Υγεία & Ομορφιά
Τροφές και παρενέργειες λόγω υπερβολικής κατανάλωσης
Διατροφή

Τροφές που σε Μεγάλες Ποσότητες Έχουν Παρενέργειες

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ό,τι πιο υγιεινό μπορείτε να καταναλώσετε.

Στην προσπάθειά σας να ακολουθήσετε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, συχνά ίσως το παρακάνετε.

Τροφές που προκαλούν παρενέργειες σε μεγάλες ποσότητεςΓνωρίζετε ότι κάποιες από αυτές τις τροφές μπορεί να γίνουν τοξικές αν καταναλωθούν σε υπερβολικές ποσότητες;

Φασόλια

Τα λευκά και τα μαύρα φασόλια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες προκαλούν κορεσμό.

Όταν καταναλώνονται συχνά και σε μεγάλες ποσότητες όμως, προκαλούν αέρια και φούσκωμα.

Το σοβαρότερο πρόβλημα με τα φασόλια είναι ότι οι φυτικές ίνες τους εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου, του μαγνησίου, του ψευδαργύρου και του ασβεστίου από τον οργανισμό.

Οι φυτικές ίνες δεσμεύουν τα θρεπτικά συστατικά, τα οποία αποβάλλονται μέσω του εντέρου.

Τροφές που σε μεγάλες ποσότητες προκαλούν παρενέργειες – Γλυκοπατάτες

Είναι πιο υγιεινές από τις απλές πατάτες εξαιτίας της υψηλής τους περιεκτικότητας σε βιταμίνη C, χαλκό και μαγγάνιο.

Τα πολύ υψηλά επίπεδα βήτα καροτένιου όμως, παρά την αντιγηραντική δράση του, μπορούν να προκαλέσουν εύκολα καροτιναιμία.

Συνέπεια της καροτιναιμίας είναι το γεγονός ότι το δέρμα παίρνει μια κιτρινοπορτοκαλί απόχρωση.

Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ένα άτομο καταναλώνει υπερβολικές ποσότητες καρότων, πορτοκαλιών και γλυκοπατάτας που περιέχουν καροτένιο.

Μπορεί ακόμα το δέρμα να πάρει παρόμοια απόχρωση σε άτομα που πάσχουν από ερυθροποιητική πρωτοπορφυρία.

Πρόκειται για μια κατάσταση που θεραπεύεται με τη λήψη βήτα καροτένιου.

Ευτυχώς, είναι αναστρέψιμη και η μείωση της κατανάλωσης αυτών των τροφών επαναφέρει το δέρμα στην κανονική του απόχρωση.

Γκρέιπφρουτ

Το γκρέιπφρουτ ωφελεί το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως όλα τα εσπεριδοειδή, ενώ έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα.

Περιέχει βιταμίνη C, λυκοπένιο, κάλιο και φυτικές ίνες που προστατεύουν την υγεία της καρδιάς.

Όμως, αν παίρνετε φάρμακα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Το γκρέιπφρουτ μειώνει τη δραστηριότητα των ενζύμων που είναι υπεύθυνα για τον μεταβολισμό αρκετών φαρμάκων.

Αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τα επίπεδα του φαρμάκου στο αίμα να αυξηθούν πολύ και να υπάρξουν παρενέργειες.

Μοσχοκάρυδο

Μπαχαρικά, όπως το μοσχοκάρυδο και η κανέλα, μπορούν να ξεγελάσουν τον εγκέφαλο νομίζοντας ότι καταναλώνετε κάτι γλυκό.

Γι’ αυτόν τον λόγο και τα δύο χρησιμοποιούνται ως συστατικά συμπληρωμάτων διατροφής για απώλεια βάρους.

Όμως αν ξεφύγετε σε ποσότητα, μπορεί να δηλητηριαστείτε.

Η αιτία κρύβεται στη χημική ουσία μυριστικίνη, η οποία ανήκει σε μια οικογένεια σύνθετων ουσιών με ψυχοδραστικές ιδιότητες.

Η δηλητηρίαση από αυτήν μπορεί να προκαλέσει σπασμούς, ταχυπαλμία, ναυτία, αφυδάτωση και πόνους στο σώμα.

Καυτερές πιπεριές

Τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών που περιέχουν οι καυτερές πιπεριές δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και επιβραδύνουν τη γήρανση.

Το βασικό συστατικό τους, η καψαϊκίνη, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και την αρτηριακή πίεση.

Ταυτόχρονα όμως ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος, διαταράσσοντας τον φυσιολογικό κύκλο του ύπνου.

Τέλος, οι καυτερές πιπεριές μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, διάρροια και πόνους στην κοιλιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι να Τρώμε για να Προλάβουμε το Alzheimer

yoadmin

Ενυδάτωση -Τροφές για Δέρμα που Λάμπει

Evi Makavelou

Πώς θα Καταλάβετε τα Σημάδια Πείνας;

Evi Makavelou

Τι να μην Τρώτε πριν Βγείτε στην Παραλία;

Evi Makavelou

Σπανάκι – Λόγοι που Θεωρείται Υπερτροφή

Evi Makavelou

Τα Οφέλη για την Υγεία από τα Κεράσια

Evi Makavelou

Οι Εκπληκτικές Επιδράσεις της Καφεΐνης στον Οργανισμό

Eleni Giannopoulou

Γάλα Βρώμης – Όσα Πρέπει να Ξέρετε

Evi Makavelou

Ψάρια – Τα Οφέλη τους στην Υγεία

Evi Makavelou

Οι Τροφές που Εξισορροπούν τις Ορμόνες σας

Evi Makavelou

Διατροφή για τη Μείωση του Κινδύνου Ηπατικής Στεάτωσης

yoadmin

Οι Τροφές που Προστατεύουν από τους Πολύποδες του Παχέος Εντέρου

a.alefragkis