Υγεία & Ομορφιά
Μικροατυχήματα στα παιδιάαμβάνει όλα τα απαραίτητα για την αντιμετώπιση των μικροτραυματισμών που μπορεί να συμβούν στο σπίτι.
Ασθένειες/Προβλήματα

Μικροατυχήματα στα Παιδιά

Φροντίδα για Μικροατυχήματα στα Παιδιά

Από τα πιο συχνά περιστατικά είναι οι τραυματισμοί στην παιδική χαρά: «Ο μικρός μου ενώ έκανε κούνια έπεσε και χτύπησε. Εκτός από τις γρατζουνιές και τις πληγές φοβάμαι μήπως χτύπησε άσχημα στο κεφάλι και έχει πάθει κάποια διάσειση».

Μικροατυχήματα στα Παιδιά.Η Απάντηση του Φαρμακοποιού

«Ησυχάστε, αν ο γιος σας δεν έχασε τις αισθήσεις του, δεν έχει πυρετό, δεν έκανε έμετο, αν τρώει και τα δόντια του είναι άθικτα, περισσότερο τρόμαξε παρά έπαθε κάτι σοβαρό.

Θα φροντίσουμε το τραύμα στο μέτωπό του απολυμαίνοντας με ένα τοπικό αντισηπτικό και βάζοντας του μια αντιβιοτική αλοιφή για λίγες μέρες και στη συνέχεια μπορείτε να ξεκινήσετε τη χρήση μιας επουλωτικής κρέμας ώστε να μην του αφήσει σημάδι.

Παρόλα αυτά για τις επόμενες 24 ώρες από το χτύπημα θα πρέπει αν παρατηρήσετε κάποια μη φυσιολογικά συμπτώματα όπως υπνηλία ή έμετος, να πάτε άμεσα στο νοσοκομείο όπου το παιδί θα τεθεί υπό παρακολούθηση».

Μια άλλη συχνή περίπτωση είναι τα χτυπήματα και οι μελανιές κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού:

«Ο μικρός μου γιός μου μόλις γύρισε από το ποδόσφαιρο με μια τεράστια μελανιά στο μηρό του.

Στο γήπεδο δεν του έβαλαν κάτι.

Τι μπορείτε να κάνετε;»

Η Απάντηση του Φαρμακοποιού

«Οι μώλωπες είναι εσωτερικοί τραυματισμοί του δέρματος χωρίς ανοικτή πληγή.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι κάτι σοβαρό και θα υποχωρήσει σταδιακά σε 2-3 εβδομάδες.

Αφού δεν έχει περάσει πολύ ώρα θα βάλουμε αρχικά μια παγοκύστη η οποία ανακουφίζει από τον πόνο και μειώνει τον κίνδυνο επέκτασης της βλάβης, ενώ στη συνέχεια θα εφαρμόσουμε τοπικά μια κρέμα με Arnica που θα βοηθήσει τον μώλωπα να υποχωρήσει».

Ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραύματος, είτε θα το αντιμετωπίσετε μόνοι σας με τα προϊόντα που έχετε ήδη στο φαρμακείο του σπιτιού σας, είτε θα επισκεφθείτε τον φαρμακοποιό σας για να σας προτείνει κάποιο αντισηπτικό, ένα τοπικό αντιβιοτικό για 1-2 μέρες (διότι η παρατεταμένη χρήση του αντιβιοτικού καθυστερεί την επούλωση), μια επουλωτική κρέμα για γρηγορότερη επούλωση χωρίς σημάδια, καθώς και να αξιολογήσει αν χρειάζονται ράμματα ή όχι και να κάνει επίδεση ανάλογα με το τραύμα.

Χρήσιμες Συμβουλές για Μικροατυχήματα στα Παιδιά

• Μην αφήνετε τα μικρά παιδιά χωρίς επίβλεψη ακόμη και για λίγο χρόνο.

• Απαραίτητη η δημιουργία ενός φαρμακείου πρώτων βοηθειών στο σπίτι ειδικά για παιδιά, που θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα για την αντιμετώπιση των μικροτραυματισμών που μπορεί να συμβούν στο σπίτι.

Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει: Αποστειρωμένες γάζες και επιδέσμους, αντισηπτικό σπρέι, ταινία επικόλλησης, μια αλοιφή για τα εγκαύματα, μια κρέμα για χτυπήματα και γρατζουνιές, αυτοκόλλητα ράμματα, παυσίπονο ειδικά για παιδιά. 

• Όλοι οι τηλεφωνικοί αριθμοί έκτατης ανάγκης (ασθενοφόρο, κέντρο δηλητηριάσεων, πυροσβεστική, παιδίατρος, φαρμακείο) να είναι κολλημένοι πάνω ή μέσα στο κουτί ή το ντουλαπάκι του φαρμακείου πρώτων βοηθειών.

• Στο φαρμακείο του σπιτιού να υπάρχουν γραπτά μια σειρά με εύκολες οδηγίες, διότι είναι σύνηθες το φαινόμενο να υπάρχει πλήρως εξοπλισμένο φαρμακείο αλλά κανείς να μην ξέρει να το χρησιμοποιήσει.

Στα Πρώτα 5 Λεπτά

Εγκαύματα: Βάλτε κάτω από κρύο νερό για 5 λεπτά και μην γδύσετε το παιδί αν φοράει συνθετικά.

Τραυματισμοί: Συμπίεση της πληγής έντονα για 5 λεπτά.

Σε περίπτωση απώλειας της συνείδησης ή αιμορραγίας από τη μύτη ή το αυτί καλέστε ασθενοφόρο.

Δηλητηρίαση: Μην προκαλέσετε έμετο πριν από ιατρική συμβουλή, μην δώσετε υγρά, και επικοινωνήστε οπωσδήποτε με το κέντρο δηλητηριάσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νόσος Kawasaki στα Παιδιά – Συμπτώματα και Θεραπεία

Έμετος και Βρέφος – Ποια Είναι η Σωστή Αντιμετώπιση;

Δυσκοιλιότητα στα Βρέφη και Αντιμετώπιση

Γυναικομαστία

yoadmin

Παιδίατρος ή Παθολόγος

yoadmin

Αίμα στις Κενώσεις του Μωρού – Σε Ποιες Αιτίες Μπορεί να Οφείλεται

Το 90% των Δηλητηριάσεων στα Παιδιά Συμβαίνει στο Σπίτι

yoadmin

Πώς να Ηρεμήσετε το Μωρό σας Όταν Κλαίει

Επιληψία στα Παιδιά – Εμφάνιση και Συμβουλές Διαχείρισής της

Ιλαρά, Παρωτίτιδα, Ερυθρά και Εμβολιασμός

Βρεφικός Κολικός – Φυσικές Λύσεις για την Ανακούφισή του

Σύνδρομο Asperger

Evi Makavelou