fbpx

Όλα Όσα Πρέπει να Προσέχετε Όταν Τρώτε Έξω

Όταν τρώτε εκτός σπιτιού, είναι πιθανό να πέφτετε στην παγίδα της υπερκατανάλωσης φαγητού.

Λαμβάνοντας υπόψη κάποιες λεπτομέρειες, θα μπορείτε να απολαμβάνετε τα γεύματά σας έξω χωρίς συνέπειες.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι επιλογές είναι πιο γευστικές και πιο ελκυστικές στο μάτι.

Τα διάφορα συνοδευτικά αυξάνουν την πρόσληψη θερμίδων επιβαρύνοντας την υγεία και τη γραμμή σας.

Λαμβάνοντας υπόψη κάποιες λεπτομέρειες, θα μπορείτε να απολαμβάνετε τα γεύματά σας έξω χωρίς συνέπειες.

Σάλτσες και ντρέσινγκς

Οι σάλτσες σπανίως λείπουν από τα πιάτα που σερβίρουν τα εστιατόρια.

Τις περισσότερες φορές οι σάλτσες τοποθετούνται δίπλα στο πιάτο ξεχωριστά από το φαγητό, ώστε να βάζετε όση ποσότητα θέλετε.

Όταν η σάλτσα είναι ήδη πάνω στο φαγητό, είναι πιθανό να χάνετε την πραγματική γεύση του, ενώ φορτώνεστε και με περιττές θερμίδες.

Καλού κακού λοιπόν, να ζητάτε να σας φέρνουν πάντα τη σάλτσα του πιάτου που επιλέγετε ξεχωριστά ώστε να καταναλώνετε όση χρειάζεστε.

Οι περισσότερες από αυτές είναι «βόμβες θερμίδων», με τη θερμιδική τους αξία να ξεπερνά πολλές φορές ή να ισοδυναμεί με αυτήν ενός κανονικού γεύματος.

Αλάτι και ελαιόλαδο

Ακόμα και τα πιάτα διαίτης με λίγες θερμίδες αλατίζονται.

Οι μάγειρες δεν έχουν μέτρο στην ποσότητα του αλατιού που ρίχνουν, αλλά όταν αυτό επαναλαμβάνεται συχνά μπορεί να είναι επιζήμιο για την υγεία σας.

Γι’ αυτό ζητάτε να σας φέρνουν το πιάτο σας τελείως ανάλατο και την αλατιέρα ξεχωριστά, ώστε να προσθέτετε μόνοι σας όσο αλάτι θέλετε.

Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με το ελαιόλαδο.

Σίγουρα δεν είναι το ίδιο βλαβερό με το αλάτι, έχει όμως πολλές θερμίδες και το ότι είναι ωφέλιμο δε σημαίνει ότι μπορείτε να το καταναλώνετε και αλόγιστα.

Μέγεθος μερίδας

Στα περισσότερα εστιατόρια πια οι μερίδες είναι διπλάσιες από το κανονικό, πολύ μεγαλύτερες από όσο χρειάζεται να καταναλώνει ο μέσος άνθρωπος σε ένα γεύμα.

Πώς μπορείτε να χειριστείτε λοιπόν τις μεγάλες μερίδες;

Αν πρόκειται για ορεκτικό, μοιραστείτε το με τους υπόλοιπους στο τραπέζι.

Οι σάλτσες σπανίως λείπουν από τα πιάτα που σερβίρουν τα εστιατόρια.

Αν αφορά το κυρίως πιάτο σας, ζητάτε να σας φέρνουν δίπλα βραστά ή ωμά λαχανικά, αντί για ρύζι ή πατάτες.

Τέλος, αν δεν μπορείτε να τελειώσετε το φαγητό σας, ζητήστε να το πάρετε πακέτο μαζί σας ώστε να μην πάει χαμένο.

Κρυμμένα συστατικά

Τα πιο πολλά φαγητά στα εστιατόρια περιέχουν πολύ αλάτι, ζωικά και άλλα λίπη, ακόμα και ζάχαρη για να αποκτήσουν ιδιαίτερη γεύση.

Οι μάγειρες δημιουργούν τις συνταγές με τόση μαεστρία που σπάνια αντιλαμβάνεστε την ύπαρξη αυτών των συστατικών στη γεύση σας.

Διαβάζετε προσεκτικά τα συστατικά του πιάτου που επιλέγετε κάθε φορά και μη διστάζετε να ρωτάτε λεπτομέρειες για τον τρόπο μαγειρέματος και τα πιο ιδιαίτερα συστατικά του.

Εναλλακτικά και εφόσον είναι δυνατόν, ζητάτε μια πιο ελαφριά εκδοχή του πιάτου σας, συνοδεύετε τα πάντα με λαχανικά και ενημερώστε τους σερβιτόρους σε περίπτωση που είστε vegan ή χορτοφάγος.

www.y-o.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.