A+ A A-

Εφηβεία

Ακμή και Εφηβεία – Πώς να την Αντιμετωπίσετε

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας συμβαίνουν πολλές αλλαγές, και στα μάτια πολλών νεαρών παιδιών θεωρούνται υψίστης σημασίας.

Σε ποιον αρέσουν τα σπυράκια και τα σημάδια ακμής στο πρόσωπο;

Φαντάζεστε πως βλέπει τον εαυτό του ένας έφηβος με ακμή;

Ακμή και Εφηβεία Πώς να την Αντιμετωπίσετε

Τι πρέπει να προσέχει ένας έφηβος λοιπόν για να αποφύγει τα ενοχλητικά σπυράκια και μακροπρόθεσμα τα σημάδια ακμής;

Γιατί οι έφηβοι έχουν ακμή;

Τα προβλήματα ακμής εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της εφηβείας λόγω των πολλών ορμονικών αλλαγών που μπορεί να προκαλέσουν υπερέκκριση του σμήγματος, και υπερκερατινοποίηση στον τριχοσμηγματογόνο θύλακα, γεγονός που φράζει τους πόρους, και συχνά δημιουργούνται φλεγμονώδεις βλάβες λόγω πολλαπλασιασμού ενός βακτηρίου που ονομάζεται Propionibacterium acnes.

Η ακμή είναι η συνηθέστερη δερματολογική πάθηση σε αυτή την ηλικία: το 80% των εφήβων επηρεάζεται, εκ των οποίων το 20-30% χρειάζεται ιατρική συμβουλή και παρακολούθηση.

Ωστόσο, η ακμή στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι ήπια και υποχωρεί στην ηλικία των 20 ετών για τα αγόρια και στην ηλικία των 25 ετών για τα κορίτσια.

Με την εμφάνιση των πρώτων στοιχείων ακμής, θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Η φροντίδα ξεκινάει με σωστή υγιεινή του δέρματος και τη χρήση των κατάλληλων προϊόντων φροντίδας που διατίθενται στα φαρμακεία.

Ο έφηβος πρέπει να πλένει το πρόσωπό του 1 έως 2 φορές την ημέρα με ένα κατάλληλο τζελ καθαρισμού ή μια λοσιόν εάν το δέρμα είναι ευαίσθητο, και στη συνέχεια να εφαρμόζει συγκεκριμένα προϊόντα που ρυθμίζουν τα αίτια της ακμής.

Τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να φαίνονται μόνο μετά από ένα ή δύο μήνες, και αυτό αν η χρήση των προϊόντων γίνεται επιμελώς και σε καθημερινή βάση.

Σε κάθε περίπτωση, ο έφηβος θα πρέπει να χρησιμοποιεί συγκεκριμένη φροντίδα καθαρισμού για το πρόσωπο μέχρι το τέλος της εφηβείας του.

Ωστόσο, σε περίπτωση βελτίωσης της ακμής , μπορεί να μειωθεί πολύ σταδιακά η χρήση τους μέχρι τη διακοπή τους.

Εάν η ακμή είναι έντονη, συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο

Εάν η ακμή γίνεται όλο και πιο έντονη, και δεν υπάρχει καμία βελτίωση μετά από δύο μήνες από τη χρήση συγκεκριμένων προϊόντων καθαρισμού ή φροντίδας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο.

Θα είναι σε θέση να αξιολογήσει τον βαθμό σοβαρότητας της ακμής, και θα σας ενημερώσει σχετικά με τις θεραπευτικές πρακτικές που πρέπει να ακολουθήσετε κατά περίπτωση.

Επιπλέον, θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί την αποτελεσματικότητα των θεραπειών που εφαρμόζετε.

Ποιες είναι οι θεραπείες για την ακμή;

Η θεραπεία εξαρτάται από την ένταση και τον τύπο της ακμής.

Εάν η ακμή είναι μέτρια, μπορεί να συνταγογραφηθούν τοπικά φάρμακα, για παράδειγμα με βάση την ανταπαλένη, τα ρετινοειδή ή το υπεροξείδιο του βενζολίου.

Όταν η ακμή γίνεται πιο σοβαρή, η θεραπεία από του στόματος είναι μερικές φορές αναπόφευκτη.

Υπάρχουν δύο τύποι φαρμάκων: αντιβιοτικά (δοξυκυκλίνη και λυμεκυκλίνη) και η ισοτρετινοΐνη.

Μπορεί να προστεθεί και ένα συμπλήρωμα διατροφής με βάση τον ψευδάργυρο.

