A+ A A-

Παιδική Διατροφή

Παιδιά Xωρίς Πρωινό Έχουν Έλλειψη Βιταμινών

Έρευνα που έγινε σε σχολεία των ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε στο Journal of Adolescent Health, διαπίστωσε ότι το 19% των μαθητών που παρέλειπαν το πρωινό εμφάνιζαν χαμηλότερα ποσά διαφόρων μετάλλων και βιταμινών, συγκριτικά με τους συμμαθητές τους οι οποίοι έτρωγαν πρωινό.

Τα θρεπτικά συστατικά που χάνουν τα παιδιά όταν παραλείπουν το πρωινό τους, σπάνια αναπληρώνονται από άλλα γεύματα.

Επίσης, παρατηρηθηκε ότι ένα σωστό πρωινό βελτιώνει την απόδοση στο σχολείο και την ευκολία παρακολούθησης των μαθημάτων.

Παιδιά που παίρνουν πρωινό εμφανίζουν σπανιότερα κατάθλιψη, άγχος ή υπερκινητικότητα.

Επίσης, σκέφτονται γρηγορότερα και πιο καθαρά, αισθάνονται λιγότερη κούραση και υπνηλία και έχουν μικρότερες πιθανότητες να παραπονεθούν για πόνους στην κοιλιά ή ζάλη.

Ιδιαίτερης σημασίας, όμως, δεν είναι μόνο η ύπαρξη του πρωινού αλλά και η ποιότητά του.

Ένα καλό πρωινό θα πρέπει να παρέχει στο παιδί το 25-30% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.

Ένα ισορροπημένο πρωινό πρέπει να παρέχει πρωτεΐνες, καλής ποιότητας λιπαρά, υδατάνθρακες καθώς και πολύ σημαντικά θρεπτικά συστατικά, που τα παιδιά συχνά δεν προσλαμβάνουν επαρκώς όπως οι φυτικές ίνες, η βιταμίνη C, το φυλλικό οξύ, ο σίδηρος και το ασβέστιο.

Το πρωινό όχι μόνο προσφέρει την απαραίτητη ενέργεια που απαιτείται στο ξεκίνημα της ημέρας, αλλά έχει βρεθεί πως τα παιδιά που παίρνουν καλό πρωινό έχουν 2-5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να καλύψουν τα 2/3 των συνιστώμενων ημερήσιων προσλήψεων από τις περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα, που απαιτούνται για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Σημαντικό είναι να μάθουν τα παιδιά να αποφεύγουν την κατανάλωση τροφίμων που είναι φτωχά σε θρεπτικά συστατικά και περιέχουν πολλές θερμίδες, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά (π.χ. τυρόπιτες, πατατάκια, γαριδάκια κ.α.) στο σχολείο ή και έξω από αυτό.

Πότε Είναι Απαραίτητα τα Συμπληρώματα Διατροφής στα Παιδιά

Η διατροφή του παιδιού και η σωστή ανάπτυξή του είναι θέματα που απασχολούν μονίμως τους γονείς.

«Έφαγε αρκετά το παιδί;», «Δεν τρώει ψάρια/λαχανικά, τι να κάνω;» και τα ερωτήματα δεν τελειώνουν εδώ, αφού οι ανησυχίες των γονέων είναι πολλές.

Ένα ερώτημα που θέτουν πολύ συχνά οι γονείς ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει να κάνει με τα συμπληρώματα διατροφής και την αναγκαιότητά τους:

«Χρειάζεται να πάρει κάποιο συμπλήρωμα διατροφής το παιδί μου;».

Αλήθεια, χρειάζεται;

Πότε Είναι Απαραίτητα τα Συμπληρώματα Διατροφής στα ΠαιδιάΗ αγορά των συμπληρωμάτων διατροφής έχει παρουσιάσει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, με όλο και περισσότερα νέα προϊόντα να εμφανίζονται για να καλύψουν όλες τις ανάγκες των καταναλωτών.

Μία από τις κατηγορίες συμπληρωμάτων διατροφής είναι αυτή με τα παιδικά συμπληρώματα.

