Υγεία & Ομορφιά
Η σοκολάτα είναι μία από τις πιο αγαπημένες τροφές των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη.
Η σοκολάτα είναι μία από τις πιο αγαπημένες τροφές των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη.
Διατροφή

6 Μύθοι για τη Σοκολάτα που δεν Πρέπει να Πιστεύετε

Η σοκολάτα είναι μία από τις πιο αγαπημένες τροφές των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη.

Πρόκειται για τον γλυκό πειρασμό που έχει τη «μαγική» ιδιότητα όχι μόνο να ικανοποιεί την επιθυμία μας για γλυκό αλλά και να μας φτιάχνει τη διάθεση.

Ωστόσο, ανά καιρούς έχουν ειπωθεί πολλά σχετικά με τις επιδράσεις της σοκολάτας στην υγεία.

Μεταξύ άλλων, θεωρείται ότι η σοκολάτα προκαλεί ακμή, παχυσαρκία, ημικρανία και τερηδόνα.

Παρακάτω σας παραθέτουμε τους συχνότερους μύθους που ακούμε για αυτήν και γιατί δεν πρέπει να τους πιστεύετε:

Η σοκολάτα είναι μία από τις πιο αγαπημένες τροφές των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη.

Μύθος 1: Η σοκολάτα προκαλεί ακμή

Ξεκινώντας από τη σχέση της κατανάλωσης σοκολάτας με την εμφάνιση ακμής, η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να αποδεικνύουν αυτό τον ισχυρισμό.

Η εμφάνιση ακμής σχετίζεται με ορμονικές διαταραχές.

Μύθος 2: Η σοκολάτα ευθύνεται για τις ημικρανίες

Η σοκολάτα περιέχει τυραμίνη, μία ουσία που όντως μπορεί να προκαλέσει ημικρανία.

Η αλήθεια όμως είναι ότι μία ολόκληρη σοκολάτα (100 γραμμ.) περιέχει 0,75 μg/g τυραμίνη, ποσότητα ιδιαίτερα μικρή.

Επομένως δεν είναι ικανή να προκαλέσει ημικρανία.

Μύθος 3: Η σοκολάτα προκαλεί τερηδόνα

Ένας άλλος μύθος είναι ότι η σοκολάτα προκαλεί τερηδόνα.

Σε αντίθεση με αυτό τον ισχυρισμό η σοκολάτα υγείας, κυρίως, περιέχει σε μεγάλη ποσότητα θεοβρωμίνη, η οποία αναστέλλει τη δράση παθογόνων οργανισμών στη στοματική κοιλότητα, που προκαλούν τερηδόνα στα δόντια.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην παραμελείτε το συστηματικό πλύσιμο των δοντιών σας.

Ένας άλλος μύθος είναι ότι η σοκολάτα προκαλεί τερηδόνα.

Μύθος 4: Η σοκολάτα παχαίνει

Η σοκολάτα είναι πλούσια σε καλά λιπαρά οξέα (στεατικό και ελαϊκό) και σε α-τοκοφερόλη, την πιο ενεργή μορφή της βιταμίνης Ε, που δρουν προστατευτικά στον οργανισμό.

Επίσης, η αύξηση σωματικού βάρους εξαρτάται από τις θερμίδες που προσλαμβάνονται καθημερινά από το σύνολο της διατροφής μας και της φυσικής μας δραστηριότητας.

Συνεπώς, η μέτρια κατανάλωση σοκολάτας (50-70γραμμ./εβδομάδα) στο πλαίσιο ισορροπημένης διατροφής και υγιεινού τρόπου ζωής προσφέρει γευστική απόλαυση σε συνδυασμό με αναρίθμητα οφέλη υγείας.

Μύθος 5: Η σοκολάτα δεν έχει αφροδισιακές ιδιότητες

Η σοκολάτα προκαλεί μυϊκή και καρδιακή τόνωση, αυξημένη αιμάτωση των οργάνων, αυξημένη οξυγόνωση, χαλάρωση και ηρεμία.

Δημιουργεί δηλαδή όλες τις βιολογικές προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί φυσιολογική σεξουαλική δραστηριότητα.

Εκτός από την απόλαυση που χαρίζει, η σοκολάτα βοηθάει σημαντικά και στη βελτίωση της ψυχικής διάθεσης.

Η αλήθεια είναι ότι η σοκολάτα περιέχει ουσίες με ψυχοδιεγερτικές ικανότητες (φαινυλαιθυλαμίνη), ενώ κατά την κατανάλωσή της εκκρίνονται από τον εγκέφαλο ενδορφίνες, ουσίες με αναλγητικές ιδιότητες που βελτιώνουν τη διάθεση και την ψυχολογία.

Επιπλέον, εκκρίνεται σεροτονίνη, ουσία με αντικαταθλιπτική δράση.

Μύθος 6: Η σοκολάτα δεν έχει καμία διατροφική αξία

Η σοκολάτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά του κακάο (φλαβονοειδή) που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, με αποτέλεσμα να βελτιώνουν τη ροή αίματος, τα επίπεδα χοληστερόλης και την υπέρταση.

Είναι επίσης πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, βιταμίνες Α και Ε, καλά λιπαρά οξέα (στεατικό και ελαϊκό) και αμινοξέα.

Λόγω του μαγνησίου και του καλίου που περιέχει προλαμβάνει την υπέρταση, ενώ ο περιεχόμενος χαλκός βοηθάει στη σύνθεση μελανίνης στο δέρμα και τα μαλλιά.

Σημαντικό στοιχείο το οποίο την κάνει ακόμα πιο θρεπτική είναι ο σίδηρος που περιέχει και είναι απαραίτητος για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης.

Συνεπώς, η κατανάλωσή της με μέτρο μπορεί να σας εξασφαλίσει το ιδανικότερο σνακ που θα συνδυάζει την απόλαυση και την υψηλή θρεπτική αξία που χρειάζεται ο οργανισμός σας.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τροφές που Πρέπει να Αποφεύγετε όταν Έχετε Δυσπεψία

yoadmin

Τροφές που Συμβάλλουν στην Παραγωγή Μελατονίνης

a.alefragkis

Υγιεινές Τροφές που Πρέπει να Αποφεύγετε Όταν Είστε Άρρωστοι

a.alefragkis

Γι’ Αυτούς τους Λόγους δεν Πρέπει να Τρώτε Γρήγορα

Evi Makavelou

Φρούτα και Λαχανικά – Λάθη που σας Στερούν τις Βιταμίνες

Evi Makavelou

Οφέλη και Πιθανές Παρενέργειες της Ωμοφαγικής Διατροφής

a.alefragkis

Υγιεινές Τροφές με Πολλές Θερμίδες

Evi Makavelou

Υπέρ-τροφές: Μύθος ή Αλήθεια;

yoadmin

Οι Τροφές που «Καθαρίζουν» τους Πνεύμονες

a.alefragkis

Τα Οφέλη της Αντιοξειδωτικής Διατροφής στην Υγεία

Αντικαταστήσετε τη Ζάχαρη

yoadmin

Ξηροί Καρποί – Πόσο Παχαίνουν

Evi Makavelou