Υγεία & Ομορφιά
Αντιμετωπίστε την Κολπική Μυκητίαση
Αντιμετωπίστε την Κολπική Μυκητίαση
Χωρίς κατηγορία

Αντιμετωπίστε την Κολπική Μυκητίαση

Η μυκητίαση στην περιοχή του κόλπου είναι από τις πιο συχνές λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων που μπορούν να εμφανιστούν στη γυναίκα.

Αντιμετωπίστε την Κολπική Μυκητίαση

Στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζεται σε ήπια μορφή αλλά παρ’ όλα αυτά παρουσιάζει αρκετά ενοχλητικά συμπτώματα.

Η μυκητίαση στην ευαίσθητη περιοχή της γυναίκας αποτελεί τη συνήθη αιτία των ενοχλήσεων και των ερεθισμών σε αυτή την περιοχή.

Προκαλείται από την αλλαγή της ισορροπίας της κολπικής χλωρίδας με τον πολλαπλασιασμό των ζυμομυκήτων σαπρόφυτα, και κυρίως με τον μύκητα Candida Albicans στο 90% των περιπτώσεων.

Οι κύριοι παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη αυτών των μυκήτων είναι οι ορμονικές αλλαγές, κατά την εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση, μια θεραπευτική αγωγή με αντιβιοτικά, η ανοσολογική ανεπάρκεια και η μη σωστή ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα στην περίπτωση του διαβήτη.

Μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα με μη ενεργή σεξουαλική ζωή και έτσι δεν ταξινομείται στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Τα συμπτώματα είναι συγκεκριμένα: έντονη φαγούρα στην περιοχή του αιδοίου, λευκό κολπικό έκκριμα, χωρίς ιδιαίτερη οσμή, και τσούξιμο κατά την ούρηση, ενώ δεν υπάρχει ούτε εμφάνιση πυρετού ούτε πυελικοί πόνοι.

Θεραπεία

Υπόθετα, κρέμες και γαλακτώματα με δραστικές ουσίες.

Τα κολπικά υπόθετα ή τα κολπικά δισκία πρέπει να τοποθετούνται στο βάθος του κόλπου πριν τον ύπνο για τρία συνεχόμενα βράδια.

Αν τα συμπτώματα επιμένουν μπορεί να γίνει επανάληψη της θεραπείας μετά από τρείς ημέρες.

Σε περίπτωση ερεθισμού στην περιοχή του αιδοίου, η κρέμα ή το γαλάκτωμα εφαρμόζονται μια έως δύο φορές την ημέρα κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας.

Στις ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνονται ο κνησμός και η παροδική αίσθηση καψίματος που προκαλούνται από την εμφάνιση του μύκητα στην περιοχή.

Στην περίπτωση των υπόθετων και των κολπικών δισκίων υπάρχουν πιθανότητες αυξημένης καταρροής κολπικών υγρών.

Αλληλεπιδράσεις μπορούν να υπάρξουν με τα προφυλακτικά και τα διαφράγματα από λατέξ, όπου υπάρχει κίνδυνος ρήξης, ενώ με τα σπερματοκτόνα υπάρχει κίνδυνος εμπόδισης της αποτελεσματικότητάς τους.

Ενίσχυση της Φυσιολογικής Χλωρίδας του Κόλπου

Συνίσταται η αποφυγή της χρήσης ταμπόν κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης.

Ενίσχυση της Φυσιολογικής Χλωρίδας του Κόλπου

Τα προβιοτικά (Lactobacillus) και τα πρεβιοτικά (ολιγοσακχαρίτες, πολυσακχαρίτες) δια του στόματος ή κολπικά, μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου.

Απευθύνονται κυρίως, σε γυναίκες που έχουν τάσεις υποτροπής και σε γυναίκες που είναι πιο επιρρεπείς στις κολπικές μυκητιάσεις και η θεραπεία με αντιβιοτικά είναι απαραίτητη.

Συνίσταται για την πρόληψη κατά τη διάρκεια μιας αντιβιοτικής θεραπείας ή προς το τέλος της αντιμυκητιασικής θεραπείας, η οποία διαρκεί 1 – 2 εβδομάδες.

Μέτρα Ατομικής Υγιεινής

• Κατά τη διάρκεια της κολπικής μυκητίασης, η προσωπική υγιεινή γίνεται με τη βοήθεια προϊόντων με ουδέτερο ή αλκαλικό pH (7 με 8,5) που έχουν τη δυνατότητα να περιορίζουν τον πολλαπλασιασμό των ζυμομυκήτων.

• Σε καθημερινή βάση είναι απαραίτητη η χρήση ήπιων αφρόλουτρων χωρίς άρωμα, ή ειδικών προϊόντων εσωτερικής περιποίησης της ευαίσθητης περιοχής με pH 4.5 – 8.

• Απαγορεύεται η χρήση τοπικών αντισηπτικών στην καθημερινή περιποίηση, σπρέι εσωτερικής καθαριότητας και αρωματικού χαρτιού τουαλέτας.

• Συνίσταται η αποφυγή των συνθετικών και εφαρμοστών ρούχων, η αλλαγή του βρεγμένου μαγιό και το στέγνωμα της ευαίσθητης περιοχής μετά το μπάνιο.