Η κατηγορία παιδικών συμπληρωμάτων διατροφής περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία επιλογών, που αποσκοπούν στη βελτίωση της υγείας του παιδικού οργανισμού.

Πότε όμως δημιουργείται η ανάγκη για ενίσχυση του παιδιού και ποια είναι η καταλληλότερη επιλογή;

Οι ανάγκες ενός παιδιού για ενέργεια και θρεπτικά συστατικά είναι ιδιαίτερα αυξημένες, αφού βρίσκεται στη διαδικασία της ανάπτυξης.

Η διατροφή οφείλει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο εμπλουτισμένη και ισορροπημένη, έτσι ώστε το παιδί να προσλαμβάνει όλα τα απαραίτητα μακρο και μικρο-θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Ήδη από πολύ παλαιότερα, οι γονείς στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν την υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού έδιναν μουρουνέλαιο ή κάποιο ελιξίριο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά προκειμένου να εξασφαλίζουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Σήμερα, με τους σύγχρονους ρυθμούς ζωής, η χορήγηση κάποιου συμπληρώματος διατροφής στο παιδί είναι ίσως περισσότερο επιτακτική από ποτέ.

Από τη μια τα τρόφιμα δεν έχουν πλέον την ίδια θρεπτική αξία με παλαιότερα, αφού η εξάντληση του εδάφους, η χρήση περίσσειας βιομηχανικών λιπασμάτων και οι «βίαιοι» και γρήγοροι ρυθμοί καλλιέργειας, έχουν ως αποτέλεσμα τη μειωμένη θρεπτική αξία των τροφών, σε σχέση με 30 χρόνια πριν.

Από την άλλη, η τυποποίηση πολλών τροφίμων και η ραγδαία αύξηση κατανάλωσης junk food, λόγω της μεγάλης προσφοράς, αλλά και των πολλών ωρών εργασίας και απουσίας από το σπίτι των γονέων, συμβάλλει στην αυξημένη πρόσληψη θερμίδων και λιπαρών, αλλά δυστυχώς όχι στην πρόσληψη απαραίτητων βιταμινών και ανόργανων θρεπτικών συστατικών.

Παιδιά και Συμπληρώματα Διατροφής

Σαφώς και κανένα σκεύασμα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη θρέψη που προσφέρει το φαγητό, ωστόσο μπορεί να συμπληρώσει τη συνήθη διατροφή ενός παιδιού και να βελτιώσει τα επίπεδα ευεξίας του και τους ρυθμούς ανάπτυξής του.

Το πλέον απαραίτητο συμπλήρωμα διατροφής είναι τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.

Γνωστά για την ευεργετική επίδραση που έχουν στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού, τα Ω3 μπορούν να συμβάλλουν θετικά στην καλή όραση και την καλή εγκεφαλική λειτουργία του παιδιού.

Πλήθος μελετών υποστηρίζει πως η πρόσληψη τους μπορεί να έχει θετική επίδραση στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών, όπως η δυσλεξία και σε προβλήματα όπως το σύνδρομο διάσπασης προσοχής (ADD). Επίσης, μία πολυβιταμίνη η οποία συνδυάζει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο παιδικός οργανισμός, μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη και τη γενικότερη ευεξία του παιδιού.

Πότε Είναι Απαραίτητα τα Συμπληρώματα Διατροφής στα Παιδιά 2

Ειδικά Συμπληρώματα Διατροφής

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου το παιδί χρειάζεται μεγαλύτερη ή περισσότερο στοχευμένη βοήθεια από ένα συμπλήρωμα διατροφής.

• Όταν αντιμετωπίζονται συχνά συμπτώματα του πεπτικού συστήματος όπως τυμπανισμός, αέρια, δυσκοιλιότητα, είναι καλό να προσλαμβάνεται κάποιο παιδικό συμπλήρωμα διατροφής με προβιοτικούς οργανισμούς ή συνδυασμού προβιοτικών και πρεβιοτικών.

• Όταν δεν υπάρχει ιδιαίτερη όρεξη ή το παιδί είναι ολιγόφαγο ή δύσκολο με τις επιλογές φαγητού μπορεί να βοηθηθεί με μαγιά μπύρας ή βασιλικό πολτό.

