fbpx

Ακμή και Εφηβεία - Πώς να την Αντιμετωπίσετε

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας συμβαίνουν πολλές αλλαγές, και στα μάτια πολλών νεαρών παιδιών θεωρούνται υψίστης σημασίας.

Σε ποιον αρέσουν τα σπυράκια και τα σημάδια ακμής στο πρόσωπο;

Φαντάζεστε πως βλέπει τον εαυτό του ένας έφηβος με ακμή;

Ακμή και Εφηβεία - Πώς να την Αντιμετωπίσετε

Τι πρέπει να προσέχει ένας έφηβος λοιπόν για να αποφύγει τα ενοχλητικά σπυράκια και μακροπρόθεσμα τα σημάδια ακμής;

Γιατί οι έφηβοι έχουν ακμή;

Τα προβλήματα ακμής εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της εφηβείας λόγω των πολλών ορμονικών αλλαγών που μπορεί να προκαλέσουν υπερέκκριση του σμήγματος, και υπερκερατινοποίηση στον τριχοσμηγματογόνο θύλακα, γεγονός που φράζει τους πόρους, και συχνά δημιουργούνται φλεγμονώδεις βλάβες λόγω πολλαπλασιασμού ενός βακτηρίου που ονομάζεται Propionibacterium acnes.

Η ακμή είναι η συνηθέστερη δερματολογική πάθηση σε αυτή την ηλικία: το 80% των εφήβων επηρεάζεται, εκ των οποίων το 20-30% χρειάζεται ιατρική συμβουλή και παρακολούθηση.

Ωστόσο, η ακμή στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι ήπια και υποχωρεί στην ηλικία των 20 ετών για τα αγόρια και στην ηλικία των 25 ετών για τα κορίτσια.

Με την εμφάνιση των πρώτων στοιχείων ακμής, θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Η φροντίδα ξεκινάει με σωστή υγιεινή του δέρματος και τη χρήση των κατάλληλων προϊόντων φροντίδας που διατίθενται στα φαρμακεία.

Ο έφηβος πρέπει να πλένει το πρόσωπό του 1 έως 2 φορές την ημέρα με ένα κατάλληλο τζελ καθαρισμού ή μια λοσιόν εάν το δέρμα είναι ευαίσθητο, και στη συνέχεια να εφαρμόζει συγκεκριμένα προϊόντα που ρυθμίζουν τα αίτια της ακμής.

Τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να φαίνονται μόνο μετά από ένα ή δύο μήνες, και αυτό αν η χρήση των προϊόντων γίνεται επιμελώς και σε καθημερινή βάση.

Σε κάθε περίπτωση, ο έφηβος θα πρέπει να χρησιμοποιεί συγκεκριμένη φροντίδα καθαρισμού για το πρόσωπο μέχρι το τέλος της εφηβείας του.

Ωστόσο, σε περίπτωση βελτίωσης της ακμής , μπορεί να μειωθεί πολύ σταδιακά η χρήση τους μέχρι τη διακοπή τους.

Εάν η ακμή είναι έντονη, συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο

Εάν η ακμή γίνεται όλο και πιο έντονη, και δεν υπάρχει καμία βελτίωση μετά από δύο μήνες από τη χρήση συγκεκριμένων προϊόντων καθαρισμού ή φροντίδας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο.

Θα είναι σε θέση να αξιολογήσει τον βαθμό σοβαρότητας της ακμής, και θα σας ενημερώσει σχετικά με τις θεραπευτικές πρακτικές που πρέπει να ακολουθήσετε κατά περίπτωση.

Επιπλέον, θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί την αποτελεσματικότητα των θεραπειών που εφαρμόζετε.

Ποιες είναι οι θεραπείες για την ακμή;

Η θεραπεία εξαρτάται από την ένταση και τον τύπο της ακμής.

Εάν η ακμή είναι μέτρια, μπορεί να συνταγογραφηθούν τοπικά φάρμακα, για παράδειγμα με βάση την ανταπαλένη, τα ρετινοειδή ή το υπεροξείδιο του βενζολίου.

Όταν η ακμή γίνεται πιο σοβαρή, η θεραπεία από του στόματος είναι μερικές φορές αναπόφευκτη.

Υπάρχουν δύο τύποι φαρμάκων: αντιβιοτικά (δοξυκυκλίνη και λυμεκυκλίνη) και η ισοτρετινοΐνη.

Μπορεί να προστεθεί και ένα συμπλήρωμα διατροφής με βάση τον ψευδάργυρο.

