fbpx

Τροφές που Καταναλώνουμε Καθημερινά και Προκαλούν Καούρα

Εάν οι καούρες στο στομάχι έχουν μετατρέψει την καθημερινότητά σας σε εφιάλτη, να ξέρετε δεν είστε μόνοι.

Η συχνή καούρα μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής μας.

Τα καλά νέα είναι ότι η καούρα μπορεί συχνά να μετριαστεί με μικρές αλλαγές στη διατροφή και τις συμβουλές ενός ειδικού.

Αρκετές τροφές, όπως τα κρεμμύδια, είναι ευρέως διαδεδομένο ότι προκαλούν καούρα.

Η συχνή καούρα μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής μας.

Άλλα τρόφιμα όμως μπορεί να μην είναι τόσο γνωστά για την επίπτωση τους στο στομάχι. Ιδού ποια τρόφιμα προκαλούν καούρα, εκτός των γνωστών.

Γάλα

Η αντίληψη «πιες γάλα για να σου περάσει ο πόνος στην κοιλιά» καταρρίπτεται από τους ειδικούς.

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι το γάλα καταπραΰνει την καούρα, αλλά αυτό δεν ισχύει για το πλήρες.

Μία πρόσφατη μελέτη έδειξε πως το 38% των συμμετεχόντων στη μελέτη ανέφεραν συμπτώματα καούρας μετά την κατανάλωση πλήρους γάλακτος.

Ανθρακούχο νερό

Χωρίς ζάχαρη και καφεΐνη, το ανθρακούχο νερό αποτελεί καλή επιλογή αν θέλετε να πιείτε ένα αναψυκτικό.

Δυστυχώς όμως, μελέτες δείχνουν ότι τα ανθρακούχα ποτά μπορούν να γίνουν εφιάλτης για τους πάσχοντες από καούρες.

Αυτό διότι τα αναψυκτικά μπορούν να “χαλαρώσουν” τον κάτω οισοφαγικό σφιγκτήρα με αποτέλεσμα τη συχνή εμφάνιση καούρας.

Μπορεί να μη θέλετε να σβήσετε τη σοκολάτα από τη λίστα για το σουπερμάρκετ, αλλά, δυστυχώς, αυτή μπορεί να αποτελέσει λόγο καούρας.

Σοκολάτα

Μπορεί να μη θέλετε να σβήσετε τη σοκολάτα από τη λίστα για το σουπερμάρκετ, αλλά, δυστυχώς, αυτή μπορεί να αποτελέσει λόγο καούρας.

Για αυτό ίσως να φταίνε οι μεθυλξανθίνες της σοκολάτας, οι οποίες σχετίζονται με την καφεΐνη και φαίνεται να αποδυναμώνουν τη βαλβίδα.

Και αυτό με τη σειρά του μπορεί να χαλαρώσει τον μυ που ελέγχει την παλινδρόμηση οξέος.

Αβοκάντο

Η κρεμώδης υφή του αβοκάντο μας έχει κάνει να τον αγαπάμε, αλλά χρειάζεται προσοχή.

Ενώ είναι μια εξαιρετικά υγιεινή επιλογή, γεμάτη με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα «καλά» λιπαρά, η υψηλή περιεκτικότητα σε αυτά μπορεί να επιβραδύνει την πεπτική διαδικασία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διατήρηση τροφίμων στο στομάχι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αυτό με τη σειρά του μπορεί να ασκήσει πίεση στη βαλβίδα, προκαλώντας παλινδρόμηση στο οξύ του στομάχου.

Τσάι και καφές

Ναι, είναι αλήθεια - τα αγαπημένα μας ζεστά ροφήματα μπορεί να είναι η πηγή της δυσφορίας που νιώθουμε στο στομάχι.

Ο καφές πιστεύεται ότι χαλαρώνει τον κάτω οισοφαγικό σφιγκτήρα, ο οποίος μπορεί να επιτρέψει στο οξύ του στομάχου να πάει στον οισοφάγο και να προκαλέσει καούρα.

Το ίδιο ισχύει και για το τσάι.

Μέντα

Αν και η μέντα παραδοσιακά χρησιμοποιείται ως γιατροσόφι που ανακουφίζει το στομάχι, οι πάσχοντες από καούρες πρέπει να προσέχουν.

Η μενθόλη στη μέντα δεν χαλαρώνει μόνο τις αισθήσεις σας, αλλά μπορεί παρομοίως, να χαλαρώσει τη βαλβίδα στην κορυφή του στομάχου, επιτρέποντας στο οξύ να πάει στον οισοφάγο, δημιουργώντας καούρα.

www.y-o.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.