Η πρόσληψή τους μετά τα γεύματα μπορεί να συμβάλλει, εκτός από την ενίσχυση της θρέψης του οργανισμού, στη σταδιακή αύξηση της όρεξης και του σωματικού βάρους.

Σε παιδιά που αποφεύγουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών και άλλων πηγών ασβεστίου από τη διατροφή, είναι σημαντική η χορήγηση κάποιου σκευάσματος με ασβέστιο και βιταμίνη D για την εξασφάλιση της υγείας οστών και δοντιών.

• Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εξασθενημένο και υπάρχουν συχνά κρυολογήματα και ιώσεις, η ενίσχυση με βιταμίνες C και D μπορεί να έχει πολύ θετικά αποτελέσματα στην καλή άμυνα του οργανισμού.

Η βιταμίνη C προσφέρει αντιοξειδωτική ενίσχυση στον οργανισμό και συμβάλλει στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η βιταμίνη D έχει θετική επίδραση στην ανοσολογική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ μελέτες δείχνουν πως ανεπάρκειά της σχετίζεται με την αυξημένη αυτοανοσία.

• Παιδιά που είναι ιδιαίτερα δραστήρια ή αθλούνται έχουν σίγουρα αυξημένες απαιτήσεις θρεπτικών συστατικών και ενέργειας.

Μια εμπλουτισμένη πολυβιταμίνη σε συνδυασμό με ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στην ενέργεια και την απόδοση του παιδιού.

Επιπλέον, η χρήση ηλεκτρολυτών μετά την άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της αφυδάτωσης και της μυϊκής καταπόνησής του.

• Όταν υπάρχουν αρκετές ώρες μελέτης ή το παιδί βρίσκεται εν όψει προετοιμασίας για εξετάσεις, η διατροφική ενίσχυσή του τόσο μέσω της τροφής όσο και από συμπληρώματα είναι πολύ σημαντική.

Εκτός από τα Ω3 λιπαρά οξέα, η πρόσληψη συμπλέγματος βιταμινών Β, μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στην ενίσχυση του νευρικού συστήματος και την καλύτερη διαχείριση του άγχους καθώς και στην καλύτερη μνήμη και συγκέντρωση.

• Όταν ένα παιδί είναι υπέρβαρο ή έχει την τάση να καταναλώνει πολλά γλυκά ή μεγάλες ποσότητες φαγητού και υπάρχει ενδεχόμενος κίνδυνος για την υγεία του, μπορεί να βοηθηθεί με την πρόσληψη κάποιου συμπληρώματος διατροφής με γλυκομαννάνη ή συνδυασμό φυτικών ινών.

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στο αίσθημα του κορεσμού, ενώ συμβάλλουν στην ισορροπία του σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας έτσι την τάση για υπερκατανάλωση γλυκών.

Οι απαιτήσεις ενός παιδιού σε επίπεδο ενέργειας και θρέψης είναι αυξημένες και οφείλουν να καλύπτονται για να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή υγεία και ανάπτυξή του.

Σαφώς και πρωταρχικό ρόλο σε αυτό έχει η διατροφή, αφού είναι η κύρια και μοναδική πηγή θρέψης του παιδιού.

Ωστόσο, στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, με τους σύγχρονους και αν μη τι άλλο έντονους ρυθμούς ζωής μικρών και μεγάλων, η συμπλήρωση και ενίσχυση της διατροφής του παιδιού με συμπληρώματα διατροφής για τη βελτίωση των συνθηκών ανάπτυξης του, θα έπρεπε να αποτελεί αναγκαιότητα και όχι ταμπού.

Φυσικά, πάντα με την ορθή καθοδήγηση κάποιου ειδικού (γιατρού, φαρμακοποιού, διαιτολόγου) που μπορεί να προσδιορίσει επακριβώς τις ανάγκες του παιδιού.