Γενικά, η από του στόματος θεραπεία της ς ακμής δεν διαρκεί περισσότερο από 3 μήνες.

Ακμή και Εφηβεία Πώς να την Αντιμετωπίσετε 1

Φάρμακα ακμής από του στόματος: Προφυλάξεις κατά τη χρήση

Τα αντιβιοτικά (δοξυκυκλίνη και λυμεκυκλίνη) πρέπει να λαμβάνονται κατά τη διάρκεια του γεύματος και κυρίως του βραδινού.

Για να αποφύγετε τις ανεπιθύμητες ενέργειες από τα αντιβιοτικά, συνιστάται να παίρνετε προβιοτικά για όλη τη διάρκεια της θεραπείας για την ανασύσταση της εντερικής χλωρίδας.

Για την ισοτρετινοΐνη, ο κανονισμός που διέπει τη συνταγογράφηση και τη λήψη της είναι πολύ αυστηρός για νεαρά κορίτσια.

Πράγματι, υπάρχει υψηλός κίνδυνος δυσπλασιών του εμβρύου κατά τη λήψη αυτού του μορίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι ασθενείς σε αναπαραγωγική ηλικία πρέπει να παίρνουν και μία αποτελεσματική αντισύλληψη ένα μήνα πριν από την έναρξη της θεραπείας και το άτομο να παρακολουθείται 5 εβδομάδες μετά τη διακοπή.

Η πιο κοινή ανεπιθύμητη ενέργεια με τις θεραπείες κατά της ακμής είναι η ξηροδερμία.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο έφηβος πρέπει να σταματήσει τη θεραπεία.

Μπορεί να χρησιμοποιήσει περισσότερες ενυδατικές κρέμες για το πρόσωπο, balm ενυδάτωσης για τα χείλη και ένα ήπιο σαμπουάν για το τριχωτό της κεφαλής.

Το αντισυλληπτικό χάπι κατά της ακμής: καλή ή κακή ιδέα;

Αν ένα κορίτσι διαπιστώσει ότι η εμφάνιση ή η σοβαρότητα της ακμής έχει σχέση με τον εμμηνορροϊκό κύκλο της, τότε ο δερματολόγος μπορεί να εξετάσει τη χορήγηση αντισυλληπτικών χαπιών, τα οποία θα λειτουργούν στην ακμή ρυθμίζοντας την έκκριση ορισμένων ορμονών.

Ορισμένα χάπια αποτελούν μέρος του θεραπευτικού οπλοστασίου που διατίθενται στους γιατρούς για να περιορίσουν την ακμή.

Αποφύγετε τα σημάδια ακμής

Η συμβουλή του δερματολόγου είναι αμετάκλητη: «Δεν πρέπει ποτέ να πειράζετε τα σπυράκια!».

Για να τα εξαφανίσει πιο γρήγορα, ο έφηβος χρησιμοποιεί διάφορα «κολπάκια» πιστεύοντας ότι θα τα εξαφανιστούν πιο γρήγορα.

Μόλις κάνετε μια επίθεση στα σπυράκια σας, θα σας «επιτεθούν» και αυτά, με τη εμφάνιση περισσότερων βλαβών γιατί με την κακομεταχείριση, μέσα στο δέρμα μεταφέρονται τα παθογόνα βακτήρια και επιμολύνουν περισσότερο τους τριχοθύλακες.

Ακμή και ξύρισμα

Για τα αγόρια που ξυρίζουν το πρόσωπό τους, πρέπει να επιλέξουν συγκεκριμένους αφρούς ή ειδικά τζελ που περιέχουν αντιβακτηριδιακές, καταπραϋντικές και ενυδατικές ουσίες.

Μετά το ξύρισμα, είναι καλύτερα η αποφυγή αλκοολούχων λοσιόν και η εφαρμογή προϊόντων ενυδάτωσης.

Οι ξυριστικές λεπίδες θα πρέπει να αλλάζονται τακτικά και πάντα κάτω από ζεστό νερό στο τέλος του ξυρίσματος.

Κάθε έφηβος θα αντιμετωπίσει διαφορετικά την ακμή.

Μερικοί δεν θα δίνουν σημασία και άλλοι θα είναι στεναχωρημένοι.

Ως γονείς, δείξτε κατανόηση και δώστε στα παιδιά σας να καταλάβουν ότι η ακμή είναι μόνο προσωρινή.

