fbpx

4 Ερωτήσεις για τη Διατροφή στον Χώρο Εργασίας

Τα απαιτητικά ωράρια στη δουλειά, ο λιγοστός ελεύθερος χρόνος που θέλουμε να τον επενδύσουμε στους αγαπημένους και τις δραστηριότητές μας, μας κάνει να παραμελούμε κάτι πολύ βασικό, τη διατροφή μας.

Δεν προλαβαίνουμε να μαγειρέψουμε και παραγγέλνουμε απέξω, παραλείπουμε το πρωινό ή αφήνουμε το στομάχι μας άδειο για ώρες.

Πόσο σωστά είναι όλα αυτά;

Τα απαιτητικά ωράρια στη δουλειά μας κάνουν να παραμελούμε κάτι πολύ βασικό, τη διατροφή μας.

Λύστε τις απορίες σας, ώστε να συνειδητοποιήσετε τα λάθη που κάνετε και να τα διορθώσετε.

Πειράζει που είμαι στο γραφείο από το πρωί ως αργά το απόγευμα και όλες αυτές τις ώρες και δεν προλαβαίνω να φάω τίποτα;

Ναι και μάλιστα πολύ.

Το μόνο που πετυχαίνετε με αυτή σας τη συνήθεια είναι να μπλοκάρετε εντελώς το μεταβολισμό σας που χρειάζεται μικρά και συχνά γεύματα για να λειτουργήσει σωστά.

Ο οργανισμός τίθεται σε κατάσταση συναγερμού όταν μένει χωρίς «καύσιμα» για πολλές ώρες με αποτέλεσμα να επιβραδύνει τον μεταβολισμό του.

Έτσι, όταν το βράδυ γυρίζετε σπίτι, καταναλώνετε τεράστιες ποσότητες φαγητού, τις οποίες δυσκολεύεστε να χωνέψετε και να κάψετε τις θερμίδες τους.

Μακροπρόθεσμα λοιπόν, αρχίζετε να παίρνετε βάρος ευκολότερα, ακόμα και με την παραμικρή επιπλέον ποσότητα τροφής.

Για να το αποτρέψετε αυτό, οργανώσετε τα γεύματά σας σωστά και φροντίστε να τρώτε κάτι όσες ώρες είστε στο γραφείο.

Δεν τρώω πρωινό κι έχω ακούσει ότι όσοι το παραλείπουν παίρνουν ευκολότερα βάρος. Ισχύει;

Πρόκειται για το πρώτο γεύμα της ημέρας και με αυτό ο εγκέφαλος παίρνει σήμα ότι έχετε ξυπνήσει, άρα πρέπει να ξεκινήσει τις ημερήσιες διεργασίες του και να ανεβάσει το ρυθμό του μεταβολισμού (ο μεταβολισμός επιβραδύνεται στη διάρκεια του ύπνου και εργάζεται μόνο για να φέρει εις πέρας τις βασικές λειτουργίες που μας κρατούν στη ζωή).

Οι περισσότερες μελέτες που έχουν γίνει σχετικά συγκλίνουν στο ότι όσοι δεν καταναλώνουν πρωινό τρώνε περισσότερο μετά και μάλιστα πιο βαριά γεύματα γεμάτα λιπαρά.

Με αυτή τη λογική και με ένα άδειο στομάχι το πρωί, είναι λογικό να επηρεαστεί αρνητικά το βάρος σας.

Γιατί είναι καλύτερο να παίρνω φαγητό από το σπίτι αντί να παραγγέλνω απέξω;

Αρχικά, για οικονομικούς λόγους.

Το φαγητό που θα μαγειρέψετε, ακόμα κι αν είναι λιτό κι εύκολο στην προετοιμασία του, σίγουρα θα σας κοστίζει λιγότερο σε χρήμα.

Δεύτερον, το φαγητό που παραγγέλνουμε απέξω είναι τις περισσότερες φορές πιο ανθυγιεινό, γεμάτο κορεσμένο λίπος, trans λιπαρά, σάκχαρα, υδατάνθρακες και πολλές άχρηστες θερμίδες.

Επομένως, σε βάθος χρόνου, όχι μόνο θα δείτε το βάρος σας να αυξάνεται και την τσέπη σας να αδειάζει, αλλά ίσως παρουσιάσετε και προβλήματα υγείας όπως, αυξημένη χοληστερίνη, διαβήτη κλπ.

Πότε και τι μπορώ να φάω στη δουλειά μου όταν έχω κάποιο πελάτη ή πολλά ραντεβού;

Αν έχετε κάποια συνάντηση, καλό είναι να μην τρώτε κάτι που θα σας βαρύνει.

Να έχετε στο μυαλό σας ένα πλάνο με τα γεύματά σας.

Αν συναναστρέφεστε συχνά με κόσμο ή έχετε κάποια συνάντηση, καλό είναι να μην τρώτε κάτι που θα σας βαρύνει ή θα σας φέρει υπνηλία (π.χ. ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες).

Αν τύχει και παρουσιαστεί κάποιος πελάτης την προγραμματισμένη ώρα του γεύματός σας, φυσικά εξυπηρετήστε τον και καταναλώστε το γεύμα σας αμέσως μόλις τελειώσετε.

www.y-o.gr 

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.