Ελίνα Ασημακοπούλου, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, BSc, www.elina-diatrofi.gr

Μια Βιταμίνη την Ημέρα, τις Αρρώστιες Κάνει Πέρα

Παρά την πολύ μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης για το ζήτημα της υγιεινής διατροφής των παιδιών, ένα σημαντικό ποσοστό αυτών ίσως να μη διατρέφεται σωστά.

Τα τελευταία 50 χρόνια η κατανόηση της βιοχημείας των βιταμινών και των μετάλλων καθώς και του ρόλου τους στην ανθρώπινη διατροφή και στο μεταβολισμό, είναι σταθερά αυξανόμενη.

Παράλληλα, αυξάνεται διαρκώς και η γνώση και ενημέρωση του κοινού σχετικά με το κλινικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει η χορήγηση βιταμινών και μετάλλων σε καταστάσεις ανεπάρκειας. 

Μια Βιταμίνη την Ημέρα τις Αρρώστιες Κάνει Πέρα

Ειδικά στα παιδιά, πέρα από τις γενικές ανάγκες του διαρκώς αναπτυσσόμενου τους οργανισμού, η μεγάλη ιδιαιτερότητα μετά τα 3-5 έτη ζωής, είναι ότι ο έλεγχος του γονιού και του παιδίατρου στη διατροφή του παιδιού παύει να είναι απόλυτος, αφού η ηλικία αυτή σηματοδοτεί συνήθως την παραμονή του παιδιού εκτός σπιτιού για αρκετές ώρες κάθε μέρα, αλλά και την ανάπτυξη γευστικών προτιμήσεων.

Τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα είναι σχετικά φθηνά και διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή στο φαρμακείο.

Γενικά μάλιστα, τα παιδιά στα οποία οι μητέρες τους χορηγούν συμπληρώματα πολυβιταμινούχα, δεν έχουν προβλήματα διατροφής, όπως καθορίζεται από τα επίσημα κριτήρια διαβίωσης, ούτε πάσχουν από στέρηση.

Επιπρόσθετα εμπειρίες και επιρροές του περιβάλλοντος του παιδιού, π.χ. ο τρόπος διαπαιδαγώγησης από τους γονείς, μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη των γευστικών προτιμήσεων.

Οι διατροφικές συνήθειες της οικογένειας έχουν αποδεδειγμένα επίδραση στη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών από τα παιδιά, όπως η τήρηση των παραδοσιακών ωρών των γευμάτων.

Το κύριο μήνυμα όλων των παραπάνω είναι η πολυπλοκότητα των παραγόντων που επηρεάζουν τις προτιμήσεις και τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών και η κυρίαρχη σημασία του ρόλου των γονέων ως πρότυπα.

Τα θεμέλια στην καλλιέργεια των διατροφικών προτιμήσεων των παιδιών τίθενται κατά τα πρώτα στάδια της ζωής, γενικά πριν την έναρξη του σχολείου και με μεγάλη δυσκολία αλλάζουν αργότερα.

Μια Βιταμίνη την Ημέρα τις Αρρώστιες Κάνει Πέρα 2

Η διατροφική εκπαίδευση των παιδιών

• Διαθέστε χρόνο για εκείνα.

• Αφήστε ή και ζητήστε από το παιδί να συμμετέχει στην παρασκευή των γευμάτων.

• Μην ανταμείβετε το παιδί με ακατάλληλα τρόφιμα.

Για να φάει λαχανικά π.χ. μην του λέτε: «εάν φας το σπανάκι, μπορείς να φας σοκολάτα», καθώς έτσι πετυχαίνετε το ακριβώς αντίθετο.

• Βοηθήστε το παιδί να εξοικειωθεί με όλες τις τροφές, σερβίροντας λαχανικά σε κάθε γεύμα.

• Μην αγοράζετε τρόφιμα που είναι στοιχεία κακής διατροφής.

• Το παιδί να έχει πρόσβαση στο ψυγείο το οποίο θα είναι γεμάτο με φρούτα και λαχανικά.

• Δώστε εσείς το παράδειγμα τρώγοντας ισορροπημένα. Μην τρώτε λανθασμένα μπροστά στο παιδί.

• Να έχετε τουλάχιστον ένα οικογενειακό γεύμα την ημέρα, όλοι μαζί στο τραπέζι.