Γενικά, η από του στόματος θεραπεία της ς ακμής δεν διαρκεί περισσότερο από 3 μήνες.

Ακμή και Εφηβεία

Φάρμακα ακμής από του στόματος: Προφυλάξεις κατά τη χρήση

Τα αντιβιοτικά (δοξυκυκλίνη και λυμεκυκλίνη) πρέπει να λαμβάνονται κατά τη διάρκεια του γεύματος και κυρίως του βραδινού.

Για να αποφύγετε τις ανεπιθύμητες ενέργειες από τα αντιβιοτικά, συνιστάται να παίρνετε προβιοτικά για όλη τη διάρκεια της θεραπείας για την ανασύσταση της εντερικής χλωρίδας.

Για την ισοτρετινοΐνη, ο κανονισμός που διέπει τη συνταγογράφηση και τη λήψη της είναι πολύ αυστηρός για νεαρά κορίτσια.

Πράγματι, υπάρχει υψηλός κίνδυνος δυσπλασιών του εμβρύου κατά τη λήψη αυτού του μορίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι ασθενείς σε αναπαραγωγική ηλικία πρέπει να παίρνουν και μία αποτελεσματική αντισύλληψη ένα μήνα πριν από την έναρξη της θεραπείας και το άτομο να παρακολουθείται 5 εβδομάδες μετά τη διακοπή.

Η πιο κοινή ανεπιθύμητη ενέργεια με τις θεραπείες κατά της ακμής είναι η ξηροδερμία.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο έφηβος πρέπει να σταματήσει τη θεραπεία.

Μπορεί να χρησιμοποιήσει περισσότερες ενυδατικές κρέμες για το πρόσωπο, balm ενυδάτωσης για τα χείλη και ένα ήπιο σαμπουάν για το τριχωτό της κεφαλής.

Το αντισυλληπτικό χάπι κατά της ακμής: καλή ή κακή ιδέα;

Αν ένα κορίτσι διαπιστώσει ότι η εμφάνιση ή η σοβαρότητα της ακμής έχει σχέση με τον εμμηνορροϊκό κύκλο της, τότε ο δερματολόγος μπορεί να εξετάσει τη χορήγηση αντισυλληπτικών χαπιών, τα οποία θα λειτουργούν στην ακμή ρυθμίζοντας την έκκριση ορισμένων ορμονών.

Ορισμένα χάπια αποτελούν μέρος του θεραπευτικού οπλοστασίου που διατίθενται στους γιατρούς για να περιορίσουν την ακμή.

Αποφύγετε τα σημάδια ακμής

Η συμβουλή του δερματολόγου είναι αμετάκλητη: «Δεν πρέπει ποτέ να πειράζετε τα σπυράκια!».

Για να τα εξαφανίσει πιο γρήγορα, ο έφηβος χρησιμοποιεί διάφορα «κολπάκια» πιστεύοντας ότι θα τα εξαφανιστούν πιο γρήγορα.

Μόλις κάνετε μια επίθεση στα σπυράκια σας, θα σας «επιτεθούν» και αυτά, με τη εμφάνιση περισσότερων βλαβών γιατί με την κακομεταχείριση, μέσα στο δέρμα μεταφέρονται τα παθογόνα βακτήρια και επιμολύνουν περισσότερο τους τριχοθύλακες.

Ακμή και ξύρισμα

Για τα αγόρια που ξυρίζουν το πρόσωπό τους, πρέπει να επιλέξουν συγκεκριμένους αφρούς ή ειδικά τζελ που περιέχουν αντιβακτηριδιακές, καταπραϋντικές και ενυδατικές ουσίες.

Μετά το ξύρισμα, είναι καλύτερα η αποφυγή αλκοολούχων λοσιόν και η εφαρμογή προϊόντων ενυδάτωσης.

Οι ξυριστικές λεπίδες θα πρέπει να αλλάζονται τακτικά και πάντα κάτω από ζεστό νερό στο τέλος του ξυρίσματος.

Κάθε έφηβος θα αντιμετωπίσει διαφορετικά την ακμή.

Μερικοί δεν θα δίνουν σημασία και άλλοι θα είναι στεναχωρημένοι.

Ως γονείς, δείξτε κατανόηση και δώστε στα παιδιά σας να καταλάβουν ότι η ακμή είναι μόνο προσωρινή.

Βοηθήστε τους να μη δραματοποιούν την κατάσταση ώστε να την περάσουν όσο πιο ανώδυνα γίνεται.

www.y-o.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.