fbpx

Οι Απαραίτητες Συμβουλές Διατροφικής Υγείας

Τουλάχιστον το μισό μέρος της διατροφής μας (ή ακόμη καλύτερα μεγαλύτερο ποσοστό), θα πρέπει να αποτελείται από αλκαλικές τροφές, όπως:

Λαχανικά, μπρόκολα, αγκινάρες, αβοκάντο, κεράσια, μπανάνες, ωμά και ανάλατα αμύγδαλα και σησάμι, αλλά και χυμούς από νεαρά φυτά κριθαριού.

Οι Απαραίτητες Συμβουλές Διατροφικής Υγείας.

- Όσες τροφές τρώγονται ωμές, καλό είναι να μην μαγειρεύονται.

Το μαγείρεμα καταστρέφει τα ένζυμα των τροφών και πολλά διατροφικά στοιχεία.

Μειώνει δε τη βιοδιαθεσιμότητα των φυτοστοιχείων (όταν πρόκειται για φυτικές τροφές).

- Να χρησιμοποιείτε μόνο ωμό λάδι πάνω στις τροφές, κυρίως αγνό παρθένο ελαιόλαδο, κατά προτίμηση ψυχρής πίεσης και οργανικής καλλιέργειας.

- Να πίνετε επαρκή ποσότητα νερού καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, και να αποφεύγετε τις μεγάλες ποσότητες νερού κατά τη διάρκεια του φαγητού.

- Να αποφεύγετε τις επεξεργασμένες τροφές, τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, τις τροφές με πρόσθετο αλάτι και τα γνωστά fast food.

Προτιμάτε τροφές φρέσκες, ολόκληρες και ανεπεξέργαστες, στη φυσική τους κατάσταση.

- Μη προσθέτετε αλάτι στο μαγείρεμά σας και να αποφεύγετε τη ζάχαρη και κάθε είδους πρόσθετα γλυκαντικά.

- Το μέλι, το σιρόπι από σφένδαμο και ο αφυδατωμένος χυμός από ζαχαροκάλαμο, να καταναλώνονται με μέτρο.

- Αν τρώτε κρέας, να αποφεύγετε τα παχιά κρέατα και προτιμάται να τα συνδυάζετε με άφθονα πράσινα λαχανικά.

- Προσπαθήστε να τρώτε περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες και αντικαταστήστε τα πολλά κρέατα με κάποιες μερίδες ψαριών πλουσίων σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (όπως σαρδέλα, γαύρο, κολλιό, σκουμπρί, σολωμό κ.λπ.).

Εάν θέλετε να τηγανίσετε, χρησιμοποιήστε παρθένο ελαιόλαδο ή μικρή ποσότητα φρέσκου βούτυρου.

- Αποφεύγετε τη συχνή κατανάλωση καφέ, μαύρου τσαγιού και αλκοόλ.

- Αποφεύγετε τα τηγανητά και προτιμήστε τα ψητά, τα φαγητά του φούρνου και τα φαγητά που είναι βρασμένα στον ατμό.

Εάν θέλετε να τηγανίσετε, χρησιμοποιήστε παρθένο ελαιόλαδο ή μικρή ποσότητα φρέσκου βούτυρου.

- Μη χρησιμοποιείτε χάλκινα σκεύη για το μαγείρεμα ή την αποθήκευση των τροφών.Προτιμότερο είναι να χρησιμοποιείτε γυάλινα ή εμαγιέ σκεύη.

- Κάθε κύριο γεύμα σας μπορεί να είναι βασικά ένας συνδυασμός μιας πλούσιας σαλάτας εποχής, αποτελούμενη από φρέσκα λαχανικά και μια τροφής (π.χ. όσπρια-ρύζι, ψάρι, καρποί, σπόροι, δημητριακά, γιαούρτι ή τυρί) που παρέχει ποιοτικά και ποσοτικά τα αμινοξέα που έχει ανάγκη ο οργανισμός.

- Εάν σε κάθε σας γεύμα δεν τρώτε πολλές τροφές ταυτόχρονα, καθ’ αυτόν τον τρόπο βοηθάτε την πέψη και αφομοίωση των τροφών.

- Αποφεύγεται να ανακατεύετε πρωτεΐνες και μεγάλες ποσότητες αμύλου στο ίδιο γεύμα ή πολλά άμυλα μαζί στο ίδιο γεύμα ή όξινους χυμούς με άμυλα.

- Στην καθημερινότητά σας, θα πρέπει να τρώτε σε ήρεμη ψυχολογική κατάσταση και να μασάτε καλά την τροφή σας.

- Τρώτε ένα ουσιαστικό πρωινό και δύο βασικά γεύματα ημερησίως σε τακτά χρονικά διαστήματα με απόσταση τουλάχιστον 4-6 ωρών το κάθε ένα από το επόμενο.

Μπορείτε να προσθέτετε 2-3 μικρότερα και ευκολο-αφομοιώσιμα γεύματα στα ενδιάμεσα των βασικών γευμάτων σας, αποτελούμενα κυρίως από πρωτεϊνούχες τροφές, ωμούς ξηρούς καρπούς, φρούτα, λαχανικά και χυμούς πλούσιους σε χλωροφύλλη.

- Τρώτε συχνά φρέσκες και ανάλογα με την εποχή τροφές, πλούσιες σε αντιοξειδωτικά στοιχεία και φυτοστοιχεία, όπως:

Λάχανο, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, κουνουπίδι, κάρδαμο, πιπεριές, καρότα, παντζάρια, ντομάτες, κρεμμύδια, σκόρδα, πράσα, σέλινο, πράσινα φυλλώδη χορταρικά, παπάγια, αγγουράκια, σταφύλια, μούρα, κιτροειδή φρούτα, κεράσια, πεπόνια, δαμάσκηνα, σμέουρα, ανανά και φράουλες.

- Τέλος, θέτοντας τις βάσεις για μια καλύτερη διατροφή, μπορείτε να αυξήσετε τα θετικά για την υγεία σας οφέλη, συνδυάζοντας τη διατροφή σας με ένα βασικό πρόγραμμα φυσικής άσκησης.

www.y-o.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.