• Ετοιμάστε ελκυστικά πιάτα με λαχανικά.

• Ξεκινήστε με ένα πλούσιο και υγιεινό πρωινό.

• Ετοιμάστε ένα υγιεινό δεκατιανό (φρούτο, sandwich).

• Έχετε θετική, ευχάριστη ατμόσφαιρα στη διάρκεια των γευμάτων.

• Λόγω έλλειψης χρόνου μην καταφεύγετε στα deliveries.

Μια απλή μακαρονάδα με λαχανικά είναι μια γρήγορη και υγιεινή λύση.

• Μπορείτε στις διακοπές να ακολουθήστε αυστηρά σωστές διατροφικές συνήθειες για να λειτουργήσουν ως πρότυπο.

• Μην τους στερείτε αγαπημένες γεύσεις, απλά προσθέστε και νέες με ενδιαφέροντα τρόπο.

Η διατροφή μπορεί να ασκεί δράση στην ανάπτυξη -μακροπρόθεσμα- και στην απόδοση -βραχυπρόθεσμα- των νοητικών λειτουργιών του παιδιού.

Μια πρόσφατη ανασκόπηση της έρευνας για τις επιπτώσεις της ανεπάρκειας ψευδαργύρου, ιωδίου, σιδήρου φυλλικού οξέος και ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα στη γνωσιακή ανάπτυξη παιδιών σχολικής ηλικίας, ανέδειξε τη σημασία τους στη διατροφή κατά την περίοδο της σχολικής ηλικίας.

www.y-o.gr 

Προβλήματα και Αλλεργίες στη Βρεφική Διατροφή

Ο ρυθμός ανάπτυξης του βρέφους είναι ο ταχύτερος που συμβαίνει σε όλα τα στάδια της ζωής και σχετίζεται στενά με τη διατροφή του.

Τα βρέφη παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές ως προς τον ρυθμό ανάπτυξης, το βάρος, το μήκος, τη δραστηριότητα και τον μεταβολικό ρυθμό τους.

Από θέμα διατροφικών αναγκών, οι απαιτήσεις σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά διαχωρίζονται σε δύο φάσεις:

- από 0-6 μηνών όπου συστήνεται σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αποκλειστικός θηλασμός και

- από 6 μηνών και πάνω όπου έχουμε την εισαγωγή ημιστερεών και στερεών τροφών, διατηρώντας ως η κύρια πηγή ενέργειας το μητρικό γάλα ή το υποκατάστατο του εμπορίου.

Προβλήματα και Αλλεργίες στη Βρεφική Διατροφή

Ενεργειακές ανάγκες του βρέφους

Τα θηλάζοντα βρέφη καθορίζουν από μόνα τους την ποσότητα πρόσληψης γάλακτος, ώστε να ικανοποιούν τις ανάγκες τους.

Στα βρέφη που σιτίζονται με υποκατάστατο γάλακτος, οι απαιτήσεις σε ενέργεια έχουν να κάνουν με το βάρος και το ύψος τους, το ρυθμό ανάπτυξης και το βαθμό σωματικής δραστηριότητας.

Όλα τα βρέφη κατά το δεύτερο εξάμηνο της ζωής τους χρειάζονται περισσότερη ενέργεια για λόγους ανάπτυξης και αυξημένης φυσικής δραστηριότητας.

Πρωτεΐνη

Η πρόσληψη πρωτεΐνης είναι πολύ σημαντική για ένα βρέφος, γιατί θα τη χρησιμοποιήσει για τη σύνθεση νέων ιστών και κυρίως την ανάπτυξη των οργάνων.

Το μητρικό γάλα περιέχει λιγότερη πρωτεΐνη από τα υποκατάστατα του εμπορίου, αλλά επαρκεί για τους 6 πρώτους μήνες ζωής.

Αυξημένες ανάγκες σε πρωτεΐνη παρουσιάζουν τα πρόωρα βρέφη. Μετά τον 6ο μήνα, η διατροφή του βρέφους πρέπει να εμπλουτίζεται με πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, δηλαδή από ζωικά τρόφιμα, για να καλύπτει τις ανάγκες του.