• Το καθάρισμα στην περιοχή μετά την ούρηση πρέπει να γίνεται από μπροστά προς τα πίσω στην περιοχή του αιδοίου και στην περιοχή του πρωκτού.

Περιπτώσεις και Συμβουλές

«Θα ήθελα μια κρέμα κατά της φαγούρας στην περιοχή του κόλπου.

Δεν είναι για μένα αλλά για την κόρη μου.

Είναι 4 χρονών, νιώθει τσούξιμο όταν κατουράει και έχει έντονη φαγούρα στην περιοχή του κόλπου.»

Η φλεγμονή στον κόλπο είναι πολύ συχνή, όχι μόνο στις ενήλικες γυναίκες και στις έφηβες, αλλά και στα μικρά κορίτσια ηλικίας 2 – 6 χρονών.

Αυτό οφείλεται στα λάθη που γίνονται στους τρόπους προσωπικής υγιεινής στην καθημερινότητα ή στην οξυουρίαση, η οποία παρουσιάζεται με έντονη φαγούρα στην περιοχή του πρωκτού.

Η θεραπεία γίνεται με απαλό gel καθαρισμού, ενδεχομένως και με αντισηπτικό σαπούνι από 3 έως 5 ημέρες και με την εφαρμογή μιας καταπραϋντικής λοσιόν ή κρέμας.

«Έχω έντονη φαγούρα και ερεθισμό στην ευαίσθητη περιοχή, ενώ στο εσωτερικό του κόλπου νιώθω τσούξιμο και κάψιμο.

Είμαι έγκυος 2 μηνών.»

Είναι φυσιολογικό να παρουσιάζονται μύκητες στην κολπική περιοχή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Είναι δυνατό να διαρκέσουν περισσότερο απ’ ότι συνήθως και να υποτροπιάσουν.

Η θεραπεία σε αυτή την περίπτωση πρέπει να είναι προσαρμοσμένη σύμφωνα με τις ανάγκες της εγκύου.

Κατά την εγκυμοσύνη δεν επιτρέπονται όλα τα φάρμακα και πριν τη χορήγηση οποιουδήποτε προϊόντος είναι απαραίτητη η ιατρική συμβουλή.

«Νιώθω έντονη φαγούρα στο εσωτερικό του κόλπου μου. Μια φίλη μου, μου είπε ότι πρόκειται σίγουρα για μυκητίαση.»

Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί λόγοι που μπορεί να συμβάλλουν για τις ενοχλήσεις στο εσωτερικό του κόλπου και κυρίως για τη φαγούρα.

Συνήθως, οι ερεθισμοί σε αυτή την περιοχή συμβαίνουν συνήθως λόγω της ξηρότητας του κόλπου, εξαιτίας της χρήσης σκληρών προϊόντων υγιεινής, λόγω βακτηριακής ή ερπητικής κολπίτιδας.

Τα συμπτώματα που αναφέρει η ασθενής βοηθούν στην αναγνώριση της μυκητίασης.

Αν μεταξύ των συμπτωμάτων, περιλαμβάνεται ο πυρετός, ο πυελικός πόνος, η μη βελτίωση της κατάστασης μετά από τουλάχιστον τρεις ημέρες θεραπείας και οι συχνές υποτροπές (περισσότερες από τέσσερις το χρόνο), είναι απαραίτητη μια ιατρική γνωμάτευση.

«Χρησιμοποιώ κολπικά υπόθετα κατά της μυκητίασης εδώ και τρεις ημέρες, αλλά συνεχίζω ακόμη να νιώθω φαγούρα.»

Στην περίπτωση που συμπτώματα, όπως ο κνησμός ή ο ερεθισμός δεν υποχωρούν και επιμένουν μπορείτε να συνεχίσετε τη θεραπεία με τα κολπικά υπόθετα, αλλά είναι απαραίτητη μια ιατρική γνωμάτευση.

Τα κολπικά υπόθετα τοποθετούνται στο βάθος του κόλπου και η θεραπεία πρέπει να συνεχίζεται ακόμη και τις ημέρες της έμμηνου ρύσης.

Σημαντικό είναι να αποφεύγετε τη χρήση ταμπόν, καθώς μπορούν να απορροφήσουν τα δραστικά συστατικά.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

7 Διαχρονικά Outfits για Άνδρες

Evi Makavelou

Πόνοι Περιόδου

yoadmin

Πώς να Διατηρήσετε τη Μυϊκή Δύναμη;

Evi Makavelou

Tips για Αδύνατες Γάμπες

Evi Makavelou

Τεστοστερόνη – Ποιες Είναι οι Τροφές που την Ανεβάζουν

Το Φόρεμα-Babydoll του Φετινού Καλοκαιριού

Evi Makavelou

Τα Καλύτερα Αντρικά Ρολόγια δεν Είναι Μόνο για το Γραφείο

Evi Makavelou

5 Φορέματα Εγκυμοσύνης που θα Φοράς και Μετά τη Γέννα

Evi Makavelou

8 Τάσεις για το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα που Έρχεται

Evi Makavelou

Με τι Παπούτσια Μπορείς να Συνδυάσεις τις Βερμούδες σου

Evi Makavelou

Οι πιο Συνηθισμένες Αιτίες Πίσω από μια Αποβολή στους Πρώτους Μήνες της Εγκυμοσύνης

a.alefragkis

Μακριά Μαλλιά – Η Hot Τάση της Σεζόν

Evi Makavelou