εγκυμοσύνης απέδειξαν ότι η ενδομυϊκή έγχυση του βασιλικού πολτού είναι αποτελεσματική στη θεραπεία της τοξαιμίας.

Επίσης το οίδημα, η υψηλή πίεση αίματος αλλά και η εκλαμψία (παθολογική διατάραξη της εγκυμοσύνης των γυναικών που εκδηλώνεται με σπασμούς και κώμα) αντιμετωπίστηκαν στις περισσότερες περιπτώσεις.

Η χορήγηση βασιλικού πολτού ευνοεί το θηλασμό, όπως επίσης περιορίζει και τους πόνους της γέννας.

Ανάπτυξη παιδιών

Η χορήγηση βασιλικού πολτού προκαλεί διέγερση της ανάπτυξης των πρόωρων βρεφών, βελτιώνοντας την αφομοίωση της τροφής και τροφοδοτώντας με διάφορους παράγοντες ανάπτυξης.

Ηλικιωμένοι

Αξιόλογη θεραπευτική δράση έχει ο βασιλικός πολτός στη θεραπεία της αναιμίας, μία από τις πιο εκτεταμένες διαταραχές της τρίτης ηλικίας.

Η πάθηση αυτή χαρακτηρίζεται από μη φυσιολογική παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενώ η λήψη βασιλικού πολτού στα πρώτα στάδιά της έχει θεαματικά αποτελέσματα.

Οφθαλμολογία

Μείγμα βασιλικού πολτού, πρόπολης και μελιού έχει δοκιμαστεί σε περιπτώσεις γλαυκώματος σε συνδυασμό με καταρράκτη και τα πρώτα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά.

Δερματολογία

Ο βασιλικός πολτός βοηθά στην επούλωση διαφόρων ασθενειών του δέρματος, όπως η δερματίτιδα.

Επίσης δυναμώνει τα εύθραυστα νύχια και επιβραδύνει την τριχόπτωση ενώ χρησιμοποιείται και στη θεραπεία κατά της πιτυρίδας.

Η τοπική εφαρμογή του δρα αποτελεσματικά κατά της ξηροδερμίας, βοηθά στη θεραπεία δύσκολων τραυμάτων, στην ακμή του προσώπου και στον ερυθηματώδη λύκο.

www.y-o.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Κατεβάστε τώρα το Application!

Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.