Υγεία & Ομορφιά
Τα Αντιβιοτικά για τα παιδιά είναι πολύτιμα όπλα.
Ασθένειες/Προβλήματα

Αντιβιοτικά και Παιδιά

Τα Αντιβιοτικά για τα παιδιά είναι πολύτιμα όπλα για την αντιμετώπιση των βακτηριακών λοιμώξεων.

Όπως σε όλες τις θεραπείες έτσι και στα αντιβιοτικά για τα παιδιά πρέπει να γίνεται γνωστή από τους Επαγγελματίες Υγείας η ορθή χρήση τους έτσι ώστε να επιφέρουν τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Αντιβιοτικά και Παιδιά.Λάθη στα Αντιβιοτικά και Παιδιά

Συχνά γίνονται λάθη σχετικά με τη διάρκεια θεραπείας και τη δοσολογία διότι, ειδικά τα τελευταία χρόνια, χρησιμοποιούνται ως αυτοθεραπεία, με αποτέλεσμα να γίνεται αλόγιστη χρήση.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής, ενώ είναι πρώτη στη συνολική κατανάλωση αντιμικροβιακών παραγόντων.

Εάν ο ασθενής πάσχει από μια ιογενή λοίμωξη, όπως η γρίπη, η βρογχίτιδα, η ωτίτιδα κτλ. τα αντιβιοτικά δεν θα θεραπεύσουν τη λοίμωξη και δεν θα εμποδίσουν την εξάπλωση της αρρώστιας.

Η αντιβίωση δεν θα βοηθήσει εσάς ή το παιδί σας να αισθανθείτε καλύτερα, διότι μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη αντοχής των βακτηρίων.

Η μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά είναι η αντίσταση ενός μικροοργανισμού σε ένα αντιβιοτικό φάρμακο που ήταν αρχικά αποτελεσματικό για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκλήθηκαν από αυτόν τον μικροοργανισμό.

Η εξέλιξη των ανθεκτικών στελεχών είναι ένα φυσικό φαινόμενο που συμβαίνει όταν οι μικροοργανισμοί οι ίδιοι αναπτύσσουν μηχανισμούς, έτσι ώστε να προσαρμοστούν στο νέο οικοσύστημα που έχει δημιουργηθεί.

Η αντοχή αυτή είναι αποτέλεσμα πολλαπλών βιοχημικών διεργασιών μεταξύ των βακτηρίων, τα οποία μεταλλάσουν το DNA τους ή αποκτούν εξωγενές γενετικό υλικό από άλλα βακτήρια ήδη ανθεκτικά ή αδρανοποιούν τα αντιβιοτικά μέσω ένζυμων που παράγουν.

Ορθολογική Χρήση των Αντιβιωτικών

Η ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών μπορεί να περιορίσει την αντοχή η οποία δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για τον πάσχοντα, αλλά και για το περιβάλλον του, καθώς οι οικείοι του αποικίζονται από το ίδιο παθογόνο και έχουν αυξημένες πιθανότητες να νοσήσουν εξαιτίας αυτού.

Γι’ αυτό προτείνεται να μην χορηγούνται αντιβιοτικά χωρίς τη συμβουλή γιατρού.

Αν ο γιατρός σας δεν σας χορηγήσει αντιβιοτικά δεν αμφισβητεί το ότι είστε άρρωστοι, απλώς κρίνει ότι τα αντιβιοτικά δεν είναι απαραίτητα στη δική σας περίπτωση.

Όταν όμως η χορήγηση αντιβιοτικών κρίνεται απαραίτητη, θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες δοσολογίας και διάρκειας της αγωγής σας.

Χρειάζεται προσοχή ώστε να μην παραλείπονται δόσεις και κυρίως να ολοκληρώνεται η διάρκεια αγωγής.

Σαν Αυτοθεραπεία για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να ξεπεράσει την ίωση πιο γρήγορα αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να ενυδατώνεστε συνεχώς.

Επίσης, να ξεκουραστείτε, να χρησιμοποιήσετε κάποιο ρινικό σπρέι για τη συμφόρηση του άνω αναπνευστικού και κάποια καραμέλα ή σπρέυ ή διάλυμα για τον πόνο στον λαιμό.

Πολύ αποτελεσματικά είναι επίσης και τα σκευάσματα που περιέχουν εχινάκεια, βιταμίνη C, πρόπολη ή ψευδάργυρο.

Τα σκευάσματα αυτά ενισχύουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού και τον βοηθούν στην πρόληψη και στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Ο Φαρμακοποιός σας μπορεί να σας ενημερώσει για τα διάφορα σκευάσματα που υπάρχουν στο Φαρμακείο και να σας χορηγήσει το κατάλληλο για την περίπτωση του παιδιού σας.

Άννα Μαρία Χοσάδα, Φαρμακοποιός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κοχλιακό Εμφύτευμα: Η Μισή Επιτυχία!

Eleni Giannopoulou

Χειμερινές Ασθένειες Βρογχιολίτιδα και Γαστρεντερίτιδα

yoadmin

Άμεση Δράση για Μικρούς Ασθενείς

yoadmin

Ήλιος και Παιδιά – Τι Χρειάζεται να Προσέχετε

Evi Makavelou

Παιδικός Πυρετός – Τι Κάνουν οι Γονείς και τι Συμβουλεύουν οι Ειδικοί

Κοκκύτης και Εμβολιασμός των Παιδιών

Οι Μυρμηγκιές και Πώς να τις Αποφύγετε

yoadmin

Όλα όσα Πρέπει να Γνωρίζετε για την Αιμορροφιλία στα Παιδιά

a.alefragkis

Παλινδρόμηση – Κινδυνεύει το Μωρό σας από Οισοφαγίτιδα;

Η Διάρροια στα Βρέφη – Πώς να την Αντιμετωπίσετε;

Υπέρταση στην Παιδική Ηλικία

Παιδί και Πυρετός – Πότε Είναι Επικίνδυνος

yoadmin