fbpx

Αυγά - 5 Λόγοι που Πρέπει να τα Εντάξετε στη Διατροφή σας

Τα αυγά είναι μία από τις κατεξοχήν «πολυβιταμίνες της φύσης».

Έχουν μεγάλη θρεπτική αξία και βοηθούν τη λειτουργία του εγκεφάλου, των ματιών και πολλών ακόμη οργάνων του σώματός μας.

Ωστόσο, το νόστιμο και υγιεινό αυτό τρόφιμο είναι απαγορευμένο για κάποιους, καθώς έχει συνδεθεί με την αύξηση της χοληστερίνης.

Πρόκειται για μία αντίληψη την οποία η σύγχρονη ιατρική τείνει να διαψεύσει, καθώς, όπως θα δούμε πιο κάτω, τα αυγά είναι πιθανότερο να ρίχνουν παρά να αυξάνουν την «κακή» χοληστερίνη.

Από την άλλη, τρα ευεργετικά οφέλη τους για την υγεία είναι πολλά, για αυτό θα ήταν καλό να τα εντάξετε στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής σας.

Τα αυγά έχουν βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, καλά λίπη (π.χ. ωμέγα-3 λιπαρά) και διάφορα άλλα θρεπτικά συστατικά. 

Τα αυγά περιέχουν μεγάλη ποικιλία θρεπτικών ουσιών

Τα αυγά έχουν βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, καλά λίπη (π.χ. ωμέγα-3 λιπαρά) και διάφορα άλλα θρεπτικά συστατικά. 

Ένα μεγάλο αυγό περιέχει 77 θερμίδες, με 6 γραμμάρια πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, 5 γραμμάρια λίπους και ίχνη υδατανθράκων.

Επιπλέον, περιέχει:

  • Βιταμίνη Β12 (κοβαλαμίνη): 9% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (ΣΗΠ).
  • Βιταμίνη Β2 (Ριβοφλαβίνη): 15% της ΣΗΠ.
  • Βιταμίνη Α: 6% της ΣΗΠ.
  • Βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ): 7% της ΣΗΠ.
  • Σελήνιο: 22% της ΣΗΠ.

Τα αυγά περιέχουν επίσης ποσότητες σχεδόν όλων των μετάλλων που χρειάζονται στο ανθρώπινο σώμα συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου, του σιδήρου, του καλίου, του ψευδαργύρου, του μαγγανίου, της βιταμίνης Ε, του φολικού οξέος και πολλών άλλων. 

Τα αυγά βελτιώνουν το προφίλ της χοληστερόλης και ΔΕΝ αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

Ο λόγος που οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει το κοινό για τα αυγά είναι ότι είναι φορτωμένα με χοληστερόλη.

Ωστόσο, μόνο και μόνο επειδή ένα τρόφιμο περιέχει χοληστερόλη δεν σημαίνει ότι αυξάνει την κακή χοληστερόλη του αίματος.

Στο 70% των ανθρώπων, τα αυγά δεν ανεβάζουν καθόλου τη χοληστερόλη.

Ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι τα αυγά βελτιώνουν το προφίλ της χοληστερόλης.

Κι αυτό διότι τείνουν να αυξάνουν την HDL («καλή») χοληστερόλη και να αλλάζουν τη χοληστερόλη LDL σε έναν μεγάλο υποτύπο που δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Μία μελέτη βρήκε ότι τρία ολόκληρα αυγά ημερησίως μείωσαν την αντίσταση στην ινσουλίνη, αύξησαν την HDL και αύξησαν το μέγεθος των σωματιδίων LDL σε άνδρες και γυναίκες με μεταβολικό σύνδρομο.

Τα αυγά περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας 

Οι πρωτεΐνες είναι δομικές μονάδες του σώματος και εξυπηρετούν τόσο διαρθρωτικούς όσο και λειτουργικούς σκοπούς. 

Αποτελούνται από αμινοξέα που συνδέονται μεταξύ τους σαν χάντρες σε μια χορδή και στη συνέχεια διπλώνουν σε σύνθετα σχήματα.

Υπάρχουν περίπου 21 αμινοξέα που χρησιμοποιεί το σώμα για να χτίσει τις πρωτεΐνες του. 

Ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι τα αυγά βελτιώνουν το προφίλ της χοληστερόλης.

Το σώμα δεν μπορεί να παράγει 9 από αυτά τα αμινοξέα, τα οποία πρέπει να πάρει από τη διατροφή.

Τα αυγά είναι από τις καλύτερες πηγές πρωτεϊνών στη διατροφή.

Στην πραγματικότητα, η βιολογική αξία των διαφόρων πηγών πρωτεϊνών αξιολογείται σε σύγκριση με τα αυγά, τα οποία λαμβάνουν την ανώτατη τιμή των 100 μονάδων.

Τα αυγά για πρωινό μπορεί να σας βοηθήσουν στο αδυνάτισμα

Τα αυγά περιέχουν μόνο ίχνη υδατανθράκων, αλλά πολλές πρωτεΐνες και λίπος.

Βαθμολογούνται πολύ ψηλά σε μια κλίμακα που ονομάζεται Δείκτης Κορεσμού, η οποία είναι ένα μέτρο της ποσότητας των τροφίμων που συμβάλλουν στην κορεσμό της πείνας.

Για τον λόγο αυτό, δεν προκαλεί έκπληξη ότι μελέτες στις οποίες καταναλώνονται αυγά για πρωινό βρήκαν ότι αυτό οδηγεί σε απώλεια βάρους.

Τα αυγά περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά

Τα αυγά που προέρχονται από κότες ελευθέρας βοσκής και οι τροφές τους έχουν εμπλουτιστεί με ωμέγα-3 λιπαρά είναι μία άριστη πηγή του συγκεκριμένου συστατικού.

Όταν η διατροφή της κότας  είναι εμπλουτισμένη με ωμέγα-3, τα αυγά της μπορεί να έχουν αξιόλογες ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών (100-150 mg DHA και συνολικά 350 mg ωμέγα-3 που είναι 3-6 φορές πάνω από το σύνηθες).

Ωστόσο ως προς την περιεκτικότητα των ωμέγα-3 λιπαρώ,ν υπάρχει πολύ μικρή διαφορά μεταξύ των βιολογικών και συμβατικών αυγών.

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση αυγών με ωμέγα-3 είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση των τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Πέντε μόνο αυγά την εβδομάδα με ωμέγα-3 λιπαρά για τρεις εβδομάδες μπορούν να μειώσουν τα τριγλυκερίδια κατά 16-18%.

www.y-o.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.