fbpx

Μύρτιλο Αυτή η Μπλε Δύναμη

Μπορεί να μην είναι από τα δημοφιλέστερα φρούτα της μεσογειακής διατροφής και ίσως να τα μπερδεύουμε με τα άλλα φρούτα της ίδιας οικογένειας, αφού δεν είμαστε εξοικειωμένοι ακόμα στο να τα ξεχωρίζουμε.

Η αξία του μύρτιλου στη σύγχρονη διατροφή είναι μεγάλη.

Τα μύρτιλα κερδίζουν σιγά σιγά έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών που ενδιαφέρονται για τη σωστή διατροφή τους, άρα και μία θέση στην κουζίνα τους.

Τα ευεργετικά οφέλη

Στα ράφια των σούπερ μάρκετ μπορεί να είναι μετρημένα, αλλά όχι και στα καταστήματα βιολογικών τροφίμων ή τις βιολογικές λαϊκές.

Η αξία του μύρτιλου στη σύγχρονη διατροφή είναι μεγάλη καθώς είναι το δεύτερο σε σειρά μετά το επίσης δημοφιλές ιπποφαές στη λίστα με τα superfoods χάρη στην αντιοξειδωτική του δράση.

Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, βιταμίνες Α, C και Ε, β-καροτίνη, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, πηκτίνη, μεταλλικά άλατα και ανόργανα οξέα.

Πρόκειται για έναν πολύτιμο σύμμαχο στη μάχη κατά του καρκίνου εμποδίζοντας δραστικά τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Οι ευεργετικές ιδιότητές του όμως, δεν περιορίζονται εδώ.

Τα φλαβονοειδή που περιέχει δεν αναστέλλουν μόνο την εξέλιξη του καρκίνου, αλλά μπορούν να μειώσουν και τον κίνδυνο της αθηροσκλήρωσης.

Επίσης μια κούπα μύρτιλα σε καθημερινή βάση μπορεί να κρατήσει την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα.

Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό του δείκτη δρα καταλυτικά στην αντιμετώπιση του διαβήτη ρίχνοντας τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Επίσης, τα φύλλα και οι καρποί του αντιμετωπίζουν τις λοιμώξεις του ουροποιητικού, ενώ ένα φλιτζάνι από το αφέψημά του συμβάλλει στην καταπολέμηση των στομαχικών διαταραχών.

Ελπίδα για τις νόσους του εγκεφάλου

Προστατεύει την όραση και ίσως η μεγαλύτερη αξία του να κρύβεται στην αντιγηραντική του δράση και μάλιστα σε ό,τι σχετίζεται με τις μη αναστρέψιμες παθήσεις του εγκεφάλου.

Η τακτική κατανάλωση των μύρτιλων προστατεύει τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας από τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες και αναστέλλει την εξέλιξη του Alzheimer και του Parkinson διευκολύνοντας τη ροη πληροφοριών στον εγκέφαλο.

Οι διεργασίες που σχετίζονται με τη μνήμη βελτιώνονται σημαντικά και η εγκεφαλική λειτουργία παραμένει στα ίδια επίπεδα με εκείνη των ανθρώπων μικρότερης ηλικίας.

Πρόκειται για έναν πολύτιμο σύμμαχο στη μάχη κατά του καρκίνου.

Η ελαφρώς ξινωπή γεύση του αποτρέπει πολλούς από το να καταναλώνουν τα μύρτιλα σκέτα.

Είναι όμως προτιμότερο να τρώγονται έτσι και να μη συνδυάζονται με γαλακτοκομικά όπως συνηθίζεται, για το λόγο ότι τα τελευταία εμποδίζουν την αφομοίωση των αντιοξειδωτικών συστατικών τους.

www.y-o.gr 

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.