Υδατάνθρακες

Σχετικά με τους υδατάνθρακες, η λακτόζη είναι ο κύριος υδατάνθρακας του γάλακτος που βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου και στη σύνθεση των βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Από τους υδατάνθρακες προέρχεται το 30-60% των συνολικών θερμίδων που χρειάζεται το βρέφος.

Επίσης, το λίπος προσφέρει στο βρέφος ενέργεια, αίσθημα κορεσμού καθώς και τα απαραίτητα λιπαρά οξέα και τις λιποδιαλυτές βιταμίνες.

Αντιστοιχεί, στο 30-55% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων που προσλαμβάνει το βρέφος.

Απαραίτητες βιταμίνες;

Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α, D, E, K) είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την λειτουργία ορισμένων οργάνων.

Τα επίπεδα της βιταμίνης D σε θηλάζοντα βρέφη εξαρτώνται από τα επίπεδα της μητέρας.

Το μητρικό γάλα δεν καλύπτει όλες τις απαιτήσεις του βρέφους σε βιταμίνη D, γι’ αυτό συστήνεται και η περιορισμένη έκθεση των βρεφών στον ήλιο και όχι πίσω από τζάμι.

Οι ανάγκες του βρέφους σε βιταμίνη Κ καλύπτονται από μια ενδομυϊκή ένεση που γίνεται αμέσως μετά τη γέννησή του σε κλινικό περιβάλλον.

Όσον αφορά τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες (βιταμίνες του συμπλέγματος Β, C), καλύπτονται οι ανάγκες σε αυτές από την πρόσληψη του μητρικού ή υποκατάστατου γάλακτος και είναι πιο αυξημένες κατά το δεύτερο εξάμηνο ζωής του βρέφους.

Μέταλλα και ιχνοστοιχεία

Πολύ σημαντικά θεωρούνται και τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία για την ανάπτυξη του βρέφους.

Στη βρεφική ηλικία, οι ανάγκες σε ασβέστιο είναι υψηλές γιατί αναπτύσσεται ταχύτατα ο σκελετός.

Το γάλα αποτελεί την ιδανική πηγή πρόσληψης, είτε είναι μητρικό είτε υποκατάστατο.

Σχετικά με τον σίδηρο, οι ανάγκες του βρέφους καλύπτονται μέσω του γάλακτος μόνο για τους πρώτους 4-6 μήνες ζωής.

Από το μητρικό γάλα απορροφάται το 49% του σιδήρου, ενώ το 4% απορροφάται από τα υποκατάστατα γάλακτος.

Μετά τους 6 μήνες, απαιτείται η εισαγωγή νέων τροφίμων για να καλύψουν τις ανάγκες του βρέφους σε σίδηρο, με επιλογή τροφών που περιέχουν αρκετή ποσότητα και έχουν και υψηλή απορρόφηση από τον οργανισμό.

Προβλήματα και Αλλεργίες στη Βρεφική Διατροφή 2

Στερεές τροφές και αλλεργίες

Οι προϋποθέσεις έναρξης εισαγωγής στερεών τροφών είναι:

• το βρέφος να βρίσκεται στον 6ο μήνα,

• να έχει διπλασιάσει το βάρος γέννησης,

• να μπορεί να στηρίξει το κεφάλι του.

Κάποιες νεότερες συστάσεις υποστηρίζουν εισαγωγή στον 4ο-6ο μήνα, για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης αλλεργίας.

Η εισαγωγή στερεών και ημιστερεών τροφών πρέπει να γίνεται την κατάλληλη στιγμή για κάθε βρέφος ανάλογα με το ρυθμό ανάπτυξης, τη φυσική δραστηριότητα και τις απαιτήσεις του σε θρεπτικά συστατικά.

Κάθε καινούργιο τρόφιμο χρειάζεται εισαγωγή τριών ημερών, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εμφάνισης αλλεργίας.

Τα πρώτα τρόφιμα πρέπει να έχουν μαλακή υφή και όχι έντονη οσμή ή γεύση.

