Υγεία & Ομορφιά
Τρόφιμα Φάρμακα
Ποια Τρόφιμα Αλληλεπιδρούν με τα Φάρμακα;
Διατροφή

Ποια Τρόφιμα Αλληλεπιδρούν με τα Φάρμακα;

Η κατανάλωση ορισμένων τροφών σε συνδυασμό με ορισμένες θεραπευτικές αγωγές θέλουν ιδιαίτερη προσοχή.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν τρόφιμα και φάρμακα, που όταν συνδυαστούν, μπορούν να προκαλέσουν, είτε την αποτυχία της θεραπευτικής αγωγής είτε παρενέργειες, πολλές φορές έως και επικίνδυνες για τον άνθρωπο.

Ποια είναι όμως τα Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουμε και κατά τη διάρκεια τι είδους Θεραπευτικής Αγωγής;

Συχνά ακούμε ότι ο χυμός ανανά αλληλεπιδρά αρνητικά με κάποια φάρμακα.

Αυτό δεν ισχύει τόσο για τον χυμό ανανά όσο ισχύει για το χυμό γκρέιπφρουτ.

Ο χυμός γκρέιπφρουτ μπορεί να αλληλεπιδράσει με φάρμακα όπως κατά της πίεσης, αντιπηκτικά, φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης, σκευάσματα με οιστρογόνα, όπως τα αντισυλληπτικά, τα αγχολυτικά και τα αντισταμινικά.

Τρόφιμα Φάρμακα

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Κ μειώνουν την αποτελεσματικότητα της αντιπηκτικής αγωγής.

Τροφές όπως το λάχανο, το μπρόκολο, το σπανάκι, το αβοκάντο, ο μαϊντανός, το μαρούλι κ.α. πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, καθώς μειώνουν την απόδοση των αντιπηκτικών φαρμάκων και μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο θρόμβωσης.

Το αλκοόλ αλληλεπιδρά με μεγάλο αριθμό φαρμάκων μέσω ποικίλων μηχανισμών, γι’ αυτό και σαν γενικός κανόνας απαγορεύεται η κατανάλωσή του αν γίνεται λήψη οποιοδήποτε άλλου φαρμάκου.

Η απαγόρευσή του είναι ιδιαίτερα αυστηρή όσον αφορά τα φάρμακα που δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως τα αντικαταθλιπτικά και τα αγχολυτικά .

Ένας τέτοιος συνδυασμός μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της συνείδησης ή ακόμα και να αποδειχθεί μοιραίος για την ανθρώπινη ζωή.

Η καφεΐνη φαίνεται να αλληλεπιδρά με αρκετά είδη φαρμάκων, μεταξύ αυτών αντικαταθλιπτικά, οιστρογόνα, φάρμακα για τον θυρεοειδή και σκευάσματα για την οστεοπόρωση.

Μάλιστα, πρόσφατη μελέτη έδειξε πως όσοι καταναλώνουν καφέ λίγο πριν ή λίγο μετά τη λήψη λεβοθυροξίνης , τη θεραπεία για τον υποθυρεοειδισμό, παρουσιάζουν μείωση έως 55% στην απορρόφησή της.

Κάποιες άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ο καφές μπορεί να μειώσει έως και 60% την απορρόφηση του φαρμάκου αλενδρονάτη, που χορηγείται για την οστεοπόρωση.

Τρόφιμα

Παρόλο που η συμβουλή όλων των ειδικών είναι να τρώμε γιαούρτι όταν παίρνουμε αντιβίωση, υπάρχουν αντιβιοτικά που αλληλεπιδρούν αρνητικά με τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το ασβέστιο του γάλακτος, για παράδειγμα, δεσμεύει την τετρακυκλίνη, ένα γνωστό αντιβιοτικό, οπότε η ποσότητα φαρμάκου που απορροφάται από τον οργανισμό είναι λιγότερη.

Για να είναι αποτελεσματικά τα αντιβιοτικά λοιπόν, πρέπει να λαμβάνονται τουλάχιστον δύο ώρες πριν ή μετά την κατανάλωση τροφής που περιέχει ασβέστιο, όπως το γιαούρτι, το τυρί, το γάλα κ.α.

Παράλληλα, το ίδιο ισχύει και για τις θεραπευτικές αγωγές με σίδηρο, καθώς έχει αποδειχτεί ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα εμποδίζουν την απορρόφησή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βιταμίνη D – Σε ποιες Τροφές τη Βρίσκετε;

Evi Makavelou

5 Κακοί Συνδυασμοί Τροφίμων

Evi Makavelou

4 Φυτά για Έναν Καλό Ύπνο

Eleni Giannopoulou

Οι Λόγοι που Μπορεί να Πεινάτε Αμέσως Μετά το Γεύμα σας

a.alefragkis

Μένουμε Σπίτι – Πώς να μην Πάρετε Βάρος στη Διάρκεια της Καραντίνας

a.alefragkis

Τα Κεράσια και η Υγεία μας

yoadmin

Η Αγκινάρα και τα Οφέλη της για την Υγεία

a.alefragkis

Χουρμάδες – Ποια τα Οφέλη τους για την Υγεία;

a.alefragkis

Μικροβιακή Δηλητηρίαση από Τρόφιμα

yoadmin

Το Κατάλληλο Πρωινό στην Εγκυμοσύνη

Evi Makavelou

Μπαχαρικά, Βότανα και Ημερομηνία Λήξης

Evi Makavelou

Πρωινός Καφές: Ποτέ με Άδειο Στομάχι!

yoadmin