Βοηθήστε τους να μη δραματοποιούν την κατάσταση ώστε να την περάσουν όσο πιο ανώδυνα γίνεται.

www.y-o.gr 

Ραγάδες στην Εφηβεία

Η εφηβεία σηματοδοτεί τη μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση.

Την περίοδο αυτή παρατηρούνται πολλές αλλαγές στο σώμα, όπως οι απότομες μεταβολές ύψους, οι αυξομειώσεις του βάρους και η αύξηση του στήθους στα κορίτσια.

Οι αλλαγές μπορεί να συνοδεύονται και από την εμφάνιση των ραγάδων σε διάφορα σημεία του σώματος όπως στη μέση, στους γλουτούς ή στο στήθος.

Η αλήθεια είναι ότι οι αντιαισθητικές ραγάδες, που μοιάζουν με χαρακιές στο δέρμα, από τη στιγμή που θα κάνουν την εμφάνισή τους δεν εξαφανίζονται με τις καλλυντικές κρέμες.

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τις απαλύνουμε για να μην είναι τόσο πολύ ορατές.

Η εφηβεία λοιπόν είναι μια περίοδος που μια κοπέλα πρέπει να φροντίζει σχολαστικά το σώμα της, αν δεν θέλει να βρεθεί με ραγάδες που θα το σημαδέψουν για μια ζωή.

Πώς να Προλάβετε τις Ραγάδες;

Ανεπιθύμητη Εγκυμοσύνη στην Εφηβική Ηλικία

Η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη στην εφηβεία μπορεί να επηρεάσει πολύ αρνητικά τόσο τη μητέρα όσο και το παιδί.

Η εγκυμοσύνη στην εφηβική ηλικία είναι επικίνδυνη τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί.

Εκτιμάται ότι 11% όλων των γεννήσεων παγκοσμίως είναι σε γυναίκες 15 έως 19 ετών.

Το 95% των 16 αυτών εκατομμυρίων γεννήσεων συμβαίνουν σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Τα πλείστα προβλήματα κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό στην εφηβική ηλικία όπως επίσης και στα νεογέννητα παιδιά ή βρέφη από έφηβες μητέρες, καταγράφονται σε φτωχές χώρες.

Ανεπιθύμητη Εγκυμοσύνη στην Εφηβική Ηλικία

Ο κίνδυνος θανάτου στην έφηβο μητέρα κατά τη γέννηση είναι σημαντικά μεγαλύτερος από ότι στην ενήλικη γυναίκα.

Παρά το γεγονός ότι οι γεννήσεις παιδιών από έφηβη μητέρα ανέρχονται στο 11% των γεννήσεων όλων των παιδιών παγκοσμίως εντούτοις ευθύνονται για το 23% όλων των προβλημάτων υγείας που δημιουργούνται εξαιτίας των κυήσεων και των γεννήσεων.

Τόσο στις αναπτυσσόμενες αλλά και στις πλούσιες χώρες υπάρχουν πολλά προβλήματα που σχετίζονται ιδιαίτερα με αρνητική εξέλιξη της εγκυμοσύνης στην εφηβική ηλικία.

Ανεπιθύμητη Εγκυμοσύνη στην Εφηβική Ηλικία

Σε αυτά περιλαμβάνονται η αναιμία, οι ασθένειες που μεταδίδονται από το σεξ και ιδιαίτερα το AIDS, οι αιμορραγίες που συμβαίνουν μετά τη γέννα, η ελονοσία και ψυχικά προβλήματα όπως η κατάθλιψη.

Ορμόνες και Aκμή

Το δέρμα είναι ένας ιστός, ένα όργανο-στόχος, που δέχεται την επίδραση πολλών ορμονών, αλλά παράλληλα είναι σε θέση και να συνθέτει και να μεταβολίζει ορμόνες.

Η εμφάνιση της ακμής στην εφηβεία είναι εκδήλωση των ορμονικών αλλαγών που συντελούνται στο σώμα και συνδέεται με την αύξηση των ανδρογόνων στο αίμα, που με τη σειρά τους θα δράσουν στους σμηγματογόνους αδένες και στους θύλακες των τριχών που αποτελούν ως μια ενότητα τις τριχοσμηγματογόνες μονάδες.

Τα ανδρογόνα που κυκλοφορούν στο αίμα (η δεϋδροεπιανδροστερόνη, η θειική δεϋδροεπιανδροστερόνη, η Δ4-ανδροστενδιόνη, ή τεστοστερόνη, η διϋδροτεστοστερόνη), είτε παράγονται από τους ενδοκρινείς αδένες (επινεφρίδια, όρχεις ή ωοθήκες), είτε προέρχονται από μετατροπή, με τη δράση κατάλληλων ενζύμων, των λιγότερων ισχυρών ανδρογόνων, όπως είναι τα επινεφριδιακά ανδρογόνα ή η Δ4 ανδροστενδιόνη, που είναι το κυριότερο ανδρογόνο της ωοθήκης, σε τεστοστερόνη και διϋδροτεστοστερόνη.