Η υφή των τροφών θα πρέπει να αλλάζει σταδιακά και από την αλεσμένη μορφή να μετατραπεί σε ψιλοκομμένη ή πατημένη με το πιρούνι για να ενθαρρυνθεί η μάσηση.

Μια νέα μέθοδος εισαγωγής τροφίμων είναι το Baby Led Weaning (BLW), που απαγορεύει κάθε είδους λιωμένη τροφή και ενθαρρύνει την κατανάλωση ωμών ή μαγειρεμένων τροφίμων κομμένων σε μικρά κομμάτια.

Με αυτό τον τρόπο, ενθαρρύνονται τα βρέφη να συνεχίζουν να καθορίζουν το είδος και την ποσότητα τροφής που θα καταναλώσουν και να αυτοταΐζονται.

Σίγουρα πριν τον πρώτο χρόνο, μπορούμε να κάνουμε και εισαγωγή αυγού και ψαριών, που επειδή θεωρούνται αλλεργιογόνα, εισάγονται είτε πολύ νωρίς, είτε στο τέλος, για αποφυγή αλλεργιών.

Δεν έχει όμως αποδειχθεί επιστημονικά ότι η καθυστερημένη εισαγωγή τους αποτρέπει τον κίνδυνο αλλεργίας, ακόμα και σε βρέφη με οικογενειακό ιστορικό αλλεργίας.

Αλλεργιογόνα τρόφιμα θεωρούνται τα θαλασσινά, ο κρόκος του αυγού, οι ξηροί καρποί και η σόγια.

Βήματα για να εντάξετε τις στερεές τροφές

• Ως πρώτες τροφές εισάγονται ζωμοί κρέατος με λαχανικά, που είναι μαλακά και πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Συνήθως, ξεκινάμε την εισαγωγή με μοσχάρι και κοτόπουλο και αργότερα μέσα στον ίδιο μήνα μπορούμε να εισάγουμε γαλοπούλα, κουνέλι, κατσίκι και αρνί.

• Από τα λαχανικά εισάγουμε καρότο, πατάτα, κολοκύθι και σταδιακά βάζουμε όλα τα λαχανικά, αρκεί να είναι εποχής και να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής στο πλύσιμο και την επεξεργασία τους.

Λίγο πριν την κατανάλωση του φαγητού, προσθέτουμε ωμό ελαιόλαδο.

Σαν δεύτερο γεύμα εισάγουμε φρουτόκρεμα με φρούτα εποχής, καλά πλυμένα.

• Στον 7ο μήνα κάνουμε εισαγωγή στη γλουτένη με κρέμα δημητριακών που μπορούμε να φτιάξουμε ανακατεύοντας δημητριακά όπως βρώμη, κεχρί, μάραθο και κινόα, μαζί με ζεστό νερό ή μητρικό γάλα ή υποκατάστατο, δημιουργώντας χυλό.

Σε περίπτωση που θέλουμε να έχουμε πιο γλυκό αποτέλεσμα, προσθέτουμε κάποιο φρούτο όπως μπανάνα ή ένα κουταλάκι του γλυκού πετιμέζι ή χαρουπόμελο.

Σε αυτή την φάση μπορούμε να προσθέσουμε σταδιακά και ζυμαρικά ή ρύζι στο μεσημεριανό φαγητό καθώς και τραχανά λαχανικών.

• Στον επόμενο μήνα κάνουμε εισαγωγή γιαουρτιού, πρόβειου ή κατσικίσιου.

Αποφεύγουμε τα αγελαδινά προϊόντα λόγω μεγάλης επιφόρτισης τους με ορμόνες και αντιβιοτικά.

• Μέχρι το τέλος του πρώτου χρόνου ζωής θα πρέπει να έχουν εισαχθεί τρόφιμα από όλες τις ομάδες, εκτός από το φρέσκο γάλα, το αλάτι, τη ζάχαρη και το μέλι.

Δε θα πρέπει να ξεχνάμε το νερό, που σταδιακά η ποσότητα κατανάλωσής του πρέπει να αυξάνεται.