Ορμόνες και Aκμή

Η φυσιολογική δραστηριοποίηση των σμηγματογόνων αδένων στην εφηβεία συνδέεται επίσης με τα αυξημένα επίπεδα της σωματομεδίνης (IGF-1) και την αυξημένη δραστηριότητα του ενζύμου 5α-αναγωγάση, που μετατρέπει την τεστοστερόνη στο πλέον ισχυρό ανδρογόνο, τη διϋδροτεστοστερόνη.

Η διϋδροτεστοστερόνη είναι αυτή που θα δράσει μέσω του ανδρογονικού υποδοχέα της τριχοσμηγματογόνου μονάδας, αυξάνοντας τη λιπαρότητα και την τριχοφυΐα του δέρματος.

Άλλες ορμόνες όπως η προλακτίνη, αν και ασκούν δράση στην τριχοσμηγματογόνο μονάδα, δεν σχετίζονται με την εμφάνιση τριχοφυΐας ή ακμής.

Η τριχοσμηγματογόνος μονάδα είναι σε θέση να μετατρέψει, επειδή διαθέτει τα απαραίτητα ένζυμα, όχι μόνο την τεστοστερόνη, αλλά και τα λιγότερο ισχυρά ανδρογόνα, όπως η Δ4-ανδροστενδιόνη και τα επινεφριδιακά ανδρογόνα (DHEA, DHEA-S) στο τελικό προϊόν, τη διϋδροτεστοστερόνη.

Συνεπώς και τα λιγότερο ισχυρά ανδρογόνα, όταν για κάποιο λόγο αυξάνεται η παρουσία τους στο αίμα, μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση της ακμής και της τριχοφυΐας.

Αιτίες για αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων μπορεί να υπάρχουν πολλές, με προεξάρχουσα στη γυναίκα την ύπαρξη πολυκυστικών ωοθηκών, αλλά και την συγγενή υπερπλασία των επινεφριδίων, τη νόσο του Cushing και σπανιότερα κάποιους όγκους των επινεφριδίων ή των ωοθηκών ή την ανδρογονική δράση κάποιων φαρμάκων.

Ορμόνες και Aκμή

Αυξημένη τριχοφυΐα και ακμή όμως μπορούμε και να έχουμε με φυσιολογική παραγωγή των ανδρογόνων, όταν αυξάνεται ο μεταβολισμός των λιγότερο ισχυρών ανδρογόνων σε τεστοστερόνη και διϋδροτεστοστερόνη, όπως συμβαίνει με την αύξηση του λιπώδους ιστού επί παχυσαρκίας.

Διαγνωστικά η επανεμφάνιση ή η επιδείνωση της ακμής, ειδικά μετά την ενηλικίωση ή ο συνδυασμός ακμής και αυξημένης τριχοφυΐας στη γυναίκα είναι συχνά συμπτώματα κάποιον ενδοκρινικών παθήσεων και χρειάζονται διερεύνηση από τον ενδοκρινολόγο.

Ο εργαστηριακός έλεγχος που δίνεται εξαρτάται από τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης και περιλαμβάνει συνήθως τον προσδιορισμό κάποιον ορμονών στο αίμα, που γίνεται στη γυναίκα σε συγκεκριμένες μέρες του κύκλου και τον απεικονιστικό έλεγχο των ωοθηκών ή των επινεφριδίων, όπως επίσης μπορεί να περικλείει και κάποιες διαγνωστικές δοκιμασίες.

Σε περίπτωση ενδοκρινικής πάθησης η φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται εξαρτάται από το νόσημα και μπορεί να περιλαμβάνει αντισυλληπτικά ή/ και αντιανδρογόνα, κορτικοστεροειδή, GnRH ανάλογα, αναστολείς του ενζύμου 5α-αναγωγάση κ.α.

Εξίσου όμως, σημαντική θεραπευτική μέριμνα με τη φαρμακευτική είναι ο έλεγχος του σωματικού βάρους και η απώλεια βάρους σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, όπως και η έναρξη σωματικής δραστηριότητας.

Άρτεμις Παπανδρέου, Ιατρός Ενδοκρινολόγος

Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.