Ειρήνη Κοντοπίδου, Κλινικός διαιτολόγος, M.Sc., Επιστημονική συνεργάτης medNutrition.gr

Βρεφικά Γάλατα για Ευτυχισμένα Μωρά

Το μητρικό γάλα αποτελεί αναμφισβήτητα την ιδανική τροφή για όλα τα βρέφη.

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες οι οποίες επιβάλλουν τη χρήση εξειδικευμένης διατροφικής αγωγής.

Εάν δούμε τα υγιή βρέφη και τα βρέφη που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, θα διαπιστώσουμε ότι έχουν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες.

Βρεφικά Γάλατα για Ευτυχισμένα Μωρά

Έτσι:

• Τα βρέφη με ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα κ.λπ.) αποτελούν το 15-20% του συνόλου.

Σχεδόν 1 στα 5 βρέφη.

Το συγκεκριμένο ποσοστό πριν από 10 χρόνια ήταν τουλάχιστον το μισό.

Σήμερα, λόγω της αστικοποίησης, της μόλυνσης της ατμόσφαιρας, των καισαρικών τοκετών που καθυστερούν την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος του βρέφους σε σχέση με τον κανονικό τοκετό, το πρόβλημα εντείνεται.

• Τα πρόωρα βρέφη αποτελούν το 10% των γεννήσεων, λόγω αύξησης του ορίου ηλικίας της πρώτης εγκυμοσύνης, των εξωσωματικών γονιμοποιήσεων κ.ά.

• Η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα συναντάται σε ποσοστό άνω του 5%.

• Οι κολικοί εμφανίζονται σε 1 στα 2 βρέφη στους πρώτους μήνες ζωής.

Έτσι, τα ειδικά βρεφικά γάλατα αναπτύσσονται με πολύ υψηλούς ρυθμούς και εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να αυξάνουν τη συμμετοχή τους σε σχέση με τα γάλατα πρώτης βρεφικής ηλικίας που απευθύνονται σε υγιή βρέφη.

Οι Πηγές Σύστασης και Επιλογής

Συνήθως, όταν το βρέφος βγει από το μαιευτήριο, έχουν ήδη δοθεί στη μητέρα οι απαραίτητες συμβουλές για το γάλα που θα του δώσει, σε περίπτωση που δεν θηλάζει.

Ο παιδίατρος παίζει καθοριστικό ρόλο στη συνταγογράφηση της βρεφικής διατροφής, αλλά είναι και αυτός ο οποίος θα προτείνει το κατάλληλο γάλα για το βρέφος στο μαιευτήριο.

Βρεφικά Γάλατα για Ευτυχισμένα Μωρά

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, το 70% των γυναικών σταματούν το θηλασμό σχεδόν με την έξοδο από το μαιευτήριο, με μέσο όρο θηλασμού τους 3-3,5 μόνο μήνες!

Στην πορεία, εάν εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα στο βρέφος (κολικοί, διάρροια κ.λπ.), το γάλα αλλάζει προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα.

Τα περισσότερα από τα βρεφικά γάλατα δίνονται κατόπιν σύστασης ή συνταγής γιατρού.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ότι οι μητέρες είναι πολύ πιο ενημερωμένες απ’ ότι παλαιότερα, με αποτέλεσμα να αξιολογούν τη γνώμη του παιδιάτρου τους, αλλά και να αντιπροτείνουν και οι ίδιες κάποιο προϊόν που πιστεύουν ότι θα ήταν καλύτερο για το μωρό τους, ή ακόμη και να ζητούν τη γνώμη του φαρμακοποιού τους.

Η νέα μητέρα αποζητά την ανταλλαγή απόψεων με κάποιον που γνωρίζει, ιδιαίτερα εάν το μωρό της κλαίει, δεν πίνει το γάλα του, είναι δυσκοίλιο, έχει διάρροια, κάνει αναγωγές ή οτιδήποτε άλλο της δείχνει ότι το μωρό της δεν είναι καλά.

Ο φαρμακοποιός της γειτονιάς σας μπορεί να σας βοηθήσει, να σας συμβουλέψει σε ότι σας απασχολεί σχετικά με τη διατροφή του μωρού σας και να κερδίσει την εμπιστοσύνη σας.

Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.